Як правильно варити варення з м'яти
Застосування різних трав у налаштуванні і консервованих запасах чудово позначається на властивостях заготовок.
Люди вже давно примітили користь м'яти, меліси, липи, які надавали сприятливий вплив на організм та імунну систему людини.
Сьогодні поговоримо про варення з м'яти, його корисних якостях і можливому шкідливому впливі, а також розглянемо рецепти його приготування.
Користь і шкода
М'ята є одним з небагатьох рослин, які застосовуються від багатьох захворювань. Якщо зараз вона більше відома як заспокійливий засіб, то раніше люди вважали використання листя м'яти способом досягти довголіття і незвичайного здоров'я.
У сучасному світі її застосовують не тільки як фармакологічного концентрату, але і як одне з найбільш ефективних ефірних масел.
Незважаючи на те, що м'ята має понад 25 видів, абсолютно всі рослини мають сильний аромат і практично однакові властивості.
При проведенні косметичних процедур її використовують як основу для багатьох масок.
Заварена м'ята допомагала позбавити організм від бактерій і всіляких інфекцій, так що її часто використовували у лазні.
Психологи користуються заспокійливим ефектом м'ятні листя, який допомагає впоратися з депресією та апатією.
Не завадить це рослина і при боротьбі з нудотою або запамороченням.
Вплив м'яти приводить в норму артеріальний тиск, значно розширюючи судини. Це допомагає позбутися від головних болів і заспокоїти нерви. Багато застосовують ефірні масла цієї трави, щоб позбутися від безсоння.
Варення з цієї рослини надовго зберігає всі властивості м'яти, дозволяючи відчувати їх вплив круглий рік.
Також варто враховувати той факт, що м'ятна ласощі допомагає впоратися з напруженою роботою і надлишком інформації.
Банки з таким варенням обов'язково повинні бути в коморі будь-якої жінки, тим більше, що готувати їх не так вже й складно. Та й у спекотний день воно чудово допоможе вгамувати спрагу.
Популярні рецепти варення з м'яти
Простий рецепт з покроковим фото
Інгредієнти:
- 400 г м'ятні листя;
- 1 кг цукрового піску;
- 1 чайна ложка лимонної кислоти;
- 1 стакан води.
Готується варення з м'яти так:
- М'ятні листя промити під проточною водою, потім перекласти їх на друшляк, щоб вся рідина скла в раковину. За необхідності промокнути листя паперовим рушником або серветкою;
- У каструлю акуратно викласти м'яту, посипаючи кожен шар цукром. Приблизно на дану кількість м'ятні листя йде до 0,5 кг цукрового піску;
- В окремій чашці розбавити лимонну кислоту однією столовою ложкою води. Додати розчин в каструлю, намагаючись рівномірно розподілити по всій площі;
- Щільно закрити кришку і несильно струсити посуд, потім залишити її на столі на 6 годин;
- Після закінчення терміну зайнятися сиропом. Для його приготування знадобиться 0,5 кг цукру і стакан води;
- Зварений сироп вилити в каструлю до вже настоявшейся м'яті і знову закрити кришку на 6 годин;
- Після цього заготівлю поставити на середнє полум'я і варити після початку кипіння ще 5-7 хвилин.
- У заздалегідь простерилізовану банки розлити варення з м'яти, закатати їх і поставити в тепле місце.
З лимоном
Інгредієнти:
- 2 свіжих лимона середніх розмірів;
- 250 – 300 г листя м'яти;
- 1 кг цукру;
- 0,5 л води.
Рецепт приготування варення з м'яти з лимоном:
- Промити листя м'яти під проточною водою, дрібно нарізати їх. Лимони нарізати кубиками середніх розмірів, змішати в каструлі з м'ятою і залити водою;
- Поставити посуд на середній вогонь і варити 10 – 15 хвилин;
- Після зняття з вогню, поставити в тепле місце на 24 години;
- Відвар профільтрувати, потім вичавити м'якоть лимонів і нарізані листя м'яти;
- В одержаний розчин насипати цукровий пісок і поставити на слабкий вогонь на 2 години;
- Заздалегідь простерилізувати банки і залити туди готове варення з м'яти з лимоном. Закатати його за всіма правилами і поставити в тепле місце.
Варення з огірків з м'ятою
Інгредієнти:
- 500 г середніх огірків;
- 200 г цукрового піску;
- 2 чайні ложки лимонного соку;
- 1 чайна ложка желирующей суміші (звичайного желе);
- 1 середній пучок м'ятні листя;
- 100 мл води.
Етапи варіння варення з огірків з м'ятою:
- Огірки нарізати середніми шматочками так, щоб їх можна було вмістити спокійно в банку;
- До нарізаних огірків додати 150 г цукрового піску, після чого залишити заготовку на 3-4 години, попередньо накривши її чим-небудь;
- М'ятні листя нашаткувати, 100 мл води закип'ятити і налити її в м'яти. Розчин залишити настоюватися;
- Через 3 години огіркова заготівля дасть сік. Поставити на вогонь і кип'ятити протягом 20 хвилин (овочі повинні поміняти колір);
- М'ятні листя подрібнити у блендері разом з водою. (Деякі господині воду зціджують);
- Желирующую суміш і 50 г цукрового піску ретельно перемішати один з одним;
- Після того як огіркова заготівля довариться, до неї можна додати м'яту, суміш і лимонний сік;
- Варити протягом 10 хвилин, стежачи за консистенцією варення;
- Охолодити і розлити варення з м'яти і огірків по заздалегідь приготовленим банкам.
Варимо ласощі з додаванням малини
Інгредієнти:
- 1 кг свіжої малини;
- 500 г цукрового піску;
- 2 – 3 гілочки м'яти.
А тут читайте про те, як робити вишневе варення без кісточок.
Рецепти приготування компотів із слив на зиму знаходяться тут. Не пропустіть урожай цих фруктів!
Малинове варення з м'ятою готується наступним чином за рецептом:
- Ягоду скласти в миску так, щоб у ній ще залишилося місце. Зверху посипати цукровий пісок і залишити на деякий час в стороні;
- Коли малина дасть сік (іноді для цього миску залишають навіть на ніч), її або залишають як є, або переминают в блендері до отримання однорідної маси;
- До отриманої маси додають м'ятні листя і перекладають це все в каструлю;
- Далі на слабкому полум'ї варення доводитися до кипіння. Не можна забувати помішувати і знімати пінку, якщо така буде;
- М'яту виловлюють з отриманого пюре, а варення розливають по простерилизованным банкам. Тару з варенням з м'яти і малини закочують і ставлять у тепле місце.
Поради прекрасним господаркам
- Починати готувати варення з м'ятні листя краще ввечері, так як обов'язково потрібно, щоб рослина дала сік. Це можливо тільки після декількох годин настоювання, тому заготівлю зазвичай залишають на ніч;
- Бажано використовувати саме свіжу м'яту, зібрану протягом останніх трьох – п'яти днів. Справа в тому, що ця рослина зберігає всі корисні властивості не дуже довго, хоча у складі варення вони можуть бути законсервовані на тривалий період. Тому рекомендується готувати варення майже відразу після збору трав. Тоді і аромат буде справжнім, і всі корисні речовини залишаться в цілості й схоронності до моменту відкриття банки;
- Збирати м'яту краще всього в кінці червня – початку липня, тому всі приготування потрібно відкласти саме до цього періоду. З-за того, що великих запасів цієї рослини майже ніхто не робить, закруток виявиться досить мало. Тому не варто налаштовуватися на те, що скоро запаси варення поповняться на кілька десятків банок;
- При використанні малини, ягоди мити не треба, хоча перебрати їх все ж таки слід. Позбавити від грунту і зайвих гілочок їх можна з допомогою холодної води, в яку поміщається малина на 10 – 15 хвилин;
- Наполягання відбувається при кімнатній температурі, не потрібно ховати блюдо в холодильник або духовку;
- Якщо хочеться зварити густе варення, не треба випарювати сироп, коли заготівля стоїть на вогні. Всі надлишки сиропу зливаються в раковину перед самим закатыванием на зиму. Іноді сироп використовують для просочення бісквітів, печива, пиріжків;
- При зберіганні малинове варення з м'ятою зовсім не потребує спеціальних умов, так як воно досить невибаглива. Тому про ретельній стерилізації банок можна не думати. Тим не менше їх варто промити гарячою водою з розведеною в ній содою, а також прогріти на пару або в духовці, якщо це дозволяють розміри тари. Всі кришки, незважаючи на те, що вони нові, потрібно обдати окропом.
Меліса більш примхлива в плані створення кінцевого ефекту, так що повністю замінювати м'ятні листя мелісою не рекомендується.
З м'ятного варення виходять прекрасні охолоджувальні напої та спеціальні сиропи до чаю. Вони допоможуть вгамувати спрагу, але переборщувати з ними не варто.
Все-таки враховуючи їх лікарський вплив, надмірне вживання такого ласощі може призвести до дещо «охолодженому» настрою.
Вдалих рецептів, легкої готування і гарного настрою вам, дорогі наші читачки!