Особливості харчування годуючої мами в перший місяць життя малюка
Коли жінка стає молодою мамою, вся її життя починає обертатися навколо маленької грудочки, який приносить своєю появою щастя в дім. І хочеться, щоб період розвитку дитини пройшов гладко, без хвороб.
Тому молода мама повинна розуміти, що розвиток її маляти в перший місяць його життя, залежить від харчування, яке він буде отримувати.
А оскільки його харчування безпосередньо пов'язано з харчуванням мами, то необхідно підійти відповідально до вибору свого меню з перших хвилин життя малюка.
Харчування годуючої мами – запорука здоров'я новонародженого
Коли малюк з'являється на світ, перше, що він спробує на смак – це мамине молозиво, яке буде виділятися перші 2-3 дня. Воно виступає проміжним етапом на шляху до харчування малюка молоком і є найважливішим джерелом одержання всіх необхідних елементів для подальшого розвитку.
Гармонійний розвиток новонародженого багато в чому пов'язано з якістю споживаного маминого молока. Тому склад молока дуже важливим і залежить від вибору якісних і потрібних продуктів.
У молоці годуючої жінки містяться білок, жир, цукор, сіль, вітаміни і все це задовольняє відповідні потреби дитини. Ще в ньому присутні деякі гормони, захисні тіла і ферменти, необхідні новонародженому для переробки їжі.
Тому молодій мамі необхідно дотримуватися принципів правильного харчування, щоб забезпечити малюкові здоровий розвиток.
Правильний вибір продуктів для годуючої жінки
Підбір продуктів для годуючої мами необхідно робити з урахуванням потреб організму і повноцінного забезпечення його корисними речовинами. Їй необхідно вживати продукти свіжі і екологічно чисті.
Щоб до малюка надходило потрібну йому кількість корисних речовин, треба вживати всі основні види продуктів:
- М'ясо, птиця, риба;
- Хліб, крупи;
- Фрукти та овочі;
- Молоко;
- Сир і кисломолочні продукти;
- Сир;
- Олія, вершкове, оливкове;
- Яйця.
Однак слід дотримуватися правила «золотої середини». Продуктами харчування не слід зловживати, є всі, але потроху.
Нові продукти вводяться в раціон молодої мами з великою обережністю. Рекомендується вести запис, коли і який продукт вводився, щоб при перших ознаках прояву алергії у малюка, виключити його зі свого харчування.
При народженні у малюка травна система практично не має ферментів для засвоєння молока. Всі необхідні речовини для поліпшення травлення він отримує з материнським молоком.
І оскільки молоко — єдиний вид продукту, який отримує новонароджений малюк, мамі треба стежити за якістю і корисністю свого харчування.
Рекомендується вводити до трьох нових продуктів на тиждень, один в 2-3 дня. Вживати їх краще до обіду, щоб краще можна було відстежити реакцію дитини.
Якщо процес пройшов успішно, малюка не турбує ні алергія, ні коліки, то можна приступати до введення наступного продукту.
Не варто забувати і про накопичувальну алергію, яка відразу не видно, але з часом постійної присутності алергену в раціоні, вона проявляється. Тому краще в першому місяці виключити прийом алергенних продуктів. До них відносяться:
- Алкоголь;
- Смажена і гостра їжа;
- Міцна кава, какао;
- Напівфабрикати;
- Цитрусові фрукти;
- Кондитерська продукція;
- Здоба;
- Червоні ягоди;
- Йогурти, які містять барвники;
- Мед;
- Цільне молоко;
- Несвіжі, неякісні продукти.
Навіть прийом молока у великих кількостях може призвести до алергічних реакцій, особливо протипоказано вживання незбираного молока. Тому його краще замінити кисломолочними продуктами.
Цікаву бесіду про харчування годуючої мами в перший місяць можна подивитися у відео-сюжеті нижче:
Зціджування як стимулювання лактації
На правильне формування лактації впливають багато факторів. Один з них – це правильне зціджування молока матір'ю.
В даний час вже не рекомендується зціджування після кожного годування, його необхідно робити в певних ситуаціях:
- У перші 3-5 днів, коли молоко прибуває, а малюк ще не в змозі спожити такий обсяг, рекомендується зціджування, щоб уникнути застою в грудях. Робити це треба не менше трьох разів на добу, до тих пір, поки організм сам не почне регулювати кількість утворився молока відповідно до потреб малюка;
- Якщо дитина народилася слабенький і не може поки взяти груди. Щоб лактація не порушилася, рекомендується зціджування до повного відновлення малюка, поки він не почне самостійно годуватися;
- Якщо мама брала лікарські препарати і на цей час припиняла годування, то для збереження лактації необхідно постійне зціджування;
- Якщо виникла ситуація, коли спільне перебування мами з дитиною неможливо, то на цей період теж необхідно зціджування.
Ще для регуляції лактації необхідний правильний питний режим. При годуванні груддю жінка відчуває часту спрагу.
Тому необхідно контролювати питний режим і випивати приблизно 2-2,5 л рідини в день. Вироблення молока більше сприятиме тепле пиття.
Теплий трав'яний чай, компот, приготований з сухофруктів. Є спеціальні трав'яні чаї, які підтримують лактацію, однак їх краще вживати після консультації з лікарем.
І, звичайно ж, часте прикладання малюка до грудей буде регулювати необхідну кількість молока в грудях і виступати природним способом підвищення лактації. Годувати дитину необхідно на його вимогу, прикладаючи по черзі до однієї грудей, потім до іншого.
Харчування в перший тиждень після пологів
Головне — харчування годуючої молодої мами не повинно виглядати як дієта. Практично у всіх країнах світу не існує обмежень в їжі для годуючих жінок.
Якщо у дитини немає явних ознак алергії, для мам не приписують ніяких спеціальних дієт. Тільки в країнах Індія і Китай, кухня дуже гостра, годуючим жінкам рекомендується обмежити споживання спецій.
Однак, в перші сім днів після пологів, не варто експериментувати. Малюк адаптується до навколишнього світу, пристосовуються до переробки їжі і його внутрішні органи.
Тому харчування повинно бути щадним для шлунково-кишкового тракту дитини, ніяких алергенних продуктів, смаженого, кислого, гострого, копченого. Обов'язково рясне тепле питво, обсяг якого можна трохи скоротити на 3-4 день, коли прибуває молоко, щоб не спровокувати застою в грудях.
Але в перші 7 днів годування дитини все ж необхідна сувора дієта. При цьому потрібні такі продукти:
- Нежирне м'ясо, приготоване на пару або відварне;
- Різні види каш, за винятком манної. Каші готувати на воді, без цукру і солі. Рисова каша може закріпити малюка, тому її слід вводити з обережністю;
- Овочі, термічно оброблені, виключивши червоні сорти;
- Овочеві супи;
- Кисломолочні продукти.
У цій статті представлені рецепти натурального йогурту для йогуртниці. Дуже актуально для нормального травлення.
Зазвичай молоді мами дуже обережно підходять до вживання солодощів своїм малюком. А ось до галетному печінкою ставляться спокійно. Загляньте сюди за його рецептами приготування в домашніх умовах.
Зразкове меню мами на першому тижні після пологів:
- 1-й сніданок: каша, приготована на воді, без солі і цукру, з шматочком масла. Неміцний чай;
- 2-й сніданок: нежирний йогурт натуральний без добавок, бутерброд із чорного хліба, масла, сиру;
- Обід: овочевий суп, картопляне пюре на воді, шматочок нежирного відвареного м'яса, компот із сухофруктів;
- Полудень: сир нежирний зі сметаною, кисіль із сухофруктів;
- Вечеря: каша з овочами, чай на травах.
При бажанні, перед сном можна стакан кефіру з сухариком.
Представляємо ще одну цікаву відеозапис про харчування годуючої мами після пологів:
Перелік продуктів, які необхідні жінці в перший місяць грудного годування
В ознайомленні з цим переліком вам допоможе таблиця нижче:
Продукти | Різновид | Спосіб приготування |
---|---|---|
М'ясо | Яловичина, кролик, індичка | Варити, тушкувати, термічно оброблене близько двох годин. |
Риба | Нежирна морська риба: тріска, окунь, минтай | Варена або приготована на пару. |
Крупи | Пшенична, гречана, рисова, вівсяна, манна | Зварені на воді, без солі і цукру. Манка вводиться з обережністю за наявності в ній глютену, який може спровокувати алергічні реакції у дитини. |
Молочні та кисломолочні | Молоко, кефір, нежирний сир, кисляк | Вживаються без цукру. Можливе приготування сирників в духовій шафі. |
Масло | Вершкове, соняшникову, оливкову | Додається до овочів, каш. |
Яйця | Курячі, перепелині | Курячі вживаються з обережністю із-за можливих алергічних реакцій на білок. |
Овочі | Будь-які овочі, уникаючи сортів червоного кольору | Тушкуються з водою, з додаванням оливкової або соняшникової олії. Можна готувати на пару. Сорти червоного кольору, наприклад, буряк, вживати з обережністю і стежити за реакцією дитини. |
Фрукти | Виключити цитрусові і екзотичні | Не приймати на голодний шлунок |
Хліб | Виключити здобу | Обмежити прийом сильно свіжого хліба |
Макаронні вироби | Макарони твердих сортів | Макарони з овочами або відвареним м'ясом |
Пиття | Вода, компот із сухофруктів, неміцний чай | Виключити або звести до мінімуму прийом кави. |
Годуюча жінка на першому місяці життя свого чада повинна вживати їжу часто і невеликими порціями. При годуванні втрачається багато калорій, тому для їх заповнення молода мама повинна їсти більше, ніж зазвичай.
Зразкове меню годуючої мами під 2-4 тижні:
- 1-й сніданок: каша, приготовлена з додаванням молока, неміцний чорний чай, черствий хліб, сир;
- 2-й сніданок: сирок, можна з додаванням цукру, фрукти;
- Обід: суп, приготовлений на другому м'ясному бульйоні, картопляне або овочеве пюре, відварне м'ясо, компот із сухофруктів;
- Полудень: йогурт або кефір з печивом;
- Вечеря: тушковані овочі з відвареної або запеченої рибкою, чай.
Можливі перекуси шматочками сухофруктів, горішками, за винятком арахісу. У перший місяць варто категорично відмовитися від різних кондитерських виробів, тому що при їх виробництві використовують ароматизатори і барвники, які дитині ні до чого і можуть погано вплинути на його самопочуття, викликавши коліки або спровокувавши алергію.
Таким чином, харчування годуючої мами в перший місяць є важливим етапом в період розвитку малюка. Правильний і якісний підбір продуктів для годуючої матері закладає основу здоров'я дитини.
Контрольований питний режим сприяє правильній лактації.
Правильно організувавши своє меню, можна бути впевненою, що дитина отримає всі необхідні для розвитку речовини і буде рости здоровим і міцним малюком.
Наостанок ми вирішили прикріпити відео, в якому порушено актуальне питання про вплив харчування годуючої мами на кольки дитини.
Відповідає доктор Комаровський: