Як готувати яблучне пюре для грудничка
Яблука володіють величезним вітамінним комплексом і вкрай корисні для організму. Одним з головних переваг яблука є його гіпоалергенність, так що немовля можна давати пюре з цього плоду спокійно, діатезу у нього не буде.
Коли можна давати яблучне пюре немовляті
Прикорм немовлят починається не раніше 6 місяців – в перші півроку дитині достатньо материнського молока і тих речовин, які в ньому містяться, але вже 6-місячній дитині потрібно більше енергії для повзання та ігор, так що прикорм є необхідним додатковим джерелом енергії.
Завдяки своїм властивостям та вітамінному комплексу, яблуко – це один з кращих варіантів прикорму. Користь від яблучного пюре для грудничка величезна:
- зміцнює імунітет;
- є профілактикою анемії;
- пробуджує апетит;
- нормалізують рівень цукру;
- допомагають впоратися із запорами.
Починати годувати малюка пюре з яблук слід не раніше 6 місяців, у тому випадку якщо до цього малюк був на грудному вигодовуванні і не раніше 4 місяці, якщо на штучному.
Прикорм малюків на грудному і штучному вигодовуванні відрізняється, оскільки шлунок малюка-грудничка звик тільки до молочку, в той час як на штучному вигодовуванні вже спокійно може переварити більш складні продукти.
Який сорт вибрати
Яблуко – це популярний і доступний фрукт в будь-який час року. З-за великої кількості самих різних сортів молодій мамі важко може бути вибрати який саме сорт слід давати своєму малюкові в якості першого прикорму.
Перевагу слід віддати сезонним видами фрукта, оскільки природно організм краще переносить продукти зі свого регіону і відповідно до його дозріванням. Тобто манго дитина буде перетравлювати важче, ніж звичайну «Симиренку», незважаючи на солодкість і м'якість першого. В якості прикорму слід вибирати:
- сезонні плоди;
- фрукти з приватного саду;
- плоди з червоточина, оскільки вони не були оброблені пестицидами;
- фрукти не ідеально гладкої форми і кольору.
Ідеально підійде яблуко «Симиренко», «Білий налив» або «Антонівка». Якщо кислувате яблуко, то його можна змішати з грушевим або банановим пюре.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яблуко - | 2 шт. |
цукровий пісок - | 2 ч. л. |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 55 Ккал |
Печені яблука популярний десерт серед дорослих, але ними можна годувати і немовлят, попередньо подрібнивши.
- Фрукти помити;
- Ножем вирізати серцевину з кісточками і плівками;
- Взяти форму для кексів і помістити в них плоди;
- Духовку розігріти до 200 градусів;
- Помістити формочки на деко і відправити запікатися на 20 хвилин;
- Вийняти формочки і злегка охолодити фрукти;
- Столовою ложкою вибрати м'якоть і подрібнити її блендером до стану пюре;
- Якщо пюре буде круте, додати 1 ст. л кип'яченої води;
- Додати цукор і добре перемішати. Пюре готове!
Як зробити яблучне пюре без варіння
Самий простий і швидкий варіант приготувати свіже яблучне пюре.
Інгредієнти:
- яблуко – 1 шт.
Час приготування: 10 хвилин.
Калорійність: 52 калорії.
- Яблуко добре помити і видалити шкірку із плодоніжкою;
- Розрізати плід на часточки і видалити насіння;
- Подрібнити фрукт спочатку на тертці, а потім пюрировать блендером;
- Додати трохи цукру для солодощі за смаком або змішати з грушевим пюре.
Як приготувати пюре з свіжих яблук
Деякі мами дуже переживають, даючи дитині свіжі фрукти. Уникнути можливих коліків або ускладнень можна, попередньо термічно обробивши плід.
Продукти:
- яблуко сорту «Мельба» — 2 шт.;
- цукор – ½ ч. л;
- вода – 300 мл
Час приготування: 15 хвилин.
Калорії: 70 калорій.
- Воду вилити у високу ємність і закип'ятити;
- Яблука помити;
- Помістити обидва фрукта в окріп і дарувати провариться протягом 5 хвилин;
- М'який проварений плід очистити від шкірки і насіння з перегородками;
- Блендером подрібнити в пюре;
- Для цього рецепта характерна м'якість плода, тому в разі відсутності блендера його можна розм'якшити в кашку і толкушкой для пюре;
- Додати цукор і годувати дитину.
Морквяно-яблучне пюре для грудничка
Корисне поєднання яблука і моркви відомо всім. Пюре з цих плодів прекрасно підійде в якості першого прикорму малюка.
Інгредієнти:
- яблуко – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- цукор – 1 ч. л;
- грудне молоко – 2 ст. л.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорії: 96.
- Моркву очистити від шкірки;
- Яблуко добре помити;
- Моркву нарізати часточками або середніми шматочками;
- Зварити разом морква і яблуко до готовності в киплячій воді;
- Моркву подрібнити блендером;
- Яблуко очистити від шкірки і насіння і також подрібнити;
- Змішати обидва пюре, додавши в нього цукру;
- Влити трохи грудного молока для більш рідкого стану пюре;
- Грудне молоко можна замінити простим молоком або вершками.
Пюре з яблук з гарбузом для грудничка в мультиварці
Гарбуз – один з найбільш корисних плодів за кількістю вітамінів. Але їсти пюре з нього не сподобається кожній дитині, тому гарбуз поєднують із солодким яблуком.
Продукти:
- яблука – 2 шт.;
- гарбуз – 200 гр;
- молоко – 2 ст. л.
Витрачений час: 45 хвилин.
Калорійність: 88 ккал.
- Гарбуз очистити від насіння і шкірки;
- Очищене яблуко нарізати часточками;
- Якщо є пароварка, то приготувати обидва продукту в ній протягом 30 хвилин до готовності;
- У разі відсутності пароварки – просто відварити гарбуз та яблуко;
- Пюрировать продукти блендером разом;
- Влити молоко, при необхідності додати цукор за смаком.
Як робити яблучно-бананове пюре
Банан чудово підходить для першого прикорму, особливо в поєднанні з трохи більше кислуватим яблуком.
Склад:
- яблуко – 100 гр;
- молоко – 1 ст. л;
- банан – 1 шт.
Витрачений час: 15 хвилин.
Калорії: 78.
- Банан очистити від шкірки;
- Яблуко можна приготувати в цьому рецепті сирим і з термічною обробкою;
- У першому випадку очистити фрукт від шкірки і насіння, пюрировать разом з бананом;
- У другому випадку опустити яблуко в окріп на 5 хвилин і потім його м'якоть пюрировать;
- Влити в отриману суміш молоко (просте або грудне) і добре розмішати до однорідності.
Салат з виноградом і куркою — смачна закуска з несподіваним поєднанням інгредієнтів.
Рецепт баклажанів по-грузинськи, читайте як приготувати цю смачну закуску.
Що потрібно для корисного вітамінного смузі, з яких продуктів його приготувати.
Як зробити пюре з яблук в баночках на зиму для дитини
Запастися свіжими фруктами на довгу і холодну зиму просто. Досить приготувати з них пюре і закатати їх по банкам.
Інгредієнти:
- зелене яблуко – 3 кг;
- вода – 1 л;
- тростинний цукор – 100 гр;
- лимонний сік – 3 ст. л.
Час приготування:
Калорії: 110 калорій.
- Фрукти ретельно вимити, видалити шкірку і подрібнити їх на дрібні кубики;
- Закип'ятити воду на середньому вогні і всипати цукор;
- Заважати воду до повного розчинення цукру;
- Нарізані яблука кинути в отриманий сироп;
- Підготувати банки з кришками;
- Зварений фрукти пюрировать блендером;
- Повернути пюре на плиту і ще раз довести його до кипіння, при необхідності додавши пару ложок води;
- Розлити пюре по банках;
- Помістити всі ємності у великий таз з водою і закип'ятити воду, простерилізований тим самим банки;
- Кришки закип'ятити в окремому посуді;
- Закатати гарячими кришками банки;
- Остудити, перевернувши банки верх дном в теплому місці;
- Помістити заготовлене пюре в холодне місце, при годуванні пюре нагрівати.
Корисні поради
Будь-яка молода мама буде рада порад з приготування першого прикорму для її малюка:
- Будь-який продукт вперше варто давати тільки абсолютно здоровій дитині;
- Не слід починати прикорм перед або після запланованого вакцинації, а також у період відновлення після хвороби;
- Прикорм слід відкласти, якщо дитина напередодні мучився кольками;
- Догодовувати дитину слід перед годуванням груддю;
- Перше блюдо повинні бути близько 5 гр в перший раз, а потім слід поступово збільшувати кількість додаткової їжі за місяць до 150 гр;
- Готуючи пюре та інші додаткові страви в домашніх умовах слід ретельно мити руки, стерилізувати кухонне начиння і вкрай бажано термічно обробляти плоди;
- Не слід заздалегідь готувати багато страв, а після її розігрівати. Для немовляти слід готувати свіжу їжу. Небажано навіть зберігання продукту в холодильнику протягом дня;
- Кожен прикорм слід давати тільки в теплому вигляді;
- Годувати малюка слід пластмасовою або дерев'яною ложкою;
- Їсти дитина має лише сидячи;
- Не слід давати за один раз кілька різних страв;
- Слід урізноманітнити раціон харчування малюка і годувати його одним і тим же продуктом не частіше разу на день;
- Вводити новий продукт слід через 15 днів після першого, щоб дитина звик і адаптувався;
- Для солодощі варто додавати в пюре цукор, але звичайний білий замінити тростинним, який набагато корисніше.
Перший прикорм – це важлива подія не тільки для малюка, але і для мами. Адже тепер у неї з'явилася нова турбота – вигадувати нові страви. Тільки слід дотримуватися основних правил, щоб перше годування звичайними продуктами не зашкодило дитині.