26 май 2019 9 588

Як зробити форму для паски з підручних матеріалів своїми руками

З настанням великоднього тижня всі господині дістають з комор форми для пасок і приступають до їх випікання. За традицією їх випікають у вигляді циліндрів, посуд для яких досить легко купити або зробити з підручних засобів.

Форму для паски з паперу

Одним з найпростіших варіантів матеріалу є папір, але зошита не підійде, оскільки тісто в'язке й густе, воно буде тиснути на форму. Необхідно використовувати такий матеріал, який витримає такий натиск і змусить тісто бути таким, як треба. Відмінно підійдуть:

  • картон;
  • альбомні листи;
  • пакувальний папір;
  • папір для декорування подарунків.

Процес створення не займе багато часу, головне не поспішати і робити все акуратно.

Знадобиться:

  • папір;
  • картон;
  • ножиці;
  • степлер;
  • клей;
  • олівець або ручка;
  • банку (такого обсягу, як має бути паска).

Інструкція:

  1. Банку обернути в один шар папером і зазначити місце скріплення;
  2. Прибравши банку, додати до зазначеного місця ще пару сантиметром і обрізати папір;
  3. Отриманий лист згорнути в циліндр і скріпити степлером або клеєм;
  4. Степлер більш надійний і зручний у цій справі;
  5. Для того, щоб тісто не прилипало, можна помістити всередину ще один циліндр – з пергаменту, а можна просто змастити злегка всередині все олією;
  6. З картону вирізати квадрат за розміром нижньої основи;
  7. Краї нижнього підстави папери надрізати ножицями і вивернути назовні;
  8. Приклеїти підставу до картону.

Паперова ємність для випікання паски готова!

Як зробити форму з фольги

Перевага фольги полягає в тому, що паски в ній не будуть пригорати. Можна злегка промазати її всередині олією, але і без цього паски виходять в такій формі прекрасними!

Знадобиться:

  • фольга;
  • степлер;
  • посуд (банку, ківш) будь-якого бажаного обсягу і виду.

Чому робити форми своїми руками набагато вигідніше, ніж купувати? Тому що можна створити паска будь-якого розміру та виду. Наприклад, замість стандартної банки взяти маленький стаканчик і спекти паску на його основі. Вийде маленька великодня випічка для подарунка дитині.

Процес дуже простий:

  1. Приготувати ємність і обернути її 2-3 рази фольгою. Можна заздалегідь скрутити фольгу вдвічі і обернути один раз;
  2. Залишити збоку додаткове місце (2-3 см) для майбутнього шва і обрізати фольгу;
  3. Шматок залишилася фольги згорнути кілька разів і закріпити;
  4. У місці шва кілька разів скріпити листи степлером;
  5. Ємність перевернути верх дном і фольгою внапуск кілька разів обернути дно;
  6. Перевернути ємність тому і акуратно видалити її;
  7. Повинна вийде циліндрична форма для випічки з дном;
  8. Акуратно розрівняти стінки з фольги і можна приступати до випікання.

З одного рулону фольги може вийде до 10 форм!

Чим відрізняється паска від паски читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати ніжну глазур желатином для прикраси святкових пасок.

Читайте як прикрасити яйця з допомогою декупажу — покроковий рецепт з фото і відео.

Формочки для паски з пергаменту

Пергамент для випікання теж можна використовувати в якості форми для випікання. Щоправда його знадобиться більше ніж паперу або фольги, оскільки він дуже тонкий. Але перевага його в тому, що його не потрібно додатково змащувати маслом – паски в таких пергаментних ємностях просто не пригорають. А сам пергамент після використання легко видаляється.

Знадобиться:

  • кілька аркушів пергаменту;
  • степлер;
  • ємність в якості підстави.

Майстер-клас покроково:

  1. На столі розгорнути аркуші пергаменту. Їх можна заздалегідь скріпити по 2, щоб вони були більш щільними, а можна зробити це в процесі;
  2. Бажано скласти пергамент вдвічі, щоб верхній край банки припадав якраз на кінець пергаменту;
  3. На кінці пергаменту покласти банку і закатати її в пергамент;
  4. Там, де знаходиться дно банки, пергамент підвернути і закріпити степлером;
  5. Акуратно витягнути ємність і скріпити степлером пергамент.

Посуд для випікання з пергаменту дуже тендітна, тому поводитися з нею треба обережно.

З консервної банки

Консервна висока банку як ніби спеціально зроблено, щоб стати ідеальним інструментом для випічки пасок. Однак, навіть з подібною майже готової ємністю є свої нюанси. Знадобиться:

  • консервна висока банку з-під компоту, соку або засолювань;
  • ніж для консервів;
  • напилок;
  • плоскогубці;
  • гострий ніж або пила.

Багато використовую банки відразу ж після відкриття, але це не зовсім правильно. Їм необхідна додаткова обробка:

  1. Відкрити банку консервним ножем;
  2. Видалити всі зсередини і ретельно вимити;
  3. Гострі краї можна просто загнути плоскогубцями всередину, але краще пилкою або гострим ножем відрізати верх з гострими зубцями;
  4. Напилком (можна наждачкою) опрацювати верх до гладкості;
  5. Прожарити В духовці банки;
  6. Помістити всередину пергамент і можна пекти паски.

Існують прості банки, які продаються з вбудованим ключем. Краю у них після відкриття рівні, тому ці маніпуляції для них не потрібні. Консервні банки можна просто добре вимити і прожарити, і відразу приступати до випічки.

Інші матеріали

Завдяки універсальному вигляді пасок – правильний циліндр, знайти або спорудити посуд для нього з підручних засобів зовсім не проблема. Її можна зробити з:

  • папери;
  • фольги;
  • картону;
  • пергаменту;
  • консервних банок;
  • цилиндрообразных ємностей;
  • каструль;
  • з кавових банок великих обсягів;
  • стаканів;
  • баночок з-під дитячого харчування;
  • керамічних горщиків (тільки перш добре вимити і прожарити в духовці);
  • керамічних глеків;
  • мірних металевих ковшиків і чашок.

Підійде все, що має подібний вигляд, а якщо відповідних предметів не знайшлося, можна легко спекти паску трохи іншої форми. Зрештою, головне не вигляд, а зміст!

Як зробити традиційну форму для сирної паски

Сирна паска в приготуванні набагато складніше, ніж звичайні паски з тіста і готується вона в спеціальній ємності, яка має вигляд усіченої чотиригранної піраміди. Чому саме така форма? Тому що Голгофа, на якій був розіп'ятий Христос, за легендою була схожа на піраміду з 4 кутами, ось і паска з сиру робиться за її подобою.

Замінити промислову форму для неї буде складніше, оскільки вона не так поширена в побуті, як звичайний циліндр. Але немає нічого неможливого. Її можна виготовити з:

  1. Пластикової п'ятилітрової пляшки для води. Її верхівка має вигляд усіченої перевернутої піраміди, тому відрізавши її гострим ножем отримаємо необхідну ємність. Треба буде відкрутити її кришку і вистелити всередині декількома шарами марлевими. Встановивши відрізану частину пляшки над звичайною чашкою можна буде викладати в неї сирну масу через отвір буде стікати зайва рідина;
  2. Контейнера для зберігання круп і макаронів. Всі вони робляться у вигляді куба і дуже схожі на оригінальну посуд для сирної паски. Всередину треба покласти марлю в кілька шарів так, що її кінці звисали за межі контейнера. Через марлю буде виходити зайва рідина;
  3. Старої терки. Це ідеальна форма для сирного паски. Важливо відпиляти ручку від терки і перевернути її вузьким підставою вниз. Всередину викласти в марлю, складену в декілька шарів. Тертку встановити на дерев'яній підставці і можна викладати в неї сир;
  4. Дитячого відерця для піску. Якщо придивитися до пасочкам, які діти ліплять з допомогою нього в пісочниці, можна з легкістю вирішити питання відсутності необхідного посуду. Можна купити нове відерце або вимити вже наявне. Також вистелити марлею і зайнятися приготуванням сирної маси;
  5. Картону. Використовуючи товстий пакувальний картон можна змайструвати форму самостійно. Досить намалювати на картоні передбачувану форму (пам'ятаючи, що буде легко скріпити частини якщо зробити їх за принципом пазлів) і вирізати її. Зібравши форму і скріпивши її степлером для вірності, треба вкласти в неї марлю, а потім викласти сам паска. Пакувальний картон досить щільний і він не розмокне під дією вологи від сиру.

Приготувати паску зовсім не складно, тим більше, коли форми для нього можна знайти в навколишніх предметах побуту.

Що ще почитати: