12 март 2019 1 753

Варіанти прикраси пасок на Великдень своїми руками

Великдень без паски — все одно, що Новий рік без ялинки. Це дійсно так, оскільки паска — один із символів православного свята. На кожному великодньому столі, в кожній російській родині обов'язково присутність цього виду випічки.

Багато хто, за відсутністю вільного часу, просто купують готові паски в магазині, благо асортимент широкий. Але, якщо є можливість приготувати справжній великодній символ дому, то не варто позбавляти себе цього задоволення, оскільки це одна із старовинних християнських традицій.

Зараз, завдяки інтернету, можна знайти безліч різних рецептів по випічці домашніх пасок. Ми відібрали найкращі, перевірені безліччю господинь, і пропонуємо вам вибрати і приготувати вподобаний для майбутнього Великодня.

Паски на Великдень: 2 найкращі рецепти

Кожен рецепт паски для Паски має свою «родзинку», кожен гарний по-своєму. Нижче представлені два рецепту пасхальної випічки, які припадуть до смаку кожному, а кращі вони чи ні, кожен вирішить для себе сам.

Готуємо на вершках
Інгредієнти Кількість
борошно - 700 г
цукор - 250 г
яєчні жовтки - 3 шт.
сметана - 4 ст. л.
дріжджі сухі - 3 ч. л.
вершкове масло - 100 г
вершки 20% - 300 мл
вода - 50 мл
сіль - 0,5 ч. л.
ванільний цукор - 10 г
масло соняшнику - 3 ст. л.
сухофрукти - за смаком
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 366 Ккал

Процес випічки:

  1. У теплій воді повністю розчиняють дріжджі, додають до них 2 ст. л. цукру, все розмішують до однорідної консистенції і залишають настоюватися 8 хвилин;
  2. В окремій мисці вершки змішують, розчинені дріжджі, 100 г цукру і половину ч. л. солі. Все знову перемішують;
  3. Далі присипають 2 склянки борошна, перемішують. Отримане тісто накривають і прибирають «підходити» на 40 хвилин;
  4. Через 40 хвилин, в піднялося тісто кладуть розтануло вершкове масло, сметану і цукор, що залишився;
  5. Жовтки відокремлюють від білків, додають до загальної маси. Туди ж відправляють ванілін і рослинне масло;
  6. Перемішують тісто, неквапливо присипаючи в нього борошно. За бажанням можна додати родзинки або інші цукати;
  7. Добре замішане тісто накривають і ставлять на 1 год. в відповідне місце, щоб воно піднялося»;
  8. Через годину тісто розкладають по формочках для запікання, але лише на половину форми. У такому вигляді майбутній виріб залишають в теплому місці ще на півгодини;
  9. Після закінчення півгодини, расформированное тісто відправляють в розігрітий до 200о духова шафа і, не змінюючи температури, випікають паски 40 хвилин.

Верхівку готової випікання змащують глазур'ю.

Сирна паска з апельсинами

Для випічки знадобиться:

  • великий апельсин — 1 шт.;
  • борошно просеянная — 300 г;
  • сир — 300 г;
  • молоко — 60 г;
  • цукор — 150 г;
  • вершкове масло — 50 г;
  • масло соняшнику — 50 г;
  • дріжджі свіжі — 30 г;
  • ванільний цукор — 1,5 упаковки;
  • яєчні жовтки — 1 шт.;
  • яйця — 2 шт.;
  • сіль — 0,5 ч. л.

Час на випічку — 2 години.

У 100 г міститься 310 кКал.

Процес випікання:

  1. У ємності замішують дріжджову суміш для «підняття» тесту. Для цього змішують по 1 столовій ложці борошна і цукру, молоко і дріжджі. Все добре змішують, накривають і залишають на 10 хвилин;
  2. Сир подрібнюють через сито, або блендером, і до нього додають топлене вершкове масло;
  3. Змішують яйця, жовток, цукор, сіль і ванілін. Перемішують;
  4. Апельсин добре миють, а потім його цедру подрібнюють на дрібній тертці, яку після змішують з борошном. З м'якоті цитруса добувають сік;
  5. Далі, в одній мисці з'єднують: суміш з цукру і яєць, сиру і масла, дріжджову суміш і сік апельсина. До всього додають борошно і добре перемішують. Наливають олію і знову перемішують;
  6. Тісто вкривають і ставлять в сухе місце на 1,5 години;
  7. Через 60 хвилин тісто добре перемішують, щоб з нього вийшов повітря, і забирають назад в тепло на 30 хвилин;
  8. Після, «піднялося» тісто вимішують на столі і вже потім розподіляють за формами для випічки, заповнюючи їх на половину. Залишають формочки з тістом ще хвилин на 15;
  9. Далі, в розігріту до 200о духовку, ставлять форми з майбутніми пасками і випікають 40 хвилин.

Испекшиеся паски дістають з форм, остуджують і прикрашають глазур'ю.

Сирна паска без випічки — неймовірно смачний рецепт десерту до свята.

Пасха сметани — рецепт з фото і покроковими відео. Спробуйте цей рецепт — він стенат вашим улюбленим.

Читайте як приготувати кексики на кефірі — цікава і смачна випічка за домашніми рецептами.

Спосіб прикраси пасок на Великдень глазур'ю

Традиційним прикрасою пасхальної випічки є глазур. Готувати її нескладно і досить швидко. Для цього знадобиться:

  • білки яєць— 3 шт.;
  • цукор — 1 ст.

Процес приготування:

Відокремлений від жовтків білок збивають з поступовим додаванням цукру. Продовжують збивати, поки глазур не стане тягучою.

Це солодке прикраса паски найпоширеніше, оскільки глазур легка в приготуванні.

Але, кулінарія настільки різноманітна, що зараз можна декорувати великодні паски різними солодкими варіантами.

Прикраса мастикою

Мастику можна назвати їстівним пластиліном, тому як її консистенція дозволяє ліпити різні фігурки і візерунки для прикраси тортів. Паска теж можна прикрасити мастикою, прикрасивши його у відповідності з Великоднем.

Готується кондитерська мастика простіше, ніж може здатися. Для цього знадобиться:

  • жувальний зефір шматочками — 1 упаковка;
  • пудра цукрова — 400 р.

Готується мастика максимум 10 хвилин.

У 100 г кондитерського прикраси міститься 388 кКал.

Приготування:

  1. Жувальний зефір розтоплюють в мікрохвильовці всего15 секунд;
  2. Починають перемішувати тягучий зефір ложкою, поступово підсипаючи до нього пудру, поки не вийде тягуче тісто;
  3. Потім мастику добре вимішую руками, як звичайне тісто;
  4. Далі, мастику загортають в пакет або харчову плівку, залишають на 5 хвилин;
  5. Після, мастичное тісто можна використовувати за призначенням.

Щоб мастика придбала потрібний колір, її можна розфарбувати харчової фарбою.

З мастики можна вирізати фігури різної складності. Найпростішими є трояндочки, листочки, великодні курчата.

Прикраса пасок на Великдень своїми руками іншими способами

Існує безліч варіантів того, як прикрасити великодні паски власноруч. Розглянемо декілька покрокових рецептів.

Прикраса паски з шоколаду і білкової глазурі

Заздалегідь потрібно підготувати:

  • яєчні білки — 3 шт.;
  • пудра з цукру — 300 г;
  • лимонна кислота — ¼ чайної ложки;
  • плитка шоколаду — 100 г;
  • харчова папір.

Приготування займе 60 хвилин.

У 100 г шоколадно–білкового прикраси міститься 420 кКал.

Створення прикраси:

  1. Білки змішують з лимонною кислотою і цукровою пудрою до утворення в'язкої маси;
  2. Отриманої глазур'ю змащують паска;
  3. Поки глазур підсихає, переходять до приготування прикраси з шоколаду. Для початку, потрібно створити шаблон з паперу, який і поставить майбутній декор з шоколаду. Найпростіший варіант: з простої паперу вирізаю смугу, що по ширині і висоті буде дорівнює окружності паски. Вирізану смугу укладають на стіл і ручкою на ній малюють будь-який малюнок, який хочуть бачити в якості прикраси. Далі, з харчової паперу вирізають смугу, що відповідає шаблону за параметрами, і з'єднують їх разом. Тепер шоколад розтоплюють і наповнюють їм кондитерський шприц або мішечок. З шприца, по лінії малюнка шаблону, на харчову папір наносять шоколад;
  4. Далі, шаблон з шоколадом наносять на паску, акуратно обернувши його папером;
  5. Відправляють паска на півгодини в холодильник;
  6. Дістають з холоду і відокремлюють шаблон. На «виході вийде готовий візерунок на «стінках» випічки. Залишилися в шприці шоколадом виводять малюнки на білкової глазурі.

Інші способи прикраси

  1. Цукрова пудра. Це самий видатковий спосіб прикраси паски. Достатньо лише просіяти пудру і рясно посипати їй верхівку паски;
  2. Цукати і прикраси з цукру. Змащену глазур'ю верхівку можна прикрасити шматочками кольорових цукіні, або ж купити дрібне різнобарвне драже. У продажу є різні цукрові фігурки, які гарно виглядають на білій глазурі;
  3. Цукрові олівці. Це кондитерське твір — спосіб для «польоту фантазії», оскільки олівцями можна малювати прямо на випічці. Особливо такий спосіб сподобається дітям, для яких оформлення пасок стане цікавим заняттям;
  4. Великодні літери «ХВ». Ця символіка Христового Воскресіння прикрашає багато магазинні паски. Але це прикраса можливо втілити і на домашній кухні. Наприклад, скориставшись цукровими олівцями або ж тестом для паски. В останньому варіанті треба відщипнути трохи тіста від основної маси і скачати з нього тонкі «ковбаски», з яких і викладаються літери;
  5. Зефірна мастика;
  6. Глазур з шоколаду і шоколадна крихта. Щоб зробити глазур, потрібно лише розтопити половину плитки (100 г) шоколаду, трохи остудити і полити зверху паска. Шоколад можна брати білий або темний. Щоб приготувати крихту, можна просто натерти на тертці шоколад або ж, розтопивши і остудити плитку шоколаду, розкришити його;
  7. Цитрусова глазур. Цедру апельсина або лимона натирають на тертці, змішують з цукровою пудрою і 30 г розтопленого вершкового масла. Наливають вершки і сік м'якуша цитрусового фрукта. Всі інгредієнти ретельно змішують, можна збити блендером. Отриманою масою поливають ще не остиглі паски;
  8. Прикраси з тіста. Не тільки літери «ХВ», але і різні фігурки можна виліпити з тіста. Закріплюють їх яєчним білком. Приготовлені прикраси кріплять на паску вже після його приготування;
  9. Помадка з шоколаду і лимона. Для її приготування роблять наступне: розтануло масло (65 г) змішують з соком 0,5 лимона, цукровою пудрою (200 г), какао (75 г). Все добре перемішують, поки не утвориться тягуча помадка. Їй же змащують верхівки гарячих пасок;
  10. Шоколадно–горіхове прикраса. Для приготування такого виду декору необхідно: в топлений гіркий шоколад (120 г) домішують вершки (50 мл) і тушкують на слабкому вогні до утворення однорідної маси. Приготованою глазур'ю поливають паски, а свержу посипають подрібнені горіхи;
  11. Кавова помадка. Кавомани оцінять таку глазур на великодньому куличе. Щоб приготувати помадку, потрібно: 100 мл звареної кави залишають на слабкому вогні, додають до нього 300 г цукру. З вогню не знімають, поки рідина не досягне однорідності. Після її переливають в миску, охолоджують і збивають. Потім вже можна змащувати помадкою паски.

Рекомендації на замітку

Щоб паска вийшла смачною, досвідчені кулінари знають кілька секретів, тому сприяють.

  1. Якщо паски будуть невеликі, менше 1 кг, то для їх випікання буде достатньо 30 хвилин;
  2. Щоб паска в процесі випікання вийшов рівним, для цього в його середину вставляють дерев'яну паличку, яку акуратно витягують по закінченні приготування;
  3. Тісто не повинно бути занадто рідким і занадто густим, намагайтеся дотримуватись середини;
  4. Щоб тісто для пасок добре піднялося, його необхідно ставити в сухе і тепле місце, без вогкості і протягів.

Домашній паска, безсумнівно, стане окрасою великоднього столу. А якщо прикласти фантазію і використовувати запропоновані способи прикраси паски на Великдень, то на столі з'явиться не тільки кондитерська випічка, а цілий витвір мистецтва.

Що ще почитати: