Варіанти прикраси пасок на Великдень своїми руками
Великдень без паски — все одно, що Новий рік без ялинки. Це дійсно так, оскільки паска — один із символів православного свята. На кожному великодньому столі, в кожній російській родині обов'язково присутність цього виду випічки.
Зараз, завдяки інтернету, можна знайти безліч різних рецептів по випічці домашніх пасок. Ми відібрали найкращі, перевірені безліччю господинь, і пропонуємо вам вибрати і приготувати вподобаний для майбутнього Великодня.
Паски на Великдень: 2 найкращі рецепти
Кожен рецепт паски для Паски має свою «родзинку», кожен гарний по-своєму. Нижче представлені два рецепту пасхальної випічки, які припадуть до смаку кожному, а кращі вони чи ні, кожен вирішить для себе сам.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно - | 700 г |
цукор - | 250 г |
яєчні жовтки - | 3 шт. |
сметана - | 4 ст. л. |
дріжджі сухі - | 3 ч. л. |
вершкове масло - | 100 г |
вершки 20% - | 300 мл |
вода - | 50 мл |
сіль - | 0,5 ч. л. |
ванільний цукор - | 10 г |
масло соняшнику - | 3 ст. л. |
сухофрукти - | за смаком |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 366 Ккал |
Процес випічки:
- У теплій воді повністю розчиняють дріжджі, додають до них 2 ст. л. цукру, все розмішують до однорідної консистенції і залишають настоюватися 8 хвилин;
- В окремій мисці вершки змішують, розчинені дріжджі, 100 г цукру і половину ч. л. солі. Все знову перемішують;
- Далі присипають 2 склянки борошна, перемішують. Отримане тісто накривають і прибирають «підходити» на 40 хвилин;
- Через 40 хвилин, в піднялося тісто кладуть розтануло вершкове масло, сметану і цукор, що залишився;
- Жовтки відокремлюють від білків, додають до загальної маси. Туди ж відправляють ванілін і рослинне масло;
- Перемішують тісто, неквапливо присипаючи в нього борошно. За бажанням можна додати родзинки або інші цукати;
- Добре замішане тісто накривають і ставлять на 1 год. в відповідне місце, щоб воно піднялося»;
- Через годину тісто розкладають по формочках для запікання, але лише на половину форми. У такому вигляді майбутній виріб залишають в теплому місці ще на півгодини;
- Після закінчення півгодини, расформированное тісто відправляють в розігрітий до 200о духова шафа і, не змінюючи температури, випікають паски 40 хвилин.
Верхівку готової випікання змащують глазур'ю.
Сирна паска з апельсинами
Для випічки знадобиться:
- великий апельсин — 1 шт.;
- борошно просеянная — 300 г;
- сир — 300 г;
- молоко — 60 г;
- цукор — 150 г;
- вершкове масло — 50 г;
- масло соняшнику — 50 г;
- дріжджі свіжі — 30 г;
- ванільний цукор — 1,5 упаковки;
- яєчні жовтки — 1 шт.;
- яйця — 2 шт.;
- сіль — 0,5 ч. л.
Час на випічку — 2 години.
У 100 г міститься 310 кКал.
Процес випікання:
- У ємності замішують дріжджову суміш для «підняття» тесту. Для цього змішують по 1 столовій ложці борошна і цукру, молоко і дріжджі. Все добре змішують, накривають і залишають на 10 хвилин;
- Сир подрібнюють через сито, або блендером, і до нього додають топлене вершкове масло;
- Змішують яйця, жовток, цукор, сіль і ванілін. Перемішують;
- Апельсин добре миють, а потім його цедру подрібнюють на дрібній тертці, яку після змішують з борошном. З м'якоті цитруса добувають сік;
- Далі, в одній мисці з'єднують: суміш з цукру і яєць, сиру і масла, дріжджову суміш і сік апельсина. До всього додають борошно і добре перемішують. Наливають олію і знову перемішують;
- Тісто вкривають і ставлять в сухе місце на 1,5 години;
- Через 60 хвилин тісто добре перемішують, щоб з нього вийшов повітря, і забирають назад в тепло на 30 хвилин;
- Після, «піднялося» тісто вимішують на столі і вже потім розподіляють за формами для випічки, заповнюючи їх на половину. Залишають формочки з тістом ще хвилин на 15;
- Далі, в розігріту до 200о духовку, ставлять форми з майбутніми пасками і випікають 40 хвилин.
Испекшиеся паски дістають з форм, остуджують і прикрашають глазур'ю.
Сирна паска без випічки — неймовірно смачний рецепт десерту до свята.
Пасха сметани — рецепт з фото і покроковими відео. Спробуйте цей рецепт — він стенат вашим улюбленим.
Читайте як приготувати кексики на кефірі — цікава і смачна випічка за домашніми рецептами.
Спосіб прикраси пасок на Великдень глазур'ю
Традиційним прикрасою пасхальної випічки є глазур. Готувати її нескладно і досить швидко. Для цього знадобиться:
- білки яєць— 3 шт.;
- цукор — 1 ст.
Процес приготування:
Відокремлений від жовтків білок збивають з поступовим додаванням цукру. Продовжують збивати, поки глазур не стане тягучою.
Це солодке прикраса паски найпоширеніше, оскільки глазур легка в приготуванні.
Але, кулінарія настільки різноманітна, що зараз можна декорувати великодні паски різними солодкими варіантами.
Прикраса мастикою
Мастику можна назвати їстівним пластиліном, тому як її консистенція дозволяє ліпити різні фігурки і візерунки для прикраси тортів. Паска теж можна прикрасити мастикою, прикрасивши його у відповідності з Великоднем.
Готується кондитерська мастика простіше, ніж може здатися. Для цього знадобиться:
- жувальний зефір шматочками — 1 упаковка;
- пудра цукрова — 400 р.
Готується мастика максимум 10 хвилин.
У 100 г кондитерського прикраси міститься 388 кКал.
Приготування:
- Жувальний зефір розтоплюють в мікрохвильовці всего15 секунд;
- Починають перемішувати тягучий зефір ложкою, поступово підсипаючи до нього пудру, поки не вийде тягуче тісто;
- Потім мастику добре вимішую руками, як звичайне тісто;
- Далі, мастику загортають в пакет або харчову плівку, залишають на 5 хвилин;
- Після, мастичное тісто можна використовувати за призначенням.
Щоб мастика придбала потрібний колір, її можна розфарбувати харчової фарбою.
З мастики можна вирізати фігури різної складності. Найпростішими є трояндочки, листочки, великодні курчата.
Прикраса пасок на Великдень своїми руками іншими способами
Існує безліч варіантів того, як прикрасити великодні паски власноруч. Розглянемо декілька покрокових рецептів.
Прикраса паски з шоколаду і білкової глазурі
Заздалегідь потрібно підготувати:
- яєчні білки — 3 шт.;
- пудра з цукру — 300 г;
- лимонна кислота — ¼ чайної ложки;
- плитка шоколаду — 100 г;
- харчова папір.
Приготування займе 60 хвилин.
У 100 г шоколадно–білкового прикраси міститься 420 кКал.
Створення прикраси:
- Білки змішують з лимонною кислотою і цукровою пудрою до утворення в'язкої маси;
- Отриманої глазур'ю змащують паска;
- Поки глазур підсихає, переходять до приготування прикраси з шоколаду. Для початку, потрібно створити шаблон з паперу, який і поставить майбутній декор з шоколаду. Найпростіший варіант: з простої паперу вирізаю смугу, що по ширині і висоті буде дорівнює окружності паски. Вирізану смугу укладають на стіл і ручкою на ній малюють будь-який малюнок, який хочуть бачити в якості прикраси. Далі, з харчової паперу вирізають смугу, що відповідає шаблону за параметрами, і з'єднують їх разом. Тепер шоколад розтоплюють і наповнюють їм кондитерський шприц або мішечок. З шприца, по лінії малюнка шаблону, на харчову папір наносять шоколад;
- Далі, шаблон з шоколадом наносять на паску, акуратно обернувши його папером;
- Відправляють паска на півгодини в холодильник;
- Дістають з холоду і відокремлюють шаблон. На «виході вийде готовий візерунок на «стінках» випічки. Залишилися в шприці шоколадом виводять малюнки на білкової глазурі.
Інші способи прикраси
- Цукрова пудра. Це самий видатковий спосіб прикраси паски. Достатньо лише просіяти пудру і рясно посипати їй верхівку паски;
- Цукати і прикраси з цукру. Змащену глазур'ю верхівку можна прикрасити шматочками кольорових цукіні, або ж купити дрібне різнобарвне драже. У продажу є різні цукрові фігурки, які гарно виглядають на білій глазурі;
- Цукрові олівці. Це кондитерське твір — спосіб для «польоту фантазії», оскільки олівцями можна малювати прямо на випічці. Особливо такий спосіб сподобається дітям, для яких оформлення пасок стане цікавим заняттям;
- Великодні літери «ХВ». Ця символіка Христового Воскресіння прикрашає багато магазинні паски. Але це прикраса можливо втілити і на домашній кухні. Наприклад, скориставшись цукровими олівцями або ж тестом для паски. В останньому варіанті треба відщипнути трохи тіста від основної маси і скачати з нього тонкі «ковбаски», з яких і викладаються літери;
- Зефірна мастика;
- Глазур з шоколаду і шоколадна крихта. Щоб зробити глазур, потрібно лише розтопити половину плитки (100 г) шоколаду, трохи остудити і полити зверху паска. Шоколад можна брати білий або темний. Щоб приготувати крихту, можна просто натерти на тертці шоколад або ж, розтопивши і остудити плитку шоколаду, розкришити його;
- Цитрусова глазур. Цедру апельсина або лимона натирають на тертці, змішують з цукровою пудрою і 30 г розтопленого вершкового масла. Наливають вершки і сік м'якуша цитрусового фрукта. Всі інгредієнти ретельно змішують, можна збити блендером. Отриманою масою поливають ще не остиглі паски;
- Прикраси з тіста. Не тільки літери «ХВ», але і різні фігурки можна виліпити з тіста. Закріплюють їх яєчним білком. Приготовлені прикраси кріплять на паску вже після його приготування;
- Помадка з шоколаду і лимона. Для її приготування роблять наступне: розтануло масло (65 г) змішують з соком 0,5 лимона, цукровою пудрою (200 г), какао (75 г). Все добре перемішують, поки не утвориться тягуча помадка. Їй же змащують верхівки гарячих пасок;
- Шоколадно–горіхове прикраса. Для приготування такого виду декору необхідно: в топлений гіркий шоколад (120 г) домішують вершки (50 мл) і тушкують на слабкому вогні до утворення однорідної маси. Приготованою глазур'ю поливають паски, а свержу посипають подрібнені горіхи;
- Кавова помадка. Кавомани оцінять таку глазур на великодньому куличе. Щоб приготувати помадку, потрібно: 100 мл звареної кави залишають на слабкому вогні, додають до нього 300 г цукру. З вогню не знімають, поки рідина не досягне однорідності. Після її переливають в миску, охолоджують і збивають. Потім вже можна змащувати помадкою паски.
Рекомендації на замітку
Щоб паска вийшла смачною, досвідчені кулінари знають кілька секретів, тому сприяють.
- Якщо паски будуть невеликі, менше 1 кг, то для їх випікання буде достатньо 30 хвилин;
- Щоб паска в процесі випікання вийшов рівним, для цього в його середину вставляють дерев'яну паличку, яку акуратно витягують по закінченні приготування;
- Тісто не повинно бути занадто рідким і занадто густим, намагайтеся дотримуватись середини;
- Щоб тісто для пасок добре піднялося, його необхідно ставити в сухе і тепле місце, без вогкості і протягів.
Домашній паска, безсумнівно, стане окрасою великоднього столу. А якщо прикласти фантазію і використовувати запропоновані способи прикраси паски на Великдень, то на столі з'явиться не тільки кондитерська випічка, а цілий витвір мистецтва.