Як приготувати суп харчо в домашніх умовах
Грузинська кухня у всі часи славилася своїми стравами, смак яких не зрівняється навіть з шедеврами найбільш вправних кухарів. Чудовим представником національної кухні Грузії є суп харчо. Рецепт був придуманий ще в ті часи, коли відбувалося формування етносу цієї країни.
Секрети і технологія приготування страви пройшли через століття. Тому сьогодні кожен може насолодитися незабутнім смаком цієї страви.
Основна інформація про суп харчо
Багато хто думає, що страва готується з продуктів, традиційних для кухні Грузії. Але замість баранини в ньому використовують яловичину. Відмітна особливість страви – обов'язково використання злив-ткемалі. При їх відсутності використовують плоди кизилу в сушеному вигляді. Ці фрукти надають страві кислуватий смак.
У нашій країні зазначені фрукти прийнято заміняти томатною пастою. Це говорить про те, що так званий у нас суп харчо в деякій мірі «модифікований», тобто ми його готуємо в дещо зміненому вигляді.
Така зміна спричинило за собою виникнення численних варіацій страви, включаючи і ті, коли в процесі приготування використовується курка, копчене м'ясо і риба.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичої грудинки - | 300 грам |
чорносливу - | 3 шт. |
рису - | 100 грам |
ткемалі - | 1 ст. ложка |
хмелі-сунелі - | 1 ст. ложка |
ріпчастої цибулі - | 2 шт. |
води - | 7 склянок |
часнику - | 3 зубчики |
томатного пюре - | 50 грам |
перцю чилі - | 1 шт. |
рослинної олії - | 1 ст. ложка |
солі - | за смаком |
зелені кінзи - | за смаком |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 г: 75 Ккал |
Яловичу грудинку потрібно нарізати маленькими шматками і скласти з каструлю. Додати стільки склянок води, щоб все м'ясо під нею сховалося, і варити 5 хвилин на великому вогні.
Цибулю, зелень кінзи і часник слід дрібно посікти і змішати з томатною пастою. Додати рослинне масло, хмелі-сунелі і смажити отриману суміш 2 хвилини на сильному вогні.
До отваренному раніше м'яса потрібно додати обсмажену суміш, рис, ткемалі, перець, чорнослив, що залишилася воду. Все солимо і варимо 10 хвилин на великому вогні.
Перед подачею частування посипаємо зеленню.
Суп харчо: покроковий рецепт приготування з свинини
Щоб приготувати дане страв, необхідно підготувати наступні інгредієнти:
- 600 г свинини;
- 2,5 літра води;
- 3 картоплини;
- Сіль;
- 2 шт. ріпчастої цибулі;
- Зелень;
- 100 грам рису;
- Мелений червоний перець;
- 1 головка часнику;
- Хмелі-сунелі;
- 2 ч. ложки томатної пасти.
Свинину необхідно нарізати невеликими кубиками, додати до неї воду і поставити на вогонь. По мірі закипання води потрібно знімати що утворюється м'ясної шум. Після закипання м'ясо варять при закритій кришці на слабкому вогні 40 хвилин.
Цибулю і картоплю нарізають кубиками і додають до приготованого м'яса. Сюди ж засипають промитий рис і варять 20 хвилин. Потім додають томатну пасту, сіль, перець та інші спеції.
У приготовлений суп додають нарізану зелень, подрібнений часник, закривають кришкою і дають страві настоятися 20 хвилин.
Простий рецепт приготування супу харчо з куркою в мультиварці
З появою мультиварок життя сучасної домогосподарки помітно спростилася. Враховуючи популярність цієї кухонної техніки, звернемо увагу на те, як приготувати суп харчо в мультиварці. Варто відзначити і те, що готову страву на смак ніяк не відрізняється від того варіанту, який приготовлений іншими способами.
Для приготування потрібно:
- 500 грам філе курки;
- 2 цибулини середнього розміру;
- Дві головки часнику;
- 2 моркви невеликого розміру;
- Соняшникова олія (потрібно для обжарювання);
- 2 шт. болгарського перцю з товстими стінками;
- Зелень;
- Спеції – лавровий лист, перець чорний, сіль і інші за бажанням;
- 1 склянку рису (стакан береться той, який входив у комплектацію мультиварки);
- 3 картоплі середнього розміру.
Курку нарізають дрібними шматочками, цибулю – півкільцями, моркву – соломкою, картоплю і перець – кубиками середнього розміру. Рис промивають кілька разів (якщо дотримуватися цих правил, то це роблять 7 разів).
На мультиварці включаємо режим «випічка». Наливаємо в чашу рослинне масло, потім викладаємо філе куряче, обсмажуємо його 25 хвилин. Додаємо до м'яса цибулю і продовжуємо обсмажувати ще 10 хвилин. Потім додаємо моркву і перець і продовжуємо обсмажування ще 15 хвилин.
До обсмажених овочів додаємо рис і картопля, спеції, заливаємо водою до верхньої позначки мультиварки і на режимі «гасіння» готуємо 2 години. За півгодини до готовності страви додаємо сіль.
Подаючи суп харчо необхідно додати часник, попередньо пропущений через прес, і зелень.
Грузинський суп харчо з баранини
Для приготування грузинського супу харчо з баранини потрібно:
- 1 кілограм баранячої грудинки на кісточці;
- 2 цибулини великого розміру;
- 150 грам рису;
- 1 головка часнику;
- 1 морква;
- Зелень кінзи;
- 6 шт. томатів;
- Кілька горошин перцю (чорного);
- 5 мл. оцту (яблучного);
- Сіль;
- 2 ложки (чайні) коріандру;
- 1 ст. ложка топленого масла;
- 0,5 ч. ложки перцю чилі.
Баранину промивають і видаляють з її поверхні шари плівки. Потім м'ясо розрізають на шматки, в яких присутні по 2 реберця.
Цибулю нарізають кільцями, листя і стебла кінзи подрібнюють ножем. Чорний перець, сіль, перець чилі і коріандр необхідно розтовкти.
В каструлі, має товсте дно, потрібно розігріти топлене масло і обсмажити на ньому підготовлені шматочки грудинки. Час обжарювання – 10 хвилин. Потім м'ясо оббризкують оцтом, посипають зверху цибулею і сумішшю з потовчених спецій, продовжують все обсмажувати при постійному помішуванні ще 3 хвилини.
Помідори потрібно натерти на крупній тертці. Шкірку викидають, а сік разом з натертою томатною масою і зеленню кінзи додають в каструлю, де знаходиться обсмажене м'ясо. Все перемішують, доводять до кипіння, вливають 2 літри закипілої води і варити, накривши кришкою, 1 годину (вогонь повинен бути середнім).
Паралельно з тим, як довели до кипіння каструлю з м'ясом, залити водою рис. Після того, як м'ясо приготується, воду з рису зливають і додають його в каструлю з бараниною. Процес готування продовжується до тих пір, поки рис не стане м'яким. Після цього в каструлю додають подрібнений часник і зелень.
Приготований супчик повинен настоятися протягом 10 хвилин. Тільки після цього його можна подавати до столу.
А ви знаєте як готувати суп з сушених грибів? Це не так складно, якщо знати кілька порад.
Як приготувати вермішелевий суп з куркою, щоб борошняні вироби не розварилися, а м'ясо не залишилося сирої.
Легкий суп з зеленого консервованого горошку прекрасне доповнення до ситного обіду. Читайте рецепти та рекомендації по готуванні.
Хитрощі і підказки кухарів
Щоб приготувати дійсно справжній суп харчо, потрібно забути про такий інгредієнт, як картоплю. Інакше вийде не класичне блюдо, а його імітація.
Щоб отримати ситне і наваристое страву, потрібно готувати його з яловичини на кісточці.
Якщо після приготування супу додати в нього невелику кількість шафрану, можна домогтися насиченості щодо кольору грузинської страви.
Коли суп готується на звичайному вогні, а не в мультиварці, потрібно стежити за тим, щоб вогонь був повільним.
Найкраще для приготування страви використовувати дліннозерновой рис, який практично не розварюється.
М'ясо для приготування супу має бути тільки якісним і свіжим. Жирні сорти не підходять, так як велика кількість жиру не дозволить відчути аромат страви.
У будь-якому грузинському блюді завжди у великій кількості присутній зелень. Вона подається як у складі якого-небудь блюда, так і просто на тарілці.
У кожного кухаря, так само як і в домогосподарки, свої хитрощі і секрети приготування супу харчо.