21 июнь 2019 5 097

Як приготувати суп харчо в домашніх умовах

Грузинська кухня у всі часи славилася своїми стравами, смак яких не зрівняється навіть з шедеврами найбільш вправних кухарів. Чудовим представником національної кухні Грузії є суп харчо. Рецепт був придуманий ще в ті часи, коли відбувалося формування етносу цієї країни.

Секрети і технологія приготування страви пройшли через століття. Тому сьогодні кожен може насолодитися незабутнім смаком цієї страви.

Основна інформація про суп харчо

Блюдо вважається досить калорійним. У його складі присутній жирне м'ясо. Такий суп – чудовий варіант для тих, хто шукає якісний джерело білків.

Багато хто думає, що страва готується з продуктів, традиційних для кухні Грузії. Але замість баранини в ньому використовують яловичину. Відмітна особливість страви – обов'язково використання злив-ткемалі. При їх відсутності використовують плоди кизилу в сушеному вигляді. Ці фрукти надають страві кислуватий смак.

У нашій країні зазначені фрукти прийнято заміняти томатною пастою. Це говорить про те, що так званий у нас суп харчо в деякій мірі «модифікований», тобто ми його готуємо в дещо зміненому вигляді.

Така зміна спричинило за собою виникнення численних варіацій страви, включаючи і ті, коли в процесі приготування використовується курка, копчене м'ясо і риба.

Суп харчо: класичний рецепт приготування в домашніх умовах (з яловичини)
Інгредієнти Кількість
яловичої грудинки - 300 грам
чорносливу - 3 шт.
рису - 100 грам
ткемалі - 1 ст. ложка
хмелі-сунелі - 1 ст. ложка
ріпчастої цибулі - 2 шт.
води - 7 склянок
часнику - 3 зубчики
томатного пюре - 50 грам
перцю чилі - 1 шт.
рослинної олії - 1 ст. ложка
солі - за смаком
зелені кінзи - за смаком
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 г: 75 Ккал

Яловичу грудинку потрібно нарізати маленькими шматками і скласти з каструлю. Додати стільки склянок води, щоб все м'ясо під нею сховалося, і варити 5 хвилин на великому вогні.

Цибулю, зелень кінзи і часник слід дрібно посікти і змішати з томатною пастою. Додати рослинне масло, хмелі-сунелі і смажити отриману суміш 2 хвилини на сильному вогні.

До отваренному раніше м'яса потрібно додати обсмажену суміш, рис, ткемалі, перець, чорнослив, що залишилася воду. Все солимо і варимо 10 хвилин на великому вогні.

Перед подачею частування посипаємо зеленню.

Варто відзначити те, що цим супом харчо можна назвати лише те блюдо, яке приготовлено з яловичини. Достатньо один раз спробувати цей грузинський шедевр, щоб зрозуміти: все, що доводилося пробувати до цього, ніяк не зрівняється з тим смаком, який подарували нам творці грузинської кухні.

Суп харчо: покроковий рецепт приготування з свинини

Щоб приготувати дане страв, необхідно підготувати наступні інгредієнти:

  • 600 г свинини;
  • 2,5 літра води;
  • 3 картоплини;
  • Сіль;
  • 2 шт. ріпчастої цибулі;
  • Зелень;
  • 100 грам рису;
  • Мелений червоний перець;
  • 1 головка часнику;
  • Хмелі-сунелі;
  • 2 ч. ложки томатної пасти.

Свинину необхідно нарізати невеликими кубиками, додати до неї воду і поставити на вогонь. По мірі закипання води потрібно знімати що утворюється м'ясної шум. Після закипання м'ясо варять при закритій кришці на слабкому вогні 40 хвилин.

Цибулю і картоплю нарізають кубиками і додають до приготованого м'яса. Сюди ж засипають промитий рис і варять 20 хвилин. Потім додають томатну пасту, сіль, перець та інші спеції.

У приготовлений суп додають нарізану зелень, подрібнений часник, закривають кришкою і дають страві настоятися 20 хвилин.

Простий рецепт приготування супу харчо з куркою в мультиварці

З появою мультиварок життя сучасної домогосподарки помітно спростилася. Враховуючи популярність цієї кухонної техніки, звернемо увагу на те, як приготувати суп харчо в мультиварці. Варто відзначити і те, що готову страву на смак ніяк не відрізняється від того варіанту, який приготовлений іншими способами.

Для приготування потрібно:

  • 500 грам філе курки;
  • 2 цибулини середнього розміру;
  • Дві головки часнику;
  • 2 моркви невеликого розміру;
  • Соняшникова олія (потрібно для обжарювання);
  • 2 шт. болгарського перцю з товстими стінками;
  • Зелень;
  • Спеції – лавровий лист, перець чорний, сіль і інші за бажанням;
  • 1 склянку рису (стакан береться той, який входив у комплектацію мультиварки);
  • 3 картоплі середнього розміру.

Курку нарізають дрібними шматочками, цибулю – півкільцями, моркву – соломкою, картоплю і перець – кубиками середнього розміру. Рис промивають кілька разів (якщо дотримуватися цих правил, то це роблять 7 разів).

На мультиварці включаємо режим «випічка». Наливаємо в чашу рослинне масло, потім викладаємо філе куряче, обсмажуємо його 25 хвилин. Додаємо до м'яса цибулю і продовжуємо обсмажувати ще 10 хвилин. Потім додаємо моркву і перець і продовжуємо обсмажування ще 15 хвилин.

До обсмажених овочів додаємо рис і картопля, спеції, заливаємо водою до верхньої позначки мультиварки і на режимі «гасіння» готуємо 2 години. За півгодини до готовності страви додаємо сіль.

Подаючи суп харчо необхідно додати часник, попередньо пропущений через прес, і зелень.

Грузинський суп харчо з баранини

Для приготування грузинського супу харчо з баранини потрібно:

  • 1 кілограм баранячої грудинки на кісточці;
  • 2 цибулини великого розміру;
  • 150 грам рису;
  • 1 головка часнику;
  • 1 морква;
  • Зелень кінзи;
  • 6 шт. томатів;
  • Кілька горошин перцю (чорного);
  • 5 мл. оцту (яблучного);
  • Сіль;
  • 2 ложки (чайні) коріандру;
  • 1 ст. ложка топленого масла;
  • 0,5 ч. ложки перцю чилі.

Баранину промивають і видаляють з її поверхні шари плівки. Потім м'ясо розрізають на шматки, в яких присутні по 2 реберця.

Цибулю нарізають кільцями, листя і стебла кінзи подрібнюють ножем. Чорний перець, сіль, перець чилі і коріандр необхідно розтовкти.

В каструлі, має товсте дно, потрібно розігріти топлене масло і обсмажити на ньому підготовлені шматочки грудинки. Час обжарювання – 10 хвилин. Потім м'ясо оббризкують оцтом, посипають зверху цибулею і сумішшю з потовчених спецій, продовжують все обсмажувати при постійному помішуванні ще 3 хвилини.

Помідори потрібно натерти на крупній тертці. Шкірку викидають, а сік разом з натертою томатною масою і зеленню кінзи додають в каструлю, де знаходиться обсмажене м'ясо. Все перемішують, доводять до кипіння, вливають 2 літри закипілої води і варити, накривши кришкою, 1 годину (вогонь повинен бути середнім).

Паралельно з тим, як довели до кипіння каструлю з м'ясом, залити водою рис. Після того, як м'ясо приготується, воду з рису зливають і додають його в каструлю з бараниною. Процес готування продовжується до тих пір, поки рис не стане м'яким. Після цього в каструлю додають подрібнений часник і зелень.

Приготований супчик повинен настоятися протягом 10 хвилин. Тільки після цього його можна подавати до столу.

А ви знаєте як готувати суп з сушених грибів? Це не так складно, якщо знати кілька порад.

Як приготувати вермішелевий суп з куркою, щоб борошняні вироби не розварилися, а м'ясо не залишилося сирої.

Легкий суп з зеленого консервованого горошку прекрасне доповнення до ситного обіду. Читайте рецепти та рекомендації по готуванні.

Хитрощі і підказки кухарів

Щоб приготувати дійсно справжній суп харчо, потрібно забути про такий інгредієнт, як картоплю. Інакше вийде не класичне блюдо, а його імітація.

Щоб отримати ситне і наваристое страву, потрібно готувати його з яловичини на кісточці.

Якщо після приготування супу додати в нього невелику кількість шафрану, можна домогтися насиченості щодо кольору грузинської страви.

Коли суп готується на звичайному вогні, а не в мультиварці, потрібно стежити за тим, щоб вогонь був повільним.

Найкраще для приготування страви використовувати дліннозерновой рис, який практично не розварюється.

М'ясо для приготування супу має бути тільки якісним і свіжим. Жирні сорти не підходять, так як велика кількість жиру не дозволить відчути аромат страви.

У будь-якому грузинському блюді завжди у великій кількості присутній зелень. Вона подається як у складі якого-небудь блюда, так і просто на тарілці.

У кожного кухаря, так само як і в домогосподарки, свої хитрощі і секрети приготування супу харчо.

Що ще почитати: