28 март 2019 1 192

Як зварити класичний суп харчо в домашніх умовах

З грузинського «харчо» перекладається як «суп з яловичиною». Перше страву кавказької кухні відрізняється пряним і насиченим смаком, наваристостью. Харчо не просто урізноманітнює звичне обіднє меню, але і стане головним страву святкового столу.

Безумовно, багато народи відходять від традиційної рецептури, в тому числі і грузини. Тому тепер харчо можна приготувати з свинини, птиці, баранини. Однак класичний рецепт передбачає використання тільки яловичини.

Класичний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
яловиче м'ясо на кістках (дуже жирне) - 0,5 кг
рис - 150 г
томат-пюре - 50 г
сливовий лаваш (тклапі) - 150 г
часник - головка
горіхи волоські - 0,5 склянки
«хмелі-сунелі» - 5 г
цибулини - 2 шт.
лавровий лист - за смаком
гострий червоний і зелений перець - по 2 стручка
сіль - 5 г
свіжа зелень - 1 пучок
червоний перець мелений - 5 г
перець горошком - 5 г
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 173 Ккал
Наваристий вершково-часниковий суп, готується на яловичому бульйоні. А характерну пряність додають волоські горіхи і тклапі.

Поетапне приготування:

  1. М'ясний продукт залити водою і поставити на плиту;
  2. Як тільки рідина почне закипати, взяти шумівку і чекати появи піни. Зняти її і продовжити варіння на середньому вогні;
  3. Тривалість варіння залежить від віку: молода яловичина звариться буквально за годину, а для приготування старої потрібно в середньому дві години;
  4. Готовий м'ясний продукт перекласти в тарілку, остудити і відокремити від кісток;
  5. Залишився бульйон процідити не менше 3 разів через дрібне сито, щоб під час їжі дрібні кісточки не приносили дискомфорт;
  6. Відокремлену яловичину нарізати на невеликі шматки, покласти в бульйон;
  7. Цибулини подрібнити;
  8. Часник потовкти;
  9. Дрібно нарізати свіжу зелень;
  10. Як тільки бульйон почне закипати, додати рис, цибулини і кілька гілочок зелені;
  11. Варити до готовності рису;
  12. Під кінець варіння додати тклапі і часник;
  13. Потовкти волоські горіхи;
  14. Перед вимиканням супу кинути лавровий лист, приправити сіллю, насипати «Хмелі-сунелі» і додати горіхи;
  15. Розлитий по тарілках суп посипати зеленню і прикрасити стручковим перцем.

В рецепті класичного харчо тклапі можна замінити грузинським соусом «Ткемалі».

Суп харчо з рисом в мультиварці

Ось уже кілька років мультиварки перетворилися у незамінний кухонний агрегат сучасної господині. Незважаючи на те, що харчо придумали ще в незапам'ятні часи, приготувати його можна з допомогою сучасного кухонного агрегату. За смаком страва вийде не гірше, ніж харчо, зварене на газовій плиті.

Необхідні компоненти рецепту:

  • яловичина (молода) – 500 гр.;
  • томатна паста – 50 гр.;
  • рис – 1 мультиварочный стакан;
  • перець болгарський – 2 шт.;
  • картопля – 3 шт.;
  • лавровий лист;
  • олія рослинна;
  • часник – 2 головки;
  • рубана свіжа зелень;
  • морква – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • сіль — 5 гр.;
  • горіхи волоські – 0.5 склянки.

Час приготування: 2 години 10 хвилин.

Калорійність: 169 ккал.

Покрокова технологія приготування:

  1. М'ясний продукт нарізати поперек волокон на дрібні шматки;
  2. Цибулини нашаткувати півкільцями;
  3. Моркву крупно натерти;
  4. Перець і картоплю нарізати середніми кубиками;
  5. Рис промити. Грузини зазвичай промивають в семи водах;
  6. Встановити режим «Випічка»;
  7. Влити олію і 20-25 хвилин обсмажувати яловичину;
  8. Наступним інгредієнтом стане цибулина. Час теплової обробки овочів – 10 хвилин;
  9. Після додати моркву і перець. Продовжити обсмажування ще 15 хвилин;
  10. Відключити режим «Випічка», покласти картоплю, засипати рис і влити воду (кількість залежить від обсягу мультиварки);
  11. Додати спеції, поставити режим «Гасіння», таймер 1, 5 години;
  12. За 20 хвилин до закінчення посолити і всипати подрібнені горіхи;
  13. Перед подачею приправити товченим часником і посипати зеленню.

За грузинським звичаям до харчо можна подавати цитрусові фрукти або сливу. Для підкреслення характерною кислинки, також можна додати в суп лимон. Однак не переборщіть.

Кулінарні підказки

Як кажуть грузини: «Харчо готують з великою кількістю спецій, не поспішаючи і з додаванням душевного настрою». Які ще секрети зберігає традиційне кавказьке блюдо?

  1. Яловичина з кісточкою – ідеальний м'ясної варіант для цього харчо;
  2. Якщо використовується грудинка, то нарізати її необов'язково;
  3. Основа для супу повинна мати кислинку. Тому не обійтися без соусу «Ткемалі»;
  4. Якщо під рукою не виявилося вищезазначеного соусу, то його можна замінити подрібненої аличею або (в крайньому випадку) томатним пюре;
  5. Цибулину ріжуть соломкою не впоперек, а вздовж. Така нарізка забезпечить збереження волокон, а значить, під час теплової обробки овоч не перетвориться на кашу;
  6. Рис потрібно використовувати довгозернистий;
  7. Не лінуйтеся перебрати волоські горіхи. В ідеалі не повинно бути жодного шматочка перегородки. Не зайвим буде трохи обсмажити інгредієнт до характерного аромату. Після охолодження горіхи необхідно подрібнити в ступці;
  8. В перелік обов'язкового набору спецій входять: «хмелі-сунелі», мелене насіння коріандру, пару штук лаврового листа, мелений гострий червоний перець.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: