Як зварити класичний суп харчо в домашніх умовах
З грузинського «харчо» перекладається як «суп з яловичиною». Перше страву кавказької кухні відрізняється пряним і насиченим смаком, наваристостью. Харчо не просто урізноманітнює звичне обіднє меню, але і стане головним страву святкового столу.
Безумовно, багато народи відходять від традиційної рецептури, в тому числі і грузини. Тому тепер харчо можна приготувати з свинини, птиці, баранини. Однак класичний рецепт передбачає використання тільки яловичини.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловиче м'ясо на кістках (дуже жирне) - | 0,5 кг |
рис - | 150 г |
томат-пюре - | 50 г |
сливовий лаваш (тклапі) - | 150 г |
часник - | головка |
горіхи волоські - | 0,5 склянки |
«хмелі-сунелі» - | 5 г |
цибулини - | 2 шт. |
лавровий лист - | за смаком |
гострий червоний і зелений перець - | по 2 стручка |
сіль - | 5 г |
свіжа зелень - | 1 пучок |
червоний перець мелений - | 5 г |
перець горошком - | 5 г |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 173 Ккал |
Поетапне приготування:
- М'ясний продукт залити водою і поставити на плиту;
- Як тільки рідина почне закипати, взяти шумівку і чекати появи піни. Зняти її і продовжити варіння на середньому вогні;
- Тривалість варіння залежить від віку: молода яловичина звариться буквально за годину, а для приготування старої потрібно в середньому дві години;
- Готовий м'ясний продукт перекласти в тарілку, остудити і відокремити від кісток;
- Залишився бульйон процідити не менше 3 разів через дрібне сито, щоб під час їжі дрібні кісточки не приносили дискомфорт;
- Відокремлену яловичину нарізати на невеликі шматки, покласти в бульйон;
- Цибулини подрібнити;
- Часник потовкти;
- Дрібно нарізати свіжу зелень;
- Як тільки бульйон почне закипати, додати рис, цибулини і кілька гілочок зелені;
- Варити до готовності рису;
- Під кінець варіння додати тклапі і часник;
- Потовкти волоські горіхи;
- Перед вимиканням супу кинути лавровий лист, приправити сіллю, насипати «Хмелі-сунелі» і додати горіхи;
- Розлитий по тарілках суп посипати зеленню і прикрасити стручковим перцем.
В рецепті класичного харчо тклапі можна замінити грузинським соусом «Ткемалі».
Суп харчо з рисом в мультиварці
Необхідні компоненти рецепту:
- яловичина (молода) – 500 гр.;
- томатна паста – 50 гр.;
- рис – 1 мультиварочный стакан;
- перець болгарський – 2 шт.;
- картопля – 3 шт.;
- лавровий лист;
- олія рослинна;
- часник – 2 головки;
- рубана свіжа зелень;
- морква – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- сіль — 5 гр.;
- горіхи волоські – 0.5 склянки.
Час приготування: 2 години 10 хвилин.
Калорійність: 169 ккал.
Покрокова технологія приготування:
- М'ясний продукт нарізати поперек волокон на дрібні шматки;
- Цибулини нашаткувати півкільцями;
- Моркву крупно натерти;
- Перець і картоплю нарізати середніми кубиками;
- Рис промити. Грузини зазвичай промивають в семи водах;
- Встановити режим «Випічка»;
- Влити олію і 20-25 хвилин обсмажувати яловичину;
- Наступним інгредієнтом стане цибулина. Час теплової обробки овочів – 10 хвилин;
- Після додати моркву і перець. Продовжити обсмажування ще 15 хвилин;
- Відключити режим «Випічка», покласти картоплю, засипати рис і влити воду (кількість залежить від обсягу мультиварки);
- Додати спеції, поставити режим «Гасіння», таймер 1, 5 години;
- За 20 хвилин до закінчення посолити і всипати подрібнені горіхи;
- Перед подачею приправити товченим часником і посипати зеленню.
За грузинським звичаям до харчо можна подавати цитрусові фрукти або сливу. Для підкреслення характерною кислинки, також можна додати в суп лимон. Однак не переборщіть.
Кулінарні підказки
Як кажуть грузини: «Харчо готують з великою кількістю спецій, не поспішаючи і з додаванням душевного настрою». Які ще секрети зберігає традиційне кавказьке блюдо?
- Яловичина з кісточкою – ідеальний м'ясної варіант для цього харчо;
- Якщо використовується грудинка, то нарізати її необов'язково;
- Основа для супу повинна мати кислинку. Тому не обійтися без соусу «Ткемалі»;
- Якщо під рукою не виявилося вищезазначеного соусу, то його можна замінити подрібненої аличею або (в крайньому випадку) томатним пюре;
- Цибулину ріжуть соломкою не впоперек, а вздовж. Така нарізка забезпечить збереження волокон, а значить, під час теплової обробки овоч не перетвориться на кашу;
- Рис потрібно використовувати довгозернистий;
- Не лінуйтеся перебрати волоські горіхи. В ідеалі не повинно бути жодного шматочка перегородки. Не зайвим буде трохи обсмажити інгредієнт до характерного аромату. Після охолодження горіхи необхідно подрібнити в ступці;
- В перелік обов'язкового набору спецій входять: «хмелі-сунелі», мелене насіння коріандру, пару штук лаврового листа, мелений гострий червоний перець.
Приємного апетиту!