17 апрель 2019 2 168

Як варити корисне і смачне варення з кульбаб

Кульбаба у нас якось звикли вважати бур'янистою травою. Однак цей невибагливий квітка в інших країнах століттями використовують в їжу і для лікування.

Листя кульбаби гарні в весняних вітамінних салатах. Корінь наполягають або висушують і перемелюють, використовуючи як засіб від різних захворювань.

Квітки використовують для виготовлення настойок, наливок, відварів. У нашій країні особливу популярність придбало варення з кульбаб. І не даремно.

Чим корисне варення з кульбаб?

  • Благотворно впливає на печінку. Навіть такі серйозні захворювання, як холецистит і деякі види гепатиту значно полегшуються при вживанні цього продукту;
  • Всі камені, які утворюються в організмі, особливо в сечовивідних шляхах, лікують за допомогою кульбаби. Варення в цьому випадку теж буде дуже корисно;
  • При вживанні такого ласощі з кульбаб регенеруються клітини печінки і жовчного міхура;
  • Позитивна дія спостерігається при геморої;
  • Всі захворювання дихальної системи, пов'язані з вірусами або їх ускладненнями, у тому числі бронхіт і астма, проходять при вживанні варення. Воно надає позитивну дію на ослаблений після осінньо-зимового періоду імунітет;
  • Вживаючи це ласощі, ви позбудетеся від паразитів;
  • Поліпшується стан суглобів;
  • Варення заспокоює нерви і покращує сон;
  • Якщо пити чай не вприкуску з цукерками, а з одуванчиковым варенням, прискорюється метаболізм, виводяться токсини і йде зайва вага. Кульбаба – рослина краси і стрункої фігури!

Підготовка посуду і сировини

Для варення знадобляться квітки кульбаб. Кращі молоді, тільки що розкрилися бутони.


Хоча це рослина ми можемо побачити скрізь – і на міському газоні, і в придорожній канаві, збирати їх потрібно як можна далі від загазованих трас і великих скупчень людей, тим більше, від промислових підприємств.

Ще однією умовою приготування корисного ласощі є збір сировини обов'язково в сонячний день, адже в тіні кульбаби закривають свої бутони.

Таке варення вариться в будь каструлі за винятком алюмінієвої. Найкраще це робити в нержавіючій сталі або в емальованому посуді.

Розливається воно в простерилізовані банки, закочується капроновими кришками. Зберігати ласощі потрібно в темному і прохолодному місці. Важливо не допускати попадання прямих сонячних променів, інакше корисні властивості втрачатимуться.

Варення з кульбаб класичне
Інгредієнти Кількість
квіток кульбаби - близько 350
цукрового піску - 1,5 кг
очищеної води - 500 мл
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 50 Ккал

Як варити:

Квітки разом з квітколожем промиваємо проточною водою в друшляку партіями приблизно по 50 штук. Чекаємо, поки вода стече;

Всі квітки складаємо в каструлю, заливаємо чвертю всієї води, доводимо до кипіння і проварюємо не більше 2-х хвилин;

Відвар проціджуємо або через дуже дрібне сито, або через марлю. Вичавлюємо з кульбаб всю вологу;

Додаємо до відвару цукор, доводимо до кипіння, варимо 8-9 хвилин. Пінку необхідно знімати;

Гаряче варення розливаємо по стерильним банкам, закочує їх, закутуємо теплою ковдрою і залишаємо на ніч. Після цього можна прибирати варення.

Варення з кульбаб 1:1

Даний рецепт передбачає те, що квіти були зібрані як можна далі від доріг і технічних об'єктів.

  • 400 квіток кульбаби;
  • 1 кілограм цукру;
  • 1 літр води.

Як варити варення з кульбаб:

  1. Квітки складіть у каструлю, залийте гарячою водою (температура приблизно 80 градусів), закрийте кришкою і залиште на ніч;
  2. Вранці процідіть через чисту марлю настій, відіжміть, як слід, квітки;
  3. Засипте цукровий пісок, доведіть до кипіння, варіть 7 хвилин;
  4. Гаряче варення розкласти по стерилізованим банкам, закрийте їх, укутайте на кілька годин.

Одуванчиковое желе

Це ласощі містить у собі так мало калорій і так багато користі, що підійде для чаювання всім, хто боїться погладшати.
  • 500 квіток;
  • 2,5 кг цукрового піску;
  • 3 лимона;
  • 30 вишневих листків;
  • 1,5 літра окропу.

Приготування:

  1. Лимони разом з шкіркою перемеліть в блендері. Якщо такої можливості немає, можна натерти їх на тертці, тільки на самій дрібній;
  2. У кульбаб відокремлюємо жовту частину квіток від зеленої (квітколоже);
  3. У каструлю покласти всі інгредієнти, крім цукру: вишневі листочки, кульбаби, лимон;
  4. Заливаємо крутим окропом, залишаємо на цілу добу в прохолодному місці;
  5. Проціджуємо настій, ретельно віджимаємо всю вологу з лимонно-одуванчиковой маси;
  6. У каструлю до отриманого настою додаємо весь цукор, даємо закипіти;
  7. Коли майбутнє желе закипить, проварюємо його протягом півгодини на повільному вогні. Потрібно постійно і ретельно знімати піну, щоб желе не стало каламутним і зберегло золотистий колір;
  8. Желе розлийте по банках, які попередньо простерилізовані, закрити пластмасовими кришками, які були заздалегідь прокипячены, приберіть в холодильник, коли банки охолонуть.

Вишнево-лимонний одуванчиковый мед

  • 500 штук кульбабкових квіток;
  • пара лимонів;
  • дюжина молодих листочків вишні;
  • 1,5 літра чистої води;
  • 1,5 кілограма цукру.

Як варити це смачне ласощі:

  1. Квітки промиваємо холодною водою, даємо їм трошки обсохнути і стекти;
  2. Натираємо на дрібній тертці лимон разом із шкіркою;
  3. Листочки вишні промиваємо в проточній воді, даємо висохнути;
  4. Заливаємо водою, варимо, помішуючи, на слабкому вогні близько 10 хвилин;
  5. Знімаємо каструлю і ставимо в прохолодне місце для того, щоб мед настоявся. Найкраще залишити на добу, тоді всі інгредієнти віддадуть свій смак і аромат;
  6. Через чисту марлю проціджуємо настій, віджимаємо з квіток і весь сік лимона;
  7. Ставимо варитися на слабкий вогонь, варимо не менше години;
  8. Остигле варення розливаємо по банках, запечатуємо і ставимо в прохолодне темне місце.

Варення з ревеню рецепти, поради та рекомендації як варити, як консервувати і де можна використовувати цей солодкий продукт.Як приготувати згущене молоко в домашніх умовах, прочитайте кілька рецептів і візьміть на замітку.Приготуйте бісквітний рулет з варенням. Простий і смачний рецепт з фото і корисними порадами на сторінках нашого порталу.

Секрети вдалого варення

Травневі квіти – оптимальне сировина для корисного ласощі. Коли кульбаби вже «відходять» варення виходить вже зовсім іншим.

Збирайте кульбаби опівдні: це оптимальний час, коли всі можливі корисні речовини концентруються в квітці.

Щоб варення було густіше, необхідно додати в нього якусь кислоту. Це необов'язково повинні бути лимони. Можна використовувати сік ягід і фруктів, апельсини, лимонну кислоту.

Якщо вишневих листочків під рукою немає, додають м'яту, іноді смородинові листя.

Як перевірити, чи готове ваше одуванчиковое ласощі? Нанесіть на чисте блюдечко трохи варення і нахиліть посуд. Крапелька стікає повільно? Варення готове.

Якщо ви хочете використовувати цей продукт не в гастрономічних, а в лікувальних цілях, розчиніть чайну ложку варення в склянці чистої води і приймайте вранці натщесерце. Це прекрасний жовчогінний засіб.

Хворим, застудженим і гриппующим, можна давати одуванчиковый мед з гарячим чаєм. Він знімає жар і допомагає заснути, що необхідно для одужання.

Що ще почитати: