Як варити корисне і смачне варення з кульбаб
Кульбаба у нас якось звикли вважати бур'янистою травою. Однак цей невибагливий квітка в інших країнах століттями використовують в їжу і для лікування.
Листя кульбаби гарні в весняних вітамінних салатах. Корінь наполягають або висушують і перемелюють, використовуючи як засіб від різних захворювань.
Чим корисне варення з кульбаб?
- Благотворно впливає на печінку. Навіть такі серйозні захворювання, як холецистит і деякі види гепатиту значно полегшуються при вживанні цього продукту;
- Всі камені, які утворюються в організмі, особливо в сечовивідних шляхах, лікують за допомогою кульбаби. Варення в цьому випадку теж буде дуже корисно;
- При вживанні такого ласощі з кульбаб регенеруються клітини печінки і жовчного міхура;
- Позитивна дія спостерігається при геморої;
- Всі захворювання дихальної системи, пов'язані з вірусами або їх ускладненнями, у тому числі бронхіт і астма, проходять при вживанні варення. Воно надає позитивну дію на ослаблений після осінньо-зимового періоду імунітет;
- Вживаючи це ласощі, ви позбудетеся від паразитів;
- Поліпшується стан суглобів;
- Варення заспокоює нерви і покращує сон;
- Якщо пити чай не вприкуску з цукерками, а з одуванчиковым варенням, прискорюється метаболізм, виводяться токсини і йде зайва вага. Кульбаба – рослина краси і стрункої фігури!
Підготовка посуду і сировини
Для варення знадобляться квітки кульбаб. Кращі молоді, тільки що розкрилися бутони.
Хоча це рослина ми можемо побачити скрізь – і на міському газоні, і в придорожній канаві, збирати їх потрібно як можна далі від загазованих трас і великих скупчень людей, тим більше, від промислових підприємств.
Ще однією умовою приготування корисного ласощі є збір сировини обов'язково в сонячний день, адже в тіні кульбаби закривають свої бутони.
Таке варення вариться в будь каструлі за винятком алюмінієвої. Найкраще це робити в нержавіючій сталі або в емальованому посуді.
Розливається воно в простерилізовані банки, закочується капроновими кришками. Зберігати ласощі потрібно в темному і прохолодному місці. Важливо не допускати попадання прямих сонячних променів, інакше корисні властивості втрачатимуться.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
квіток кульбаби - | близько 350 |
цукрового піску - | 1,5 кг |
очищеної води - | 500 мл |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 50 Ккал |
Як варити:
Квітки разом з квітколожем промиваємо проточною водою в друшляку партіями приблизно по 50 штук. Чекаємо, поки вода стече;
Всі квітки складаємо в каструлю, заливаємо чвертю всієї води, доводимо до кипіння і проварюємо не більше 2-х хвилин;
Відвар проціджуємо або через дуже дрібне сито, або через марлю. Вичавлюємо з кульбаб всю вологу;
Додаємо до відвару цукор, доводимо до кипіння, варимо 8-9 хвилин. Пінку необхідно знімати;
Гаряче варення розливаємо по стерильним банкам, закочує їх, закутуємо теплою ковдрою і залишаємо на ніч. Після цього можна прибирати варення.
Варення з кульбаб 1:1
Даний рецепт передбачає те, що квіти були зібрані як можна далі від доріг і технічних об'єктів.
- 400 квіток кульбаби;
- 1 кілограм цукру;
- 1 літр води.
Як варити варення з кульбаб:
- Квітки складіть у каструлю, залийте гарячою водою (температура приблизно 80 градусів), закрийте кришкою і залиште на ніч;
- Вранці процідіть через чисту марлю настій, відіжміть, як слід, квітки;
- Засипте цукровий пісок, доведіть до кипіння, варіть 7 хвилин;
- Гаряче варення розкласти по стерилізованим банкам, закрийте їх, укутайте на кілька годин.
Одуванчиковое желе
- 500 квіток;
- 2,5 кг цукрового піску;
- 3 лимона;
- 30 вишневих листків;
- 1,5 літра окропу.
Приготування:
- Лимони разом з шкіркою перемеліть в блендері. Якщо такої можливості немає, можна натерти їх на тертці, тільки на самій дрібній;
- У кульбаб відокремлюємо жовту частину квіток від зеленої (квітколоже);
- У каструлю покласти всі інгредієнти, крім цукру: вишневі листочки, кульбаби, лимон;
- Заливаємо крутим окропом, залишаємо на цілу добу в прохолодному місці;
- Проціджуємо настій, ретельно віджимаємо всю вологу з лимонно-одуванчиковой маси;
- У каструлю до отриманого настою додаємо весь цукор, даємо закипіти;
- Коли майбутнє желе закипить, проварюємо його протягом півгодини на повільному вогні. Потрібно постійно і ретельно знімати піну, щоб желе не стало каламутним і зберегло золотистий колір;
- Желе розлийте по банках, які попередньо простерилізовані, закрити пластмасовими кришками, які були заздалегідь прокипячены, приберіть в холодильник, коли банки охолонуть.
Вишнево-лимонний одуванчиковый мед
- 500 штук кульбабкових квіток;
- пара лимонів;
- дюжина молодих листочків вишні;
- 1,5 літра чистої води;
- 1,5 кілограма цукру.
Як варити це смачне ласощі:
- Квітки промиваємо холодною водою, даємо їм трошки обсохнути і стекти;
- Натираємо на дрібній тертці лимон разом із шкіркою;
- Листочки вишні промиваємо в проточній воді, даємо висохнути;
- Заливаємо водою, варимо, помішуючи, на слабкому вогні близько 10 хвилин;
- Знімаємо каструлю і ставимо в прохолодне місце для того, щоб мед настоявся. Найкраще залишити на добу, тоді всі інгредієнти віддадуть свій смак і аромат;
- Через чисту марлю проціджуємо настій, віджимаємо з квіток і весь сік лимона;
- Ставимо варитися на слабкий вогонь, варимо не менше години;
- Остигле варення розливаємо по банках, запечатуємо і ставимо в прохолодне темне місце.
Варення з ревеню рецепти, поради та рекомендації як варити, як консервувати і де можна використовувати цей солодкий продукт.Як приготувати згущене молоко в домашніх умовах, прочитайте кілька рецептів і візьміть на замітку.Приготуйте бісквітний рулет з варенням. Простий і смачний рецепт з фото і корисними порадами на сторінках нашого порталу.
Секрети вдалого варення
Травневі квіти – оптимальне сировина для корисного ласощі. Коли кульбаби вже «відходять» варення виходить вже зовсім іншим.
Збирайте кульбаби опівдні: це оптимальний час, коли всі можливі корисні речовини концентруються в квітці.
Щоб варення було густіше, необхідно додати в нього якусь кислоту. Це необов'язково повинні бути лимони. Можна використовувати сік ягід і фруктів, апельсини, лимонну кислоту.
Якщо вишневих листочків під рукою немає, додають м'яту, іноді смородинові листя.
Як перевірити, чи готове ваше одуванчиковое ласощі? Нанесіть на чисте блюдечко трохи варення і нахиліть посуд. Крапелька стікає повільно? Варення готове.
Якщо ви хочете використовувати цей продукт не в гастрономічних, а в лікувальних цілях, розчиніть чайну ложку варення в склянці чистої води і приймайте вранці натщесерце. Це прекрасний жовчогінний засіб.
Хворим, застудженим і гриппующим, можна давати одуванчиковый мед з гарячим чаєм. Він знімає жар і допомагає заснути, що необхідно для одужання.