24 март 2019 20 833

Корінь кульбаби: корисні властивості, рецепти та протипоказання

В середині весни і до початку літа багато помічають такі красиві і яскраво жовті квіти, як кульбаби. Спочатку вони нас радують своєю яскравою жовтизною, а потім повітряним пухом. А адже крім своєї краси та аромату, вони володіють високим рівнем корисних речовин.

Часто корінь кульбаби використовують у народній медицині для лікування багатьох захворювань. Крім цього, його застосовують в кулінарії для приготування величезної кількості страв. Тому варто ближче розглянути властивості цього унікального рослини.

Корисні властивості

Швидше за все, через незнання багато дачники та городники, прибираючись на своїй ділянці, виривають кульбаба і викидають. А адже це рослина володіє широким спектром корисних і лікувальних властивостей.

Багато знавців народної медицини, знахарі, цілителі називає кульбаба російським женьшенем, і адже неспроста. Особливо, з-за того, що в коренях цієї красивої рослини міститься цілий джерело корисних компонентів.

До складу коренів входять рослинні компоненти, вітаміни В, С, а також в них є такі необхідні речовини таблиці Менделєєва, як магній, кальцій, калій, натрій, марганець. Крім цього, в них міститься гіркий молочний сік, який цінується цілителями ще з давніх часів.

Отже, корінь кульбаби:

  1. Очищає судини від холестеринових бляшок і повертає їм колишню молодість, відновлює їх еластичність і міцність;
  2. Вичищає з крові шкідливі речовини, токсини, а також розріджує її складу;
  3. Рекомендується пити відвари з нього під час жовчнокам'яної захворювання. Під час прийому відбувається виведення каменів і застояної жовчі з печінки і жовчного міхура;
  4. Надає стимулюючу дію на утворення і виведення шлункового соку, а також покращує травлення;
  5. Нормалізує обмін речовин і стабілізує діяльність травної системи;
  6. Міститься в ньому інулін нормалізує рівень цукру в крові. Тому корінь є прекрасною харчовою добавкою для хворих на цукровий діабет;
  7. До складу входять органічні кислоти підтримують кислотно-лужний баланс в організмі;
  8. Вітаміни В і С є необхідними помічниками при боротьбі з багатьма простудними захворюваннями;
  9. Завдяки корені кульбаби приходить в норму робота ендокринної системи і підвищується імунна система;
  10. Надає благотворний вплив на якість шкіри, прибирає вугрі, ластовиння, пігментні плями;
  11. Виводить з кишечника гельмінтів та інших паразитарних організмів;
  12. Рекомендується приймати відвари годуючим матерям. Компоненти, що входять до складу кореня кульбаби, викликають велику кількість молока і покращують його якість.

Як правильно заготовити і зберігати сировину

Якщо корінь збирається і готується самостійно, а не купується в аптеці, то це слід робити правильно:

  • У весняний період до кінця травня або в осінній час в жовтні рослини потрібно викопати;
  • Коріння слід обрізати, струснути і гарненько промити від землі. Вони повинні бути чистими;
  • Далі корінці нарізаємо невеликими скибочками і викладаю на чисту тканину або папір;
  • Викладаємо все темне добре провітрюване місце і залишаємо сушитися протягом декількох днів;
  • Після цього просушуємо до потрібного стану в сушарці або духовій шафі при температурі не більше 40 градусів С;
  • Потім слід визначити ступінь подсушенности коренів. Для цього слід взяти корінець і розламати його – якщо він хрумтить, то значить корінь готовий до застосування;
  • Наприкінці повністю просушені корінці перемелюємо. Подрібнити їх можна в кавомолці, комбайні або вручну за допомогою маточки. Перемелювати бажано, за рахунок цього буде легше з кореня приготувати лікувальні засоби або використовувати його для приготування страв в кулінарії.

Корінь кульбаби у народній медицині: рецепти

Багато цілителів і діячі народної медицини радять приймати сухий корінь кульбаби у перемолотом вигляді тим, у кого є ожиріння або, навпаки, анорексія, а також цукровий діабет і желчнокаменное захворювання.

Особливо добре корінь допомагає при запорах і геморої. Для цього його слід приймати 3 рази в день по 1 ч. ложці, запиваючи водою.

Напій здоров'я

Якщо вживати сухий кульбаба в чистому вигляді буде досить важко, тоді його модно заварити у вигляді кави або чаю:

  1. У чашку слід засипати 1 ч. ложку перемелених сухих коренів кульбаби;
  2. Заливаємо все гарячою водою;
  3. Все добре перемішуємо і даємо час, щоб все осіло на дно;
  4. Прикриваємо чашку зверху тарілкою або кришкою і залишаємо настоюватися на деякий час;
  5. Приблизно через 10-15 хвилин, напій охолоне до 80-70 градусів. Його вже можна буде вживати.

Якщо виникне бажання, то напій можна процідити від частинок кореня і додати туди мед або сироп.

Якщо ви зважилися змінювати харчування, то наші експерти підкажуть, з чого почати свій шлях в сирій їжі. Це інший стиль поведінки і навіть інше життя! Ви готові змінитися?

Лікувальні властивості горця пташиного, іншими словами — споришу, розглянуті тут. Як відгукуються люди про застосування цієї рослини? Всі відповіді на нашому сайті.

А тут читайте про те, як харчуватися, якщо ви хворієте на цукровий діабет 2 типу.

Настоянка

Настоянка готується так само, як і напій:

  1. У середню ємність засипаємо 1 велику ложку перемелених сухих коренів кульбаби;
  2. Все заливаємо гарячою водою, приблизно пів літра;
  3. Перемішуємо і накриваємо кришкою або тарілкою;
  4. Залишаємо настоюватися протягом 2 годин;
  5. Як тільки настоянка охолоне, її можна буде вживати.

Вживати настойку з коріння кульбаби слід по ¼ склянки за півгодини перед їжею 3-4 рази на день. Рекомендується приймати її при захворюваннях серця і судин, під час гастриту, хвороб печінки і акне.

Відвар від алергії

Коріння кульбаби спільно з сухими корінням лопуха ефективні при різних алергічних реакціях. Для приготування відвару скористайтеся наступною інструкцією:

  1. У середню ємність потрібно насипати 1 велику ложку сухих коренів кульбаби і 1 велику ложку сухих коренів лопуха;
  2. Все перемішуємо;
  3. Заливаємо суху суміш трьома склянками гарячої води;
  4. Ємність закриваємо і залишаємо настоюватися протягом 24 годин;
  5. Потім слід процідити від частинок рослин;
  6. Готовий відвар слід приймати по пів склянки 5 разів на день.

Як вживати рослина в кулінарії: рецепти

Мед

Для приготування потрібно:

  • Квітки кульбаби – 350 грам;
  • Цукровий пісок – 1 кілограм;
  • Лимон – 1 штука.

Як робити:

  1. Квітки варто добре промити. Краще всього їх засипати в друшляк і в процесі промивання добре струшувати;
  2. Після промивання квітки потрібно розкласти на сухому рушник, щоб вони просохли;
  3. Далі викладаємо квітки в каструлю, наливаємо воду і ставимо на плиту. Варимо все протягом години;
  4. Після цього відвар проціджуємо. Весь макуха викидаємо, він не знадобиться;
  5. Далі засипаємо у відвар цукровий пісок і знову відварюємо протягом 50 хвилин;
  6. Потім промиваємо лимон і пропускаємо через м'ясорубку або в кухонному комбайні разом з цедрою;
  7. Викладаємо пропущений лимон в сироп і проварюємо ще 15 хвилин;
  8. У підсумку отримує прозорий, ароматний мед. Його корисно вживати при простудних захворюваннях, при запаленні суглобів, при хворобах печінки. За своїм лікувальним властивостям він нічим не поступається бджолиного меду.

Пропонуємо подивитися відео, в якому ви дізнаєтеся, як можна приготувати каву з коренів кульбаби:

Вино

На 4,5 літра потрібні такі компоненти:

  • 700-800 грамів головок квіток кульбаби;
  • Цукор – 1 кілограм;
  • Винні дріжджі;
  • Поживні речовини для дріжджів;
  • 2 апельсина.

Як робити:

  1. Голівки квіток викладаємо у відро і заливаємо їх окропом з розрахунку 2,3 літра;
  2. Все добре перемішуємо і залишаємо настоюватися протягом 3 днів;
  3. Потім проціджуємо через марлю матеріал і виливаємо в скляну ємність з гідрозатворів;
  4. Потім у каструлю наливаємо 1 літр води і ставимо на вогонь, засипаємо цукор і проварюємо до повного розчинення цукру;
  5. Потім сироп додаємо сік апельсинів, протерту цедру, сухі дріжджі і поживні речовини. Все перемішуємо;
  6. Переливаємо суміш в ємність з гідрозатворів, при необхідності доливаємо воду;
  7. Закриваємо всі гідрозатворів і залишаємо бродити кілька тижнів;
  8. Коли через гідрозатвор перестануть йти бульбашки, переливаємо вино без осаду і залишаємо настоюватися протягом 3 місяців. Після цього її можна пити.

Салат

Для приготування буде потрібно:

  • 200 грам коренів кульбаби у свіжому вигляді;
  • Морква – 1-2 штуки;
  • Пучок зелені;
  • Рослинна олія;
  • Сіль.

Як робити:

  1. Моркву і кульбаби слід перетерти великою теркою;
  2. Зелень сполоснути і дрібно нашаткувати ножем;
  3. Всі компоненти викладаємо в миску, заправляємо олією, підсолюємо, перемішуємо і подаємо на стіл.

Протипоказання до застосування кореня кульбаби

Небажано вживати коріння та квітки кульбаби при наступних станах:

  • Наявність великих каменів у жовчних протоках і сечовому міхурі;
  • Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки;
  • Гастрити в гострих формах;
  • Схильність до діареї або наявність захворювання дизентерії.

Корінь кульбаби – це унікальне творіння природи. Він здатний позбавити від багатьох недуг, поліпшити стан організму і зміцнити здоров'я.

Крім цього, він благотворно впливає на шкіру, позбавляє від вугрів, пігментних плям, веснянок, які часто псують зовнішність особи.

Крім цього, його можна використовувати в кулінарії, готувати різні смачні і корисні страви. А головне — його не так вже і важко заготовити, це справа під силу кожному.

Що ще почитати: