29 апрель 2019 1 427

Кутаби з зеленню і сиром: рецепт-екскурсія в кулінарний Азербайджан

Недарма Схід вважається тонкою справою, ох, недарма! Географічне розташування держави, безсумнівно, накладає відбиток на специфіку національної кухні.

Якщо спробувати вникнути в національну кухню Азербайджанської Республіки, то тут все так неоднозначно і ось чому. Ця країна унікальна тим, що вона розташовується одночасно і на Сході Європи, і в Азії.

Як-то на каналі CNN Азербайджан назвали «східним шармом Європи». Кулінарна культура цієї держави поєднала в собі риси кухонь народів Близького Сходу і Середньої Азії і стала особливо колоритною, неповторною, за що її полюбили далеко за межами Азербайджану.

Якщо хоч раз довелося побувати в цій гостинній країні або просто хочеться подумки відчути себе на кордоні двох континентів не варто довго думати. Візитною карткою будь-якої господині, звичайно ж, з незапам'ятних часів стали кутаби.

Азербайджанською- qutab. Блюдо це просте і складне в приготуванні одночасно.

Простота полягає в тому, що чіткого регламенту і технології приготування не знає ніхто і в кожному домі, в кожній родині вона своя, а складність — в тому, що якщо вже братися за приготування кутабів, то готувати їх потрібно чимало, тому що яким би багатим і різноманітним не був стіл, вони – перше, що з'їдають гості або домашні за обідом або святковим столом.

Місяцеликі чебуреки

Що ж це за кутаби такі і як їх приготувати? Кутаб — тонка прісна корж, за формою нагадує півмісяць.

Готують їх з різними начинками. Це може бути м'ясо — баранина, яловичина (раніше навіть вживали верблюже м'ясо!), сир, сир, зелень, гарбуз і взагалі все, що душі завгодно.
Кутаби з зеленню і з сиром: простий рецепт
Інгредієнти Кількість
житнього борошна - 1 склянка
пшеничного борошна - 1 склянка
солі - 1 ч. л.
рослинної олії - 4 ст. л.
води - скільки візьме тісто
сиру - будь - бринза, твердий, "Здоров'я" - 200 грамів
петрушки або кропу, або зеленої цибулі, або шпинату або щавлю, або кропиви (попередньо обдавши їх окропом) - 300 грамів
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 166 Ккал

Змішати борошно двох видів — житнє і пшеничне, додати сіль і рослинне масло. Для того, щоб масло розподілилося рівномірно, перетерти руками борошно і олію.

Додати теплої води і замісити м'яке тісто. Прикрити ємність з готовим тістом рушником і залишити тісто «відпочити» на 20 хвилин і зайнятися приготуванням начинки.

Змішати натертий на тертці сир і дрібно нарізану зелень — ось так просто і швидко начинка для кутабів готова.

Увага: якщо використовується солоний сир, начинку солити не потрібно, а якщо ні, потрібно трохи підсолити за смаком.

Стіл і руки присипати борошном для запобігання налипання тіста. Від загальної маси відщипнути кульку тесту такого розміру, щоб він легко поміщався в долоні.

Розкачати в корж товщиною близько 3 мм На половину корж помістити начинку, так, щоб можна було вільним краєм коржі, накрити його і защипнути краю.

Краєчки кутаба, для додання йому естетичного вигляду та уникнення протікання начинки назовні, зручно з'єднувати зубчиками виделки. Тепер зовні він нагадує традиційний чебурек.

Різницю з чебуреками становить те, що готують кутаби на сухий сильно розігрітій сковороді без масла. В ідеалі використовувати чавунну сковороду. Але на тефлоновій або керамічної теж все вийде не гірше.

Смажити кутаби потрібно протягом 1-2 хвилин з кожного боку.

Хороша господиня прагне подати на стіл кутаби гарячими. Тоді сир ще буде розплавленим і тягучим.

Хоча вони рідко у кого встигають охолонути, адже це — універсальне блюдо за будь-яким столом.

Рецепт кутабів з зеленню і сиром азербайджанською

Азербайджанці — народ хлібосольний і в більшості будинків сьогодні кутаби готують за таким рецептом, щоб жоден гість не пішов від господарів голодним, а всі домашні були повні сил і вдячні господині.

Інгредієнти для тіста:

  • Борошно пшеничне — 0,5 кг + підсипка;
  • 250 мл йогурту (густого натурального), ще можна використовувати кефір високої жирності, кисляк, мацоні;
  • 1 яйце;
  • Половина чайної ложки солі;
  • Рослинне масло — столова ложка;

Для начинки потрібні:

  • 300 грамів будь-якого сиру (рекомендується використовувати сир посолонее і той, який розплавиться при смаженні);
  • Будь-яка зелень, близько 350 грамів. Можна використовувати — шпинат, кріп, петрушку, кропиву (попередньо обдавши їх окропом для усунення печії), щавель і все, що є в городі по сезону.

Спробуйте приготувати тартар на своїй кухні. Дивовижний соус тартар: рецепти в домашніх умовах. Він знадобиться для багатьох страв і закусок.

Про те, що таке артишок, читайте тут. Ви дізнаєтеся багато чого корисного і цікавого!

На важливому святі і страви мають бути урочистими. Наприклад, запечена бараняча нога в духовці. Тут описаний весь процес приготування по кроках.

Для приготування тіста з'єднати олію з йогуртом (кислим, мацоні, кефіром), додати сіль і яйце, ретельно перемішати.

Борошно просіяти і частинами додати, замісити тісто, щоб воно було досить м'яким і липким. Тесту потрібно дати відпочити близько 20 хвилин, загорнутим в харчову плівку.

Начинка готується так: натертий сир змішати з дрібно нарубаною зеленню.

Тісто «відпочило», тепер його потрібно розділити на 14 частин, скачати з кожної кулька, він повинен бути такого розміру, щоб легко уміщався в долоньку. Після цього можна формувати кутаби.

Кожна кулька розкотити в плоский млинець, покласти на одну його половину начинку, скласти навпіл і защипнути кінчики, прищемив краю зубчиками виделки, щоб кутаби були красивими, хоча вони самі по собі твір мистецтва.

В Азербайджані кутаби смажили на відкритому вогні і якщо адаптувати під сучасні умови це вимога, то цілком підійде сильно розігріта сковорода (тефлонова, чавунна або керамічна), але тільки без додавання жиру.

Відразу після обсмажування, з пилу, з жару готові кутаби змащують вершковим маслом і вони стають одночасно м'якими і хрусткими. До них хлібосольні азербайджанці обов'язково подадуть свій мацоні — кисломолочний напій з часником.

Відео-рецепт приготування простих і смачних кутабів з сиром і зеленню дивіться нижче:

Що ще почитати: