Ягода брусниця — користь і шкода
Брусниця (латинська назва — Vaccínium vítis-idaéa) — вічнозелена рослина, чагарник, яке відноситься до сімейства брусничних (або вересових).
Стебло має яскраву зелену забарвлення, витягнуть.
Поширена в хвойних і листяних лісах, зустрічається в чагарниках або болотах.
Її яскраво-червоні ягоди добре знайомі жителям нашої батьківщини споконвіку. І споконвіку користувалися цією рослиною в лікувальних цілях, причому в хід йдуть як ягоди, так і листя.
Серед корисних цілющих властивостей ягоди брусниці виділяють наступні:
- прекрасний сечогінний;
- очищаючий засіб;
- застосування — сечокам'яна хвороба;
- подагра і будь-які захворювання, що вимагають очищення організму;
- кровоспинний (особливо при маткових кровотечах);
- відхаркувальний засіб при бронхітах;
- дезінфікуючий.
Також брусницю використовують як ліки при циститах, уретритах і навіть при застуді.
Рослина підвищує апетит і сприяє поліпшенню травлення.
Ягоди, концентрат брусничного соку часто використовують при авітамінозах, при гіпертонії, так само брусниця володіє корисними властивостями для людей з захворюванням нирок.
Застосування листя брусниці
Показання до застосування листя цієї рослини наступні:
- подагра — листяний відвар, вживається всередину, сприяє виведенню каменів;
- діабет;
- ревматизм.
Спосіб приготування простий:
чайна ложка листя заварюється на дві склянки води і кип'ятити 8-10 хвилин.
Доза для дорослої людини — півсклянки 2-4 рази на добу.
Приймається протягом одного-півтора місяців.
Особливо корисний буде брусничний чай дітям, які страждають нічним нетриманням сечі: відвар діє як сечогінний і цим сприяє лікуванню.
Рецепт відвару такий:
заварюють суміш ягід і листя брусниці з листям звіробою на три склянки води, п'ють три склянки на добу (з другої половини дня до сну).
Ще кілька рецептів з листям брусниці:
- брусничная настойка — 1 ст. л. на склянку кип'яченої води, настоювати 1 годину, пити по півсклянки 2-4 рази на добу до прийому їжі;
- при лікуванні сечостатевих захворювань вживають до однієї склянки ягід на добу або варять сушені листя;
- ще один варіант брусничного чаю: сушене листя заливають окропом і настоюють до 15 хвилин, додавши цукор; пропорції — з ст. л. листя, 1 літр води, з ст. л. цукру.
При цьому варто зауважити, що брусничні листя сьогодні користуються більшою популярністю, ніж ягоди.
Причина тому — невибагливість, більш тривалі строки зберігання.
Крім того, спектр дії листя куди ширше, ніж у ягід.
Тому брусниця — а особливо її сушені листя — сьогодні є більш ніж доступними лікувальною рослиною.
Застосування брусничних пагонів, бруньок
З брусничних бруньок і пагонів також готують цілющі настої.
Застосування — широке:
- головні болі;
- катар;
- навіть звичайна застуда.
Застосовується відвар і при ракових захворюваннях: лікування не сприяє, однак покращує загальний стан хворого.
Свіжі пагони вживаються в їжу в чистому, свіжому вигляді і мають тонізуючі, болезаспокійливими і все тими ж противодепрессивными властивостями.
Користь для вагітних
Брусничний сік піде на користь вагітним жінкам, які страждають неврозами або анемією.
В цілому ж кращого продукту харчування для вагітної жінки, ніж брусниця, просто не знайти, особливо в зимову пору року.
Для вагітних це рослина добре підійде у вигляді гіпоалергенного кошти.
А вітаміни B і E, у величезній кількості містяться в соку ягід, сприяють зміцненню м'язів, що, безсумнівно, має важливе значення при пологах.
Міститься в рослині кальцій сприяє розвитку скелета майбутнього дитини.
Вітамін P знімає набряки і нормалізує тиск в організмі.
Брусниця також насичує організм майбутньої мами і її плоду залізом, марганцем, калієм.
Як бачите, користь брусниці для вагітної жінки не залишає ніяких сумнівів.
Протипоказання до застосування
Незважаючи на ряд корисних цілющих властивостей, якими володіє рослина, є у нього і свої протипоказання.
Дуже смачно вийде запечене філе тілапії в духовці, читайте в цій статті, як його смачно приготувати.
Тут:#deletetag#/pitanie/diety-pitanie/kykyreznue-rulca-dlya-pohydeniya.htmlВи прочитаєте відгуки про застосування кукурудзяних рыльц.
Наприклад, вживання рослини вкрай небажано для гіпотоніків — брусниця досить швидко знижує тиск в артеріях.
Крім того, вживання брусниці протипоказано людям з холециститом, а також тим, хто має гіперчутливою нервовою системою.
Серед інших протипоказань — гастрити, виразка шлунка.
А враховуючи те, що брусниця діє як розріджувальну, її ні в якому разі не слід приймати тим, хто нещодавно зробив операцію
або ж якщо є ризик внутрішніх кровотеч.
Сподіваємося, що наша стаття була для вас інформативною!
Будьте здорові!
Відео десерт
Рекомендуємо переглянути дане відео, в ньому Ви дізнаєтеся всю корисну інформацію про брусниці.