22 апрель 2019 151

Яблука корисні властивості і протипоказання

Природа має в своєму розпорядженні широким асортиментом фруктів, які містять всі необхідні для людини корисні речовини: вітаміни, мінерали та елементи. Вони необхідні для росту, здорового розвитку та нормального функціонування.

Штучні добавки не тільки не замінять їх, але і в якійсь мірі заподіють шкоди здоров'ю.

Одним з таких фруктів, багатих корисними речовинами, є яблука.

Корисні властивості

Той факт, що в яблуках багато рідини, і вони володіють чудовим ароматом, ні для кого не є новиною.

Це стосується і їх корисних властивостей, притаманних кожному сорту.

Яблука є дієтичним продуктом.

Практично кожен чув про яблучної дієті.

Дотримуючись яблучну дієту, можливо значно схуднути, не переживаючи і не замислюючись про те, що організму наноситься якоїсь істотної шкоди.

Справа в тому, що в яблуках багато рідини, але мало калорій, що і робить їх такими дієтичними в порівнянні з іншими фруктами.

А що міститься в них груба клітковина дозволяє активувати та стимулювати травний процес і, відповідно, швидку втрату ваги.

Яблука корисні властивості мають для серця.

Лікарі настійно рекомендують регулярно вживати ці фрукти, так як містяться в них корисні речовини зміцнюють стінки судин, нормалізують їх ламкість, еластичність і проникність, зменшують утворення бляшок, які засмічують судини.

Тим самим, яблука сприяють уповільненню процесу окислення холестерину і запобігають його відкладення на стінках судин.

Вони впливають на структуру і стан зубів.

Одна з корисних властивостей полягає в тому, що вони здатні запобігти утворенню зубного карієсу.

Це пов'язано з тим, що містяться в яблуках пектини борються проти бактерій зубної емалі, а під час пережовування масажуються ясна, поліпшується кровообіг, що позитивно впливає на стан зубів.

Яблука стимулюють роботу кишечника.

У всіх сортах містяться такі речовини, які, потрапляючи в кишечник, починають активно виводити з нього токсини, шлаки, вільні радикали та шкідливі речовини, що потрапили в організм разом з неякісною їжею і під впливом факторів навколишнього середовища. Щоб налагодити роботу кишечника і очистити його, рекомендується з'їдати в день хоча б по два яблучка.

Яблука являють собою величезний джерело вітамінів і мікроелементів.

У всіх сортах містяться вітаміни А, С, В1, В2, РР, Е, а також такі мікроелементи, як калій, натрій, сірка, фосфор, бор, ванадій, магній, алюміній, залізо, йод, мідь, молібден, нікель, фтор, хром, цинк, каротин, марганець, кальцій, пектини, цукри, органічні кислоти та інші.

Дізнайтеся, в чому полягає корисне властивість лляної олії.

Чай з кардамоном. Корисні властивості, несподіваного поєднання улюбленого напою і східної прянощі. Дізнайтеся, тут все в подробицях.

Зазначені вітаміни, мікроелементи і кислоти не тільки збагачують організм всім необхідним, але і сприяють підвищенню імунітету, зміцненню організму, стимулюють його опірність до захворювань, у тому числі, і простудних, очищають кров і нормалізують її структуру, покращують роботу судин і м'язової тканини, а також нервової системи і мозку, підтримують нормальне функціонування щитовидної залози, що так важливо для жінок.

Додатково до всього, яблука дуже корисні при таких захворюваннях і явищах, як:

  • авітаміноз;
  • недокрів'я;
  • розлад травлення;
  • атеросклероз;
  • гіпертонія;
  • проблеми жовчного міхура;
  • запор;
  • простудний кашель і хрипота.

Протипоказання до застосування

Людям з такими проблемами шлунка і кишечника, як: гострий гастрит, виразка, ерозія, не рекомендується зловживати яблуками.

Вхідні в їх склад кислоти здатні подразнювати слизову оболонку.

Хворим з такими проблемами бажано їсти яблука в запеченому або протертому вигляді.

Крім того, в кісточках плодів міститься синильна кислота, яка у великій кількості може завдати шкоди, особливо тим людям, у кого спостерігаються ознаки цукрового діабету.

Печені яблука не менш корисні

Не менш корисними вважаються і печені фрукти.

Приготувати їх дуже легко, досить запекти в духовці або мікрохвильовій печі протягом 15-20 хвилин при температурі 180 градусів за Цельсієм.

Печені яблука, корисні властивості яких полягає в наступному:

  1. не надають подразнюючого ефекту на слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки;
  2. легко справляються з дисбактеріозом;
  3. діють як проносний засіб при запорах і проблеми кишечника;
  4. відновлюють процес травлення після важких операцій;
  5. виводять з організму поганий холестерин при високому його вмісті в крові;
  6. є прекрасним сечогінним засобом, завдяки чому очищають організм від шкідливих речовин;
  7. мають протизапальну властивість;
  8. усувають набряки різного генезу.
Для випічки підійдуть зелені сорти або ті, м'якоть яких при надрізі швидко темніє.

У таких яблуках міститься велика кількість заліза і інших корисних речовин, які зберігаються навіть після термообробки.

Їжте з кісточками!

В насінні (кісточках) яблук містяться жирні олії, білкові речовини, сахароза і найголовніше речовина — йод.

При нестачі в організмі йоду людина буває пригніченим, млявим, у нього погіршуються пам'ять і увагу, турбують часті головні болі.

Таким людям рекомендується їсти плід цілком, не видаляючи кісточки.

До того ж, у кісточках був виявлений вітамін В17, так званий летрил, який володіє протираковими властивостями і знижує швидку стомлюваність організму.

Настоянка з кісточок знайшла широке застосування в косметології, так як вона здатна боротися зі зморшками.

Тому регулярне її застосування дозволить позбутися від дрібних зморшок і боротися з розтяжками.

Смачний десерт з фрукта айва. Корисні властивості варення можна дізнатися докладніше.

Які, кизил корисні властивості при діабеті, чинить на організм хворого? Дізнайтеся, всі про це: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/poleznye-svojstva-kizila-dlja-zdorovja.html.

Трава іван-чай (кипрей), корисні властивості його застосування можна дізнатися тут.

Однак не варто занадто зловживати кісточками, так як в них міститься такий активний компонент, як глікозид амігдаліна.

Потрапляючи в шлунок, він здатний виділяти синильну кислоту, подразнюючу слизову оболонку.

Крім того, синильна кислота здатна блокувати клітинне дихання, а при великій дозі може викликати задуху.

Мочені яблука містять аскорбінову кислоту

Мочені яблука отримують з допомогою замочування, додаючи різні спеції.

Існує три основних методи мочіння: кисле, просте і цукрове, кожен з яких корисний по-своєму.

Слід мати на увазі, що для мочіння годяться тільки зрілі плоди, причому пізніх сортів.

Від того, які використовуються спеції при мочіння, залежить смак яблук і їх аромат.

Мочені яблука, корисні властивості яких так само великі, як і сирих, залишаються абсолютно непоміченими.

Справа в тому, що в мочених яблуках міститься велика кількість аскорбінової кислоти.

Завдяки цьому, такі фрукти володіють яскраво вираженою протизапальною властивістю, сприяючи підвищенню стійкості організму до простуд і різного роду інфекційних захворювань.

Користь мочених яблук полягає ще й у тому, що регулярне їх застосування збуджує апетит, прискорює секрецію шлункового соку, підсилює перистальтику кишечника, попереджає утворення і розвиток остеопорозу.

Чим багаті яблука сушені

Правильно висушені яблука зберігають всі корисні речовини, вітаміни і мінерали.

Вони так само корисні, як і свіжі.

Їх можна їсти в сушеному вигляді, а можна приготувати з них ароматні компоти.

Вони багаті кальцієм, калієм, залізом, натрієм, фосфором, йодом, сіркою, міддю, молібденом.

Сушені яблука благотворно впливають на обмін речовин, покращують і стимулюють процес травлення, позитивно впливають на нервову систему, зміцнюють організму і підвищують імунітет, а також покращують пам'ять.

Включати в харчовий раціон рекомендується не тільки людям, але і вагітним жінкам.

Доведено, що 100 грам сушених яблук на день дозволяє знизити ризик розвитку склерозу і сприяє поліпшенню кровообігу судин головного мозку.

Завдяки тому, що в них міститься висока кількість заліза, вони корисні гіпертонікам і тим хворим, які страждають недокрів'ям.

Якщо людина страждає запором і порушенням функцій кишечника, йому обов'язково необхідно включати в раціон сушені яблука. Регулярне їх вживання запобіжить зазначені проблеми з кишечником.

Зелені хрусткі яблука

Що стосується зелених сортів, то вчені виявили, що регулярне їх вживання здатне омолодити організм і відновити клітини серця.

Завдяки такому впливу, людина починає відчувати себе набагато краще, у нього знижується стомлюваність, підвищується загальна активність.

Зелені яблука зменшують рівень холестерину в крові, за рахунок чого знижується вірогідність закупорки судин і відповідне виникнення найбільш поширених захворювань серця.

Крім того, у зеленому сорті фрукта міститься велика кількість вітаміну А, що сприяє нормальному травленню, усунення ознак запору, відновлення роботи кишечника, зміцненню організму і підвищенню імунітету.

«Антонівка» — найвідоміший сорт

Серед усіх сортів найбільш поширеними є антонівки.

Їх прийнято збирати восени або ранньою зимою.

А широке поширення ці яблука отримали за рахунок ряду корисних властивостей, притаманних їм.

Антонівки використовуються для лікування захворювань сечо-статевої системи і шлунково-кишкового тракту.

Крім цього, вони надають м'яку проносну і сечогінну дію, тому їх вживають для вирішення проблем із запором і виведенням з організму шкідливих речовин і шлаків.

Відео-десерт

З цього відео-ролика ви дізнаєтеся, яку ж користь реально надають яблука на наш організм.

Що ще почитати: