Хурма — вишуканий смак і користь для організму
Багато прихильників здорового та натуральної їжі віддають перевагу хурмі не тільки з-за її ніжного і ароматного смаку, але також з-за того, що вона є надзвичайно корисним і багатим вітамінами і мінералами фруктом.
Тільки завдяки вмісту в ній великої кількості глюкози і сахарози, вона має велику харчову цінність.
Хурма містить вітамін А, С, дубильні речовини, яблучну і лимонну кислоти, а також великий запас заліза, міді, йоду, кальцію, калію, марганцю, таніну, натрію, цинку, кобальту, фосфору.
Корисні властивості хурми проявляються в тому, що це чудове диво-фрукт:
- володіє тонізуючими властивостями;
- покращує апетит;
- підвищує працездатність;
- заспокоює і відновлює нервову систему;
- живить серцевий м'яз;
- виводить з організму шлаки, шкідливі речовини і токсини;
- вирішує проблеми з щитовидною залозою;
- активно бореться з атеросклерозом і серцево-судинними захворюваннями;
- покращує роботу органів кровообігу, печінки, жовчовивідних шляхів;
- корисна при анемії.
Завдяки наявності в ній пектину, її відносять до дієтичних продуктів і рекомендують при серйозних розладах травлення і шлункових захворюваннях.
Скільки калорій в 100 грамах?
Вважається, що хурма висококалорійний продукт, в 100 грамах міститься:
- калорії — 53 ккал;
- білки 0,5 гр.;
- жири — 0,0 гр.;
- вуглеводи — 16,8 гр.
Застосування при дієті
На думку дієтологів, хурма є висококалорійним продуктом, однак, завдяки незначному вмісту в ній білка, вона не сприяє нарощуванню м'язової маси.
І, тим не менш, ті, хто прагне схуднути, повинні виключити її з основного раціону їжі.
Насправді, цей фрукт рекомендують вживати в їжу тим особам, у яких спостерігається нестача в раціоні вітамінів, мікроелементів, легких вуглеводів, а також особам зниженого харчування.
Ті особи, які дотримуються дієти при наявності таких захворювань як: ішемічна хвороба серця, незначні розлади функцій підшлункової залози, печінки, жовчного міхура, можуть дозволити собі вживати в день по 50 гр. хурми.
Особливості сушену хурму
Не менш корисною є і сушена хурма.
Якщо влітку на ринку практично неможливо знайти свіжий фрукт, то в сушеному вигляді вона завжди є в наявності в продуктових магазинах.
Енергетична цінність хурми становить близько 274 калорій на сто грамів продукту.
При цьому сушена хурма має ряд цінних властивостей.
Так само, як і курага, багата вмістом магнію, калію і каротину, необхідні для роботи та живлення серця.
А вхідні в її склад антиоксиданти відмінно справляються з передчасним старінням.
Завдяки високому вмісту бета-кератин (вітаміну А) сушена хурма корисна для очей, покращує гостроту зору.
Регулярне вживання сушену хурму допомагає подолати депресію, зняти нервове напруження, поліпшити настрій.
Крім того, цей продукт прийнято використовувати як добавки до фіто-чаїв.
Такий чай не просто приємно пити і насолоджуватися ароматним смаком, але корисний при простудних захворюваннях, особливо у весняний період авітамінозу.
Дрібно нарізану сушену хурму, цедру лимона або грейпфрута змішують з листям зеленого чаю, квітками жасмину і заливають окропом.
Виходить дивовижно смачний і корисний гарячий напій!
Хурма «шарон» — неповторний смак
Хурма «шарон» з'явилася в результаті схрещування двох фруктів — східної хурми і яблука.
Цей сорт має яскраво-жовто забарвленням, дивним і неповторним смак, одночасно нагадує смак абрикоси, яблука та айви.
Основна відмінність «шарон» від звичайної хурми полягає в тому, що в ньому міститься набагато менше в'яжучих речовин (таніну).
Саме тому у нього більш приємний і ніжний смак.
Так само прочитайте статтю про корисні властивості моркви. Ось стаття.
Як смакові якості «шарон», так і її корисні властивості здатні зберігатися тривалий час, навіть після дозрівання.
«Шарон» містить велику кількість бета-каротину — потужний і високоефективний антиоксидант, здатний активно боротися з вільними радикалами, шлаками і шкідливими речовинами, що містяться в організмі будь-якої людини.
Більш того, в шароні» міститься багато харчових волокон, благотворно впливають на роботу кишечника.
У цьому продукті містяться вітаміни А, С і Р, такі важливі елементи, як: калій, марганець, мідь, йод.
Тому регулярне вживання хурми сприяє зміцненню судин і зменшення їх крихкості і ламкості, значному підвищенню імунітету, стійкості організму до різних захворювань і стресових станів, підвищення апетиту, а також поліпшенню роботи головного мозку і очей.
До того ж, «шарон» має тонізуючу, заспокійливу і сечогінною властивостями.
Калорійність цього виду становить 60 ккал на 100 грам.
Хурма «корольок» дуже популярна
Такий сорт хурми, як «корольок» в даний час має широку популярність серед її шанувальників.
Недоспелые плоди мають злегка гіркуватий смак за рахунок того, що в них міститься велика кількість таніну.
Але вже в досить стиглих плодах відсутня ця гіркота, а смак, навпаки, стає дуже солодким і насиченим.
У хурмі «корольок» міститься велика кількість фруктози, пектинових речовин та інших корисних компонентів, завдяки чому вважається дієтичним продуктом.
«Корольок» рекомендують вживати тим особам, які страждають на цукровий діабет, ожиріння, розлад системи травлення (шлунка і кишечника).
Крім того, в «корольке» дуже багато вітаміну А і С, калієм, кальцію, магнію, фосфору, заліза.
Зазначені корисні речовини сприяють ефективній роботі серцево-судинної системи, вирішують проблему анемії, опорно-рухового апарату, а також покращує гостроту зору.
Прихильники народної медицини використовують хурму «корольок» для усунення набряків при хворобах серця і нирок, видалення каменів у нирках, при діареї і кишкових інфекціях (як бактерицидна речовина).
Калорійність даного виду фрукта становить 53 калорій на 100 грам.
Властивості хурми в'яленої
Так само, як і сушена хурма, в'ялена дуже корисна і володіє рядом цілющих для організму і здоров'я властивостей.
У неї більш витончений смак і аромат. У плодах в'яленої хурми міститься: сахароза і глюкоза, провітамін А, вітаміни А, С і Р, яблучна і лимонна кислоти, залізо, мідь, кальцій, калій, марганець.
Завдяки зазначеним речовин в'ялена хурма вважається незамінною в лікуванні і профілактики серцево-судинних захворювань.
Завдяки вмісту заліза в продукті її рекомендують при лікуванні анемії, регулювання магнієво-натрієвого обміну, для поліпшення роботи нирок.
Високий відсоток бета-каротину уповільнює старіння шкіри, інших органів і систем за рахунок активної боротьби з вільними радикалами і шкідливими речовинами.
Пектин, що входить до складу, не тільки надає їй в'яжучі властивості, але й відповідає за нормальну роботу шлунка і кишечника.
Крім того, вона позитивно впливає на нервову систему, відновлюючи її функції, підвищує працездатність організму, бореться проти кишкової інфекції, має сечогінну дію.
Чай з кардамоном допоможе стати мудрішими. Детальніше про прянощі тут: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/kardamon-poleznie-svoistva-pryanost.html
Айва — символ родючості й любові. У даній статті розкрито питання змісту корисних речовин у цьому фрукті.
В'ялена хурма є дуже калорійною, енергетична цінність в 100 грамах становить 230 кілокалорій.
Шоколадна хурма — що за фрукт?
Досить цікавим і незвичайним сортом вважається шоколадна хурма (її ще називають «чорним яблуком»).
За формою вона нагадує помідор, спочатку має зелений колір, а при досягненні стиглості стає коричневою.
Стиглі плоди шоколадної хурми мають кремоподібну борошнисту, досить солодку і смачну м'якоть.
Плоди цього диво-фрукта дуже корисні і поєднують в собі всі цілющі властивості, які притаманні іншим сортам.
У ній міститься велика кількість вуглеводів, харчових волокон, моно - і дисахаридів, вітамінів A, В1, B2, C, Е, PP, а також таких мінералів, як: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо.
Шоколадна хурма, завдяки наявності в ній клітковини, чудово виводить з організму шлаки, шкідливі речовини і токсини, а також зайву воду і сечові кислоти, що є результатом продуктів життєдіяльності.
Цей фрукт здатний:
- очистити кров від склеротичних бляшок;
- наситити організм залізом і йодом;
- зміцнити стінки судин і вен;
- очистити печінку і поліпшити її роботу;
- поліпшити зір;
- нормалізувати високий артеріальний тиск;
- прибирати проблеми кровоточивості ясен.
Більше того, корисна властивість шоколадної хурми в тому, що вона допомагає забезпечувати симбіотичну мікрофлору високоякісної клітковиною, яка відіграє велику роль у виробленні амінокислот і вітамінів, необхідних для нормального функціонування організму.
Калорійність шоколадної хурми становить 60 ккал на 100 грам продукту.