12 апрель 2019 42

Як посмажити соковитий шашлик з щуки

Легке, дієтичне філе щуки дуже сприйнятливе до ароматних спецій і трав, при цьому смажиться воно практично миттєво, дуже важливо не перетримати його в маринаді і на відкритому вогні.

Шашлик з щуки на мангалі для сімейного обіду
Інгредієнти Кількість
щуки - 1 шт.
масла вершкового - 60 г
свіжомеленого чорного перцю - 2 щіпки
соку лимона - 50 мл
солі - за смаком
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 205 Ккал

Перед тим як розмістити шампури на мангалі, треба відправити шматочки риби в маринад з мінімальним вмістом кислоти.

Приготування:

  1. Промити рибу почистити, видалити плавники і голову. Щуку розрізати, вирізати хребет, кістки дрібні прибрати пінцетом. Підготовлене філе акуратно зрізати зі шкури.
  2. Нарізати рибну м'якоть шматочками, посолити, приправити свіжомеленим чорним перцем, додати сік. Перемішати, залишити на 25 хвилин.
  3. На тонкі шампури нанизати замариновані шматочки риби.
  4. Вершкове масло розтопити, полити їм шашлик.
  5. Запікати в мангалі до готовності.

Порада: обсмажувати шашлик по 5 хвилин з двох сторін, цього часу вистачить, щоб риба підрум'янилася.

Для святкового вечері

Інгредієнти:

  • філе щуки (1,5 кг);
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 апельсин;
  • 2 гілочки свіжого розмарину;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 60 мл оливкової олії;
  • 20 г меду;
  • за смаком перець-горошок чорний + сіль;
  • 150 г в'ялених помідорів;
  • 650 г цукіні;
  • пучок кропу.

Потрібно 35 хв.

Калорійність порції: 199 ккал.

Як готувати:

  1. З філе щуки витягнути дрібні кісточки пінцетом. Шкіру можна не знімати з неї шашлик буде міцніше. Порізати рибу і цукіні шматочками, приблизний розмір — 3,5 див.
  2. Покласти шматочки риби в ємність для маринування, додати цукіні, цілі помідори, роздавлені зубчики часнику. Туди ж відправити цибулю, нашатковану кільцями. Обов'язково цибулю розім'яти руками, так він швидше наситить маринад соком. Додати апельсиновий сік, подрібнений розмарин, мед, масло. Все перемішати. Маринувати півгодини.
  3. На тонкі шампури нанизувати продукти по черзі: цукіні, щука, помідор і так далі. Приправляти сіллю, свіжомеленим перцем перед готуванням.
  4. Готувати рибний шашлик на мангалі, обсмажуючи кожну сторону по 2-3 хвилини.
  5. Викласти готовий шашлик на блюдо, декорувати рубаним кропом.
В маринад не додавати багато масла рослинного, його надлишки будуть спалахувати на вугіллі і псувати смак шашлику.

Варіант приготування в томатному соусі

Яскравий смак додасть рибі томатний соус. Головна умова – маринувати щуку треба швидко, не більше 30 хвилин.

З томатним соком

Інгредієнти:

  • 2 кг щуки;
  • 3 цибулини;
  • 200 г томатного соку;
  • перець мелений чорний + сіль за смаком.

Потрібно 55-65 хв.

Кількість калорій: 210 ккал.

Готуємо:

  1. З риби вирізати хребтові кістки, дрібні видалити звичайним пінцетом. Філе порізати шматочками.
  2. Очищену цибулю нашаткувати кільцями.
  3. В підходящу ємність викласти шматочки риби, цибулю, поперчити, посолити, влити томатний сік і залишити маринуватися (40 хв.).
  4. Мариновану рибу нанизати на підготовлені шампури, чергуючи з кільцями цибулі.
  5. Обсмажити на мангалі, не забуваючи час від часу перевертати шашлик.

На замітку: якщо не хочеться возитися з шматочками, можна взяти ґрати барбекю, тільки рибу обов'язково нарізати крупно, залишивши шкіру, а грати заздалегідь змастити рафінованою олією.

Любите рибу? Дізнайтеся, як приготувати холодець з щуки.

Хороший рецепт щуки в клярі можна знайти тут.

Хочете здивувати гостей? Приготуйте фаршировану щуку по-єврейськи по цього рецептом.

Зі свіжими помідорами

Інгредієнти:

  • 800 г філе щуки;
  • 200 г томатів;
  • 2 щіпки куркуми;
  • 250 мл рафінованої олії;
  • 100 мл оцту винного;
  • 200 г цибулі;
  • за смаком сіль поварена + білий цукор;
  • 4 гілочки кінзи.

Потрібно 20 хв.

Калорійність: 198 ккал.

Приготування:

  1. Філе замаринувати з подрібненими томатами і куркумою. Досить 35 хвилин.
  2. Приготувати маринад для лука: з'єднати олію, винний оцет, цукор, кухонну сіль і рубану кинзу. Очищену цибулю нашаткувати кільцями, залити його маринадом (10 хвилин).
  3. Обсмажити щуку на грилі і подати з маринованою цибулею.

На замітку: свіжі помідори можна замінити кетчупом або томатним соком.

Шашлик з щуки на сковороді

Будь шашлик зазвичай смажать на вугіллі, використовуючи шампури. Але якщо можливості вибратися на природу немає, можна приготувати його будинку на сковорідці.

Інгредієнти:

  • 300 г філе щуки;
  • 2 зубчики часнику;
  • 30 мл апельсинового соку;
  • 200 г натурального йогурту без цукру;
  • 1 стебло чебрецю;
  • 35 мл оливкової олії;
  • за смаком спеції;
  • для прикраси зелень.

Потрібно 30 хв. Кожна порція: 207 ккал.

Готуємо:

  1. Порізати філе шматочками. Приготувати маринад: з'єднати апельсиновий сік з подрібненим часником, чебрецем і сіллю. Викласти шматочки риби в маринад, витримати 25 хв.
  2. Розігріти у важкій сковороді трохи олії, викласти шашлик і обсмажити до напівготовності.
  3. Іншу сковороду розігріти, покласти в неї трохи деревного вугілля і розжарити.
  4. Рибу відсунути до країв сковороди, а по центру викласти розжарене вугілля, накрити кришкою. Витримати на повільному вогні до повної готовності шашлику.
  5. Приготувати соус: з'єднати йогурт з подрібненою зеленню, свіжомеленим чорним перцем, лимонним соком.
  6. Подавати рибний шашлик з соусом.

Кулінарна хитрість: щоб шашлик не був схожий на звичайну смажену рибу, у сковорідку додають розпечений деревне вугілля.

Рецепти приготування в духовці

Нанизуючи на шпажки, можна чергувати шматочки щуки кубиками білого хліба. Доречно залишити трохи маринаду, щоб полити шашлик в процесі або змастити вже готовий.

Зі шматочками білого хліба

Інгредієнти:

  • 2 кг щуки;
  • 1 великий часниковий зубчик;
  • 100 мл олії оливи;
  • 1 буханець білого хліба;
  • 1 ст. л. сухого розмарину;
  • свіжозмелений перець чорний + сіль на свій розсуд.

Потрібно 40 хв. Кількість калорій: 196 ккал.

Приготування:

  1. Щуку очистити, випатрати і видалити хребет, пінцетом висмикнути дрібні кістки. Підготовлене філе нарізати шматочками. Такими ж шматочками нарізати білий хліб.
  2. Розтерти в ступці часточки часнику з розмарином, налити олію, перемішати.
  3. Шматочки риби по черзі вмочати в маринад, потім нанизувати на шпажки, чергуючи з кубиками хліба.
  4. Викласти шашлик на деко, полити маринадом.
  5. Готувати в розігрітій духовій шафі близько 30 хв. при 190ºC.

Пікантний шашличок

Інгредієнти:

  • 900 г філе щуки;
  • 30 мл оливкової олії;
  • 15 г подрібненої паприки;
  • 300 г цибулі;
  • 180 г помідорів;
  • петрушка + кріп на свій розсуд;
  • 30 мл соку лимона;
  • 120 мл газованої мінеральної води;
  • кухонна сіль за смаком.

Потрібно 35 хв.

Порція (100 г): 208 ккал.

Готуємо:

  1. Нарізати філе кубиками 2х2 див. Приправити за смаком.
  2. Збризнути шматочки оливковою олією, потім обваляти в паприці.
  3. Приготувати маринад: з'єднати подрібнені блендером помідори з кільцями цибулі, налити сік, воду. Шматочки риби замаринувати (30 хвилин).
  4. На підготовлені шпажки нанизати рибу, викласти на деко. Готувати 15-20 хв.
Під час готування поливати шашлик з щуки маринадом для соковитості.

Корисні поради

  1. В ідеалі краще маринувати охолоджену щуку, але якщо таку дістати не вдалося, цілком можна використовувати свіжозаморожену напівфабрикат. Покласти її на нижню полицю холодильника, залишити на всю ніч. Не використовувати для розморожування мікрохвильову піч, не опускати щуку в холодну воду. Риба повинна розтанути самостійно.
  2. Вранці нарізати філе без шкіри шматочками. Маринувати можна в чому завгодно. Збризнути шматочки соком лимона або граната, змастити подрібненими в пюре помідорами, приправити сіллю, свіжомеленим перцем.
  3. Взяти найтонші шампури, щоб шматочки не розвалилися. Нанизувати не щільно, а з невеликими проміжками.
  4. Рибний шашлик смажити на середньому вогні. Щоб визначити цю температуру, треба потримати долоньку на рівні шашлику, вийде утримати руку протягом 6 секунд, можна приступати до готування.
  5. Знімати м'який рибний шашлик з шампурів не можна виделкою і ножем. Для цього треба згорнути серветку у кілька шарів і, обернувши нею шматочок риби, зняти його.

На відео — приготування щуки на грилі:

З щуки виходять прекрасні шашлики. Рибу злегка маринують у лимонному або томатному соку. Також до щуки додають ріпчасту цибулю, зубчики часнику, зелень, скибочки лимона, лайма і апельсина.

Що ще почитати: