24 март 2019 40

Варіанти приготування шашлику з осетра

До елітних сортів риби слід ставитися з повагою. Будь-яку страву з лосося, стерляді, осетрини буде вишуканим, якщо правильно переробити і презентувати його. В цьому випадку навіть шашлик з осетра перетворюється в надзвичайно смачне блюдо високої кухні.

Класичний рецепт осетрового шашлику на мангалі
Інгредієнти Кількість
лимона - 1 шт.
лука - 4 шт.
солі - за смаком
меленого білого перцю - 1 ч. л.
оливкової або соняшникової) олії - 50 мл
свіжої зелені - за смаком
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 132 Ккал

Родзинка рецепта в його простоті. В маринад йде мінімум продуктів і спецій. З одного боку, це спрощує процес приготування, з іншого – дозволяє максимально повно розкрити смак самої риби.

Як приготувати:

  1. Осетра моєму. Відрізаємо голову і плавники, видаляємо нутрощі.
  2. Обдаємо окропом, знімаємо шкіру. Видаляємо хребет і великі кістки. Ще раз моєму проточною водою.
  3. Ріжемо осетрину на порційні шматки (5х7 см, близько 40 г). Складаємо в ємність для маринування.
  4. Цибулю чистимо, миємо. Ріжемо товстими кружальцями. Висипаємо до риби.
  5. Лимон миємо, розрізаємо навпіл. З однієї половини вичавлюємо сік і поливаємо шматки осетра з цибулею. Другу залишаємо для збризкування смаженого на мангалі шашлику і презентації готового страви.
  6. Приправляємо маринад білим перцем, рубаною зеленню. Солимо за смаком.
  7. Перемішуємо акуратно знизу вгору. Залишаємо шашлик маринуватися в прохолодному місці до 2 годин.
  8. Нанизуємо на шампури шматки осетрини (можна чергувати з цибулею). Злегка скроплюємо лимонним соком. Смажимо 10 хвилин над розжареним вугіллям.

Шашлик з осетра в духовці: 2 простих рецепта

У першому варіанті, крім філе осетра, використовують практично ті ж продукти, що і в класичному рецепті. Маринад готують дещо іншим способом.

На 1 кг філе осетра беремо:

  • 1 лимон;
  • 4 цибулини;
  • велику сіль;
  • 1 ч. л. меленого білого перцю;
  • 50 мл соняшникової олії.

Олійна складова маринаду потрібна для кращої просочення щільного м'яса осетра спеціями. Хоча критичним відсутність цього інгредієнта не буде, особливо якщо потрібно знизити калорійність страви.

Загальний час приготування шашлику з осетрини в духовці – 60 хвилин.

Калорійність (з олією) – 132 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Підготовлені вищеописаним способом шматочки філе осетра складаємо в миску.
  2. Нарізану тонкими півкільцями цибулю змішуємо з скибочками 1/2 лимона, лимонним соком, перцем, сіллю, маслом.
  3. Заливаємо цією сумішшю рибу. Делікатно перемішуємо, придавлюємо гнітом. Відправляємо осетринку в холодильник на 40 хвилин.
  4. Духовку розігріваємо до 200 градусів.
  5. Шматочки осетрини нанизуємо на дерев'яні шпажки. Викладаємо на решітку.
  6. Готуємо шашлички 10 хвилин. За цей час можна пару раз перевернути їх, щоб рибка підрум'янилася рівномірно з кожної сторони.

Другий варіант – з овочами. На 1 кг осетрини беремо:

  • 4 свіжих невеликих помідора;
  • 2 червоних солодких перцю;
  • 1 лимон;
  • 50 мл оливкової олії;
  • сіль, суміш спецій (на вибір, які більше підходять до риби);
  • зелень.

Загальний час приготування 2,5–3 години. Калорійність – 120 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Готові до маринування шматочки осетрини поливаємо оливковою олією, лимонним соком. Приправляємо обраними спеціями. Солимо, перемішуємо і залишаємо в холодильнику під гнітом на 2 години.
  2. Свіжі томати і перець миємо. У перців видаляємо середину, нарізаємо великими (трохи менше, ніж розмір шматочків риби) часточками. Помідори ріжемо товстими кільцями. Складаємо в різні ємності і трохи солимо овочі.
  3. Промариновавшуюся гарненько осетрину нанизуємо на дерев'яні шпажки, чергуючи з шматочками перцю і томатів.
  4. Нагріваємо на плиті чавунну сковороду. Наливаємо трохи олії.
  5. Шашлички злегка обсмажуємо з усіх боків на сковороді. Рибка повинна зовсім трохи підрум'янитися, а овочі підсмажитися по краях.
  6. Запашні шашлички викладаємо на деко. Відправляємо в гарячу (200 градусів) духовку на 10 хвилин.

За час запікання шашлички потрібно кілька разів перевернути і полити маринадом.

2 варіанти приготування страви в гранатовому маринаді

Завдяки суміші гранатового соку і пряних спецій шашлик виходить неймовірно ніжним, ароматним, з приємною тонкою кислинкою у смаку.

Для першого варіанту на 1 кг осетра беремо:

  • 330 мл гранатового соку;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 3-4 г хмелі-сунелі;
  • щіпку меленого коріандру;
  • сіль.

Загальний час готування – 4,5 год. Калорійність – 174 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Шматочки філе осетра складаємо в миску, солимо, приправляємо спеціями. Додаємо оливкову олію і заливаємо соком граната.
  2. Обережно знизу вгору перемішуємо. Придавлюємо шашлик в маринаді гнітом (тарілкою). Ставимо в холодильник на 4 години. За цей час кілька разів перемішуємо осетрину.
  3. Коли відведений час закінчиться, шматочки осетра нанизуємо на шампури (або викладаємо на решітку для мангалу) і смажимо над розжареним вугіллям 10 хвилин, періодично перевертаючи.

Навіть найвимогливішим гурманам сподобається вуха з осетра по-царськи.

Дуже зручно готувати шашлик в аерогрилі, тут ви знайдете рецепт.

Використовуйте рецепти шашлику по-грузинськи, описані по посиланню, якщо хочете порадувати друзів смачним частуванням.

Для другого варіанту беремо (на 1 кг риби):

  • 150 мл гранатового соку;
  • 200 мл сухого білого вина;
  • 2 ст. л. лимонного фрешу;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 5 цибулин середньої величини;
  • спеції (білий перець, лавровий лист), сіль;
  • кілька стебел петрушки.

Загальний час приготування – 2,5 години. Калорійність – 145 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Підготовлене до маринування філе осетрини солимо, приправляємо спеціями.
  2. Цибулю чистимо, нарізаємо кільцями. Петрушку дрібно рубаємо.
  3. Гранатовий сік змішуємо з вином, лимонним соком, оливковою олією.
  4. У глибоку ємність шарами викладаємо шматки осетра, пересипаючи їх цибулею, зеленню, лавровим листом.
  5. Заливаємо гранатовим маринадом. Залишаємо в холоді приблизно на 2 години.
  6. Смажимо шашлик (з цибулею або без – за бажанням) над вугіллям 10 хвилин на шампурах або решітці гриль.

Шашлик з овочами в маринаді з білим вином

Столове вино часто використовується для приготування риби. Такий маринад надає осетрине м'якість і добре маскує характерний рибний запах. Готувати його просто.

На 1 кг філе осетра беремо:

  • 250 мл сухого білого вина;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • сік 1 лимона;
  • 3 цибулини;
  • 3 свіжих помідора;
  • 2 болгарських перцю;
  • лавровий лист, сіль, мелений білий перець – все за смаком.

Загальний час готування – 2,5 години. Калорійність – 100 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Змішуємо кільця цибулі, спеції, вино, сіль, масло і лимонний сік.
  2. Заливаємо маринадом шматочки осетрини. Перемішуємо, маринуємо в холодильнику під гнітом 2 години.
  3. Помідори і перець миємо. Помідори нарізаємо кружальцями, перець – кубиками трохи меншими за розміром, ніж шматочки осетра.
  4. По черзі нанизуємо м'ясо риби та овочі на шампури. Смажимо на мангалі 10-15 хвилин.

На відео ще один варіант приготування шашлику з осетрини з овочами:

Корисні рекомендації

Риба – продукт швидкопсувний. Це вкрай необхідно враховувати, збираючись посмажити шашлик з дорогою осетрини. Основні правила такі:

  1. Купувати бажано живого осетра. Приступати до обробки і маринування слід якомога швидше.
  2. Риба, продається з льоду, повинна бути найсвіжішої. Визначають це за кольором зябер (червоні, яскраві), прозорості очей, відсутності яких-небудь ушкоджень на поверхні тушки.
  3. Хоч це і не вітається, але шашлик можна готувати з замороженої осетрини. Купуючи такий продукт, потрібно уважно оглянути і понюхати рибу. Не повинно бути неприємного душка, багато слизу, чорних зябер.
  4. Перед филированием з осетра знімають грубу шкіру. Це непросто навіть з дуже гострим ножем. Щоб полегшити роботу, можна обшпарити тушку окропом (як було описано вище) і відразу ж обдати крижаною водою.
  5. Шашлик з осетра можна смажити, не знімаючи з м'яса шкіру. У цьому випадку тривалість маринування потрібно збільшити на півгодини. Починати смажити шматочки риби з боку, на якій залишилася шкіра.
  6. Щоб позбутися неприємного запаху сирої риби, в маринад зазвичай додають лимон або вино. З цим завданням чудово справляються трави сухі спеції: петрушка, білий перець, чебрець. Чорний перець для приготування осетрини не рекомендується використовувати. Він занадто гострий і до того ж геть заглушає смак риби.
  7. Непоганий маринад для шашликів з осетра виходить на основі айрану, кефіру або сметани. А ось майонез, оцет – ці продукти перебивають аромат осетрини, роблять м'ясо пухким.
Готовність осетрового шашлику визначають зубочисткою, проколюючи рибу в декількох місцях. Їли підрум'янена зверху плоть м'яка – можна знімати з вугілля.

Найголовніше правило в приготуванні шашлику з осетра – не перетримати над жаром. Допустивши таку помилку, замість чудового соковитого страви можна отримати неїстівні, сухі, жорсткі шматки геть зіпсованої риби.

Найбільш вдала подача шашлику з осетра – на великому сервировочном блюді на шампурах. Прикраса – гілочки свіжої зелені, тонкі скибочки лимона, оливки. Гарнір – свіжі овочі. Окремо до осетрине можна подати наршараб (густий гранатовий соус) або сметанний соус з рубаною зеленню петрушки.

Що ще почитати: