03 июнь 2019 3 392

Що таке пектин, які його властивості і способи застосування

Пектин — що це таке? Відповідь на це питання хвилює багатьох, тому одразу й почнемо статтю з визначення. Пектин – це полісахарид, який отримують з цитрусів і фруктів. Відкритий він був порівняно недавно, близько двох століть тому професором А.с Браконно з сливового соку.

Вивчивши всі його властивості та якості, пектин отримав назву «санітар організму людини». Потрапляючи всередину, він вбирає шкідливі речовини і виводить їх, що дозволяє внутрішнім органам краще працювати.

Він рослинного походження і міститься в багатьох плодах. Пектин відносять до розчинним харчовим волокнам. Багатьом він відомий, як харчова добавка Е 440. Зараз широко застосовується у фармацевтичній і харчовій промисловості, завдяки своєму основному властивості — желированию і здатністю створювати структуру продукту.

Зовні речовина виглядає як дрібнозернистий порошок світло-бежевого або коричневого кольору і не має запаху. Добавки, отримані з цитрусів більш світлі, ніж яблучні.

Пектини, потрапляючи у воду, всмоктують її, як губка, поступово збільшуючись в об'ємі. І лише після цього відбувається процес розчинення.

Види пектину і його калорійність

Пектин вважається низькокалорійним продуктом, тому що його показник — 52 ккал/100 р. У ньому практично відсутні білки, і зовсім немає жирів, складається в основному з вуглеводів. Полісахарид не засвоюється в організмі, а лише виводить шкідливі речовини.

Всі види пектинів поділяють на три групи:

  • HM;
  • LM;
  • LMA.

НМ – высокометоксилированные пектини. Найбільш популярні і широко застосовуються. Складають 70% від всього обсягу ринку, використовують для виробництва різні кондитерських виробів (пастила, мармелад, джеми та ін)

LM – низкометоксилированные пектини. Їх процес виготовлення більш складний, тому вони більш дорогі. Застосовуються для продуктів з добавкою «біо».

LMA – амидированные пектини. Вони проходять при виготовленні додаткові обробки, які змінюють їх функціональні властивості. Частіше такі речовини присутні у складах низькокалорійних джемів і в наповнювачах для йогурту або варення.

У промисловості і вдома використовують дана речовина в двох видах: порошку і рідкому екстракті. Вони не взаємозамінні і кожен з них використовується по-своєму. Порошок розчиняють у соку або змішують з фруктами, а рідкий екстракт додають тільки в гарячі продукти. У магазинах пектин частіше можна купити в пакетиках з порошком.

Користь і шкода пектину

Як і будь-який продукт, пектин може принести як користь, так і шкоду. З медичної точки зору, можна відзначити наступні плюси застосування цієї речовини:

  • поліпшення швидкості обміну речовин в організмі;
  • зниження рівня холестерину в крові;
  • поліпшення в роботі кровоносної системи;
  • нормалізація в роботі шлунково-кишкового тракту (протизапальний і знеболюючий ефект);
  • виведення з організму важких металів, токсинів та інших шкідливих речовин;
  • зниження ризику виникнення хвороб серця і онкологічних захворювань;
  • нормалізація роботи мікрофлори кишечника;
  • бере участь у процесі прискорення розщеплення жирів, що веде до втрати у вазі.

Приймати пектини в кількостях, що перевищують норму теж шкідливо. Це може призвести до наступних наслідків:

  • підвищений процес бродіння і надмірна метеоризм кишечнику;
  • порушення всмоктування таких речовин як: цинк, магній, залізо і кальцій;
  • поява запорів;
  • хворобливі відчуття в області кишечника;
  • порушення засвоєння білків і жирів.

Передозування пектину може виникнути тільки при додатковому прийомі біологічно активних добавок. В натуральному вигляді, у складі свіжих фруктів і овочів, шкоди це не принесе полісахарид. Люди, які постійно вживають пектин, володіють здоровою, міцною, чистою шкірою.

Як приготувати ароматна печеня з м'ясом, картоплею та грибами в горщиках по домашньому рецепту.

Якщо часу на готування не вистачає, зваріть на перше суп з ковбасою — це смачно, ситно і просто.

Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачних мафінів, які готуються в мікрохвильовці 5 хвилин.

Продукти з високим вмістом пектину

Рекомендована норма прийому пектину – 25 г в день. Краще споживати його в натуральному вигляді. Тоді він буде краще засвоюватися організмом і приносити лише користь. Рекордсмени за вмістом цього корисного полісахариду: яблука і апельсини. В їх клітковині зміст даної речовини доходить майже до 2%.

Є й інші, не менш корисні фрукти, які зобов'язані входити в раціон харчування людини, що піклується про своє здоров'я, це:

  • лимон, грейпфрут, лайм;
  • банан;
  • груша;
  • диня;
  • айва;
  • морква;
  • хурма, манго;
  • ягоди чорниці, полуниці і вишні;
  • абрикоси;
  • свіжі ананаси;
  • ягоди сливи;
  • фініки та інжир.

Щоденну норму складно вживати в натуральному вигляді, для цього потрібно з'їсти майже кілограм свіжих фруктів або ягід. Але навіть при регулярному прийомі хоча б 15 грам, людина відчує значне поліпшення свого стану. Дуже корисно пити свіжі соки, при цьому рекомендують їх вживати разом з м'якоттю. Щоб не втратити корисні пектини.

Область застосування пектину, і як його зробити самому в домашніх умовах

Отримують пектин з вичавок фруктів і ягід. У харчовій промисловості його застосовують для приготування джему, варення, желе, мармеладу, майонезу та кетчупу. Цей полісахарид і хороший консерватор. У фармакології з нього виготовляють желеподібні капсули для порошку. Дана речовина також входить до складу безлічі масок і кремів для обличчя. А в тютюновій промисловості його використовують як клей, для з'єднання пошкоджених тютюнових листів.

Можна купити його в магазині, але саме приготування будинку має масу переваг. По-перше, можна бути повністю впевненим у його екологічності і якості. По-друге, – це буде 100% натуральний продукт, без хімічних домішок. Саме приготування нескладне і не займе багато часу.

Яблучний пектин

Для його приготування краще взяти яблука з власного саду або купити плоди зі свого регіону.

Інгредієнти:

  • вода – 120 мл;
  • свіжі яблука – 1 кг

Послідовність приготування:

  1. Вимиті і сухі яблука потрібно розрізати не 8 часточок. Чистити їх не потрібно;
  2. У каструлю з товстим дном потрібно укласти нарізані яблука і залити водою;
  3. Варити на маленькому вогні, не доводячи до кипіння 30 хвилин, при цьому постійно помішувати;
  4. Беремо іншу ємність, накриваємо її капроновим ситом, і перекладаємо в нього проварені яблука;
  5. Сік, який стече у ємність, що містить пектин. Його можна законсервувати в банки або заморозити у формочках для льоду.

Як правильно приймати порошковий пектин

Зараз у продажу є вибір порошкового пектину. Він може бути зроблений тільки з яблук або з додаванням цитрусових. Для алергетиків краще зупинитися на речовині отриманих тільки з зелених сортів. Як і будь-який інший адсорбент, пектин слід приймати в проміжках між їжею. Для досягнення позитивного ефекту потрібно дотримуватися наступних правил:

  1. Перед початком прийому потрібно ознайомитися з інструкцією;
  2. ½ Ч. Ложки пектину повністю розчинити в 500 мл крутого окропу;
  3. Охолоджений розчин потрібно пити по склянці, два рази в день;
  4. Важливо протягом дня випивати більше рідини, щоб не виникало хворобливих відчуттів в області кишечника.

Позитивний вплив добавки можна вже побачити і відчути через один тиждень регулярного застосування.

Кому не можна його приймати?

Для бажаючих поправити своє здоров'я, використовуючи пектин, потрібно знати, що його прийом не завжди можливий. Є захворювання, які є прямим протипоказанням для прийому порошку. Це:

  • виразкова хвороба шлунка або кишечнику;
  • гострий холецистит;
  • панкреатит;
  • захворювання, пов'язані з дефіцитом заліза в організмі;
  • обережно застосовувати людям, схильним до алергічних реакцій.

Основні правила приготування страв з пектином і популярні рецепти

Використання пектину, як інгредієнта, у страві корисно. Але є свої правила і кулінарні хитрощі, їх треба знати, перед тим як почати готувати:

  1. Потрібно строго слідувати інструкції, зазначеної на промисловій упаковці полісахариду;
  2. Не можна використовувати добавку з вичерпаним терміном придатності;
  3. Готують страви з даними речовиною на сильному вогні, постійно помішуючи, не рекомендується залишати їх на плиті без нагляду;
  4. Щоб під час приготування зменшити кількість піни, можна додати пів-ложки вершкового масла;
  5. Для зберігання джемів і варення з пектином потрібно вибирати маленькі баночки. А місце повинне бути прохолодним і сухим. Це продовжить термін зберігання.
Рецепт джему з мандаринів
Інгредієнти Кількість
цукор - 500 г
пектин - 20 г
вода - 100 г
мандарини - 20 шт
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 94 Ккал

Мандарини завжди нагадують свято Новий Рік. Тому, відкриваючи баночку такого джему, поринаєш у чари зими.

Приготування:

    1. Мандарини чистимо і вичавлюємо з нього сік (краще соковижималкою);
    2. У каструлі заливаємо сік і воду в співвідношенні 1:3. Після кипіння, зменшуємо вогонь, і выпариваем вологу ще 10 хвилин;
    3. Пектин змішуємо з цукром і додаємо в виварений сік;
    4. Варимо варення ще 14 хвилин. Він повинен стати темним і більш в'язким, але текучим;
    5. Перекладаємо джем в невеликі стерилізовані банки і закатуємо.

Желе з винограду

Цим корисним і смачним блюдом легко здивувати своїх домашніх і гостей.

Інгредієнти:

  • цукор – 400 г;
  • пектин – 20 г;
  • виноградний сік – 1 літр.

Час на приготування – 2 години.

Калорійність – 255 ккал.

Приготування:

  1. Пачку покупного будь-якого виноградного соку виливаємо в каструлю і ставимо на невеликий вогонь;
  2. Коли він нагріється – додаємо пектин і дуже довго і ретельно перемішуємо, до остаточного розчинення;
  3. Після того, як суміш закипить, додаємо цукор і знову кип'ятимо.
  4. Знімаємо з вогню, розливаємо по формах і ставимо в холодильник для застигання.

Корисне желе на пектині в нашому відео:

Приємного апетиту!

Що ще почитати: