18 июнь 2019 299

Як готувати курку по-арабськи для святкового столу

Тим, кого привертають нетрадиційні для європейців страви кухонь різних народів, буде цікаво познайомитися з новими рецептами із звичайної курятини. Цього разу це курка по-арабськи, приготована в кращих традиціях Сходу.

Особливих складнощів у поданих техніках готування немає, продукти в рецептурі використані ті, які можна купити в будь-якому супермаркеті. Ніжне куряче м'ясо в оригінальній паніровці виходить незвичайно соковитим, ароматним, фантастично смачним.

Запечена в духовці курка по-арабськи
Інгредієнти Кількість
курячого філе - 500 г
яєць - 2 шт.
цибулин - 3 шт.
часнику - зубок
борошна - 50 г
вершкового масла - 60 г
води - 200 мл
лимонного соку - 1 ч. л.
зелені - за смаком
спецій - за смаком
рослинної олії - 100 г
солі - за смаком
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 119 Ккал

Витримане в маринаді ніжне куряче філе готується швидко і зовсім нескладно. Скоринка з оригінального кляру виходить тонкою, ароматна, приємного золотистого кольору

Приготування страви:

  1. Філе курки миють, обсушують. Нарізають невеликими порційними шматками. Перекладають у глибоку миску.
  2. Часник, подрібнений зручним способом, змішують з лимонним соком, водою, рубаним розмарином, петрушкою, кропом.
  3. Курятину заливають получившимся маринадом. Миску затягують харчовою плівкою і ставлять у холодильник на 2 години.
  4. Цибулю чистять, миють, ріжуть дуже дрібно. Пасерують в маслі до легкого золотистого відтінку.
  5. Яйця збивають в склянці блендера. Додають спеції, сіль, пасеровану цибулю. Все добре перемішують.
  6. Шматочки замаринованого м'яса обвалюють по черзі в борошні, а після — в цибульному клярі. Смажать на середньому вогні в невеликій кількості олії з двох боків до отримання ніжної рум'яної скоринки.
  7. Включають духовку на 160 градусів. Деко змащують маслом.
  8. Прямо зі сковороди порційні шматочки курки по-арабськи перекладають на деко з бортиками. Поливають залишками цибульного кляру. Запікають 15 хвилин.

Ідеальним гарніром до запеченої в духовці курці по-арабськи буде відварну картоплю, приготовані на грилі овочі, рис.

Смажене куряче філе в сирно-горіховою паніровці

Це блюдо заслуговує особливої уваги. Крім дивовижного смаку і чудового аромату, воно радує своїм гарним зовнішнім виглядом. Приготована за цим рецептом курка займе почесне місце на святковому столі серед самих вишуканих страв.

На 5 порцій беруть:

  • 600 г філе грудки курки;
  • 50 г твердого голландського сиру (можна вибрати інший сорт з солодкуватим смаком);
  • 2 яйця;
  • 200 мл молока жирністю 2,5%;
  • 40 г вершкового масла;
  • 1 лимон;
  • 1 цибулину;
  • 2 зубки часнику;
  • 100 г ядерець волоського горіха обсмажених;
  • 50 г білих панірувальних сухарів;
  • трохи чорного меленого перцю;
  • за смаком сіль;
  • рослинне масло — близько 90 мл

Час – 2 години 30 хвилин.

Калорійність – 222 ккал/100 р.

Приготування страви:

  1. Куряче філе (вже чисте і обсушенное) розрізають на порційні шматочки розміром приблизно 4х4 див. накривають харчовою плівкою і несильно відбивають з обох сторін. Складають у миску.
  2. Яйця збивають в склянці заглибного блендера. Додають натертий дрібно сир, розтоплене вершкове масло, молоко. Збивають гарненько.
  3. Цибулю чистять, ріжуть кубиками крупно. Висипають у стакан блендера до решти продуктів.
  4. З лимона віджимають сік. Часник пропускають через прес. Додають в маринад.
  5. Цією сумішшю заливають шматочки курячого філе. Обережно перемішують, щоб маринад рівномірно розподілився.
  6. Миску з куркою в маринаді затягують харчовою плівкою і залишають у спокої на 2 години.
  7. Ядра волоського горіха висипають в поліетиленовий пакет і тиснуть качалкою до отримання дрібної крихти. Спростити процес можна, подрібнивши горіхи заглибним блендером. Горіхову крихту змішують з панірувальними сухарями.
  8. На середній вогонь ставлять чавунну сковороду. Розігрівають рослинне масло в такій кількості, щоб м'ясо падало в нього наполовину. Полум'я трохи зменшують.
  9. Шматочки вже добре промариновавшейся курки обвалюють в паніровці. Обсмажують з обох боків, поки не з'явиться рум'яна кірочка.

Подають смажене куряче філе по-арабськи з тушкованими або відварними овочами, зеленню, легкими салатами.

Рис по-східному

Незвичайна подача і спосіб приготування рису роблять це блюдо нестандартним. Ніжний соус з пряними спеціями ідеально підходить для дієтичного м'яса курки.

На 8 порцій беруть:

  • 1 тушку курки (приблизно 1-1,2 кг);
  • 2 склянки рису;
  • тонкий лаваш;
  • 1 л 10% натурального йогурту;
  • цибулину;
  • по ½ ч. л. чорного перцю і куркуми (меленої);
  • горіхи, м'яту, корицю, мускатний горіх, червоний гострий перець, сіль – все на свій смак.

Замість йогурту в рецепті можна використовувати 15% сметану або 2% кефір (500 мл).

Час – 2 год 40 хвилин.

Калорійність – 221 ккал/100 р.

Приготування страви:

  1. Курку цілком варять до готовності (70 хвилин) у воді зі спеціями і цілою цибулиною.
  2. М'ясо виймають з бульйону, охолоджують. Шкіру знімають. Курку ділять на порційні шматочки.
  3. Йогурт солять, приправляють перцем, куркумою. Додають 3 склянки курячого бульйону, перемішують. Ставлять на вогонь.
  4. В отриманий маринад висипають шматочки курки. Томити на повільному вогні 20 хвилин.
  5. В окремій каструлі на останньому курячому бульйоні варять до готовності рис.

Збірка виглядає так: дно широкого страви вистилають порваною на шматочки лавашем, насипають рівномірно варений рис, зверху викладають гіркою шматочки курки. Все щедро поливають соусом, в якому тушкувалася курятина. За бажанням прикрашають страву горіховою крихтою, листами м'яти, рубаною зеленню.

Приготуйте смачне і ситне блюдо — курку з гречкою в духовці з сиром.

Як зробити рис з філе курки в мультиварці, можна прочитати тут.

Курка на пляшці в духовці відмінно пропікається і залишається соковитою. За посиланням ви знайдете рецепт.

Корисні поради

Для приготування рису з куркою по-арабськи ідеально підходить східна приправа для кабса. Її можна відшукати у супермаркеті, але можна приготувати і самостійно.

Це зовсім не складно. Класична приправа для кабса – це суміш рівних частин меленого кардамону, коріандру, каррі, куркуми, гвоздики, фенхелю, шафрану, запашного і чорного перцю.

Запечену і смажену курку по-арабськи для повноти смаку і надання страві справжнього східного аромату можна приправляти сумішшю 7 прянощів: часник, духмяний і чорний мелений перець, кардамон, коріандр, мускатний горіх, кориця. Готову суміш можна придбати в магазині або змішати трави самому, взявши на 2 зубки часнику 2 ч. л кожній прянощі.

На відео детально показується, як приготувати курку по-арабськи в духовці:

Що ще почитати: