14 июнь 2019 2 991

Брокколі на пару в мультиварці: кращі дієтичні рецепти

Немає нічого корисніше брокколі, або спаржевої капусти по-іншому. У ній містяться клітковина, вітаміни групи А, В, С і всі корисні амінокислоти, тому вона повинна бути на столі кожного людини. Причому вона може бути не тільки корисною, але і смачною. Нижче розглянемо основні рецепти з нею.

Брокколі на пару в мультиварці
Інгредієнти Кількість
брокколі - 285 г
сметана - 225 г
вода - 0,4 л
сіль і перець - за смаком
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 44 Ккал

Якщо ви не знаєте, як зберегти всі корисні речовини в цій капусті, сміливо дотримуйтесь рецептом нижче. Він допоможе зробити зі звичайної прісної капусти повноцінне блюдо, здивувати рідних і друзів.

Як готувати?

  1. Для початку візьмемо заморожену спаржеву капусту і розморозимо її, поклавши в теплу воду. Якщо використовується свіжа капуста, то просто промиваємо її. Поділяємо її на маленькі шматочки, вирізаючи в ній довге стебло. Таким чином вийдуть маленькі капустяні шматочки.
  2. Наливаємо воду в каструлю. Ставимо на неї спеціальний контейнер для приготування страв на пару. Включаємо відповідний режим або просто «Підігрів» на п'ять-сім хвилин і закриваємо кришку.
  3. Отримуємо готову капусту. Розкладаємо її по тарілці і прикрашаємо сметаною.

Варіант приготування під сирним соусом

Зі спаржевої капустою поєднується практично все, тому сьогодні можна зробити корисне, апетитне і пікантне блюдо. Нижче розглянемо рецепт.

Необхідні інгредієнти:

  • брокколі — 375 грамів;
  • плавлені сирки — 4 штуки;
  • твердий сир — 230 грамів;
  • кедрові горіхи — 175 грамів;
  • вода — 400 мілілітрів;
  • спеції — за смаком.

Час приготування страви: 30 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 55 ккал.

Як приготувати?

  1. До початку приготування промиємо капусту під водою, посолити і поперчити її. Помістимо в контейнер для варіння.
  2. Включимо мультиварку і заллємо її водою. Поставимо на неї контейнер з капустою. Включимо режим «Підігрів» і будемо варити овочі 6-8 хвилин.
  3. Після того, як буде готова капуста, переклавши її в блюдо для подачі. Займемося соусом.
  4. Для соусу розтопити плавлені сирки і натремо в нього кедрові горішки. Поллємо цією сумішшю капусту. Прикрасимо її натертим на середній тертці твердим сиром.

Дієтичне блюдо з овочами

Овочі та капуста — відмінне поєднання для збалансованого обіду або вечері. Вони стануть прекрасним гарніром до м'яса або риби. Нижче дан рецепт приготування овочів.

Необхідні інгредієнти:

  • брокколі — 525 грамів;
  • болгарський перець — 3 штуки;
  • помідори — 3 штуки;
  • морква — 2 штуки;
  • цибуля — 2 штуки;
  • стручкова квасоля — 245 грамів;
  • соняшникова олія — 70 мілілітрів;
  • спеції — за смаком;
  • вода — 0,35 л.

Час приготування страви: 25 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 32 ккал.

Як готувати?

  1. Займемося капустою. Спочатку промиємо її і відправимо в контейнер для готування на пару в каструлю, наповнену водою. Варимо капусту таким чином протягом 7 хвилин в спеціальному режимі або на «Підігріві».
  2. Прибираємо з мультиварки по завершенні готування брокколі всю воду. Чистимо овочі, дрібно нарізаємо їх і з'єднуємо разом. Заповнюємо дно пристрою соняшниковою олією і включаємо режим «Смаження». Смажимо всі овочі, а потім тушкуємо їх в спеціальному для цього режимі.
  3. Додаємо овочеву суміш до брокколі. Всі подаємо до столу.

Капуста брокколі з куркою

Мультиварка — незамінний пристрій на кухні. З нею можна не тільки смажити, варити і тушкувати, але ще й готувати на пару. Як приготувати на ній брокколі, опишемо нижче.

Необхідні інгредієнти:

  • брокколі — 450 грамів;
  • м'ясо курки — 250 грамів;
  • цибуля — 1 штука;
  • морква — 1 штука;
  • плавлені сирки — 5 штук;
  • вершкове масло — 35 грамів;
  • спеції — за смаком;
  • кедрові горіхи — за смаком;
  • вода — 330 мілілітрів.

Час приготування страви: 40 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 135 ккал.

Як приготувати?

  1. Спочатку беремо брокколі, промиваємо його під водою, солимо і перчимо. Опускаємо капусту в спеціальний контейнер для готування на пару і ставимо його поверх налитої в мікрохвильовку води. Готуємо її протягом п'яти хвилин у спеціальному режимі.
  2. Готуємо м'ясо. Для цього промиваємо його під водою і розрізаємо на невеликі шматочки. Відкладаємо в сторону.
  3. Нарізаємо вимитий цибулю з морквою і обсмажуємо в мультиварці або на сковороді з маслом. Додаємо до отриманої суміші м'ясо. Всі готуємо 7-10 хвилин. Прибираємо в тарілку.
  4. Розтоплюємо плавлені сирки і додаємо до них горішки. Все перемішуємо.
  5. Подаємо страву на тарілці. Укладаємо м'ясо разом з капустою. Поливаємо капусту приготованим сирним соусом з горіхами.

На відео — ще один варіант приготування капусти брокколі з куркою:

Рецепт з рибою

Риба і брокколі — корисне і просте блюдо. Сьогодні приготувати ці два продукти не так складно, і ми це доведемо далі, розглянувши апетитний рецепт.

Необхідні інгредієнти:

  • брокколі — 260 грамів;
  • риба будь-яка морська — 350 грамів;
  • майонез — 50 грамів;
  • часник — 3 зубчики;
  • сметана — 20 грамів;
  • петрушка — 25 грамів;
  • соняшникова олія — 35 мілілітрів;
  • лимон — 2 штуки;
  • спеції — за смаком;
  • вода — 350 мл;
  • зелень — за бажанням.

Час приготування страви: 30 хвилин.

Калорійність на 100 г: 112 ккал.

Як приготувати?

  1. Візьмемо спаржеву капусту, можна свіжу або розморожену, помиємо і наріжемо її на маленькі шматочки. При цьому особливо довгі стебла потрібно видалити, оскільки вони не знадобляться при готуванні.
  2. Солимо і перчимо кожен шматочок капусти і відправляємо його в контейнер для готування на пару в мультиварці. Наливаємо в каструлю теплу воду. Поверх неї ставимо цю посуд з капустою. Закриваємо кришку і готуємо в спеціальному режимі або в режимі «Варка», нагрів п'ять-десять хвилин.
  3. Як тільки приготується вся капуста, воду з мультиварки потрібно злити. Заповнюємо дно її маслом і обсмажуємо на ній очищену цілу або нарізану на шматочки рибу. Обсмажуємо і додаємо в неї трохи соку лимона.
  4. Готуємо соус до овочів і риби. Змішуємо майонез з нарізаним часником, петрушкою і лимоном. Поливаємо їм капусту і рибу. Всі подаємо на стіл. Додатково можна прикрасити зеленню.

Ситне блюдо з рисом і м'ясом

Немає нічого простіше апетитного плову з корисним брокколі, приготованою на пару. У цьому можна переконатися самостійно, якщо приготувати страву за поданим нижче рецептом.

Необхідні інгредієнти:

  • брокколі — 565 грамів;
  • рис — 225 грамів;
  • яловичина — 245 грамів;
  • цибуля — 1 штука;
  • морква — 2 штуки;
  • соняшникова олія — 65 мл;
  • вода — 300 мілілітрів;
  • спеції — за смаком;
  • томатна паста — 35 грамів;
  • зелень для прикраси — за бажанням.

Час приготування страви: 45 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 155 ккал.

Як виготовити?

  1. Беремо капусту, миємо її під водою і поділяємо на дрібні шматочки. Робити це найкраще руками, оскільки ножем можна травмувати красиву структуру суцвіть.
  2. Помістимо її в мультиварку в особливий контейнер для варіння на пару і заллємо дно пристрою невеликою кількістю води. Ставимо її в режим «Варка» або «Підігрів» і готуємо все протягом 12 хвилин.
  3. Варимо окремо рис і промиваємо під холодною водою. Залишаємо осторонь.
  4. Очищаємо і нарізаємо цибулю з морквою і обсмажуємо їх в мультиварки на олії. Після закінчення п'яти хвилин обсмажування додаємо до них нарізане на дрібні шматки м'ясо. Всі смажимо ще 7 хвилин.
  5. Додаємо рис до м'яса, викладаємо брокколі. Посипаємо все рясно спеціями. Наливаємо невелику кількість томатної пасти. Розмішуємо отриману суміш і тушкуємо все на спеціальному для цього режимі ще кілька хвилин.
  6. Подаємо одержаний овочевий і м'ясний плов до столу. Можете прикрасити кожну тарілку зеленню.

Для дієтичного меню підійде салат з брокколі і цвітної капусти.

Спробуйте зробити запіканку з брокколі і курки, опис — у цій статті.

Рецепти брокколі з сиром в духовці можна знайти тут.

Корисні поради

  1. Віддайте перевагу свіжу замороженої броколі. Свіжа виходить при готуванні соковитіше, духмяне і смачніше.
  2. Намагайтеся не додавати у спаржеву капусту зайвих спецій і псувати її унікальний смак. Поєднуйте її з крупами, іншими овочами і різними соусами.
  3. Відмовтеся від звичайного миття капусти. Краще замочіть її у воді на кілька годин. Так вона краще збереже свою форму при готуванні.
  4. Якщо ви використовуйте заморожену капусту, то перед приготуванням за кілька годин повністю розморозьте її.
  5. Використовувати при готуванні зроблену власноруч томатну пасту. Вона додасть пікантності будь-якої страви і зробить його ситніше.
  6. Готуйте всі овочі разом на пару, а потім злегка обсмажте на соняшниковій олії для утворення скоринки. Так вони вийдуть не тільки соковитими, але і хрусткими.
  7. Зі спаржевої капустою відмінно поєднується лише сирний, часниковий і майонезно-сметанний соус. Інші соуси зможуть зіпсувати її неповторний смак і вишуканий аромат.

На відео — ще один рецепт брокколі з овочами в мультиварці:

Що ще почитати: