05 май 2019 1 429

Як приготувати курку по-царськи для урочистої вечері

Курка по-царськи. Що тут скажеш? Смачна запечена курочка – обов'язковий атрибут будь-якого свята. І «царський» стіл без неї, звичайно ж, не обійдеться.

Курка з начинкою по-царськи
Інгредієнти Кількість
лука - 80 г
чебрецю + часнику - за смаком
курки - 1 тушка
білої консервованої квасолі - 200 г
лимона - 1 шт.
солі і перцю - за смаком
мисливських ковбасок - 2 шт.
паприки - за смаком
помідорів черрі - 100 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 306 Ккал

По-царськи – своєрідний знак якості, його присвоюють святкових блюд. Фішка рецепту начинка з білої квасолі і мисливських ковбасок.

Як готувати:

  1. Приготувати начинку. Нашаткувати мисливські ковбаски півкільцями, відправити на сковорідку. Коли жир почне з ковбасок вытапливаться, налити трохи олії. Ріпчасту цибулю нашаткувати кубиками, викласти на сковорідку.
  2. Приправити листям чебрецю і часником. Готувати не більше 2-х хвилин, після чого додати консервовану квасоля, приправити за смаком сіллю. Додати помідори, подрібнені на половинки.
  3. Курячу тушку посолити, присмачити рафінованим маслом і добре натерти меленою паприкою. Досить щільно нафарширувати птицю начинкою. Закрити начинку цілим лимоном, на нього натягнути курячу шкіру, зафіксувати зубочистками.
  4. Викласти птицю в підготовлену форму, налити близько 500 грам води. Щільно затягнути форму алюмінієвою фольгою, відправити блюдо в духовку, яку попередньо слід розігріти до -180 º c. Через 60 хвилин прибрати фольгу і підрум'янити птаха, достатньо 30 хвилин.

Порада: щоб шкіра при готуванні курки вийшла хрусткою, птицю слід кілька раз обдати окропом, потім на 24 години прибрати в холодильник.

Закуска з курячими рулетами

Не хочете просто смажену курку? Душа просить чогось незвичайного? І такий рецепт є. Курячі рулети, овочева нарізка – все для «царського» вечері.

Вимагається:

  • 400 г філе курки;
  • по 2-3 гілочки кропу і петрушки;
  • 15 грам гірчиці;
  • 80 г рафінованої олії;
  • 1 великий стручок болгарського перцю жовтого кольору;
  • 160 г листового салату;
  • 1 цибулина червоного кольору;
  • 100 г оливкової олії;
  • 10 г бальзамічного оцту;
  • 100 г свежезамороженного зеленого гороху;
  • сіль, мелений перець за смаком.

Знадобиться 45 хвилин.

Порція: 150 ккал.

Готуємо:

  1. Куряче філе розрізати на 4 шматки. Відбити молотком кожен шматок, приправити за смаком.
  2. Зелень подрібнити і змішати з гірчицею. Отриманою сумішшю намазати пластини курячого філе, згорнути рулети, сколоти зубочистками і обсмажити на рафінованій олії до готовності. Остудити, видалити зубочистки, рулети нарізати кружальцями.
  3. Налити в каструлю воду, довести до кипіння, посолити і варити 5 хвилин горошок, відкинути на друшляк. Болгарський перець, видаливши насіння, нашаткувати тонкими смужками, салат довільно порвати. Червоний лук нашаткувати півкільцями, він виглядає ефектно і не такий гіркий, як звичайний. Перемішати цибулю, горошок, жовтий перець, салат.
  4. Приготувати заправку: збити оливкову олію з оцтом бальзамічним, додати за смаком сіль, чорний перець.
  5. Овочеву суміш викласти на красиве блюдо, зверху гуртки рулетів, все полити заправкою.
В начинку із зелені можна додати подрібнені волоські горіхи.

Рецепт з картоплею

Скільки б гарячих закусок не придумали кулінари, а смажена курка з картоплею завжди поза конкуренцією.

Вимагається:

  • 5 довгих картоплин;
  • 1 тушка курка (близько 1,5 кг);
  • 150 г сухарів мелених;
  • 50 мл рафінованої олії;
  • 100 г твердого сиру;
  • 2 великих яйця;
  • за смаком чебрець, часник;
  • 1 велика цибулина;
  • для прикраси рукола.

Знадобиться 55 хвилин.

Одна порція: 249 ккал.

Готуємо:

  1. Тушку курки промити, обсушити, розрізати на шматки. Обваляти куряче м'ясо в перці і солі. Залишити маринуватися на півгодини.
  2. У ємність розбити курячі яйця, покласти натертий сир, перемішати. Порційні шматочки м'яса вмочити в сирний кляр, потім обваляти в мелених сухарях.
  3. Розігріти рафіновану олію в глибокій сковороді, обсмажити з усіх боків шматочки м'яса до рум'яної скоринки.
  4. Нарізати картоплю гуртками. Злегка підрум'янити на розігрітому маслі. Цибулину нашаткувати великими півкільцями і відправити до картоплі. Перемішати, посолити, поперчити. Часник розчавити, не прибираючи лушпиння. Додатково приправити страву 2-3 гілочками чебрецю і часником.
  5. Перекласти овочі на деко, зверху шматочки м'яса. Готувати 20 хвилин, духовку заздалегідь розігріти до температури 175ºC.
  6. На красиве блюдо викласти картоплю, зверху-обсмажені шматочки курки. Прикрасити руколою.

На замітку: замість цілої курячої тушки можна взяти стегна, стегенця або навіть м'ясисті голені.

Для святкового вечері можна приготувати курку з ананасом та сиром у духовці.

Як зробити курку-гриль в духовці, можна прочитати тут.

За посиланням ви знайдете рецепт кляру для курки.

6 важливих порад

З куркою по-царськи геніально поєднані:

  1. Чебрець, часник, лимонна цедра. Щоб м'ясо вийшло більш соковитим, його треба натерти сумішшю з цих інгредієнтів, залишити на півгодини.
  2. Маринад з розмарином, базиліком, цедрою, оливковою олією і лимонним соком. Добре змастити тушку цією сумішшю, залишити мінімум на півгодини.
  3. Свіжий горошок. Його можна замінити замороженим. Смак страви буде не таким яскравим, якщо використовується консервований продукт.
  4. Кріп, перо зеленого цибулі, петрушка, шавлія і гілочки кінзи. При подачі будь-яку страву з курки прикрашають цієї зеленню.
  5. Начинка з рису з кизилом. Нашаткувати цибулину півкільцями, підрум'янити в розігрітому маслі. Сушений кизил подрібнити, з'єднати з вареним рисом, додати цибулю. Цією сумішшю нафарширувати тушку птиці.
  6. Паніровка з суміші подрібненого мигдалю, горіха волоського і мелених сухарів. Відбити курячу м'якоть, обваляти в борошні, потім в яйці і горіхової суміші.

На відео — ще рецепт курки по-царськи, фарширований грибами:

За особливим нагоди можна постаратися і приготувати курку по-царськи. Це блюдо відрізняється від звичайного варіанта. Замініть звичні начинку квасолею і мисливськими ковбасками, також додайте більше спецій і пряних трав. У будь-якому випадку це буде красиво і смачно.

Що ще почитати: