10 июнь 2019 1 851

Як приготувати курку з лимоном в духовці

М'ясо курки буде соковитим, м'яким і ароматним, якщо викласти на тушку гуртки лимона. З цією ж метою рекомендуємо покласти всередину птиці лимон натерти її зсередини і зовні лимонним соком.

Курка з лимоном в духовці
Інгредієнти Кількість
тушка бройлера - 1 шт.
чебрецю, шавлії, розмарину - по 2 гілочки
лимона - 2 плоду
часнику - 1 головка
масла «Селянського» - 100 г
солі - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 300 Ккал

Велика помилка – відправляти курку цілком в розігрітий духову шафу. Від жару волокна м'яса відразу стискуються, сік з них іде. Птицю треба томити при невисокій температурі.

Готуємо:

  1. Зробити заправку: у каструлю налити 1 літр чистої води, покласти 60 г кухонної солі. Опустити в розсіл курчати, додавши пряні трави. Затягнути каструлю плівкою, поставити на полицю холодильника. Витримати в розсолі не менше 8 годин. Замочувати курчати обов'язково, інакше не вийде м'яке і соковите м'ясо.
  2. Птицю вийняти, промокнути паперовими рушниками, покласти всередину тушки лимон і головку часнику, прибравши з нього верхню шкірку, між ними помістити гілочки трав.
  3. Курчаті зв'язати ніжки, щоб закрити порожнина, через яку додавалися лимон і часник.
  4. Натерти птицю маслом. Запікати 1 годину 30 хвилин при температурі 90ºC.
  5. Вийняти курчати з духовки, дати йому «відпочити» 40-45 хв. Потім повернути його в духовку на 15 хвилин, встановивши температуру 230ºC, щоб домогтися скоринки і красивого кольору. Перед цим полити тушку витопленим жиром.
  6. Викласти курча на блюдо, по колу обкласти картоплею, непогано підійдуть запечені овочі.

Рецепт приготування з часником

Курку з лимоном можна запекти цілком, але якщо розділити її на шматочки, вийде ще цікавіше.

Потрібні:

  • 1 велика курка;
  • 2 невеликих лимона;
  • 3 жмені оливок;
  • 1 червона цибулина;
  • 3 скибочки часнику;
  • 7 гілочок чебрецю;
  • 200 мл портвейну;
  • по 1 ст. л. олії оливкової і вершкового;
  • 5 г кухонної солі;
  • ¼ Чайної ложки перцю чорного меленого.

Час приготування: 90 хвилин.

Цінність: 340 ккал.

Як готувати:

  1. Птицю розібрати на невеликі шматочки, приправити сіллю, чорним перцем.
  2. У важкій сковороді розігріти два види масла, викласти шматочки птиці шкурою вгору, рівномірно обсмажити до карамельної скоринки.
  3. З двох лимонів видалити шкірку, потім нашаткувати м'якоть кружальцями, посипати листочками чебрецю (з 2-х гілочок), сіллю, перцем.
  4. Головку червоного цибулі, почистити і нашаткувати скибочками. Очищені зубчики часнику розчавити, потім подрібнити.
  5. З сковорідки вийняти кілька смажених шматків птиці, викласти часточки лука, подрібнений часник, п'ять гілочок чебрецю, добре перемішати, підрум'янити часник з цибулею і повернути назад в сковорідку всі шматочки птиці. Влити портвейн, дати йому випаруватися.
  6. Додати до м'яса три жмені оливок, зверху розкласти лимонні кружечки, тушкувати все до готовності. При цьому кришку треба злегка відкрити, щоб пара могла вільно виходити.

На відео — варіант приготування курки шматочками в лимонному маринаді з картоплею:

Апетитний курча, фарширований грибами

Печериці, які використовуються для начинки, відмінно поєднуються з куркою. За рецептом додаються лимони. Шкірку з них не зрізати, в ній весь аромат. Курці лимон допомагає стати м'якою, відмінно потушиться.

Потрібні:

  • 1 тушка курчати;
  • 4-5 столових ложок сухого білого вина;
  • 1 цибулина;
  • 1 лимон;
  • 150-200 г печериць;
  • 80 г вершкового масла;
  • за смаком приправити чорним перцем, сіллю.

Знадобиться: 1 год.

Кількість калорій: 320 ккал.

Готуємо:

  1. Птицю необхідно помити і промокнути паперовим рушником.
  2. Приготувати начинку: дрібно нашаткувати печериці, цибулю, все обсмажити на сковорідці з олією, потім влити сухе вино, тушкувати 6-7 хвилин.
  3. Поки грибна начинка остигає, треба курчати натерти зсередини і зовні сумішшю з чорного перцю і солі, полити соком, вичавленим з половини лимона. Другу частину лимона, не очищаючи, нашаткувати кільцями.
  4. Нафарширувати курчати грибною начинкою, закріпити краю дерев'яними зубочистками, після чого змастити тушку розм'якшеним маслом, викласти на деко, зверху помістити гуртки лимона, залишити на 20 хвилин.
  5. Запікати в духовій шафі 50 хвилин при -180 º c. Щоб скоринка вийшла рум'яної і підсмаженою, треба періодично поливати курчати соком, що виділився.

Курка з лимоном в конвертиках

Завдяки конвертикам з пергаменту, в яких радимо запікати шматочки курки, приготоване м'ясо вийде надзвичайно соковитим.

Потрібні:

  • 4 шматка курки;
  • 1 цукіні;
  • 1 морква;
  • 2 лимона;
  • свіжий корінь імбиру (1 скибочка);
  • 85 мл білого сухого вина;
  • для прикраси листя кінзи;
  • за смаком сіль, мелений чорний перець.

Знадобиться: 75 хвилин.

Кожна порція: 350 ккал.

Готуємо:

  1. Лимони помити, не очищаючи шкірки, нашаткувати їх кружками.
  2. Духовку розігріти до 190ºC.
  3. Цукіні, моркву промити, очистити, нарізати тонкими кружечками.
  4. Розкласти на робочій поверхні 4 квадрата промасленим кулінарної паперу (можна взяти фольгу). На кожен квадрат викласти овочі, зверху — по шматку курки разом з кружечками лимона, посипати тертим коренем імбиру, потім скропити вином. Додати за смаком сіль, мелений перець.
  5. Підняти кути кулінарної паперу вгору, загорнути їх, щоб утворився просторий мішечок.
  6. Перекласти мішечки на деко, відправити в гарячу духовку, запікати 45 хвилин до готовності м'яса.
  7. Подавати на стіл, виклавши курку на тарілки в паперових мішечках, прикрасити листям кінзи.

Спробуйте приготувати кабачки, фаршировані куркою в духовці.

Чечевиця з куркою в мультиварці — прекрасне блюдо з меню правильного харчування. Тут можна ознайомитися з рецептом.

На закуску можна зробити салат з куркою, грибами і ананасами по цього рецептом.

Корисні поради

Часто курка виходить сухою, а якщо навіть не сухий, то без рум'яної скоринки. Як готувати птицю, щоб м'ясо виходило соковитим і з апетитною скоринкою? Спочатку потрібно курку промити, потім видалити надлишки жиру, просушити, ніжки зв'язати ниткою, щоб при готуванні шкура не ушкодилася. Зробити кілька надрізів у грудці так, щоб заховати кінці крил, так вони щільніше притиснуться до тушки. Після чого натерти спеціями за смаком і сметаною.

Якщо хочеться приготувати смачну курку, варто купити домашнього курчати. У них інша структура м'якоті, більш щільна, тому запечене м'ясо виходить соковитим. Магазинні курки сухуваті, в них волокна пухкі. Якщо використовуєте фермерську птицю, то додайте до часу готування 15 хвилин. А щоб будь-яка тушка курки вийшла більш ароматне, можна покласти всередину разом з лимоном базилік.

На відео — докладна інструкція по запікання курки з лимоном:

На гаряче приготуйте курку. До неї обов'язково додайте лимон. А в іншому свобода для кулінарної фантазії: можна використовувати свіжі овочі, оливки, гриби, зелень і алкоголь.

Що ще почитати: