12 март 2019 27

Курка з чорносливом в духовці: 6 оригінальних страв

Існує величезна кількість стереотипів навколо їжі, які не завжди відповідають дійсності. Наприклад, що солодке не можна поєднувати з м'ясом. А ось на Сході запросто з'єднують в одному блюді фрукти і м'ясо і від цього тільки виграють.

Рецепт з курячим філе
Інгредієнти Кількість
курячої м'якоті - 1 кг
лука - 5 головок
сушеного чорносливу - 20 штук
томатної пасти; - 3 ст. ложки
соняшникової олії - 30 мл
лаврового листа - за смаком
солі і чорного перцю - за смаком
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 157 Ккал

Першим номером йде тушковане м'ясо, легке і по-східному пікантне. В цьому блюді чорнослив прекрасно уживається з куркою.

Покроковий спосіб готування:

  1. Промити курячу м'якоть і нарізати шматочками середнього розміру.
  2. Налити в сковороду, призначену для духовки, невелику кількість олії, покласти шматочки філе і обсмажити.
  3. Через 10 хв. викласти цибулю, нашатковану півкільцями, додати через п'ять хвилин нарізаний чорнослив, налити воду, покласти томатну пасту.
  4. До 185ºC розігріти духовку, поставити блюдо нудитися на 45 хвилин.
  5. Коли до закінчення готування залишиться п'ять хвилин, додати за смаком трохи цукру, чорний перець, посолити.

Порада: курку краще вийняти з холодильника за 60 хвилин до приготування, м'ясо кімнатної температури виходить більш соковитим.

Готуємо курку з чорносливом і курагою

Куряча м'якоть набуває приголомшливий смак за рахунок чорносливу, кураги, йогурту і ананаса. Легке, дієтичне м'ясо дуже сприйнятливе до ароматів, при цьому воно швидко готується, вкрай важливо не тримати його довго в духовці. З соусом теж не треба мудрувати, це просто ананасовий сік, який додасть білому м'ясу ніжний смак.

Вам знадобляться:

  • 100 мл якісного йогурту;
  • за смаком перець;
  • 500 г курячої м'якоті;
  • 50 мл рослинного масла;
  • за смаком посолити;
  • 150 г консервованих ананасів (шматочками);
  • 100 г чорносливу;
  • 100 г якісної кураги;
  • для салату будь-які свіжі овочі.

Для святкового столу можна приготувати салат з куркою і чорносливом.

Добре поєднується чорнослив і зі свининою, тут ви знайдете рецепт.

За цим посиланням ви дізнаєтеся рецепт приготування тушкованою яловичини з чорносливом.

Знадобиться 1 годину. Калорійність порції: 148 ккал.

Як приготувати:

  1. Куряче філе відбити і нарізати шматочками. Приправити сіллю, поперчити, додати йогурт. Залишити, щоб м'ясо добре просочилося.
  2. Нашаткувати соломкою чорнослив, чорнослив, курагу. Ананасовий сік залишити, він ще стане в нагоді.
  3. Викласти шматочки м'яса на розігріту з маслом сковорідку і обсмажити з усіх сторін.
  4. У підготовлену форму перекласти м'ясо, додати нарізані сухофрукти, ананас, налити трохи ананасового соку з банки.
  5. Тушкувати м'ясо до готовності в розігрітій духовці.

Порада: блюдо подавати на стіл з салатом зі свіжих овочів.

Доповнюємо рисовим гарніром

З таким повсякденним продуктом, як курка, можна творити різні чудеса. У цьому рецепті роль чарівної палички виконує глазур з бальзамічним оцтом, соєвим соусом і запашним медом.

Потрібні:

  • 50 мл бальзамічного оцту;
  • 10 г картопляного крохмалю;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 1 кг курки охолодженої;
  • 50 мл соєвого соусу;
  • 100 г меду, квіткового;
  • 300 г рису круглозерного;
  • 100 г звичайного чорносливу;
  • 100 г мармеладу;
  • 100 г кураги.

Необхідний час: 60 хв. Порція містить: 189 ккал.

Як готувати фаршировану курку:

  1. Приготувати рис: довести воду до кипіння, посолити, засипати рис.
  2. Сухофрукти нашаткувати великим кубиком, мармелад нарізати часточками.
  3. Готовий рис відкинути на сито, щоб рідина стекла, після чого змішати з чорносливом, курагою і мармеладом. Начинка готова.
  4. Тушку курки нафарширувати начинкою. Зв'язати ніжки птиці хрестиком і загорнути крильця в іншу сторону, щоб вона була красивою.
  5. Підготовлену птицю змастити маслом, відправити в духову шафу на 25 хв., виставити температуру 225 ºC.
  6. Приготувати глазурування: взяти оцет бальзамічний, соєвий соус, мед квітковий і крохмаль, все це змішати. Готувати глазурування дуже швидко, щоб не утворилися грудки.
  7. За 10 хв. до кінця готування (курка вже підрум'янилася) дістати її, полити глазировкой і відправити назад в духовку, ще потримати 10 хв.
Щоб рис не злипався, під час готування додати у воду трохи рафінованої олії.

Курка з чорносливом в горіховому соусі в духовці

Рецепт тільки здається незвичайним, насправді в його основі звичайна курка з волоськими горіхами і часником, до якої багато хто звикли, тільки в цьому рецепті її готують на новий лад. З курячої м'якоті формують рулети і спочатку готують окремо. А потім, гарненько заправивши горіховим соусом, знову відправляють в духовку на 5 хвилин.

Потрібні:

  • 2 половинки курячого філе;
  • 160 г будь-якого сиру;
  • 6 штук сушеного чорносливу;
  • 15 мл оливкової олії рафінованої;
  • 5 г масла «Селянського»;
  • 20 г свіжої кінзи;
  • 3 гілочки фіолетового базиліка;
  • 200 мл курячого бульйону;
  • 200 г волоських горіхів;
  • 2 невеликі часточки часнику.

Приготування займе 1 годину. Порція містить 164 ккал.

Готуємо:

  1. Курячі грудки надрізати і розкрити. М'ясо відбити або розкачати качалкою. Приправити сіллю, поперчити.
  2. Приготувати начинку: сир нарізати соломкою, чорнослив і базилік подрібнити. На м'ясо викласти базилік, чорнослив, сир. Згорнути звичайний рулет, зафіксувати міцною ниткою.
  3. Форму для готування змастити кубиком масла «Селянського», викласти м'ясо і присмачити рафінованим маслом, щоб утворилася рум'яна кірочка.
  4. Відправити форму в духовку, виставивши 170 градусів. Готувати півгодини.
  1. Приготувати соус: стовкти горіхи в ступці (можна подрібнити блендером), дрібно порубати часник, кінзу, все змішати і залити м'ясним бульйоном.
  2. Додати в м'ясо соус, дати потушиться ще п'ять хвилин.
  3. З приготованих рулетів прибрати нитки, нарізати скибочками і полити горіховим соусом.

Порада: щоб уникнути неприємного присмаку, радимо не пропускати волоські горіхи через решітку м'ясорубки.

На відео детально показано приготування курячої гомілки з чорносливом:

Ароматне жарке

Курячі стегна, приготовані за цим рецептом, гарні самі по собі. За бажанням їх можна доповнити будь-яким гарніром.

Будуть потрібні:

  • 1 кг курячих стегон;
  • 1 жменька чорносливу;
  • 200 мл гарячого чаю;
  • 20-25 г меду;
  • 1 головка звичайного лука;
  • 2-3 гілочки петрушки;
  • 2-3 гілочки кінзи;
  • 200 мл курячого бульйону;
  • ½ Ч. л. меленого перцю;
  • солити на свій розсуд.

Час: 55 хв. Калорійність: 166 ккал.

Готуємо:

  1. Заварити чай, сушений чорнослив промити і залити його заваркою, залишити настоюватися.
  2. Стегна промити, розкласти на паперові рушники, коли просохнуть, натерти сумішшю з солі і чорного перцю.
  3. На сковороді злегка обсмажити нашатковану цибулю, покласти стегна, все обсмажити разом.
  4. Відправити блюдо в духовку, закривши сковороду кришкою. Тушкувати 20 хвилин при -180 º c.
  5. Чайний настій з'єднати з медом, бульйоном і додати до курки, тушкувати без кришки 15 хв.
  6. Додати чорнослив до м'яса, перемішати, тушкувати ще п'ять хвилин.

Порада: можна подати на гарнір тушковану червону капусту, вона відмінно підходить до курки.

Курка з чорносливом, каперсами і розмарином

Секрет цієї страви в тому, що курка повинна бути ніжною всередині, але з красивою скоринкою зовні, такий ефект дасть духовка розігріта, але а в іншому повна свобода для кулінарної фантазії: якщо немає під рукою каперсів, можна використовувати мариновані огірочки, не знайшли базилік, не менш ароматною птах вийде з кропом.

Знадобляться:

  • 2 невеликі тушки курчати;
  • 8-9 штук сушеного чорносливу;
  • лимон;
  • 1 жменька каперсів;
  • 3 гілочки базиліка + 2 гілочки розмарину;
  • 60-70 мл рафінованої оливкової олії;
  • ¼ Чайної ложки суміші перців;
  • за смаком приправити сіллю.

Час приготування: 1 ч. 20 хв. Калорійність: 173 ккал.

Готуємо:

  1. Попередньо розігріти духовку (температура -180 º c).
  2. Птицю розрізати навпіл уздовж хребта. Викласти в глибоку ємність.
  3. Чорнослив обдати окропом, нарізати кубиками. Розім'яти гілочки розмарину, листочки базиліка подрібнити крупно (можна порвати). З лимона зняти терткою цедру, з самого плоду вичавити трохи соку.
  4. Приправити птицю чорносливом, каперсами, цедрою, пряними травами, налити 70 мл рафінованої олії оливи і свіжий лимонний сік, приправити за смаком. Цією сумішшю рясно змастити тушки птиці, залишити маринуватися на півгодини.
  5. Викласти курчат на сковорідку, у якої забирається ручка, або в форму, придатну для духовки, змастити ще раз маринадом, поставити в гарячу піч на рекомендований час.
Якщо курчата крупноватые, то спочатку можна запекти одну тушку, а потім другу.

Професійні поради

Щоб курка з чорносливом, приготовлена в духовці, не вийшла сухою і нудною:

  1. Можна приготувати курячу тушку в спеціальному пакеті або рукаві і соусу налити побільше, під плівкою він не випарується, а просочить м'ясо, віддаючи свій смак. Якщо потрібна золотава скоринка, наприкінці готування розрізати плівку, потім відправити курку «засмагати» під гриль, а перед подачею на стіл полити м'ясо тим соусом, в якому воно запікалося, і дати трохи постояти.
  2. Не треба зловживати сіллю.
  3. Не варто пропускати часник через прес, краще розтерти часточки до кашоподібного стану, щоб не залишилося м'якоті зовсім.
  4. Цибулю, перед тим як покласти на сковорідку, нарізати великими кубиками або півкільцями, овоч має відчуватися в страві.
  5. Попередньо обдати окропом сухофрукти, щоб вони стали ніжніше і м'якше.
  6. Додати трохи бальзамічного оцту з малиною, він додасть солодкість, додасть приємною кислоти і чудового аромату.

На відео ви знайдете ще один оригінальний рецепт — курячий рулет із чорносливом:

Що ще почитати: