11 май 2019 3 091

Як правильно приготувати качку з чорносливом

Сьогодні гарна качка – не дефіцит, знайти її можна і в магазині, і на м'ясному ринку. Вона може стати альтернативою гусака – майже всі «гусячі» рецепти годяться і для качки. Наприклад, такий варіант готування, як качка з чорносливом, яблуками або рисом.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
тушка качки - приблизно 1,5 кг
невеликі томати - 6 шт.
чорнослив - 10 штук
неочищений часник - 4 зубчики
свіжий розмарин - пучок
вино біле сухе - 250 мл
рафінована олія - 50 мл
перець мелений - 1 щіпка
сіль поварена - 1 щіпка
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал
Загасити качку не дуже складно. Але свої хитрощі знайдуться і в самій простою рецептурою. Насамперед, нарізані шматочки, обсмажте в розігрітому маслі. У процесі обжарювання з м'яса виділиться сік, в якому і буде нудитися качка протягом 50 хвилин з додаванням вина і чорносливу.

Приготування тушкованою качки з чорносливом:

  1. Тушку качки вимийте, обсушіть і обробити на невеликі шматочки;
  2. М'ясо обваляйте в суміші з солі і перцю;
  3. Розігрійте рафінована олія у важкій каструлі або сковороді і обсмажте з усіх боків м'ясні шматочки;
  4. Зубчики часнику злегка роздушіть, не прибираючи лушпиння;
  5. Помідори розріжте на чотири частини;
  6. Чорнослив роздушіть ножем (плоскою стороною). Подрібнювати його не потрібно;
  7. Влийте до качці вино, покладіть помідори, чорнослив, часник і 2 гілочки розмарину;
  8. Качку тушкуйте 40 хвилин під кришкою 10 хвилин без неї;
  9. Приготоване блюдо можете посипати розмарином.

Запечена качка з яблуками і чорносливом в духовці

Зазвичай ми вважаємо запечену качку з яблуками святковим блюдом і готуємо тільки з важливого приводу, наприклад на Різдво.

Інгредієнти:

  • 100 г чорнослив (без кісточки);
  • 300 р свіжого шпинату;
  • 1 тушка охолодженої качки;
  • 0,5 кг антонівських яблук;
  • листовий салат для прикраси;
  • щіпка свіжомеленого перцю;
  • сіль – за смаком.

Час приготування: 1 година 30 хв. В одній порції 100 г: 355 ккал.

Приготування:

  1. Підготуйте тушку качки: приберіть залишилися пір'я, при необхідності обпалити на вогні. Ретельно промийте і обсушіть. Всередині і зовні натріть сіллю, свіжомеленим перцем;
  2. Приготуйте начинку. Для цього яблука розрізати на середні шматочки, очищати їх від шкірки чи ні, вирішуйте самі, а от краще вирізати серединку;
  3. Змішайте яблука з чорносливом, який просто розріжте навпіл, розм'якшувати його не потрібно, так як м'ясо буде довго готуватися. Додайте в начинку перець, сіль, листової шпинат, скручений в кульки;
  4. Досить щільно нафаршируйте птицю яблуками з чорносливом і зашейте. Зв'яжіть ниткою ніжки, а крильця приколіть до тушки зубочистками;
  5. На деко влийте трохи води, покладіть качку спинкою вниз і відправте в добре розігрітий духову шафу. Рекомендована температура: -180 º c. Качку вагою в 1 кг готуйте 60 хв, якщо птах двох кілограмова, то 2 години;
  6. Як тільки качка почне підрум'янюватися, зменшіть температуру і часто поливайте її соком, який виділяється при готуванні;
  7. Готову птицю покладіть на дошку, приберіть нитки і зубочистки, вийміть начинку. Розріжте качку на порції, використовуючи спеціальні ножиці для обробки птиці. Покладіть шматочки качки на плоске блюдо, надайте їм форму цілої тушки. Навколо викладіть яблука з чорносливом.

Якщо в холодильнику немає яєць, це зовсім не означає, що випічки до чаю не буде. Пропонуємо вам підбірку тортів без яєць, які нічим не відрізняються за смаком.

Візьміть на замітку рецепт сирної запіканки з манки з родзинками.

Як приготувати корисний білковий омлет на пару читайте тут.

Фарширована качка чорносливом і рисом

Фарширувати рисом рекомендується жирну птицю. Причому продукт використовувати не окремо, а в поєднанні з чорносливом.

Вам знадобиться:

  • 1 качка.

Начинка:

  • 1 пакетик пропареного рису;
  • 10 штук чорносливу.

Маринад:

  • 40 г рафінованої олії;
  • 4 часникові часточки;
  • для соку половина лимона;
  • лук – за смаком;
  • лавровий лист – 2 листа.

Час приготування: 2 години. Калорійність порції 100 г: 348 ккал.

Як приготувати:

  1. Рис попередньо трохи відваріть;
  2. Духовку розігрійте до 200ºC;
  3. Приготуйте заправку: в чаші блендера збийте часник, лимонний сік, рафінована олія, сіль і перець. Зовні качку натріть отриманою сумішшю, а всередині сіллю і залиште на 30 хв.;
  4. Приготуйте начинку: змішати рис з подрібненим чорносливом;
  5. Нафаршируйте птицю начинкою, черевце зашейте нитками або скріпіть дерев'яними зубочистками;
  6. Щоб ніжки і крила не підгоряли, оберніть їх фольгою;
  7. Покладіть птицю грудкою вгору на деко, влийте трохи води і відправте в духовку на 1,5 години;
  8. Під час готування часто поливайте птицю виділився жиром і соком;
  9. Видаліть фольгу за півгодини до закінчення смаження;
  10. Готову качку викладіть на овальне блюдо, прикрасьте свіжими гілочками петрушки.

Рулет з качки зі сливами

Навколо їжі багато стереотипів, наприклад, що не можна поєднувати м'ясо з солодощами. Але запевняємо вас, що це не так. Наша порада: використовуйте сухофрукти, мед, йогурт. За рахунок цих компонентів звичайний м'ясний рулет буде дивовижно смачним.

Інгредієнти:

  • 60 г рафінованої олії;
  • 100 мл натурального йогурту;
  • 0,5 кг філе качиних грудок;
  • за смаком солити і перчити;
  • 150 г різаних консервованих ананасів;
  • 200 г чорносливу;
  • цибуля-порей для прикраси рулетів.

На приготування потрібно: 1 год. На одну порцію 100 г доводиться: 368 ккал.

Як зробити рулети:

  1. Надріжте качине філе і розкладіть як книжку. М'якоть відбийте, посоліть, поперчіть, змастіть натуральним йогуртом і залиште на 15 хвилин;
  2. Приготуйте начинку: шматочки ананаса, чорнослив наріжте соломкою. На качину м'якоть викладіть начинку і сформуйте рулет;
  3. Від стебла порею відріжте тонку стрічку, покладіть її в окріп, щоб надати їй м'якість і еластичність. Цією стрічкою обв'яжіть рулет;
  4. Обсмажте рулет в розігрітому маслі з усіх боків, влийте трохи ананасового соку з банки, накрийте сковорідку кришкою. Тушкуйте до повної готовності;
  5. Подавайте рулет на листках салату навколо розкладіть шматочки ананаса і чорносливу.

Рецепт качки з фруктами в мультиварці

Качина м'якоть досить жорстка, тому відмінний спосіб її приготування – загасити в мультиварці. Крім чорносливу, візьміть у компаньйони до качці апельсини, їй фруктова кислота дуже підходить.

Інгредієнти:

  • качка – 1 невелика тушка;
  • чорнослив 8 шт.;
  • апельсин – 2 шт;
  • половинка лимона;
  • оливкова рафінована олія – 40 мл;
  • м'яка гірчиця із зернятками – 15 г;
  • мелений перець – 2 р;
  • дрібна сіль – 10 р.

Час: 40 хв В одній порції 100 г: 310 ккал.

  1. Тушку качки обробити на шматочки і покладіть в чашу мультиварки, додайте трохи масла, активуйте відповідний режим для обсмажування;
  2. Після обжарювання, чорнослив розімніть і покладіть на качку. Апельсин не очищайте, прямо в шкірці наріжте товстими кружечками;
  3. З половинки лимона відіжміть сік і приготуйте маринад. Для цього з'єднайте сік з гірчицею, приправте спеціями, додайте оливкову олію і перемішайте;
  4. Полийте маринадом качку з чорносливом, зверху розкладіть апельсини і залиште на 15 хв.; Закрийте прилад, увімкніть режим «гасіння», вибравши в меню м'ясо птиці.

Секрети приготування качки від досвідчених кулінарів

  1. Щоб качка вийшла ароматною, без всяких сторонніх запахів, перед готуванням відріжте попку;
  2. Соковита качка вийде, якщо в неї покласти кисло-солодкі свіжі ягоди, такі як брусниця і журавлина. З фруктів віддайте перевагу яблук і апельсинів;
  3. Якщо ви готуєте птицю у фользі, то хвилин за п'ятнадцять до кінця готування зніміть її, щоб качечка покрилася рум'яною скоринкою;
  4. У процесі готування з качки буде вытапливаться жирок, з невеликою періодичністю поливайте їм тушку качки;
  5. Самий простий і корисний спосіб готування – гасіння в мультиварці. В ній качине м'ясо виходить приголомшливо ніжним і в ньому зберігаються всі поживні властивості;
  6. Щоб не пересушити філе качиної грудки, його треба швиденько обсмажити на сильному вогні;
  7. Досвідчені кулінари відварюють тушку хвилин двадцять, а після цього готують згідно з рецептурою;
  8. Приготування птиці в казані, утятнице з чавуну або загартованого скла зроблять м'ясо смачніше і ніжніше;
  9. Найважливіший момент в приготуванні качиного м'яса – домогтися соковитості і гарного смаку. Тому треба точно розрахувати час готування в духовці. Рекомендується на кілограм м'яса виділяти по 45 хв. плюс 25 хв для зарум'янювання тушки;
  10. Для приготування качки шматочками потрібно 90 хв. в духовці, і приблизно стільки ж у сковороді;
  11. Приготування м'яса на сковорідці треба починати з маринування – м'ясо натирають сумішшю з масла, солі і перцю, потім шматочки обсмажуються в розігрітому маслі, заливаються водою і тушкують до готовності, а на гарнір до такого м'яса ми радимо приготувати дикий не шліфований рис;
  12. Готову страву подають з різноманітними гарнірами та соусами, зеленими салатами і сухим червоним вином.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: