04 апрель 2019 3 288

Як смачно приготувати тушковане м'ясо з чорносливом

Чорнослив і м'ясо – це прекрасно поєднуються продукти. Їх разом тушкують, смажать, роблять рулети, запікають. Пропонуємо розглянути найвдаліші рецепти страв з цими смачними компонентами.

Класичний рецепт приготування тушкованого м'яса з чорносливом
Інгредієнти Кількість
Вирізка свинини - 1 кілограм
Морква - 1 штука
Цибулю - 1 штука
Чорнослив - 100 грамів
Майонез - 2 столові ложки
Вода - 1 склянка
Сіль, спеції - по 1 щіпці
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 205 Ккал

Беремо вирізку молодої свинини, миємо під краном й обсушуємо. Якщо є плівка і жили, видаляємо їх. Нарізаємо кубиками середнього розміру (приблизно 3 × 3 см).

Ставимо сковороду на газ, викладаємо на неї порізане м'ясо. Миємо, очищаємо, а потім нарізаємо цибулю великими півкільцями, а моркву – брусочками. Перемішуємо м'ясо і засипаємо його овочами.

Чорнослив викладаємо в маленьку піалу і заливаємо гарячою водою, даємо запариться 3 – 5 хвилин. Зливаємо воду і нарізаємо ягоди соломкою. Додаємо їх до м'яса.

Заправляємо спеціями і сіллю, вливаємо склянку води, все ретельно перемішуємо і накриваємо щільною кришкою. Прибираємо полум'я конфорки до мінімуму.

Через 10 – 17 хвилин додаємо майонез і все перемішуємо ще раз. Не накриваючи кришкою, тушкуємо ще 5 – 8 хвилин, по закінченні яких відключаємо газ і даємо страві постояти 20 хвилин.

Для забезпечення оптимального температурного режиму готування найкраще підійде спеціалізована сковорода-гриль, однак якщо її немає, можна взяти будь-яку важку сковорідку з товстим дном.

М'ясо з чорносливом і картоплею в мультиварці

Компоненти:

  1. Картопля молода – 6 штук;
  2. Телятина – 600 грамів;
  3. Чорнослив – 50 грам;
  4. Морква – 2 штуки;
  5. Помідор – 2 штуки;
  6. Рослинне масло – 1.5 столові ложки;
  7. Часник – 2 зубки;
  8. Лавровий лист – 2 штуки;
  9. Сіль, спеції – по щіпці.
Миємо та ріжемо невеликими шматочками телятину. Активуємо режим «Випічка» на мультиварці, наливаємо в чашу соняшникової або кукурудзяної олії і закидаємо туди м'ясо, щоб воно злегка обжарилось і підрум'янилося (приблизно на 12 – 15 хвилин).

Тим часом очищаємо і моєму овочі. Картоплю ріжемо середніми кубиками, моркву товстими кружальцями, помідори – кільцями.. Часник подрібнюємо ножем. Після того як телятина придбала необхідний рум'яний колір, виймаємо її на тарілку.

Порізані овочі закладаємо в каструлю на той самий режим і пасеруємо, періодично помішуючи. Промиваємо теплою водою в'ялений чорнослив без кісточок і нарізаємо соломкою. Після закінчення обсмажування овочів додаємо до них картоплю, м'ясо і чорнослив.

Солимо, приправляємо спеціями, лавровим листом і все добре перемішуємо. Накриваємо кришкою і на тому ж режимі продовжуємо готувати ще 55 хвилин. За 5 хвилин до закінчення зазначеного часу відкриваємо кришку і висипаємо часник.

Тушковане м'ясо з чорносливом в духовці

Компоненти:

  1. Балик свинячий – 1.5 кілограма;
  2. Чорнослив – 100 грамів;
  3. Майонез – 5 столових ложок;
  4. Гірчиця – 3 столові ложки;
  5. Сіль, спеції – за смаком;
  6. Часник – 3 зубки;
  7. Соєвий соус – 3 столові ложки.

Миємо й обсушуємо балик. Кладемо на дошку і гострим ножем нарізаємо стейки поперек волокон, не прорізаючи до кінця. У результаті повинно вийти подобу книжки. Чистимо і дрібно кришимо часник.

В окремій піалі з'єднуємо майонез, гірчицю, сіль, спеції, соєвий соус і все добре перемішуємо. Получившимся маринадом ретельно промазуємо м'ясо, включаючи розрізи. Перекладаємо його в глибоку миску і ставимо в прохолодне місце на ніч маринуватися.

В'ялений чорнослив нарізаємо великими кільцями. Дістаємо з миски пропитавшееся м'ясо і починаємо прокладати між стейками чорнослив. Включаємо духовку на 220° С.

Перекладаємо нафаршированное м'ясо в скляну жаровню і, не накриваючи, відправляємо в розігріту духовку на 40 – 50 хвилин.

Тушковане м'ясо з чорносливом в горщику

Компоненти:

  1. Яловича вирізка – 600 – 700 грамів;
  2. Морква – 1 штука;
  3. Цибуля – 1 штука;
  4. Чорнослив в'ялений – 50 грамів;
  5. Перець горошком – кілька штук;
  6. Томатна паста – 3 столових ложки;
  7. Свіжа зелень (кріп, петрушка) – пучок;
  8. Гриби – 400 грамів;
  9. Сметана – 3 столові ложки;
  10. Рослинне масло – 1.5 столова ложка.

Миємо та ріжемо м'ясо дрібними кубиками. Чистимо цибулю і моркву.

Беремо гриби (печериці або гливи), промиваємо під струменем теплої води, очищаємо і дрібно нарізаємо. Ставимо на плиту сотейник, прогріваємо на вогні і викладаємо м'ясо.

Після того як шматочки вирізки обжарились з усіх боків, туди ж висипаємо гриби і продовжуємо тушкувати 10 – 13 хвилин, не забуваючи про періодичному помішуванні.

У цей час цибулю нарізаємо півкільцями, а моркву подрібнюємо на крупній тертці. Беремо маленьку сковороду, ставимо на вогонь, наливаємо олію і обсмажуємо нарізані овочі. Після цього запарюємо в окропі в'ялений чорнослив.

Викладаємо його на чистий рушник, щоб просох, і потім нарізаємо дрібними шматочками. Дістаємо три глиняних горщика, рівномірно розкладаємо м'ясо з грибами, обсмажені овочі, чорнослив і томатну пасту.

Все добре перемішуємо ложкою, накриваємо кришкою і відправляємо в заздалегідь прогріту духову до 190 °С, на 50 – 60 хвилин.

Поки м'ясо готується, моєму і зелень дрібно шаткуємо. Після закінчення часу дістаємо горщики. Перед подачею до столу посипаємо зверху тушковане м'ясо зеленню і до кожної порції додаємо по 1 столовій ложці сметани.

Тушкована капуста з м'ясом і чорносливом

Компоненти:

  1. Капуста – 1 головка;
  2. Свиняча вирізка – 600 грамів;
  3. Морква – 2 штуки;
  4. Паста томатна – 2.5 столові ложки;
  5. Чорнослив в'ялений – 50 грамів;
  6. Рослинне масло – 1.5 столові ложки;
  7. Вода – 150 мілілітрів;
  8. Сіль – 0.5 чайної ложки;
  9. Спеції – за смаком.

Моєму, просушуємо і розрізаємо м'ясо порційними шматочками, видаляючи жили і плівку.

Ставимо сковороду на плиту, наливаємо олію, розігріваємо і викладаємо свинину. Обсмажуємо з усіх боків протягом 15 – 20 хвилин, при цьому не забуваючи періодично помішувати. Якщо на м'ясі мало жиру, і Ви не хочете, щоб воно було сухим, додайте в сковороду трохи води.

Беремо капусту, знімаємо верхні зіпсовані аркуші, перерезаем головку навпіл і починаємо шаткувати тонкими довгими смужками. Потім викладаємо на розігріту сковороду і починаємо смажити на вогні середньої інтенсивності.

Чистимо моркву і нарізаємо соломкою, додаємо до капусти. Весь час помішуємо овочі інакше вони можуть пригоріти.

Коли капуста набуває золотистий колір, викладаємо до неї м'ясо. Все ретельно перемішуємо і продовжуємо тушкувати. Нарізаємо шматочками чорнослив. У склянку накладаємо томатну пасту і розводимо водою. Виливаємо в сковороду разом з чорносливом. Солимо, додаємо спеції і тушкуємо ще 15 хвилин.

Баранина тушкована з чорносливом

Компоненти:

  1. Баранина – 1 кілограм;
  2. Масло вершкове – 2 столові ложки;
  3. Цибуля – 1 штук;
  4. Морква – 1 штука;
  5. Чорнослив – 50 грам;
  6. Сіль, спеції за смаком;
  7. Цукор – 0.5 чайної ложки;
  8. Оцет – 1 столова ложка;
  9. Вода – 300 міліграмів;
  10. Лавровий лист – 2 штуки;
  11. Свіжа зелень.

Потужним струменем холодної води добре промиваємо м'ясо. Обсушуємо рушником і кладемо на обробну дошку. Починаємо нарізати кубиками 3 × 3 сантиметри, по ходу зрізуючи жили.

Ставимо маленьку каструлю з водою на вогонь і після закипання викладаємо порізане м'ясо і лавровий лист, солимо і накриваємо кришкою. З'явилася піну акуратно збираємо шумівкою (ложкою з отворами). Протягом 20 хвилин варимо баранину.

Цибулю і моркву ретельно очищаємо і нарізаємо кільцями. Ставимо сковороду на конфорку, кладемо вершкове масло. Опускаємо порізані овочі в розтоплене масло і починаємо обсмажувати.

Чорнослив заливаємо теплою водою і залишаємо розпаритися на кілька хвилин, після чого зливаємо і нарізаємо смужками.

Зварене м'ясо виймаємо з каструлі. Бульйон проціджуємо через сито з дрібним осередком або марлю і прибираємо в бік. Викладаємо в глибокий сотейник м'ясо, підсмажені овочі, чорнослив.

Заливаємо бульйоном і ставимо на плиту. Після закипання додаємо цукор і оцет, все перемішуємо, зменшуємо полум'я до мінімуму і продовжуємо тушкувати 20 хвилин. Готову страву прикрашають дрібно нашаткованої зеленню.

Соковиті смажені відбивні зі свинини на сковороді — відмінне блюдо на будь-який випадок.

Свинина смажена на сковороді шматочками з цибулею — ммм... пальчики оближете від задоволення. Читайте рецепти з фото і рекомендаціями кулінарів.

Як приготувати свиняче серце на сковороді, щоб м'ясо не горчило, і залишалося смачним і ніжним. Читайте тут.

Корисні поради

  • Перед застосуванням сухофрукта замочіть його в теплій воді на 12 -14 хвилин, після чого чорнослив розпариться і його смак буде більш насиченим.
  • Краще вибирати в'ялений чорнослив без кісточок – це скоротить час, необхідний для приготування, оскільки відпадає необхідність в очищенні.
  • Для тушкування м'яса з чорносливом краще всього використовувати сотейник з товстим дном або глибоку чавунну сковороду з великою скляною кришкою.
  • Відмінним доповненням до м'ясних страв з чорносливом будуть курага, коріандр і мускатний горіх. М'ясо з чорносливом подають з червоним сухим вином. Воно може йти як самостійне, не вимагає гарніру, страву.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: