Як приготувати шашлик з риби на мангалі на шампурах і шпажках
Всі ми дуже любимо і поважаємо шашлик, приготований з різного м'яса. Але й таке чудове блюдо часом приїдається і набридає.
Є відмінна альтернатива традиційному шашлику, це шашлик з риби. І він, в свою чергу, навіть має переваги:
- Блюдо швидко готується. Маринується в середньому від 5 хвилин до 2 годин, смаження займе приблизно від 4 до 7 хвилин;
- Багатий вітамінами і цінними речовинами. Щодо м'яса, риба містить набагато більше користі для людського організму;
- Велика різноманітність. Для шашлику підійде практично будь-який вид риби, від самої дрібної річковий до самого величезного осетра або сома;
- До риби підходить будь-який гарнір. Якщо збирається велика компанія – це дуже зручно;
- Самий корисний шашлик готують з червоної риби. Люди, що вживають її в їжу, менш схильні до депресій, гіпертонії та онкології;
- Такий шашлик містить менше калорій, ніж м'ясний.
Вибір риби для шашлику
А в разі, якщо ви вирішили прикупити її на ринку чи в магазині, необхідно підійти до цієї справи уважно. Та попередньо ознайомитися з основними правилами вибору риби для шашлику:
- Ваше завдання купити рибу безпечну для здоров'я і щоб при смаженні вона не розвалилася на шампурі;
- Як вже сказано раніше, для шашлику придатна будь-яка риба. Але частіше використовують види з великими шматками філе, наприклад, сьомга, морський язик, тунець, форель, пангасіус, судак;
- Краще віддати перевагу обпатраною тушці, оскільки її виготовлювач повинен контролювати якість очищення від паразитів, наприклад, таких як гельмінти;
- Краще брати цілу тушку, якщо риба середніх розмірів. Зябра у неї повинні бути яскравими (рожевого або червоного кольору), очі ясні, луска гладка. Це свідчить про свіжість продукту;
- Якщо купуєте окремими шматками рибу, її філе ні в якому разі не повинно відділятися від кісток і бути пухким. А повинна мати щільну консистенцію і насичений колір;
- Неприємний запах говорить про неякісне або зниклого товар;
- На замороженої тушці не повинно бути жовтих бочків, що відтанули місць, інею, такі ознаки говорять про неодноразову заморожування продукту. В ідеалі вся поверхня риби вкрита рівним шаром глазурі;
- Звертайте увагу на умови зберігання продукту в магазині. За правилами охолоджена риба зберігається не більше 2 діб у температурному режимі від 0 до -2°С (філе тільки одну добу). Заморожений продукт зберігається при температурі не вище — 18° С.
Не лякайтеся, правильну якісну рибу, знаючи основні правила, вибрати не так складно. Потрібно лише бути уважніше.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Філе морського мови (пангасіуса або будь-якої іншої риби) - | 1 кг |
Біле сухе або напівсолодке вино - | 4 столові ложки |
Чебрець, паприка, розмарин, куркума - | за смаком |
Оливкова олія - | 2 столові ложки |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 97 Ккал |
Один з кращих шашликів виходить саме з цього різновиду водоплавних.
Якщо риба заморожена, потрібно дочекатися поки вона відтане в прохолодному місці, наприклад, на нижній полиці холодильника.
Рибне філе ріжеться великими квадратами, прямокутниками або, приблизно такими ж, як і м'ясо на звичайний шашлик. Перемішуємо в чашці м'ясо зі спеціями і сіллю (добре використовувати подрібнену морську сіль).
Спеції можна придбати як все окремо (паприку, куркума, чебрець, розмарин і інші по своєму смаку), так і можна взяти вже готовий набір приправ для риби. Свіжу зелень додавати в маринад сенсу немає, вона все одно згорить.
Поливаємо масу білим вином (червоне вино не підходить), додаємо оливкову олію і добре все змішуємо. Мінімум півгодини рибні филешки повинні маринуватися, при наявності часу добре години на два поставити їх в холодильник.
Нанизуємо промариновані шматочки філе на шампур, при бажанні між ними можна надіти шматочки помідорів. Томат відмінно поєднується з будь-яким видом риби.
Рибці сильний жар ні до чого, тому багато вугілля залишати не потрібно. Шашлик повинен, не поспішаючи нудитися, щоб жир випарувався, а соковите м'ясо залишилося.
Постійно перевертаємо шампури, щоб страва не підгоріло. Такий шашлик готується від 7 до 10 хвилин, в залежності, скільки вугілля ви залишили.
Перед подачею до столу шашлик викладають на вірменський лаваш і сервірують свіжою зеленню з овочами.
Шашлик з риби на мангалі на шпажках
Слідуючи нашим рецептом у вас вийде дуже смачний шашлик на шпажках, приготовлений у звичайній духовці. Страва не тільки смачне, але і просте у приготуванні.
Інгредієнти:
- Риба – півкіло;
- Лимон – 1 шт;
- Цукор – пів чайної ложечки;
- Спеції для риби;
- Соєвий соус – 3 столові ложки;
- Сіль – за смаком (можна без неї).
Підходить будь-який вид рибки, але дуже смачно виходить із сома, скумбрії і форелі. Тушку чистимо, потрошимо, ретельно промиваємо.
Далі прибираємо шкіру, відокремлюємо голову і хвіст, витягуємо хребет і ребра. Після нарізаємо на невеликі шматочки.
Вичавлюємо сік з лимона і додаємо в нього цукор, вибрані спеції або набір спеціальних спецій для риби, соєвий соус, ретельно все змішуємо. За смаком можна додати солі, але соєвий соус відмінно її замінює.
Змішуємо шматочки риби з маринадом і ставимо в холодне місце на годину-півтора. Перед нанизуванням шпажки промиваємо у воді (замочувати їх у воді необхідності немає, в духовці вони і так не загоряться, як на мангалі)
Надягаємо шматочки рибки на шпажки, між ними можна одягнути шматочки помідори, болгарський перець, цибуля, оливки і поміщаємо на решітку розігрітій духовки. Добре підійде режим «Гриль», якщо такий є.
Через 5 хвилин перевертаємо палички. Весь процес приготування займає приблизно 10-15 хвилин, не пережарьте. Як тільки на шматочках утворюється золотава скоринка, страва готова!
До столу подавати в гарячому вигляді з зеленим салатом. Сухе біле вино ідеально підійде до такої страви.
Ще маринади для вдалого рибного шашлику
Існує багато способів і різних маринадів, щоб приготувати шашлик з рибки. Всі вони по-своєму смачні і унікальні.
Дуже смачний шашлик з риби на грилі
Для приготування, особливо смачного страви купуйте самі свіжі і якісні продукти.
Інгредієнти:
- Чотири будь-яких різновидів риби. Наприклад, лосось, форель, сом, осетер. Всього разом півтора кілограма;
- Два болгарських перцю (бажано червоних);
- П'ять грам перцю чилі;
- 100 грам кунжутної олії (оливкова теж підійде);
- Один великий лимон (знадобиться сік);
- Чорний перець і сіль (бажано морська) за смаком.
Шматочки риби, масло, сік лимона, перець і сіль добре перемішати між собою. На півгодини поставити в холодильник.
На змащені маслом шампура надягаємо шашлик, при цьому чергуючи сорти риб, а між шматочками нанизуємо різаний болгарський перчик.
Гриль розігріваємо до середньої температури і викладаємо на решітку шашлик. Через 5-6 страва готова. Через 3 хвилини його необхідно перевернути.
Подавати цей шашлик рекомендовано з таким соусом:
Інгредієнти:
- 3 помідори;
- 4 зубчики часнику;
- Один червоний чилі;
- Листя петрушки;
- Оливкова олія;
- Цукор;
- Кілька крапель соку лимона.
Нарізані дрібними кубиками помідори змішати з подрібненим часником, дрібно порізаною перцем чилі, листям петрушки, щіпка цукру, олією і соком лимона. Соус готовий.
Шашлик разом з соусом і подаємо до столу. Це блюдо просто чудово на смак.
Здивуйте своїх друзів, приготувавши смачний рецепт шашлику з свинини на весняному пікніку.Класичний рецепт шашлику з баранини, кращі рецепти приготування в нашій статті.Вегетаріанцям сподобається шашлик з печериць на мангалі, прості і смачні рецепти, читайте тут.
Шашлик з риби на кефірі
Такий шашлик виходить неймовірно ніжним. Для його приготування вам знадобляться такі складові:
- 1,5 кг будь-якої риби;
- 3 цибулини;
- Літр кефіру;
- Перець чорний, червоний чилі;
- Сіль;
- Лавровий лист.
Рибу нарізати шматочками, додати нарізаний кільцями цибулю, перець, сіль, лавровий лист і кефір. Залишити на 30-40 хвилин, пару разів за цей час перемішати.
Можна приступати до смаження. Максимальний час готування будь-якого шашлику з риби становить 10-15 хвилин.
Корисні поради
- Для маринаду не варто використовувати оцет. За словами фахівців, він дає рибі жорсткість і не приємний присмак;
- Щоб шашлик вийшов особливо смачний, краще робити кислий маринад. Для цього підходить: лимонний і гранатовий сік, кефір і вино, пюре ріпчастої цибулі;
- Використовуйте для рибних шашликів зелені соуси, наприклад, «песто» або соуси, засновані на йогуртах і прянощах;
- Не додавайте в маринад зелень, якщо плануєте готувати шашлик на мангалі, вона швидко згорить до вугілля і додасть гіркуватий смак;
- Не розморожуйте рибну тушку в теплі, навіть при кімнатній температурі її структура і смакові якості зіпсуються, то ж відбувається в мікрохвильовій печі. Оптимальна температура для розморожування +5 градусів.
Щоб зрозуміти готовий шашлик, акуратно виделкою розсуньте волокна м'яса на одному шматочку. Якщо страва готова, то колір м'яса має бути матовим і непрозорим до самого шампура.
Якщо є вибір, то для шашлику ідеально взяти рибу свіжу або навіть живу. Приємної трапези!