25 июнь 2019 27

Як смачно запекти свинячий окіст в духовці

Якщо ви щасливчик і у вас є цілий свинячий окіст, необхідно вміти його смачно запекти. Такого шматка м'яса вистачить надовго, і він може служити не просто закускою, а й компонентом інших страв. А як запекти правильно і соковито, підкажуть наші рецепти.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
часнику - 1 головка
окосту порося - 2 кг
масла - 90 мл
моркви - 3 шт.
спецій - за смаком
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 258 Ккал

Як запекти свинячий окіст цілком у духовці:

  1. Морква вимити, зчистити з неї шкірку, розрізати уздовж. Після цього порізати соломкою, можна не дуже тонкої;
  2. Почистити всі зубчики часнику. Більш великі відокремити від дрібних. Саме великі зубці повинні у своїй купці мати 2/3 маси від усього часнику. І саме їх необхідно розрізати на чотири частини;
  3. Дрібні зубці потрібно пропустити через давильню в невелику миску;
  4. Сюди ж всипати досить велика кількість солі;
  5. Додати чорний перець, можна використовувати хмелі-сунелі або спеціальну суміш приправ для м'яса. Перемішати;
  6. Влити сюди все масло, ще раз перешкодити, залишити хвилин на п'ятнадцять;
  7. Взяти промитий і обсушенный окіст. Шкуру знімати не можна, за потреби можна обпалити і обскоблить;
  8. Взяти ніж, шириною приблизно з палець, і зробити на окороке глибокі надрізи. Відстань між ними має бути близько двох сантиметрів. Такі дірки слід зробити по всім сторонам ноги;
  9. Далі опустити палець в масляний маринад, намагаючись зачепити якомога більше спецій, і добре промазати сумішшю всі дірки;
  10. Після цього у ці ж дірки покласти по соломинці моркви і окосту, іноді можна відразу по кілька штук того й іншого;
  11. Зверху натерти м'ясо маринадом, залишити хвилин на двадцять промаринуватися, перекласти на деко, влити ще трохи олії на дно;
  12. Поставити в духовку на максимальну температуру, витримати так хвилин десять;
  13. Потім поміняти на середній вогонь і готувати приблизно три години. За цей час необхідно кілька разів перевернути окіст, обов'язково кожні півгодини поливати його маслом з дна.

Окіст, запечений в духовці у фользі

  • 15 мл майонезу;
  • 700 г окосту;
  • 15 мл сметани;
  • спеції для м'яса;
  • 10 г гірчиці.

Час: 8 год.

Калорії: 264.

Процес запікання:

  1. Гострим ножем на окороке зробити досить глибокі надрізи;
  2. Всередині цих надрізів натерти м'ясо сіллю. За бажанням, у кожен надріз можна вставити по маленькому зубчику часнику;
  3. У невеликій мисці змішати сметану зі спеціями, майонезом, обов'язково додати чорний перець, гірчицю. Гірчиця може бути будь-який;
  4. Даною сумішшю зверху намазати свинину, а потім упакувати її в харчову плівку. При кімнатній температурі залишити години на три, а потім прибрати в холодильник;
  5. Через дві години дістати, зняти плівку і загорнути свинину у фольгу таким же способом. Блискуча сторона повинна бути всередині;
  6. Поставити на деко і відправити в духовку на 220 за Цельсієм. Витримати п'ятдесят хвилин. Потім зменшити вогонь до 180 і витримати ще сорок хвилин. Зняти фольгу, тримати ще п'ятнадцять хвилин для утворення скоринки. Вимкнути, потримати в духовці ще десять хвилин – і подавати.

Свинячий окіст в медовій глазурі

  • 2 листків лавра;
  • 10 г свіжого імбиру;
  • 60 мл коньяку;
  • 3 кг окосту на кістки;
  • 3 зубці часнику;
  • 1 цибуля;
  • 15 г гірчиці;
  • 1 стебло селери;
  • 15 г меду;
  • 90 г цукру.

Час: 4 ч.

Калорії: 250.

Кулінарний процес покроково:

  1. Покласти окіст у велику каструлю і залити її водою. Вода повинна повністю покривати м'ясо;
  2. Покласти сюди селера, цибуля, часник, листи лавра, поставити на вогонь. Дати закипіти і від цього часу варити дві з половиною години на маленькому вогні, після чого дочекатися, поки охолоне;
  3. Ножем зняти шкірку, при цьому жир на м'ясі залишити. Гострим ножем зробити на жирі сіточку і на нього перевернути весь шматок;
  4. Перекласти на деко і змастити гірчицею. Імбир шматочками розкласти в різних місцях;
  5. У сотейнику розігріти коньяк, додати в нього мед і цукор. Необхідно перемішувати інгредієнти, поки крупинки не розчиняться. Це глазур;
  6. Нею необхідно полити м'ясо зверху. Відправити в духовку на сорок хвилин на середній вогонь.

Свинина у вині, запечена в духовці

  • 160 мл соєвого соусу;
  • 1100 г окосту;
  • 0,2 л хересу;
  • 4 зубчики часнику;
  • 0,5 л води;
  • 10 г меду;
  • 20 г свіжого імбиру;
  • спеції;
  • 25 мл оцту винного.

Час: 10 год.

Калорії: 172.

Етапи запікання:

  1. М'ясо зачистити, промити його і обсушити;
  2. У каструлю влити вказану кількість води, покласти в неї корінь імбиру, різні пряні трави, перець горошком, влити мед, покласти лист лавра;
  3. Прокип'ятити суміш протягом п'яти хвилин;
  4. Зняти з вогню, влити сюди оцет і охолодити;
  5. Далі влити сюди херес і соєвий соус, перемішати. Херес можна замінити сухим червоним вином;
  6. Цим маринадом залити м'ясо і прибрати його в холодильник на цілу ніч;
  7. Потім дістати окіст з маринаду, можна нашпигувати його часником, обернути в пекарську папір;
  8. Перекласти м'ясо в жаровню, прибрати в духовку запікатися на годину при 200 за Цельсієм;
  9. Далі м'ясо розгорнути і поливати його соком з дна, запекти до готовності, це приблизно п'ятнадцять хвилин.

Спробуйте приготувати смачні млинці з капустою за нашим рецептом.

Читайте як приготувати смачний суп-пюре із замороженого горошку в нашій статті.

Спробуйте приготувати курку в медовому соусі з лимоном в духовці. Рецепти з покроковими підказками тут.

Як смачно запекти окіст в рукаві в духовці

  • 450 мл пива;
  • 20 г солі;
  • 15 г зернистої гірчиці;
  • 4 кг окосту;
  • 45 мл олії;
  • 5 г сухих зерен гірчиці;
  • 5 зубців часнику.

Час: 9 год.

Калорії: 242.

Принцип запікання:

  1. Очищені зубці часнику видавити через прес в піалу і влити сюди масло;
  2. Всипати сіль і додати гірчицю, можна поперчити;
  3. Отриманою сумішшю натерти промите м'ясо;
  4. Перекласти в рукав для запікання, прибрати в холодильник на ніч. Одна частина рукава повинна залишитися відкритими;
  5. Витягнути, влити всередину пиво і зав'язати. Зверху зробити кілька дірок в рукаві;
  6. Відправити в духовку на годину і сорок п'ять хвилин при 210 за Цельсієм;
  7. Дістати, розкрити пакет, відправити ще на п'ятнадцять хвилин, щоб підрум'янилося;
  8. Знову дістати, перевернути іншою стороною і запікати ще п'ятнадцять хвилин;
  9. Після цього порізати слайсами і подавати.

Окіст з маринованою цибулею і прянощами

  • 15 г майорану;
  • 1 пучок чебрецю;
  • 3 кг окосту;
  • 120 г коричневого цукру;
  • 220 г солі;
  • зіра;
  • 1 пучок шавлії;
  • 20 шт маринованих цибулинок;
  • 1 головка часнику;
  • 15 г розмарину;
  • 15 г ягід ялівцю;
  • 60 мл соєвого соусу;
  • 15 г перцю горошком;
  • 5 листків лавра;
  • 15 г запашного перцю.

Час: 1 день.

Калорії: 192.

Процес запікання:

  1. Приблизно три літри води необхідно закип'ятити з сіллю, спеціями і травами: сушеним розмарином, листям лавра, двома видами перців, ялівцем, майораном, цукром;
  2. Після того, як суміш охолоне, перелити у велику ємність і долити сюди ще чотири літри води, обов'язково кип'яченою;
  3. З окосту необхідно зрізати шкуру, а от шар сала залишити. Він повинен бути приблизно півтора сантиметра;
  4. Опустити м'ясо в розсіл і витримати його там близько дванадцяти годин, перевернути і знову тримати ще дванадцять годин. Всю ємність необхідно тримати в холодильнику;
  5. Далі м'ясо дістати і зробити в ньому глибокі надрізи. Помістити в них маринований цибулю і очищені зубці часнику;
  6. Полити соєвим соусом і загорнути в три шари фольги, випікати з розрахунку: двадцять хвилин на півкіло м'яса + ще двадцять хвилин в цілому на весь шматок;
  7. Потім окіст розкрити і утворився сік злити в сотейник. Поставити його на вогонь і випарувати половину;
  8. Листя чебрецю та шавлії порубати і додати до соку, сюди ж всипати зіру на око;
  9. Цим соусом поливати м'ясо при подачі.

Корисні поради

Цікаво, але краще всього запечений окіст поєднується не з будь-яким гарніром або вином, а з декількома сортами пива, в тому числі і темними. Тому й існує рецепт з використанням пива в якості маринаду. Так що це відмінна закуска для чоловічої компанії.

Якщо попався солоний свинячий окіст, а хочеться його запекти, можна вчинити так: покласти в каструлю і залити туди води за самий краєчок каструлі. Закип'ятити воду, а через дві хвилини вимкнути плиту і утворився бульйон злити. Далі м'ясо можна використовувати за рецептом.

Смачне, соковите, ароматне і пряне м'ясо прикрасить будь-який стіл. Особливо красиво подавати його цілком, прямо з духовки. Захоплені вигуки забезпечені!

Що ще почитати: