27 апрель 2019 89 352

Як запекти буряк в духовці для салату, борщу і гарніру

Буряк – дуже корисний коренеплід, з якого можна приготувати масу смачних страв. Але не всі люблять її смак і краще взагалі виключати зі свого раціону. Щоб такого не відбувалося, і людина зміг отримувати з буряка всі необхідні вітаміни і мікроелементи, цей овоч можна запікати в духовці, а не відварювати. Чому? Про це і піде мова нижче.

Чому запечена буряк краще варених?

Більшість рецептів, в які входить цей соковитий коренеплід, починаються зі слів «відварити буряк». Насправді, відварений буряк не така вже й приємна на смак, тому більшість людей відразу відкидають ідею готувати такі страви.

Але є один простий секрет, як зробити блюдо набагато смачніше, не докладаючи при цьому ніяких зусиль і не доповнюючи її іншими інгредієнтами: буряк можна запекти в духовці, а не відварювати. Саме в запеченому вигляді вона не тільки зберігає свої корисні властивості, але й набуває більш насичений і солодкий смак.

Запечена буряк стане прекрасним доповненням до таких звичних страв, як борщ, оселедець під шубою або вінегрет. Завдяки її насиченому солодкого смаку, будь-яка звичайна їжа стане в рази апетитніше. Крім усього іншого, тут є і ряд інших переваг:

  1. При запіканні буряк зберігає не лише смакові якості, але і всі вітаміни та інші корисні речовини (під час варіння вони випаровуються);
  2. Запечений бурячок залишається таким же насичено бордовим, як і в свіжому вигляді;
  3. Овоч не пригорить, як це часто буває при варінні, коли випаровується вода;
  4. Такий спосіб приготування набагато чистіше, і господині не доведеться після всього наводити порядок на кухні.

Скільки часу буде потрібно, щоб запекти буряк? Це досить частий питання кулінарів, у яких мало досвіду. А тепер просто запам'ятайте! Для того, щоб запекти цей овоч, буде потрібно різний час, адже все буде залежати від величини коренеплоду. Наприклад, максимальний час готування займе до 2-х год, при тому, якщо температура буде не менше 200°.

Як запекти буряк цілком у духовці у фользі
Інгредієнти Кількість
Буряк середнього розміру - 5 шт.
Олія оливкова - 100 мл
Сіль, перець - за смаком та бажанням
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 47 Ккал

Покрокове приготування:

  1. Перед тим, як починати основні приготування, необхідно включити духовку і розігріти його до 200°;
  2. Поки духовка розігрівається, можна зайнятися буряком: її необхідно промити в холодній воді, ретельно відчистити від землі і іншого бруду, але при цьому шкірку зчищати не потрібно. Також не потрібно обтирати її;
  3. Кожну буряк натерти невеликою кількістю оливкової олії (це однозначно запобіжить пригорання до фользі, а також позитивно позначиться на смакових якостях страви). При бажанні можна присипати коренеплоди сіллю і меленим перцем;
  4. Широкий деко застелити фольгою для запікання, викласти на нього коренеплоди, залишаючи між ними невелика відстань (не менше 5 см);
  5. Зверху овочі накриваються ще одним листом фольги, після чого акуратно обертаються в нього (можна загорнути у фольгу кожну буряк окремо);
  6. Деко з підготовленими коренеплодами відправити в розігріту духовку на 55 хв;
  7. По закінченні часу перевірити буряк на м'якість за допомогою ножа або виделки;
  8. Якщо овочі досить м'які, їх можна вийняти з печі, якщо ж ні, то можна злегка відкрити фольгу і збризнути овочі водою (приблизно по 1 ст. л. на кожен), після чого запікати в духовці ще 10 хв.

Як запекти крупний коренеплід в рукаві

Запікати цей овоч можна різними способами, в тому числі і з застосуванням рукава:

Що необхідно Скільки брати
Буряк невеликого розміру 3-4
Сіль, перець На розсуд

Приблизний час приготування – від 1,5 год до 2 ч. Калорійність такого продукту не перевищить 44 ккал на 100 гр.

Покроковий рецепт:

  1. Насамперед необхідно включити духовку і розігріти її до 200°;
  2. Тепер можна зайнятися буряком, яку потрібно дуже добре промити, можна навіть задіяти в цій справі щітку або губку для того, щоб змити з неї весь бруд і пісок;
  3. Мокрі коренеплоди укладаються в рукав для запікання, при необхідності їх можна злегка присолити або поперчити, після чого рукав щільно зав'язується з обох сторін;
  4. Деко або форму для запікання застелити двома шарами фольги, викласти на неї рукав з буряком, після чого накрити її ще двома шарами фольги;
  5. Поставити деко в розігріту духовку на 1,5 год, після чого дістати овочі і перевірити на готовність за допомогою тонкої дерев'яної палички (або ж ножа і виделки);
  6. Після того, як буряк буде готова, її потрібно витягнути з духовки і дати їй охолонути прямо в рукаві, після чого можна вживати в їжу або застосовувати в інших стравах.

Як правильно запекти буряк в солі на деку

Один з незвичайних способів запекти буряк і отримати при цьому смачний продукт – це приготувати її солі.

Продукти Пропорції
Буряк середніх розмірів 4 шт
Морська сіль 2 кг
Розмарин 4 гілочки
Масло вершкове 50 гр

Готується таке блюдо приблизно 1 год 40 хв, а калорійність його буде зовсім низька – всього 19 ккал на 100 гр.

Як запекти:

  1. Першим ділом потрібно дуже ретельно відмити буряк від всіх шматочків бруду, після чого її необхідно добре обсушити (в даному рецепті мокра буряк не підійде);
  2. Гілочки розмарину порізати на середні шматочки;
  3. У велику миску всипати морську сіль, перемішати її з рубаним розмарином;
  4. Частина змести солі і приправи висипати на дно підготовленої форми для запікання;
  5. Викласти у форму чисту і просушену буряк, зверху засипати її залишилася сіллю з розмарином (овочі повинні повністю «потонути» в солі);
  6. Розігріти духовку до 180°;
  7. Після того, як пройде зазначений час, буряк можна діставати з духовки і обережно відкопувати солі;
  8. Овочі викладають на тарілку, з них зрізується верхівка, а на її місце кладеться по шматочку вершкового масла.

Сирні маффіни з яблуками — читайте як приготувати смачну і ароматну випічку.

Читайте як приготувати цвітну капусту з яйцем на сковороді.

Читайте як приготувати смачну підливку з курки і сметані в нашій статті.

Як запекти овочі для вінегрету, борщу та інших страв

Запечені в духовці овочі – це не тільки запорука смачної страви, але і здорового харчування в цілому. Але для того, щоб овочі для таких страв насправді виявилися корисними, їх потрібно вміти правильно заекать. Існує ряд обов'язкових правил:

  1. І морква та буряк повинні випікатися в шкірці, тобто чистити овочі не потрібно;
  2. Перед тим, як відправити продукти в духовку, їх необхідно дуже ретельно відмити;
  3. Для запікання бажано підбирати продукти однакового розміру (або хоча б приблизно однакового). Завдяки такій умові, овочі приготуються практично одночасно;
  4. Для того, щоб перевірити готовність овочів, бажано використовувати тонкий і гострий предмет з дерева, наприклад, зубочистку;
  5. Щоб овочі не втрачали своєї соковитості, їх необхідно готувати в глибоких формах для запікання, в рукаві або фользі.

Що можна приготувати

Із запеченої буряка можна приготувати різні страви, наприклад, корисні і ситні салати. Розглянемо їх рецепти.

Страва №1 – Салат з часником

Продукти Пропорції
Печений буряк 6-7 шт
Майонез 4 ст. л.
Часник 2 зубчики
Волоські горіхи 1 жменю
Сіль За смаком
Мелений чорний перець За смаком

Час приготування салату займе всього 15 хв, однак, на запікання овоча доведеться близько 1,5 ч. Калорійність такого сала складе близько 120 ккал на 100 гр.

Приготування покроково:

  1. Запекти буряк в духовці;
  2. Тим часом перемолоти за допомогою блендера горіхи;
  3. Часник пропустити через прес;
  4. Готову буряк перетерти на середній тертці, змішати її з горіхами і часником, додати майонез і подавати до столу.

Страва №2 – Салат з козячим сиром і спаржею

Продукти Потрібну кількість
Запечена буряк 3 шт
Сир козячий 250 гр
Помідори черрі 150 гр
Спаржа зелена (або стручкова квасоля) 200 гр
Горіхи (будь-які) 1 жменю
Олія оливкова 3 ст. л.
Цибулина червона 1 шт
Сіль За смаком
Оцет бальзамічний 1 ст. л.
Прованські трави За смаком

Час приготування салату – 20 хвилин максимум. Час запікання овочів – 1,5 ч. Калорійність в 100 гр страви – 169 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Коренеплоди запекти в духовці будь-яким зручним способом;
  2. Тим часом цибулину порізати на півкільця середнього розміру;
  3. Спаржу і томати черрі також порізати на невеликі шматочки;
  4. На оливковій олії трохи обсмажити цибулю, томати і спаржу;
  5. Зменшити вогонь до мінімуму, влити в сковороду бальзамічний оцет, накрити кришкою і тушкувати овочі близько 6 хв;
  6. Готову буряк нарізати дрібними кубиками;
  7. Козячий сир покришити;
  8. У глибокій мисці змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити, додати прованські трави і подавати до столу.

Буряк перед запіканням не треба чистити. Також не слід зрізати з неї хвостик, інакше з неї весь сік випарується, і тоді овоч вже не буде таким соковитим і смачним.

Якщо печена коренеплід потрібен для приготування якоїсь страви, то слід пам'ятати, що при запіканні він втратить до 1/3 від своєї маси. Це потрібно враховувати при розрахунку кількості інгредієнтів на блюдо.

Що ще почитати: