Як запекти буряк в духовці для салату, борщу і гарніру
Буряк – дуже корисний коренеплід, з якого можна приготувати масу смачних страв. Але не всі люблять її смак і краще взагалі виключати зі свого раціону. Щоб такого не відбувалося, і людина зміг отримувати з буряка всі необхідні вітаміни і мікроелементи, цей овоч можна запікати в духовці, а не відварювати. Чому? Про це і піде мова нижче.
Чому запечена буряк краще варених?
Більшість рецептів, в які входить цей соковитий коренеплід, починаються зі слів «відварити буряк». Насправді, відварений буряк не така вже й приємна на смак, тому більшість людей відразу відкидають ідею готувати такі страви.
Але є один простий секрет, як зробити блюдо набагато смачніше, не докладаючи при цьому ніяких зусиль і не доповнюючи її іншими інгредієнтами: буряк можна запекти в духовці, а не відварювати. Саме в запеченому вигляді вона не тільки зберігає свої корисні властивості, але й набуває більш насичений і солодкий смак.
Запечена буряк стане прекрасним доповненням до таких звичних страв, як борщ, оселедець під шубою або вінегрет. Завдяки її насиченому солодкого смаку, будь-яка звичайна їжа стане в рази апетитніше. Крім усього іншого, тут є і ряд інших переваг:
- При запіканні буряк зберігає не лише смакові якості, але і всі вітаміни та інші корисні речовини (під час варіння вони випаровуються);
- Запечений бурячок залишається таким же насичено бордовим, як і в свіжому вигляді;
- Овоч не пригорить, як це часто буває при варінні, коли випаровується вода;
- Такий спосіб приготування набагато чистіше, і господині не доведеться після всього наводити порядок на кухні.
Скільки часу буде потрібно, щоб запекти буряк? Це досить частий питання кулінарів, у яких мало досвіду. А тепер просто запам'ятайте! Для того, щоб запекти цей овоч, буде потрібно різний час, адже все буде залежати від величини коренеплоду. Наприклад, максимальний час готування займе до 2-х год, при тому, якщо температура буде не менше 200°.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Буряк середнього розміру - | 5 шт. |
Олія оливкова - | 100 мл |
Сіль, перець - | за смаком та бажанням |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 47 Ккал |
Покрокове приготування:
- Перед тим, як починати основні приготування, необхідно включити духовку і розігріти його до 200°;
- Поки духовка розігрівається, можна зайнятися буряком: її необхідно промити в холодній воді, ретельно відчистити від землі і іншого бруду, але при цьому шкірку зчищати не потрібно. Також не потрібно обтирати її;
- Кожну буряк натерти невеликою кількістю оливкової олії (це однозначно запобіжить пригорання до фользі, а також позитивно позначиться на смакових якостях страви). При бажанні можна присипати коренеплоди сіллю і меленим перцем;
- Широкий деко застелити фольгою для запікання, викласти на нього коренеплоди, залишаючи між ними невелика відстань (не менше 5 см);
- Зверху овочі накриваються ще одним листом фольги, після чого акуратно обертаються в нього (можна загорнути у фольгу кожну буряк окремо);
- Деко з підготовленими коренеплодами відправити в розігріту духовку на 55 хв;
- По закінченні часу перевірити буряк на м'якість за допомогою ножа або виделки;
- Якщо овочі досить м'які, їх можна вийняти з печі, якщо ж ні, то можна злегка відкрити фольгу і збризнути овочі водою (приблизно по 1 ст. л. на кожен), після чого запікати в духовці ще 10 хв.
Як запекти крупний коренеплід в рукаві
Запікати цей овоч можна різними способами, в тому числі і з застосуванням рукава:
Що необхідно | Скільки брати |
---|---|
Буряк невеликого розміру | 3-4 |
Сіль, перець | На розсуд |
Приблизний час приготування – від 1,5 год до 2 ч. Калорійність такого продукту не перевищить 44 ккал на 100 гр.
Покроковий рецепт:
- Насамперед необхідно включити духовку і розігріти її до 200°;
- Тепер можна зайнятися буряком, яку потрібно дуже добре промити, можна навіть задіяти в цій справі щітку або губку для того, щоб змити з неї весь бруд і пісок;
- Мокрі коренеплоди укладаються в рукав для запікання, при необхідності їх можна злегка присолити або поперчити, після чого рукав щільно зав'язується з обох сторін;
- Деко або форму для запікання застелити двома шарами фольги, викласти на неї рукав з буряком, після чого накрити її ще двома шарами фольги;
- Поставити деко в розігріту духовку на 1,5 год, після чого дістати овочі і перевірити на готовність за допомогою тонкої дерев'яної палички (або ж ножа і виделки);
- Після того, як буряк буде готова, її потрібно витягнути з духовки і дати їй охолонути прямо в рукаві, після чого можна вживати в їжу або застосовувати в інших стравах.
Як правильно запекти буряк в солі на деку
Один з незвичайних способів запекти буряк і отримати при цьому смачний продукт – це приготувати її солі.
Продукти | Пропорції |
---|---|
Буряк середніх розмірів | 4 шт |
Морська сіль | 2 кг |
Розмарин | 4 гілочки |
Масло вершкове | 50 гр |
Готується таке блюдо приблизно 1 год 40 хв, а калорійність його буде зовсім низька – всього 19 ккал на 100 гр.
Як запекти:
- Першим ділом потрібно дуже ретельно відмити буряк від всіх шматочків бруду, після чого її необхідно добре обсушити (в даному рецепті мокра буряк не підійде);
- Гілочки розмарину порізати на середні шматочки;
- У велику миску всипати морську сіль, перемішати її з рубаним розмарином;
- Частина змести солі і приправи висипати на дно підготовленої форми для запікання;
- Викласти у форму чисту і просушену буряк, зверху засипати її залишилася сіллю з розмарином (овочі повинні повністю «потонути» в солі);
- Розігріти духовку до 180°;
- Після того, як пройде зазначений час, буряк можна діставати з духовки і обережно відкопувати солі;
- Овочі викладають на тарілку, з них зрізується верхівка, а на її місце кладеться по шматочку вершкового масла.
Сирні маффіни з яблуками — читайте як приготувати смачну і ароматну випічку.
Читайте як приготувати цвітну капусту з яйцем на сковороді.
Читайте як приготувати смачну підливку з курки і сметані в нашій статті.
Як запекти овочі для вінегрету, борщу та інших страв
Запечені в духовці овочі – це не тільки запорука смачної страви, але і здорового харчування в цілому. Але для того, щоб овочі для таких страв насправді виявилися корисними, їх потрібно вміти правильно заекать. Існує ряд обов'язкових правил:
- І морква та буряк повинні випікатися в шкірці, тобто чистити овочі не потрібно;
- Перед тим, як відправити продукти в духовку, їх необхідно дуже ретельно відмити;
- Для запікання бажано підбирати продукти однакового розміру (або хоча б приблизно однакового). Завдяки такій умові, овочі приготуються практично одночасно;
- Для того, щоб перевірити готовність овочів, бажано використовувати тонкий і гострий предмет з дерева, наприклад, зубочистку;
- Щоб овочі не втрачали своєї соковитості, їх необхідно готувати в глибоких формах для запікання, в рукаві або фользі.
Що можна приготувати
Із запеченої буряка можна приготувати різні страви, наприклад, корисні і ситні салати. Розглянемо їх рецепти.
Страва №1 – Салат з часником
Продукти | Пропорції |
---|---|
Печений буряк | 6-7 шт |
Майонез | 4 ст. л. |
Часник | 2 зубчики |
Волоські горіхи | 1 жменю |
Сіль | За смаком |
Мелений чорний перець | За смаком |
Час приготування салату займе всього 15 хв, однак, на запікання овоча доведеться близько 1,5 ч. Калорійність такого сала складе близько 120 ккал на 100 гр.
Приготування покроково:
- Запекти буряк в духовці;
- Тим часом перемолоти за допомогою блендера горіхи;
- Часник пропустити через прес;
- Готову буряк перетерти на середній тертці, змішати її з горіхами і часником, додати майонез і подавати до столу.
Страва №2 – Салат з козячим сиром і спаржею
Продукти | Потрібну кількість |
---|---|
Запечена буряк | 3 шт |
Сир козячий | 250 гр |
Помідори черрі | 150 гр |
Спаржа зелена (або стручкова квасоля) | 200 гр |
Горіхи (будь-які) | 1 жменю |
Олія оливкова | 3 ст. л. |
Цибулина червона | 1 шт |
Сіль | За смаком |
Оцет бальзамічний | 1 ст. л. |
Прованські трави | За смаком |
Час приготування салату – 20 хвилин максимум. Час запікання овочів – 1,5 ч. Калорійність в 100 гр страви – 169 ккал.
Покроковий рецепт:
- Коренеплоди запекти в духовці будь-яким зручним способом;
- Тим часом цибулину порізати на півкільця середнього розміру;
- Спаржу і томати черрі також порізати на невеликі шматочки;
- На оливковій олії трохи обсмажити цибулю, томати і спаржу;
- Зменшити вогонь до мінімуму, влити в сковороду бальзамічний оцет, накрити кришкою і тушкувати овочі близько 6 хв;
- Готову буряк нарізати дрібними кубиками;
- Козячий сир покришити;
- У глибокій мисці змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити, додати прованські трави і подавати до столу.
Буряк перед запіканням не треба чистити. Також не слід зрізати з неї хвостик, інакше з неї весь сік випарується, і тоді овоч вже не буде таким соковитим і смачним.
Якщо печена коренеплід потрібен для приготування якоїсь страви, то слід пам'ятати, що при запіканні він втратить до 1/3 від своєї маси. Це потрібно враховувати при розрахунку кількості інгредієнтів на блюдо.