04 март 2019 51

Як коптити свинячі вуха і що смачного з них приготувати

Ресторанні страви є смачними і ароматними. Відтворити деякі з рецептів можна в домашніх умовах. Одним з самих незвичайних є приготування копченостей. Свинячі вуха поєднують в собі ніжність і прянощі, тому їх активно використовують у кулінарних шедеврах.

Підготовка до копчення

Придбані свинячі вуха слід ретельно обробити перед подальшим використанням у їжу. Потрібно виконати наступні дії:

  • промити теплою, а потім холодною водою;
  • зрізати все зайве, включаючи щетину (її потрібно ще і обпалити);
  • почистити вушка ножем;
  • зрізати жир, який може знаходитися біля основи;
  • промиті вушка потім потрібно викласти на паперові рушники і просушити.

Для того щоб продукт вийшов приємний на смак і з приємним ароматом, рекомендується приготувати розсіл. Також вушка повинні бути попередньо відварені (середній потужності нагрівання – 160 – 1700). Безпосередньо розсіл готується з простих і доступних для покупки інгредієнтів:

  • цибуля – 1 невелика головка;
  • часник – 3 середніх за розміром зубчики;
  • соєвий (або будь-який інший на вибір пряний) соус – 80 мл;
  • бадьян – 1 зірочка (за бажанням);
  • стебла кропу (без самої зелені) 3 шт;
  • лаврове листя – 2-4 шт.

Сіль і спеції підбираються виключно за смаком. Додавати всі компоненти слід до основного продукту тільки після закипання води.

Процес приготування розсолу:

  1. Ріпчасту цибулю і зубчики часнику слід нарізати (можна довільно), додати у воду;
  2. Додати в воду соєвий соус;
  3. Подрібнити стебла кропу (або покласти в воду цілими);
  4. Помістити всі приправи і спеції.

Все добре переміщати, потім залишити варитися на 20 хвилин. Після цього потрібно дати вмісту охолонути, а потім поставити в прохолодне місце на 60 хвилин. Для того щоб наявні на вушках хрящі стали м'якими після копчення, потрібно за добу до приготування натерти їх сіллю, а потім прибрати в холодильник.

Копчені свинячі вуха в коптильні: правильний рецепт покроково

Процес копчення гарячим способом (на вогні) потребує трохи часу. Для приготування делікатесу використовується звичайна коптильня, що складається з металевого підстави (можна використовувати відро, велику каструлю), кришки, яка повинна щільно закриватися і підставки.

Також використовуються решітки для гриля – їх слід розмістити всередині обраної ємності. На них будуть розміщуватися підготовлені до копчення вушка. Такі дії будуть такими:

  1. На дно коптильної установки слід помістити тріску;
  2. Грати змастити невеликою кількістю рослинної олії.
  3. Розпалити багаття;
  4. Встановити ємність (можна поставити на вугілля в мангалі).

Час до моменту приготування – близько 50 хвилин.

Калорійність – 211 ккал на 100 р.

Продукт потім найкраще нарізати тонкими пластинами.

Можна коптити свинячі вуха в домашніх умовах

Якщо немає можливості поїхати на природу, але делікатес подати до столу все ж хочеться, то можна приготувати його в домашніх умовах (у квартирі). Використовується в цьому випадку така ж коптильня або пристосування, створене своїми руками, але в будь-якому випадку повинен бути присутнім гідрозатвор.

Коптильню потрібно поставити відразу на плиту, закласти тріску, помістити на решітки вуха свинячі, виробляти копчення виключно під кришкою, щоб дим не поширювався по квартирі.

Час приготування – 30-40 хвилин.

Калорійність на 100 г – 211 ккал.

Слід проводити 2-3 рази за цей період перевірку продукту, так як він може закоптиться і через 25 хвилин.

Після приготування рекомендується залишити вуха на 1-2 години, щоб вони охололи, після цього їх потрібно нарізати і подавати як закуску.

Також їх часто використовують, як складової інгредієнт для смачних і поживних салатів.

Салат з копчених свинячих вух

Урочистий вечір або незвичайний вечерю для всієї родини можна прикрасити розкішним салатом, в якому копчені свинячі вуха є головним компонентом. Для реалізації рецепта на власній кухні потрібно придбати в магазині наступні продукти:

  • вуха свинячі – 1 шт (або 2-3 маленьких);
  • свіжий короткоплодный огірок – 1 шт;
  • редис свіжий – 4-6 шт;
  • цибуля ріпчаста (салатний) – 1 шт;
  • зелена цибуля – 4-5 шматочків;
  • олія кунжутна – 40 мл;
  • соєвий соус – 40 мл;
  • мед – 10 г;
  • перець гострий чилійський – 1 шт;
  • часник – 1-2 зубчики.

Час приготування пікантного салату – 30 хвилин.

Калорійність порції 100 г – 238 ккал.

Покроковий процес приготування страви:

  1. Копчені свинячі вушка порізати тонкою соломкою;
  2. Овочі помити;
  3. Цибулю порізати дрібно;
  4. Редис нарізати кружечками (так щоб вони були прозорими);
  5. Огірок очистити від шкірки і серединки, після чого порізати тонкою соломкою;
  6. Зелену цибулю дрібно порізати;
  7. Всі компоненти змішати в ємності;
  8. Зробити соус – заправку, для цього в окремій ємності з'єднати мед, соєвий соус;
  9. Гострий перець подрібнити, додати до соусу;
  10. Також вчинити з часником;
  11. Залити в соус, кунжутне масло і все перемішати.

Перед подачею на стіл змішати соус і овочеву нарізку.

Як готувати м'ясо для шаурми — всі секрети маринування і приготування м'яса для закуски.

Як приготувати смачний суп з дикої качки читайте в нашій статті.

Смачний гречаний суп м'ясом — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Вушка по-корейськи

Пряний і дуже ароматний варіант закусочного страви, яку можна подати в якості повсякденного або святкового. Господиня повинна придбати в магазині продукти з наступного списку:

  • вуха свинячі (гарячого копчення) — 2 шт;
  • соєвий соус — 2 ст. л.;
  • цукровий пісок – 20 г;
  • приправа, призначена для моркви по-корейськи (або вже готовий салат) — 2 ст. л або 100 г;
  • гострий перець (за смаком, не обов'язково, можна поставити на стіл окремо);
  • подрібнений часник – 20 г;
  • оцет яблучний – 20 мл;
  • олія (кунжутна або оливкова) – 100 мл

Час приготування салату і соусу до нього – 30 хвилин.

Калорійність порції на 100 г – 237 ккал.

Покрокове створення:

  1. Нарізати свинячі вуха тонким поздовжньої соломкою;
  2. Додати гострий перець;
  3. Подрібнений часник також помістити до м'ясного компоненту;
  4. Додати оцет яблучний, добре все перемішати (дати інгредієнтів настоятися протягом 10-15 хвилин);
  5. Далі створити заливку – змішати соєвий соус, олія рослинна цукровий пісок;
  6. Потім додати або приправу для корейської моркви або сам салат безпосередньо, все ще раз перемішати.

Перед подачею додати заливку. Прикрасити салат можна свіжою зеленню. Варіант соусу можна модернізувати і змінювати, використовуючи свіжий сік лимона, грейпфрута. Для прикраси страви також використовується подрібнений горіх. Моркву можна застосовувати не тільки мариновану, але і свіжу з приправою або гострими спеціями, обсмажену в олії з кунжуту. Овочеві компоненти можуть бути розширені за рахунок додавання в блюдо свіжої капусти або салатного листя. На ньому можна подавати готову страву. Свіжа зелень для прикраси також додається в подрібненому вигляді в салат при бажанні.

Питання-відповідь

Як чистити свинячі вуха перед використанням?

— Застосовувати невеликий ніж (овочевий). Також можна скористатися бритвою, але цей варіант більш небезпечна, тому слід проводити очищення не поспішаючи.

Які вушка найкраще використовувати для приготування копченості?

— Невеликого розміру, так як вони швидше стануть придатними в їжу, а хрящі їх ніжніше.

Обов'язково відварювати вуха?

– Так, процес попередньої термічної обробки обов'язковий, це допоможе зробити їх м'якше.

Які тріски використовувати для копчення?

– Можна застосовувати будь-які, але краще всього підійдуть для цієї мети вільхові. Закладати їх краще всього на фольгу, щоб легше було потім очищати дно коптильні. Готові вуха подаються в класичному варіанті нарізаними і охолодженими.

Можна маринувати вуха перед копченням?

– Так, можна, але також рекомендується застосовувати спеції (натирати свинячі вуха пряними приправами), після чого їх потрібно помістити на добу в холодильник. Для того щоб переконатися, що вуха свинячі повністю очищені, їх варто трохи обпалити. Такий метод допоможе позбутися від можливих втрачених щетинок.

Таким чином, у свій кулінарний збірник кожна господиня повинна записати не тільки рецепти приготування салатів, але і те, як закоптити цей делікатес. Створити його не складно навіть без виїзду на природу або на дачу, але дуже важливо дотримуватися в цьому випадку акуратність і увага. Важливо пам'ятати про техніку безпеки та не розводити в квартирі багаття або відкритий вогонь в будь-якій іншій формі.

Що ще почитати: