15 июнь 2019 2 771

Як смачно приготувати свинячі вуха: кулінарні способи та хитрощі

Не всім відомо, що в такому субпродукте, як свинячі вушка, міститься величезна кількість корисних для людини поживних речовин. У них не тільки мінерали, але і вітаміни.

Хоча є і негативна сторона – у вушках досить багато холестерину, тому тим, хто страждає високим вмістом цієї речовини в крові, краще утриматися від страв з ними.

Обробка і підготовка свинячих вушок до приготування

Насправді підготовлені вушка готувати зовсім не складно. Єдина причина, по якій багато господинь не хочуть возитися з цим продуктом – це необхідність його підготовки і обробки.

В першу чергу, після того як принесли свіжі вушка, необхідно докласти досить багато зусиль, щоб зробити їх придатними для готування. Спочатку потрібно добре вичистити вушні раковини, слухові проходи, підпав (виникає, коли вуха коптять соломою).

Оброблені вушка мають ніжно рожевий колір. Так що треба їх добре пошкребти ножем. Щетина і волоски видаляються обжиганием над газом.

Наступний етап – термічна обробка. Готуємо каструльку, наливаємо туди воду і чекаємо, поки закипить. Коли це станеться, кладемо туди вуха на 5 хвилин, після чого відразу витягуємо під холодну воду. Потім беремо каструльку з водою і кладемо в неї вуха. Залишаємо їх у ній «киснути» на половину доби.

Через відведений час, вушка можна діставати і приступати безпосередньо до приготування.

Запікаємо вушка в духовці
Інгредієнти Кількість
Свинячі вушка - 1 кг
Цибулю - 1 шт
Масло вершкове - приблизно 40-50 г
Молоко - 300 мл
Гірчиця грубозерниста - 50 г
Борошно - 75 г
Перець мелений, горошком, сіль, гвоздика - за смаком
Час приготування: 210 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

Першим етапом у цьому рецепті є варіння вух. Для цього потрібно взяти каструлю, залити води і поставити на комфорки. Вуха попередньо потрібно обробити, після чого кожне розрізати на дві-три частини і додати в каструльку.

Поки вода ще кипить, потрібно почистити і порізати цибулину. Коли дійде до кипіння, вогонь можна вбивати, додати половину цибулі, гвоздику, перець горошком і варити ще приблизно 2-3 години. Орієнтуватися потрібно на м'якість вушок. Як тільки вони стають м'якими, значить можна діставати.

Поки є вільні два-три години, можна приступити до підготовки соусу. Для цього знадобиться в невеликому сотейнику розтопити масло. Далі за трохи додаємо борошно (бажано просіяне) і вливаємо молоко. Додати трохи перцю, молі, 2 ст. ложки гірчиці. Тримаємо на невеликому вогні, поки той не почне пузиритися і не загусне. Після цього його можна відставляти.

Відварені м'які вуха потрібно трохи остудити і нарізати на тонкі смужки (соломку). Викладаємо їх у форму для запікання, після чого заливаємо соусом і відправляємо запікатися в
духову шафу на половину години при 180 градусах.

Як смачно посмажити свинячі вуха по-корейськи

Свинячі вушка неймовірно смачні як без додавання інших продуктів, овочів, так і разом з ними. Особливої уваги заслуговує рецепт приготування цього продукту на сковороді.

Для нього знадобляться:

  • Пару вушок;
  • Цибуля — 2-3 шт.;
  • 2-3 морквини;
  • Часник – 4-5 зубчиків;
  • Соєвий соус – 3 столові ложки;
  • Рослинне масло — 3-4 столові ложки;
  • Оцет (столовий) – 3 столові ложки;
  • Перець, коріандр, зелень, сіль, лаврове листя;
  • Вода – 2,5 л.

Після того як вуха підготовлені і належним чином опрацьовані, можна приступати до їх варінні. Для цього підготуйте відповідну ємність, в яку потрібно додати сіль, одну очищену цибулину і лаврушку. Коли вода закипить, кидаємо вуха. Варимо не менше півтора годин.

Через відведений час вушка дістаються з бульйону і відкладаються на тарілку для охолодження. У цей час можна почистити і порізати невеликими шматочками пару цибулин. Викладаємо їх на сковороду і обсмажуємо з рослинним маслом, поки цибуля не стане золотистого кольору.

Поки обсмажується цибуля, швиденько миємо й натираємо моркву. Додаємо її до цибулі і смажимо ще близько 5-7 хвилин. Після цього сковороду з цибулею і морквою відставляємо.

Остиглі вушка потрібно порізати на довгі смужки, після чого висипати в глибоку тарілку або миску. Далі додаємо туди цибулю з морквою, оцет, сіль, зелень, спеції, соєвий соус. Часник потрібно почистити і видавити через прес, додати до решти компонентів.

Однак це ще не готове блюдо. Тепер його потрібно відправити в холодильник, де воно буде маринуватися ще близько години-півтора. Після вушка можна діставати, розкладати по тарілках і прикрасити лимоном, оливками та зеленню.

Як приготувати свинячі вуха до пива

Вушка неймовірно підходять до пива. До того ж приготувати з них закуску не так вже й складно. З продуктів знадобляться:

  • Вухо — 1 шт.;
  • Сіль;
  • Лавровий лист;
  • Спеції (можна на свій смак: перець, паприка, чебрець, базилік, розмарин);
  • Олія оливкова;
  • Оцет яблучний;
  • Цукор.

Вухо потрібно вимити, очистити і відварити. Варимо близько півтори години з додаванням лаврового листа. Після того, як півтори години пройшло, виймаємо вушко і відкладаємо остуджуватися.

Тепер можна приступати до приготування маринаду. Беремо пиалку або ж невелику миску. Кладемо туди спеції, сіль, цукор, трохи оливкової олії (50 мл), яблучний оцет (приблизно половина чайної ложки). Все перемішуємо. Поки маринад трохи настоюється, повертаємося до вушка.

Вухо потрібно порізати не тонкі смужки або невеликі кубики. Висипаємо їх у невеликий пакет, куди слідом виливаємо маринад. Далі їх треба гарненько перемішати і залишити на півгодини. Процедуру змішування і півгодинного відпочинку слід повторити як мінімум два рази. Після цього вушка можна дістати і подавати до пива.

Що приготувати зі свининою швидко і смачно, читайте цікаві рецепти і варіанти незвичайної подачі страв.

Свиняча відбивна смажена на сковороді в клярі — це одне з найпростіших страв, яке можна зустріти як у повсякденному меню, так і на святковому столі. Читайте цікаві рецепти.

Дізнайтеся , як правильно посмажити шматочками свинину на сковороді.

Як приготувати свинячі вуха в мультиварці

Надзвичайно зрадіють ваші домочадці тушкованим вушках в мультиварці. Для їх приготування потрібні такі компоненти:

  • Вушка – 3 шт.;
  • Квасоля консервована – 0,4 кг;
  • Оливки – 250 г;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Копчені ковбаски (сосиски) – 2 шт.;
  • Часник – пару зубчиків;
  • Консервовані у власному соку помідори – 350 г;
  • Перець болгарський – 1 шт.;
  • Чилі (можна використовувати як свіжий, так і сушений) – 2 шт.;
  • Сіль.

В першу чергу відразу готуємо чашу мультиварки. Очищені і оброблені вушка складаємо в миску і заливаємо водою. Вибираємо програму «Гасіння» і стандартне час готування на цій програмі.

За цей час очищаємо цибулю, перець. Ріжемо ковбаски, перець, цибуля, оливки, чилі. Квасолю треба відкинути на друшляк, щоб вона скла. Томати також потрібно подрібнити.

Коли програма «Гасіння» закінчиться, вушка потрібно дістати, остудити і порізати соломкою. Чашу, де варилися вушка потрібно вимити, потім туди знову викладаються порізані соломкою вушка, а також всі приготовлені компоненти. Включаємо програму «Випічка». З часу достатньо однієї години.

Готову страву посипається подрібненим або продавлений через прес часником.

Що ще можна приготувати з свинячих вух

Свинячі вушка можуть виступати не лише у вигляді закуски. З цим продуктом також можна зробити безліч смачних салатів.

Для салату зі свинячими вухами знадобляться:

  • Вуха – 2-3 шт.;
  • Стручкова квасоля – 200 г;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Сіль;
  • Оцет – половина чайної ложки;
  • Перець мелений;
  • Олія оливкова або соняшникова.

Оброблені вуха потрібно викласти в каструлю, залити водою і варити не менше 3 годин на невеликому вогні. За півгодини до кінця потрібно додати сіль, спеції. Через це час їх дістають із води і охолоджують. Після того, як вони охололи, їх ріжуть на соломку або іншою формою, яка вам більше подобається.

Цибулю потрібно помити і почистити. Ріжемо півкільцями і висипаємо в сковороду. Додаємо олію і злегка обсмажуємо. Через пару хвилин додаємо до нього квасоля. Її можна використовувати як свіжу, так і заморожену. Закриваємо кришкою. Овочі повинні смажитися 7-10 хвилин, поки кожен з них не буде готовий.

У зручній мисці з'єднуємо порізані вушка, посмажені цибулю з квасолею. Додаємо спеції, сіль, оцет. Додаємо рідину, що залишилася від смаження овочів.

Цей салат можна подавати як теплому вигляді, так і в остуженном.

Поради кулінарам

Свинячі вушка стануть прикрасою будь-якого столу. Особливо зрадіють їм любителі пива і хрящиків. Також є кілька порад, які допоможуть при готуванні:

  1. Сьогодні на ринку можна придбати не тільки свіжі свинячі вушка, але і вже підготовлені вуха, які заберуть не так багато часу на обробку;
  2. Дуже важливо опрацювати і вуха перед готуванням. Якщо виявлена щетина – її необхідно збрити;
  3. За великим рахунком, вушка можна різати соломкою і до їх варіння. Однак це досить важко, до того ж знадобиться дуже наточенный ніж;
  4. Після того, як ви відварюєте свинячі вуха з цибулею і прянощами, залишається бульйон. Його не обов'язково виливати. Краще застосувати при приготуванні інших страв (наприклад, холодцю);
  5. Якщо у вух залишився їх характерний запас, цибуля, імбир і половина ложки вина допоможуть його видалити.

Свинячі вуха – це дуже смачний продукт і велика помилка більшості господинь. Пару раз приготувавши одне з блюд з вушками, ви отримаєте безліч похвал від рідних.

Що ще почитати: