Як смачно приготувати млинці з вівсяної муки
Завдяки своєму складу і властивостям вівсяна мука вважається однією з найбільш корисних і доступних. Високий вміст білка, харчових волокон, амінокислот, мікроелементів і вітамінів визначають її високу поживну цінність. З вівсяної муки готують корисні і, що дуже важливо, смачні страви.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно вівсяна - | 260 р |
молоко (жирністю 2,8 – 3,5 %) - | 650 мл |
яйця - | 2 шт. |
гашене сода - | 1 г |
цукор - | 10 г; |
сіль - | 2 г |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 263 Ккал |
Прийнято вважати, що традиційно приготовлені млинці з пшеничного борошна м'яких сортів володіють високою калорійністю. Однак, вплив зайвих вуглеводів на фігуру помітно знизиться, якщо замість звичайної взяти борошно з вівса. Отже, готуємо млинці з вівсяного борошна на молоці.
- Яйця збиваємо, додаючи цукор з сіллю. Доливаємо молоко і знову перемішуємо;
- В отриману суміш частинами через сито высеиваем борошно, помішуючи. Щоб млинці стали більш повітряними, потрібно додати соду, попередньо гашене лимонним соком;
- Даємо настоятися отриманої маси 20 хвилин;
- Смажимо млинці на сковорідці, змащеній мінімальною кількістю масла.
Млинці на воді
Відчуваєте непереносимість лактози або не подобаються молочні продукти? Це зовсім не означає, що треба перестати насолоджуватися смаком улюблених млинців. Молоко замінюємо кип'яченою водою і отримуємо відмінну альтернативу класичним способом! Щоб млинці з вівсяного борошна на воді вийшли більш повітряними, замість кип'яченої можна додати газовану мінеральну воду. Вона повинна бути столового типу. Інакше високий рівень мінералізації лікувальних вод може погано вплинути на кінцевий смак страви.
Інгредієнти:
- вівсяне борошно – 220 г;
- мінеральна або кип'ячена вода – 600 мл;
- 2 яєчних білка або ціле яйце;
- сіль – 2 р.
Час приготування: 35 — 45 хвилин.
Калорійність: 157 ккал/100 р.
- Борошно з'єднуємо з попередньо підігрітою водою. Ретельно вимішуємо масу до однорідної консистенції і залишаємо на 15 хвилин;
- Білки чи яйце збиваємо, додаємо з сіллю в вистояне тісто, добре перемішуючи;
- Попередньо нагріту сковороду серветкою змащуємо мінімальною кількістю масла і смажимо, перевертаючи млинці.
Млинці з вівсяної муки без яєць
Наступний рецепт буде цікавий і корисний людям, з якихось причин, исключившим зі свого раціону яйця і похідні продукти. Тоді можна легко приготувати вівсяні млинці без яєць.
Інгредієнти:
- борошно з вівса – 280 м;
- молоко – 700 мл;
- цукор – 20 г;
- олія соняшникова 50 мл;
- гашене сода – 2 г;
- сіль – 2 р.
Час приготування: 35 хвилин.
Калорійність: 324 ккал/100 р.
- Цукор, борошно і сіль покласти в миску і змішуємо;
- 350 мл молока підігріваємо до 30-40 градусів і виливаємо в миску. Ретельно змішуємо до однорідної виду і додаємо олію;
- Решта 350 мл молока розігріваємо до кипіння і малими кількостями вводимо в тісто, перемішуючи. Додаємо гашену соду;
- Смажимо млинці на добре прогрітій сковороді.
Пісні млинці
У Великий Піст відбувається очищення душі і тіла людини. І їжа, яку ми споживаємо в цей час, повинна цьому сприяти. Як урізноманітнити свої страви у випадку, якщо не можна використовувати яйця, молоко, кефір або сметану? На допомогу прийдуть пісні вівсяні млинці.
Інгредієнти:
- вівсяне борошно – 250 г;
- вода кип'ячена – 450 мл;
- картопля сирої – 150 г;
- соняшникова олія — 40 г;
- цукор – 20 г;
- сухі дріжджі швидкодіючі – 8 г;
- сіль – 3 р.
Час приготування: 40 — 50 хвилин.
Калорійність: 321 ккал/100 р.
- Борошно просіваємо, змішуючи з цукром, дріжджами і сіллю;
- Очистити картоплю, подрібнити в блендері або перетерти в пюре. Додати до нього рослинне масло, воду;
- В отриману масу частинами додаємо суміш борошна, дріжджів, цукру, солі. Збиваємо до однорідності. Даємо тісту піднятися в теплі;
- Печемо з двох сторін традиційним способом на сковорідці, добре засмажуючи.
Несолодкі млинці для тих, хто на дієті
Іноді нам необхідно в дуже стислі терміни схуднути до відпустки або добре виглядати на першому побаченні. Це — форс-мажорна ситуація, яка вимагає термінових і дієвих заходів. Необхідно сідати на дієту. Але на одних яблуках з кефіром довго не витримати. Дієтичні млинці з вівсяної муки допоможуть знову одягти улюблену сукню!
Інгредієнти:
- вівсяне борошно – 250 г;
- кокосове або мигдальне молоко – 450 мл;
- масло кокосове – 20 г;
- оливкова або лляне масло (для сковороди) – 5 мл;
- сіль – 2 р.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 191 ккал/100 р.
- З'єднати з кокосовим або мигдальним молоком борошно, гарненько змішуючи до зникнення грудок;
- В утворену суміш додати розтоплене кокосове масло і сіль. Масу перемістити в холодильник на дві чверті години;
- Смажити на помірно нагрітій сковорідці. У зв'язку з особливостями цього виду тіста краще використовувати сковорідку невеликого діаметру, а також акуратно перевернути млинець в процесі приготування.
Рецепт приготування мітітеї по-молдавськи — рецепти з покроковими фото.
Читайте як приготувати соковитий стейк із синьої зубатки — чудові рецепти смачного і корисного страви.
Візьміть на замітку рецепт рисової каші з яблуками, виходить дуже смачне блюдо.
Тонкі пп-млинці на кефірі
Застосування кефіру при приготуванні млинців допоможе значно зменшити калорійність і збільшити харчову цінність цієї страви. Кисломолочні властивості цього напою позитивно впливають на травлення. А готові млинці будуть пористими і ніжними навіть без використання соди або розпушувача.
Інгредієнти:
- вівсяне борошно – 250 г;
- два яєчних білка;
- кефір (знежирений) – 650 мл;
- мед акацієвий – 30 г;
- сіль — за смаком.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 273 ккал/100 р.
- Вручну помірно збиваємо в мисці яєчні білки. Додаємо попередньо підігрітий в мікрохвильовці до рідкої консистенції мед, потім — кефір. Ще раз вимішуємо;
- Отриману суміш з'єднуємо з борошном з додаванням солі. Ставимо відстоятися півгодини;
- Порційно вливаємо тісто в центр широкої млинцевої сковороди і розподіляємо його обертанням по краях. Смажимо стандартним способом до появи золотистої скоринки.
Мереживні яблучні млинчики
Відомо велика кількість рецептів приготування солодких млинців. Але дуже часто заради їх смаку доводиться жертвувати стрункістю постаті. Смачними і помірно калорійними є яблучні вівсяні млинці, які випікаються з використанням знежиреного молока і натурального підсолоджувача – стевії.
Інгредієнти:
- вівсяне борошно – 200 г;
- знежирене молоко — 450 мл;
- яблуко очищене – 150 г;
- два яєчних білка;
- розпушувач для тіста – 10 г;
- стевіозид – за смаком.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність: 247 ккал/100 р.
- Віночком збиваємо до однорідного стану два яєчних білка. Додаємо до них злегка підігріте молоко, ретельно змішуємо;
- Чистимо яблука від серцевини і шкірки. Пюрируем на тертці або в блендері. Для додання млинців органічної солодощі краще всього вибрати яблука цукрових сортів – Медунка, Насолода, Гольден або Аркад;
- З'єднуємо білково-молочну суміш з яблучним пюре і борошном, перемішуємо з додаванням розпушувача і стевиозида за смаком. Якщо тісто виходить крутим – додаємо молоко. Даємо настоятися в холодильнику 10 хвилин;
- Смажимо на млинцевої сковорідці по черзі з кожної сторони.
Корисні поради
- Трапляється, що під рукою не виявляється вівсяної муки. Не біда! Її можна зробити і вдома, перемоловши в блендері до необхідної консистенції звичайні вівсяні пластівці;
- Корисним для нормального травлення є масло дхі — особливим способом топлене вершкове олію, з якої видаляється зайва вода і молочні білки. Вівсяні млинці, приготовані на ґгі, мають особливі поживні властивості і смак;
- Для смаження вівсяних млинців краще користуватися спеціальною сковорідкою – блинницей. Вона має антипригарне покриття та низькі борти;
- Лопатку, якою перевертають млинці в процесі смаження, також змащують маслом. Тоді вона не деформує виріб.
Зазвичай порція млинців становить 2-4 штуки на персону. Якщо це основна страва – то їх поміщають в центр столу на загальній тарілці. Навколо розставляють соуси, начинки і варення. Також млинці з вівсяної муки готують з різноманітними начинками і порционируют окремо для кожного гостя.
Головна кулінарна особливість млинців – розмаїття начинок. Для їх приготування можна використовувати буквально будь-які продукти, наявні в будинку.