28 апрель 2019 40

Як правильно заморозити баклажани на зиму свіжими

При заморожуванні баклажанів на зиму, з'являється можливість насолоджуватися смаком улюблених страв в прохолодну пору року. Завдяки низькій температурі вони тривалий час зберігають свій первісний вигляд і смакові якості.

Єдине, що на відміну від звичних для нас овочів, баклажани вимагають перед заморожуванням невеликої обробки. Але, незважаючи на цей момент, абсолютно весь вітамінний склад у них буде повністю збережено.

Чи можна заморожувати баклажани і чи варто це робити

На сьогоднішній день для багатьох господинь заморожування баклажанів є новиною. Не так давно стали її практикувати в кулінарії і слід зауважити, що з кожним роком вона набирає все більшої популярності.

Баклажан – це овоч, який володіє особливим смаком і зовсім не має запаху. Але при цьому він як губка здатний в себе вбирати запахи оточують його продуктів. При неправильному процесі заморожування він може повністю втратити свої смакові якості.

При заморожуванні баклажани необхідно зберігати в окремій герметично закритій тарі, і тоді їх смаковими якостями ніщо не зможе зашкодити.

Ви поставите собі питання: а чи варто взагалі їх морозити? Тут з упевненістю можна сказати, що варто. Тільки уявіть собі, яким делікатесом здадуться вам страви, приготовані взимку з свіжого овоча.

Робимо все правильно

Як заморозити баклажани на зиму свіжими – зараз розберемося. Отже, як ми вже зазначили, перед заморожуванням овочі потрібно обов'язково підготувати. Всього існує три варіанти заморожування свіжих плодів. Їх можна вимочувати, бланшувати або ж обсмажувати (запікання).

Для того щоб заморозка пройшла вдало, дотримуйтеся наступних порад:

  1. Яким би способом ви не стали заморожувати свіжі плоди баклажанів, пам'ятайте, що при будь-якому варіанті потрібно починати з вимочування овочів, у солоній воді. Якщо упустити цей момент, то їх м'якоть стане гумовою. Плюс до всього, таким способом ви приберете гіркоту з плодів;
  2. Перед тим, як прибрати баклажани в морозилку, їх потрібно обернути харчовою плівкою або поліетиленовим пакетом. При обгортанні стежте, щоб усередині не залишилося повітря, інакше це може привести до окислення;
  3. Перед тим, як пакувати баклажани, викладіть їх на паперові рушники. Робиться це для того, щоб пішло зайве масло, і вони могли обсохнути після вимочування;
  4. Заморожені плоди повинні зберігатися максимум 6 місяців;
  5. Якщо ви заморожуєте баклажани з кількох рецептами, то обов'язково підписуйте пакети. Інакше при тривалому зберіганні вони матимуть однаковий вигляд, і вам буде складно розібратися, де і що у вас лежить.

Спосіб заготівлі смажених синеньких на зиму в морозилці

А тепер про те, як заморозити смажені баклажани на зиму в морозилці. Заморожування таких баклажанів – один з самих елементарних і швидких варіантів. Щоб овочі вийшли смачними, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

  • Беремо молоді плоди баклажанів і ретельно промиваємо їх під водою. Потім ріжемо овочі або довгими пластинками, або ж кільцями шириною по півсантиметра. Викладаємо їх у поглиблену посуд і пересипаємо сіллю. Потрібно почекати близько години, поки баклажани пустять сік, тим самим втративши свою гіркоту;
  • Зливаємо рідину, яка виділилася, а шматочки промиваємо водою;
  • Обсмажуємо овочі на сковороді з обох сторін з додаванням рослинної олії;
  • Не забувайте, що обсмажені плоди краще відразу відправляти на паперові рушники. Цей процес допоможе видалити залишки масла;
  • Перед тим, як помістити баклажани в морозильну камеру, дочекайтеся повного охолодження;
  • Беремо рознос або ж дощечку і обмотуємо її харчовою плівкою. Зверху один в один викладаємо смажені овочі. Потім ще раз накриваємо їх шаром плівки. Знову кладемо баклажани. Робимо так до тих пір, поки всі овочі не розмістяться на дощечці. Розміщуємо їх в морозильник на кілька годин;
  • Коли баклажани повністю заморозяться, дістаєте їх і розгортаєте плівку. Для зручного використання, поділіть їх на порції, кожну прибравши в окремий пакет. Не забудьте видалити зайве повітря з упаковки, а потім відправляйте їх назад у морозилку;
  • Перед вживанням баклажани можна повторно трошки обсмажити.
Вам також може знадобитися стаття про те, як смачно приготувати овочеве рагу. Приємного апетиту!

А тут ви можете дізнатися способи приготування баклажанів по-корейськи на зиму.

Про домашні способи заготівлі лисичок на зиму читайте тут. Вдалих вам закруток, милі господині!

Рецепт заготівлі заморожених печених баклажанів на зиму

Цей варіант заморозки теж досить простий, єдине, що займає багато часу сам процес підготовки. Для заморозки печених синеньких на зиму вам необхідно:

  1. Вибрати молоді баклажани середніх розмірів. Добре вимити їх і нарізати. Найзручніше робити нарізку у вигляді кружечків або кубиків;
  2. Перед запіканням, овочі потрібно потримати в солі для видалення смаку гіркоти. Для цього порізані баклажани помістити в глибоку посуд і гарненько пересипати їх сіллю. Залишити на годину-дві, після чого промити їх під проточною водою і віджати;
  3. Деко, в якій будемо запікати овочі, застеляємо пергаментним папером і ретельно змащуємо рослинним маслом;
  4. Викладаємо на нього плоди в один шар і ставимо в духовку. Вони повинні запікатися при температурі не більше 180 градусів приблизно 40-50 хвилин;
  5. Перекладаємо запечені овочі на паперові рушники і даємо час охолонути;
  6. У холодному вигляді розподіляємо їх по пакетах і прибираємо в морозильну камеру.

Крім такого варіанта запікання, можна також підготувати баклажани в цілому вигляді. Для цього, перед приміщенням цілих овочів в духовку, зробіть в них кілька проколів виделкою. Запікайте близько 30 хвилин.

Після того, як плоди охолонуть, можна видалити з них шкірку. Таким же чином пакуємо їх по пакетах і заморожуємо в морозилці.

Як правильно розморозити продукт

Для того щоб баклажан не втратив всі свої властивості, його слід правильно розморозити. Ви можете скористатися мікрохвильовою піччю, включивши режим розморожування.

Другим варіантом може бути розморожування в основному відділі вашого холодильника. Також деякі господині практикують піддавати обжарке не до кінця розморожені овочі.

Найголовніше — ніколи не розморожуйте продукт з допомогою води. В таких умовах овочі позбудуться всіх вітамінів, а м'якоть стане несмачною.

Що ще почитати: