07 март 2019 2 238

Як приготувати фаршировані баклажани в банках на зиму

Роблячи заготовки з баклажанів на зиму, не забудьте про фаршировані варіанти таких закусок.

Такий спосіб консервації особливо підійде для любителів чогось солоненького або кисленького, а також стане незамінним доповненням і до приготовленої картоплі, і до макаронних виробів.

Начинити синенькі можна абсолютно будь-якими овочами, а займе цей процес відносно небагато часу.

Не знаєте, як правильно робити такі заготовки? Без паніки! У цій статті ми навчимо вас готувати дуже смачні фаршировані баклажани на зиму в банках, описавши найцікавіші рецепти їх приготування.

Простий рецепт з фото

  • Середній баклажан – 10 штук;
  • Морква – 400 г;
  • Часник – до 15 зубчиків;
  • Корінь Петрушки – 120 г;
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.;
  • Йодована сіль не – 3 ч. ложки;
  • Олія соняшникова – 2 склянки;
  • Зелень – 1 середній пучок.

Беремо невеликі плоди баклажанів і добре вимиваємо. Відрізаємо їм хвостики і робимо надрізи уздовж, але не до кінця. В окремій каструлі кип'ятимо воду і насипаємо в неї сіль (в середньому близько столової ложки на літр води).

Занурюємо туди підготовлені овочі. Їх потрібно проварити близько 40 хвилин.

Потім витягуємо плоди, даємо час трошки охолонути, і кладемо під прес.

Там вони повинні бути як мінімум шість годин. Це дасть можливість прибрати присмак гіркоти і зайву рідину з плодів.

Поки наші баклажани знаходяться під пресом, потрібно приготувати начинку. Очищаємо моркву і з допомогою терки натираємо її соломкою. Цибулю ріжемо півкільцями, а часник пропускаємо через часникодавку.

Викладаємо цибулю в сковороду і злегка підрум'янюємо його з додаванням соняшникової олії. Буквально хвилин через 5 додаємо до нього корінь петрушки, моркву і дрібно шинковану зелень. За смаком солимо.

Отриманим овочевим складом фаршируємо баклажани і вкладаємо їх у стерильні банки. Після укладання кожного шару, присипаємо їх часничком.

У сковороді окремо потрібно розжарити рослинну олію, що залишилась. Потім трошки дати йому охолонути і залити фаршировані овочі в банках.

Накриваємо кришками і опускаємо в глибоку каструлю хвилин на 20 для стерилізації.

Закочує банки машинкою і в перевернутому стані даємо їм можливість охолонути. Охолоджені банки можна прибирати в підвал.

Баклажани, фаршировані морквою і часником на зиму

  • Середній баклажан – 10 штук;
  • Морква – 300 г;
  • Часник – 10 зубчиків;
  • Перець солодкий – 2-3 шт.;
  • 9% оцет – 200 мл;
  • Зелень (кріп, петрушка) – середній пучок;
  • Перець гіркий Чилі – 2 шт.;
  • Йодована сіль не – 3 ч. ложки.

Беремо невеликі плоди баклажанів (краще всього, якщо їх довжина не перевищує 15 сантиметрів), гарненько їх вимиваємо і видаляємо хвостики.

У каструлі готуємо солоний розчин. На один літр води додаємо близько столової ложки солі і чекаємо, поки вода закипить. Потім у киплячу воду опускаємо баклажани і бланшируем їх, десь близько 3 хвилин.

Дістаємо плоди з каструлі, даємо можливість їм охолонути, і кладемо під прес для видалення залишків рідини. Займаємося приготуванням начинки. Спочатку очищаємо моркву і часник, з перцю видаляємо хвостики і насіння. Всі промиваємо під водою.

Часник подрібнюємо чесночницей або дрібної теркою і з'єднуємо його з сіллю і дрібно шаткованою зеленню. Моркву натираємо соломкою на крупній тертці, перець ріжемо дрібною соломкою. З'єднуємо всі овочі між собою і перемішуємо.

Вздовж кожного баклажана робимо поглиблений надріз, але не до кінця. Заповнюємо його начинкою і міцно стискаємо половинки між собою.

Викладаємо нафаршировані овочі максимально щільно в банки і заливаємо їх оцтом. Перед цим банки потрібно обов'язково обдати пором. Накриваємо їх кришками, переміщаємо у велику каструлю і стерилізуємо 25 хвилин, після закипання.

Дно каструлі застеляємо яким-небудь полотенчиком. Потім зафарбовуємо кришки машинкою і ставимо банки з фаршированими баклажанів на зиму під теплий плед в перевернутому стані до повного охолодження.

Рецепт приготування закуски з томатами і солодким перцем

  • Середній баклажан – 15 штук;
  • Томати – 400 г;
  • Морква – 400 г;
  • Перець солодкий – 400 г;
  • Лавровий Лист – 3 шт.;
  • Часник – 200 г;
  • Перець гіркий Чилі – 2 шт.;
  • Перець горошок – до 15 штук;
  • Йодована сіль не – 3 ч. ложки;
  • Олія соняшникова – для обсмажування.

Даний рецепт фаршированих баклажанів на зиму теж оригінальний, але потребує до себе певної уваги. Баклажани середнього розміру вимиваємо, видаляємо їх плодоніжки і робимо поглиблений розріз.

У глибокій чашці розводимо солону воду і поміщаємо туди овочі на кілька годин. Потім виймаємо овочі, промиваємо їх під прохолодною водою і ставимо під прес години на 2.

В цей час морква, перець солодкий і помідори ріжемо середніми кубиками. На розігрітій сковороді обсмажуємо всі овочі з додаванням соняшникової олії. Часник і перець гіркий прокручуємо через м'ясорубку або можна потерти на самій дрібній тертці (ефект однаковий).

Начиняємо баклажани обсмаженими овочами і міцно стискаємо з боків. Для того щоб начинка залишалася всередині, можна їх зв'язати ниткою. Укладаємо начинені плоди баклажанів у трилітрові банки, кожен шар, посипаючи часником з гострим перцем.

Далі готуємо розсіл. Для цього кип'ятимо воду і всипаємо в неї сіль, приблизно 3 чайні ложки на літр води. Доводимо до кипіння, після чого додаємо перець горошком і лаврушку. Ще кип'ятимо пару хвилин.

Отриманою рідиною заливаємо кожну банку з баклажанами і залишаємо їх у теплому приміщенні. Через 4 дні, накриваємо банки залізними кришками, ставимо в глибокий посуд і стерилізуємо 30 хвилин.

Потім зафарбовуємо кришки спеціальною машинкою, перевертаємо банки і накриваємо їх теплим пледом до повного охолодження.

Зберігати фаршировані баклажани на зиму потрібно у прохолодному місці.

Якщо ви не плануєте залишати баклажани на довге зберігання, можна обійтися без стерилізації.

Після того, як процес закваски закінчиться, потрібно накрити банки капроновими кришками і помістити для зберігання в холодильник. Там вони зможуть зберігатися протягом місяця.

Читайте також, як приготувати класичну абхазьку аджику. Обережно, вона дуже гостра!

Хочете і взимку готувати страви з баклажанами? Тоді заморозьте їх на зиму! Тут описані способи заморозки та поради щодо збереження овочів.

А тут ви дізнаєтеся, як засолити огірки холодним способом у банках. Вдалих заготовок вам, милі господині!

Корисні поради

  1. Для фарширування оптимальним варіантом будуть баклажани невеликого розміру. У середньому до 15 сантиметрів. Їх простіше укладати в банки;
  2. Плоди баклажанів повинні бути обов'язково молодими, так як шкірку і насіння ми не прибираємо;
  3. Перед тим як начинити плоди, їх потрібно вимочити в солоному розсолі і кілька годин потримати під пресом. Цей процес видалить зайву гіркоту і позбавить їх від зайвої рідини;
  4. Перед закачуванням обов'язково стерилізують банки і кип'ятіть кришки;
  5. Варіант начинок для баклажанів може бути найрізноманітнішим. Не бійтеся експериментувати, і ви отримаєте свій улюблений рецепт цієї страви;
  6. Перед обсмаженням баклажани потрібно трошки посолити і дати їм можливість полежати 30 хвилин. Завдяки цьому вони будуть менше вбирати масло.

Якщо ви будете чітко слідувати покроковим інструкціям, то взимку час від часу зможете діставати баночки з фаршированими баклажанами і насолоджуватися їх смаковими якостями. Вдалих заготовок!

Що ще почитати: