12 июнь 2019 21

Апетитні закуски з баклажанів на зиму

Одним з найулюбленіших овочів багатьох хазяєчок завжди буде залишатися баклажан. Це унікальний овоч, адже саме він може стати основою для десятків цікавих страв в сезон.

Смажені, парені, квашені, мариновані, солоні, гострі, пікантні – синенькі стануть самою незамінною закускою на вашому столі. Баклажани можуть бути чудовим доповненням до вечері, або до святкового столу.

А так же овоч з легкістю піддається консервації як основний інгредієнт, або ж у складі різних салатів. Недозрілі плоди містять в собі велику кількість солей калію.

Саме баклажани є корисними для організму, тому що живлять додатковим киснем наше серце.

Нижче ми представимо вам кілька варіантів закуски з баклажанів на зиму, а ви вже самі виберете для себе відповідні рецепти.

Гостра закуска з баклажанів

Такий салат є незамінним ліками для любителів чогось гостренького. Він чудово може підійти до м'ясним, овочевим або ж рибних страв.

Інгредієнти:

  • Середні баклажани – 9-10 шт.;
  • Болгарський перець (червоний) – 6 шт;
  • Перець чилі – 2 шт.;
  • Часник – 10-12 зубчиків;
  • Йодована сіль не – 1 ч. ложка;
  • 9% укус – ½ склянки;
  • Рідкий мед — 70-80 г;
  • Олія соняшникова – ½ склянки.

Приготування закуски на зиму починається з підготовки баклажанів. Добре промивши їх під водою, відрізаємо хвостики і шаткуємо на кружечки, товщина яких півсантиметра.

Існує два принципи приготування баклажанів: або їх можна обсмажити на сковороді з додаванням олії, або ж запекти в духовці. Результат буде однаковим, але другий варіант значно заощадить ваш час.

Отже, для запікання в духовці беремо велике деко, на дно якого укладаємо пергаментний папір.

Зверху на неї викладаємо кружечки баклажанів, укладаючи їх щільно між собою і попередньо просочивши маслом. Ставимо деко в гарячу духовку хвилин на 30. Якщо за один раз все не помістилося, можна запекти баклажани в кілька підходів.

Поки баклажани готуються, у нас є трохи вільного часу, який ми можемо присвятити приготування гостренького соусу. Спочатку очищаємо часник, солодкий і гіркий перець.

Ідеальним варіантом буде їх подрібнення з допомогою блендера. Якщо ж така техніка відсутня, то можна скористатися м'ясорубкою.

Потім подрібнені овочі додаємо мед, 9% оцет і сіль. Все добре перемішуємо. Соус готовий, баклажани запікаються. Залишається підготувати банки: їх потрібно простерилізувати, а кришки обдати окропом.

Банки починаємо заповнювати таким чином: спочатку на дно наливаємо трішки гострого соусу, далі шарами викладаємо баклажани, просочуючи кожен шар ложкою соусу.

Заповнені банки прикривають кришками і встановлюємо їх у велику каструлю для стерилізації. Дно каструлі краще прикрити невеликим полотенчиком. Після закипання чекаємо 15 хвилин виймаємо банки.

Засукавши кришки, необхідно перевернути баночки і укутати чим-то утепленим. Коли банки охолонуть, їх можна прибрати в підвал. Але величезний плюс цього рецепту закуски з баклажанів на зиму в тому, що такий салат можна зберігати навіть у квартирі.

Трохи інший варіант приготування гострих синеньких дивіться у відео:

«Тещин язик» на зиму

Інгредієнти:

  • Середні баклажани – 10 шт.;
  • Томати – 15 шт.;
  • Перець чилі – 1 шт.;
  • Болгарський перець (червоний) – 6 шт;
  • Часник – 12 зубчиків;
  • Соняшникова олія — 1 стакан;
  • 9% оцет – ½ склянки;
  • Цукор – 1 склянка;
  • Сіль (не йодована) – 5 ч. ложок.

Процес приготування закуски з баклажанів «Тещин язик» на зиму не так складний, як здається на перший погляд. Середні плоди баклажанів промиваємо теплою водою і прибираємо хвостики. Нарізаємо кільцями, товщиною по півсантиметра.

Перед тим, як перейти до приготування салату, потрібно прибрати гіркий присмак з баклажанів. Висипаємо їх у глибоку чашку або каструлю і посипаємо сіллю. Залишаємо на півгодини, потім моєму їх під водою.

Поки баклажани лежать в солі, займаємося іншими інгредієнтами. Видаляємо хвостики і залишки насіння солодкого та гіркого перцю. Очищаємо часник. Так само нам потрібно видалити шкірку із томатів.

Щоб це зробити було простіше, спочатку помідори потрібно відправити у киплячу воду хвилини на 2, а потім перемістити в холодну. Тепер для зняття шкірки багато часу не піде.

Овочі, які ми підготували, пропускаємо через м'ясорубку або ж подрібнюємо блендером. Ефект буде однаковим.

Беремо об'ємну каструлю (в ідеалі можна скористатися казаном), викладаємо туди отриману овочеву суміш і ставимо на сильний вогонь. Даємо закипіти і додаємо туди масло, сіль, оцет і цукор. Знову доводимо до кипіння і викладаємо туди баклажани. Гасити потрібно на мінімальному вогні близько 30 хвилин.

Поки салат з баклажанів на зиму готується, обробляємо банки пором і кип'ятимо кришки. Після того, як «Тещин язик» приготувався, розкладаємо салат в баночки і закатуємо. Потім банки потрібно перевернути і утеплити. Після охолодження можна прибирати на зберігання до зими.

Закуска з кабачків і баклажанів

Інгредієнти:

  • Середній баклажан – 5 шт.;
  • Середній кабачок – 5 шт;
  • Цибуля ріпчаста – 150-200 г;
  • Часник – 7 зубків;
  • Помідори (великі) – 10 шт.;
  • Олія для смаження;
  • Сіль (не йодована) – 1 ч. ложка;
  • Лимонка – ¼ ч. ложки;
  • Перець запашний – за смаком.

Розглянемо весь процес приготування закуски з кабачків і баклажанів на зиму, не загубивши жодної важливої деталі. Кабачки для салату обов'язково беремо молоді, відповідно шкірку з них можна не знімати.

Нарізаємо їх на дрібненькі кубики і відправляємо на сковороду для обжарювання. Доводимо до напівготовності і відставляємо в сторону.

Баклажани потрібно обсмажити таким же чином, тільки попередньо потрібно зняти шкірку. Посипати їх сіллю. Чекати, поки піде гіркоту, не потрібно.

Дуже важливо спостерігати, щоб овочі під час готування не перетворилися на кашу. Краще трошки не дотушить, ніж перестаратися.

Далі готуємо цибулю і томати. Цибулю очищаємо від шкірки, ріжемо півкільцями, викладаємо в казан і обсмажуємо в олії. Томати при бажанні очищаємо від шкірки.

Ріжемо дрібними шматочками і додаємо їх до цибулі. Даємо можливість випарується зайвої рідини, після чого додаємо кабачки і баклажани.

До овочів додати сіль і запашний перець, все ретельно перемішати, але намагайтеся не порушувати структуру овочів. Протушкувати на слабкому вогні приблизно 10 хвилин. Додаємо часник і лимонку, тушкуємо хвилин 5. На цьому приготування салату закінчується.

Салат з баклажанів і кабачків викладаємо в попередньо підготовлені банки. Ставимо їх в глибоку каструлю і стерилізуємо 45 хвилин на слабкому вогні. Закатуємо кришки машинкою, перевертаємо баночки і закриваємо їх теплим пледом. Після охолодження можна прибирати в підвал або комору.

Читайте також, як смачно приготувати кабачкову ікру з томатною пастою. Повірте, баночки з цією смакотою будуть дуже швидко зникати з холодильника, а все тому, що смак ікри фантастичний!

А тут наші кулінари описують способи маринування корнішонів зі смаком, як у магазині.

Любите кріп, але сезон проходить і ви не знаєте, як заготовити його на зиму? Заходьте сюди і читайте! Найбільш прості й популярні методи збереження цієї корисної зелені на зимову пору року.

Заготівля по-корейськи на зиму

Інгредієнти:

  • Середній баклажан – 5-7 шт.;
  • Морква – 150-200 г;
  • Часник – 4 зубчики;
  • Перець болгарський – 4 шт.;
  • Цукровий пісок – 8 ч. ложок;
  • 9% оцет – ¼ склянки;
  • Цибуля ріпчаста – 150-200 г;
  • Рослинне масло – ¼ склянки;
  • Перець чилі – 1 шт.;
  • Коріандр мелений – 2 ч. ложки;
  • Корейська приправа – 1 ч. ложка;
  • Духмяний перець – ½ ч. ложки;
  • Йодована сіль не – 2 ч. ложки.

Рецепт приготування закуски з баклажанів по-корейськи на зиму дуже цікавий, розглянемо всі етапи детально.

Приготування салату починаємо з підготовки баклажанів. Ретельно промивши їх, видаляємо хвостики і нарізаємо тонкими довгастими смужками. Викладаємо їх в окрему глибоку чашку, додаємо сіль і залишаємо на годину для позбавлення від гіркоти.

Через годину видаляємо зайвий сік з овочів і обсмажуємо їх на рослинному маслі невеликими порціями. Так вони будуть значно швидше готуватися і купувати гарний колір.

Моркву очищаємо від шкірки і мельчим її на тертці довгою соломкою. Після цього необхідно потримати в окропі пару хвилин, відкинути через друшляк і видалити зайву рідину.

Цибулю і перець нарізаємо півкільцями. Часник подрібнюємо за допомогою чеснокодавилки, а перець чилі ріжемо дрібненькими шматочками.

Беремо досить глибоку чашку. Викладаємо туди всі подрібнені овочі, включаючи баклажани. Потім додаємо необхідні спеції, цукор і 9% оцет. Все добре перемішуємо, зверху накриваємо кришкою і залишаємо при кімнатній температурі годин на п'ять.

Салат з баклажанів по-корейськи на зиму повинен постояти і промаринуватися.

Протягом цього часу потрібно підготувати баночки. Їх обов'язково стерилізуємо, а кришки кип'ятимо. Через 5 годин переміщуємо закуску в банки, прикриваємо їх кришками.

Банки з салатом ставимо в каструлю і стерилізуємо 25 хвилин. Потім зафарбовуємо салат, даємо охолонути в перевернутому вигляді. Після чого можна прибирати до інших заготівель на зиму.

Закусочний салат з синеньких з грибами

Інгредієнти:

  • Середній баклажан – 2 шт.;
  • Цукіні – 250 р.;
  • Томати – 350 г;
  • Цибуля ріпчаста – 200 г;
  • Гриби шампіньйони – 200 г;
  • Перець болгарський (червоний) – 2 шт.;
  • Часник – 4 зубки;
  • Перець чилі – 1 шт.;
  • Йодована сіль не – 1 ч. ложка;
  • Цукор – 2 ч. ложки;
  • Олія оливкова – 30-40 г;
  • Оцет винний – 25 мл

Для приготування салату-закуски з баклажанів з грибами на зиму потрібно використовувати виключно молоді овочі. Відповідно чистити і видаляти насіння в них не потрібно. Цукіні і баклажани нарізаємо невеликими кубиками в окремі чашки.

Ріпчасту цибулю і болгарський перець нарізаємо середніми пропорційними шматочками.

З томатів видаляємо шкірку. Для цього спочатку на пару хвилиночок опускаємо їх в окріп, а потім переносимо в холодну воду. Їх теж режим на кубики. До помідорів додаємо роздавлений часник і дрібно шінкованной перець чилі.

Тепер займаємося грибами. Дрібні плоди залишаємо, а великі ділимо на кілька частин. Гриби не забувайте дуже добре мити, щоб весь пісок і бруд пішли.

Беремо казан, наливаємо в нього оливкову олію і висипаємо цибулю. Через кілька хвилин додаємо до нього абсолютно всі овочі, спеції і гриби. Накриваємо каструлю кришкою і тушкуємо на повільному вогні хвилин 25.

Готовий салат з баклажанів з печерицями на зиму розкладаємо в банки, які попередньо були оброблені паром. Баночки опускаємо в глибоку каструлю і стерилізуємо близько 15 хвилин.

Закатуємо кришки, перевертаємо банки з закускою на зиму і накриваємо їх пледом. Даємо охолонути, після чого можна прибирати.

Поради господиням

  1. Для того щоб прибрати гіркоту з баклажанів, їх потрібно пересипати сіллю і потримати так хвилин 30. Після цього їх можна готувати;
  2. Для консервації використовуйте молоді плоди. Якщо вони вже дозріли, то перед приготуванням потрібно видалити шкірку і кісточки;
  3. Більшість салатів з баклажанів включають в себе гострий перець. Якщо ви його не любите, можете просто виключити цей інгредієнт. Салат буде не менш смачним, але не такий гострий;
  4. Щоб баклажани не перетворилися на кашу, не піддаватися їх довгої термічній обробці. Молоді плоди готуються дуже швидко.

Ось такі рецепти приготування, кожен з яких по-своєму цікавий. Виберіть свій або, можливо, навіть не один, а декілька, щоб радувати чудовими закусками з баклажанів всю сім'ю взимку.

Що ще почитати: