11 апрель 2019 35

Як смачно і просто приготувати пюре з квасолі

Квасоля – цінний джерело рослинного білка, який людському організму засвоїти набагато простіше, ніж тваринний. Але при цьому варто пам'ятати, що рослинні білки не можуть повністю замінити тварини, а бобові відносять до важких для засвоєння продуктів, тому перед вживанням страв з квасолі, людям, що мають проблеми з ШКТ, не зайвою буде консультація гастроентеролога.

Рецепт пюре з білої квасолі
Інгредієнти Кількість
білих квасолеві бобів - 200 г
будь-якого рослинного масла - 20 мл
солі і перцю - за бажанням
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 55 Ккал

Пюре з квасолі – хоч і пісне, але досить ситне блюдо. Воно допоможе котрі худнуть і тим, хто постує людям поповнити свій раціон такими необхідними білками. Приготувати пюре можна із сухих квасолеві бобів або консервованих, які можна купити практично в будь-якому продуктовому магазині. Страву можна вживати в їжу гарячим або повністю остившім. Так само таке пюре може стати начинкою для духових або смажених пиріжків.

Готуємо покроково:

  1. Промиті боби залити великою кількістю холодної води і залишити так на ніч;
  2. Вранці воду злити, перекласти квасолю в підходящу каструлю і залити свіжою порцією води так, щоб вона ледь прикривала боби зверху;
  3. Після закипання зменшити вогонь під каструлею з квасолею до мінімального і варити до готовності, прикривши кришкою. Заважати вміст посудини під час варіння небажане;
  4. Готові боби будуть розвалюватися при проколюванні виделкою. Після досягнення такого стану, з квасолі потрібно злити воду в окрему чашку;
  5. Потім зварену квасолю потрібно перетворити в пюре. Зробити це можна за допомогою блендера або звичайною товкачика для картоплі. Під час пюрирования потрібно додати рослинне масло, сіль, перець і трохи злитої води (для отримання потрібної консистенції).

Квасолевий суп-пюре з яйцем

Збагатити смак квасоляного супу-пюре допоможуть овочі (моркву, селеру і цибулю), а заправка з вершків та яєць зрадить йому ніжну кремову структуру. Подавати до столу такий суп слід в теплому вигляді з ароматними підсмаженими грінками з білого хліба.

Для цього супу потрібно взяти такі продукти:

  • 500 г червоної квасолі;
  • 1500 мл концентрованого курячого бульйону;
  • 100 мл жирних вершків;
  • 2 курячих яйця;
  • 70 г ріпчастої цибулі;
  • 70 г моркви;
  • 70 г кореня селери;
  • сіль і спеції за смаком.

Час приготування буде залежати від тривалості варіння конкретного сорти бобів, в середньому цей процес може тривати 2-3 години.

Енергетична цінність (калорійність) готового супу буде в межах – 214 ккал/100 р.

Спосіб приготування:

  1. Бобові залити холодною водою, довести до кипіння. Після цього воду злити, а боби залити курячим бульйоном і знову відправити на вогонь;
  2. У киплячий бульйон відправити очищені цілі овочі (моркву, корінь селери і ріпчасту цибулину). На цьому ж етапі додають сіль і спеції;
  3. Коли квасоля буде готова, вийняти овочі з бульйону, а квасоля з бульйоном перебити блендером і перетерти через сито;
  4. Отриману масу трохи підігріти і заправити збитими разом з яйцем вершками і можна пригощати домашніх.

Читайте як правильно приготувати овочеве пюре, щоб овочі не превратилися в кашу а блюдо вийшло смачним і ситним.

Спробуйте приготувати ніжні листкові рулетики з шинкою і сиром за нашим рецептом.

Читайте як приготувати ніжну ікру з баклажанів — кілька рецептів знайдете тут.

Пюре з квасолі з смаженою цибулею

Додати нові нотки смаку фасолевому пюре зможе підлива зі смаженої цибулі. З нею страва виходить не тільки смачніше, але й ситніше, таким від якого не відмовиться будь м'ясоїд.

Пропорції необхідних інгредієнтів:

  • 400 г квасолі;
  • 200 р ріпчастої цибулі;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 12 г часнику;
  • сіль і мелений чорний перець за смаком.

Тривалість приготування від 2 годин.

Кількість калорій в стограмової порції цього частування з бобових буде на рівні 96 ккал.

Хід роботи:

  1. Промита квасоля повинна гарненько набрякнути в холодній воді, для цього потрібно взяти холодної води в три рази більше, ніж бобів і замочити їх у ній мінімум на 5 годин;
  2. З замоченою квасолі злити воду, залити її новою. Спочатку довести її до кипіння на сильному вогні, а потім варити до готовності на середньому або мінімальному. У самому кінці приготування боби потрібно посолити;
  3. Під час варіння основного інгредієнта не варто втрачати час дарма, а краще приготувати підливу з цибулі та часнику. Для цього овочі потрібно очистити, дрібно нашаткувати і підсмажити на олії до красивого карамельного кольору;
  4. З готової квасолі злити відвар, в якому вона варилася, але не виливати його. Пюрировать відварену квасолю, розбавляючи її злитим відваром до необхідної консистенції;
  5. Для подачі перекласти квасолю на тарілку і полити зверху піджаркою з цибулі і часнику.

Готуємо з допомогою мультиварки

Особливість приготування продуктів в мультиварці робить варіння бобових швидше і без безпосередньої участі господині в процесі. Важливе значення для цієї страви мають спеції, вони здатні повністю змінити смак простих продуктів. З квасолею добре поєднуються каррі, розмарин, часник і імбир.

Що потрібно взяти для супу-пюре з квасолі в мультиварці:

  • 500 г квасолі;
  • 140 г ріпчастої цибулі;
  • 30 мл оливкової олії;
  • 12 г часнику;
  • 10 г розмарину;
  • 5 г солі;
  • 3 р чорного меленого перцю;
  • лавровий лист за смаком.

На приготування страви піде від 60 хвилин до 2-3 годин, це залежатиме від обраної програми та потужності кухонних помічниці.

Калорійність – 69 ккал/100 р.

Етапи приготування:

  1. Попередньо замочену (на 6 годин або ніч) квасоля перекласти в каструлю, залити водою або бульйоном:
  2. Туди ж відправити подрібнений ріпчаста цибуля, гілочку розмарину і листочок лавра. Закрити кришку і готувати в будь-якому відповідному для цього режимі від 40 хвилин або більше, щоб квасоля зварилася і розварилася;
  3. Після доведення квасолю до готовності, вийняти розмарин і лавровий лист чашу мультиварки. Додати до решти інгредієнтів сіль, спеції і масло, а потім перебити все блендером до стану пюре. Суп готовий.

Корисні поради

Особливість квасолі полягає в тому, що їй потрібен тривалий час для варіння, тому хитрощі досвідчених кулінарів стосуються того, як пришвидшити цей процес.

Для більш швидкого приготування боби обов'язково потрібно попередньо замочувати, це також полегшить перетравлення продукту і попередить можливі здуття і метеоризмы.

Першу воду після закипання радять злити і продовжувати варку у свіжій воді.

Щоб червоні або чорні боби зберегли свій колір, їх радять варити без кришки, а якщо в процесі потрібно долити воду, то вона не повинна бути холодною.

Для прискорення процесу приготування квасоля солять не на початку варіння, а в самому її кінці або вже в готовому вигляді.

Що ще почитати: