01 март 2019 25

Як приготувати смачну заправку для овочевого салату

Традиційною заправкою сучасних росіян для всіх салатів практично без винятку став майонез і соуси на його основі. Але адже це не тільки дуже калорійно, але не завжди і не всім корисно. До того ж, різноманітність повинно бути присутнім у всіх сферах життя, навіть у гастрономічної.

Рецепт на швидку руку
Інгредієнти Кількість
соняшникової олії - 125 мл
оцту 6% - 60 мл
цукру - 10 г
солі і меленого перцю - за смаком
Час приготування: 5 хвилин Калорійність на 100 г: 82 Ккал

Викласти всі продукти в ємність для зберігання і розмішати. Все, смачна заправка для овочевого салату готова! Коли салат готується на один раз, можна скоротити кількість продуктів, якщо соус все ж залишився, зберігати його рекомендується в холоді.

Заправка для овочевого салату з оливковою олією

Інгредієнти:

  • 65 г оливкової олії;
  • 30 г винного оцту;
  • 15 г зернової гірчиці;
  • сіль і чорний мелений перець.

Час приготування – 5 хвилин.

Калорійність на 100 грамів – 720 ккал.

Масло з гірчицею викласти в ємність, змішати. Заправити оцтом і змішати. Готову заправку рекомендується зберігати в холодильнику.

Заправка з бальзамічним оцтом

Інгредієнти:

  • 45 г оливкової олії;
  • 15 г бальзамічного оцту;
  • сушений орегано;
  • кмин сушений.

Час приготування – 5 хвилин.

Калорійність страви на 100 грамів – 600 ккал.

З'єднати в ємності масло з оцтом, приправити, змішати.

Заправка для овочевого салату з соєвим соусом

Інгредієнти:

  • 30 г оливкової олії;
  • 60 г соєвого соусу;
  • 250 г меду;
  • 2 лимона.

Час приготування – 5 хвилин.

Калорійність на 100 грамів – 140 ккал.

Соєвий соус змішати з медом, вичавити лимонний сік, з'єднати з сумішшю. Поступово влити оливкову олію, помішувати при цьому.

Соус для заправки овочевого салату на основі олії з лимоном і часником

Інгредієнти:

  • 60 г рослинної олії;
  • 1 лимон;
  • 10 г часнику;
  • 8 г порошку гірчиці.

Час приготування – 5 хвилин.

Калорійність на 100 грамів – 255 ккал.

Почистити часник, подрібнити давилкою або нарізати ножем, вичавити лимонний сік, додати масло. Розмішуючи, всипати гірчичний порошок.

Рецепти приготування кольорової капусти в клярі з яйцем.

Як швидко приготувати горохову разваристую кашу в м'ясними реберцями.

Візьміть на замітку рецепт класичного борщу з м'ясом. Як приготувати блюдо смачно і правильно.

Медово-лимонна заправка з соєвим соусом і імбиром

Інгредієнти:

  • 20 г меду;
  • 30 г соку лимона;
  • 20 г оливкової олії;
  • 25 г соєвого соусу;
  • 15 г кореня імбиру.

Час приготування – 10 хвилин.

Калорійність на 100 грамів – 235 ккал.

При необхідності трохи підігріти мед, щоб він став більш текучим. Додати до нього сік лимона, потім влити олію і соєвий соус. Очищений і дрібно порізаний імбир додати останнім. Соус виходить досить пікантним. Бажано його з'їдати відразу після приготування.

Вишуканий пряний соус для овочевих салатів

Інгредієнти:

  • 200 г кореня імбиру;
  • 20 г часнику;
  • 20 г перчика чилі;
  • 200 г лимонного соку;
  • 35 г кунжутного масла;
  • 50 г соєвого соусу;
  • 90 г оливкової олії;
  • 30 г бальзамічного оцту.

Час приготування – 10 хвилин.

Калорійність 100 грамів – 209 ккал.

Натерти очищений імбир і часник, нарізати чилі, перед цим звільнений від насіння. Влити кунжутне масло, потім лимонний сік, змішати з оливковою олією і соєвим соусом, останнім додати оцет.

Корисні поради

Не варто боятися експериментувати. За словами багатьох всесвітньо відомих авторів нових страв головна умова хорошої заправки на основі олії полягає в тому, що воно повинно поєднуватися з чимось кислим (оцтом, соком лимона) в пропорції 3:1. Інші добавки залежать від наявності продуктів, смакових уподобань і сміливості кухаря. А деякі маленькі секрети допоможуть зробити готування ще простіше і цікавіше, а страви – смачніше:

  1. Якщо заправка якийсь час постояла, а не використовувалася відразу після приготування, її необхідно збовтати;
  2. Додавати заправку в салат необхідно строго перед подачею до столу. Звідси висновок: не варто зберігати більшу кількість салат, ніж буде з'їдено за один раз;
  3. Коли був випробуваний новий рецепт, краще зняти пробу до додавання заливки до всього салату: досить змочити один салатний лист і спробувати, щоб уявити, як смак заправки розкриється в страві;
  4. Для зберігання соусів найзручніше використовувати невеликі скляні баночки з гвинтовими кришками, щоб було видно, чи перемішування перед заправкою, а також, скільки соусу залишилося;
  5. Свіжі страви – апріорі смачніше і корисніше. Саме тому робити заправку для овочевого салату запас також не рекомендується, зберігати її варто не більше тижня;
  6. Сипучі інгредієнти бажано додати в заправку останніми, щоб не утворилося грудочок;
  7. Коли на порозі будинку гості, можна прискорити процес готування і перемішати всі складові заправки в міксері;
  8. У ході експериментів можна додавати до традиційної олійно-кислотної суміші в співвідношенні 3:1 подрібнені овочі, зелень і навіть фрукти. Іноді урізноманітнити меню можна заправками, у яких основу складають йогурт або сметана, у такому разі з рецептів необхідно виключити оцет і лимонний сік.

Яка б заправка не була обрана, важливо робити все не кваплячись, з любов'ю. Саме тоді страва повністю розкриє свій смак, а кулінар отримає задоволення від улюбленого, нехай навіть щоденного заняття.

Що ще почитати: