06 май 2019 5 606

Як зварити смачний рибний суп з вершками

Суп з риби з вершками виходить ситним і в той же час легким і ніжним. Рецепти таких супів часто зустрічаються в норвезькій і фінської кухнях. При їх приготуванні важливо стежити за тим, щоб в супі не залишалося фрагментів кісток, луски. Страву можна зварити з різними видами риби. У національних кухнях Фінляндії і Норвегії супи найчастіше роблять з тріскою, сьомгою, лососем.

Класична фінська вуха
Інгредієнти Кількість
картоплі та філе лосося - по 350 р
вершків 20 % - ¾ Ст.
лука - 15 г
крохмалю, слив. масла, соку лимона - по 1 ст. л.
масла рослинного - 3 ст. л.
води - 4 ст.
кропу - 20 г
перцю - 2 г
солі - 5 г
лаврового листа - 1 шт.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 81 Ккал

У Фінляндії це блюдо зустрічається в ресторанах під назвою «лохикейтто».

Рослинна олія і дрібні шматочки цибулі кладуть у каструлю з товстим дном і готують, поки цибуля не потемніє трохи і не стане м'яким. Потім заливають воду і кидають лавровий лист. Чекають, поки вода почне кипіти. Температуру роблять менше і висипають нарізаний дрібними квадратиками картоплю.

Коли картопля звариться, в рідину кидають шматки лосося (очищені, без кісток). Варять 5 хвилин. Додають вершки і перемішують суп.

Крохмаль розчиняють в 1 столовій ложці води, закидають цю суміш у суп і помішують, поки все не загусне.

Кладуть вершкове масло, перемішують, поки воно не розчиниться. Відставляють з плити, солять, засипають перець з кропом, збризкують кілька разів соком лимона.

Норвезька рибний суп з вершками

Норвезький варіант схожий на попередній, але відрізняється невеликими нюансами. Смак супу виходить іншими, тому має сенс спробувати цей рецепт.

Продукти:

  • 300 г сьомги або форелі;
  • 3 шт. картоплі (беруть бульби середні за розміром, без зелених або гнилих ділянок);
  • 1 л води;
  • 200 г 10 або 20 % вершків;
  • по 1 шт. томатів і цибулі;
  • 2 листків лавра;
  • сіль і перець.

На готування норвезького супу піде: 1 ч.

Калорійність на 100 г: 40-50 ккал (залежить від виду обраної риби і жирності вершків).

Спочатку для супу вариться рибний бульйон. Для цього підготовлений шматок риби разом з кістками і шкірою варять в 1 літрі води. Після закипання рідини чекають 7 хвилин і відставляють каструлю. Рибу виймають, видаляють шкіру, кістки. Отриманий бульйон для видалення зайвих частинок проціджують за допомогою марлі. Каструлю з бульйоном повертають на плиту, виставляють середній температурний режим.

Картоплю нарізати на кубики (чим менше, тим швидше буде готовий суп) і засипається в каструлю. Морква очищається від шкірки і ріжеться на тонкі соломинки. Цибулю нарізають кубиками. Цибулю, моркву також відправляються в бульйон.

За допомогою окропу звільняємо томат від шкірки, ріжемо на квадратні шматочки (краще брати міцний, не перестиглий овоч). Кладемо томат в бульйон. Потім висипають туди спеції, лаврові листи, домішують вершки. Готовність супу залежить від того, коли зваряться шматочки картоплі. Коли це станеться, суп подають, заливаючи їм в тарілці рибу.

Люля кебаб з яловичини за нашими рецептами. Спробуйте!

Читайте як приготувати смачні тюфтельки з курячого фаршу в духовці.

Спробуйте приготувати кільку в томатному соусі за нашими рецептами. Ця домашня консерва набагато смачніше тієї, що лежить на полицях магазину.

Рибний суп-пюре з вершками

М'який, бархатистий суп-пюре на рибному бульйоні стане прикрасою будь-якого обіду.

Продукти:

  • 300 г лосося;
  • 1 л заздалегідь звареного бульйону на рибі;
  • 3 шт. картоплі;
  • 100 мл 20 або 30 % вершків;
  • 5 часточок часнику;
  • 1 гілочка базиліку;
  • 1 шт. цибулі;
  • 150 г сиру (гарне смакове поєднання з інгредієнтами супу складе пармезан);
  • раст. масло – для додавання на дно каструлі при обжарке;
  • перець, сіль.

Час, яке знадобиться витратити на приготування: 1 ч.

Калорійність на 100 г: 153 ккал.

Готувати краще в каструлі з потовщеним дном. При середньому температурному режимі ставимо її на плиту. На дно наливаємо олію, кладемо порізану цибулю, подрібнений часник. 4 хвилини заважаємо цибулю з часником в маслі. Заливаємо попередньо зварений бульйон, висипаємо кубики картоплі, порізаний базилік, шматочки лосося (вже звареного). Перемішуємо продукти, заливаємо вершки, насипаємо спеції.

Сир натираємо дрібно. Після того, як суп дійде до киплячого стану, можливі два варіанти подальших дій. Можна перемолоти в пюре блендером всі продукти. Є один спосіб витягнути лосось, зробити пюре з рештою маси і потім туди покласти шматочки риби.

В тарілці страву посипають сиром. Можна також додати сухарики.

Поради досвідчених кулінарів

Суп з вершками не може зберігатися довго, тому краще готувати ту кількість, яку можна буде з'їсти відразу.

Можливе використання консервованої риби, наприклад, тунця для приготування. Але в цьому випадку потрібно обирати консерви без соусів, великої кількості олії. У страву кладуть тільки самі шматочки риби, без рідини, яка була в банку.

Вершки додають до кінця процесу, вливаючи їх поступово. При цьому вони не повинні бути холодними. Краще підігріти їх перед відправкою в бульйон.

Варіантів, як можна приготувати суп на рибному бульйоні з вершками, дуже багато. Крім приємного смаку і користі для організму можна відзначити такі плюси цієї страви, як швидкий і нескладний процес готування.

Що ще почитати: