08 апрель 2019 241

Качка з яблуками в мультиварці: рецепт святкової страви

Качка, приготована в мультиварці, наприклад, з яблуками, виходить більш ніжною, соковитою і ароматною, ніж та, що запікалася в духовій шафі.

Важливо, щоб вона помістилася в антипригарну форму цілком, тоді без клопоту можна приготувати дуже ошатне і святкове блюдо, яке прикрасить будь-який, а вже тим більше новорічний або різдвяний стіл.

Запікати качку в мультиварці найкраще, начинивши її сухофруктами з рисом, кислими яблуками, капустою тушкованою з грибами, часточками картоплі та інших овочів.

Рецепти приготування качки з картоплею чи капустою в мультиварці користуються небувалою популярністю.

Велике блюдо з засмаженою і хрусткою скоринкою в оформленні гарніру буде виглядати дуже апетитно.

Так як же все-таки приготувати качку в мультиварці?

Не поспішайте!

Це блюдо вимагає особливого підходу і почати потрібно з вибору тушки.

Секрети правильного вибору качки для приготування в мультиварці

Незважаючи на те, що качине м'ясо дуже жирне, у свята хочеться побалувати себе і своїх близьких смачними ласощами.

Але, на превеликий жаль, зустрічається вітчизняна продукція в магазинах досить рідко, в основному зустрічається польське або голландське виробництво.

Свіжа тушка повинна бути з блискучою шкіркою, трохи жовтуватого відтінку, шкірка на грудці товстенька, з помітною жировим прошарком.

Тушка суха на дотик, шкірка не липка і прохолодна.

М'ясо при розрізуванні яскраво–червоного кольору, а при натисканні пальцем деформація швидко повертається на місце.

Найважливішим критерієм при виборі качки є її вгодованість – чим повніше пташка, тим смачніше і соковитіше вона буде при приготуванні.

Однак занадто жирна тушка може неприємно пахнути, до того ж цінні і корисні речовини в цьому випадку гірше засвоюються організмом.

А ось худа пташка вийде дуже сухою і несмачною.

Варто звернути увагу і на вік качки – чим вона старша, тим сильніше виявляється специфічний аромат м'яса.

Самим ідеальним варіантом вважається полугодовалая качка, до цього часу вона накопичує оптимальна кількість жирового прошарку.

Що стосується замороженого м'яса, то визначити його якість важко.

Тут скоріше більше грає роль, скільки разів м'ясо підтавала та повторно заморожувалося.

Якщо не хочете запікати в мультиварці цілу тушку, то виберете філе качки.

Критерії вибору ті ж, що і для тушки.

Колір повинен бути не тьмяним, поверхню пружна і запах свіжим.

Підготовка продукту до гасіння чи запіканню

Качине м'ясо перед приготуванням необхідно обов'язково вимочіть, так м'ясо диких і домашніх качок має неприємний, злегка болотний запах.

Ця процедура є обов'язковою, щоб дика качка в мультиварці не видавала стороннього запаху.

Для вимочування використовується оцтовий розчин, кисле молоко або сироватка, огірковий розсіл.

Проте варто відзначити, що оцет, який багато використовують для вимочування м'яса, може зробити його жорстким, тому краще використовувати розсіл або сироватку.

У разі якщо під рукою немає необхідних складових, то на відро води необхідно взяти дві склянки оцту, рекомендується використовувати яблучний оцет, і замочити в цьому розчині птицю.

Перед тим як опустити качку в розчин, її необхідно добре промити, переконатися, що на шкірці не залишилися пір'я, зрізати качки «попку» і шию, а тушку проткнути виделкою в декількох місцях.

Там, де м'ясо жирне, рекомендується зробити більше проколів.

Вимочувати качку необхідно не менше 12 годин.

Маринування качки перед запіканням в мультиварці
Інгредієнти Кількість
Корінь імбиру - 50 г
Часник - 2 зубчики
Апельсин - 1 шт.
Рідкий мед - 50 мл
орегано або базилік - щіпка
прованських трав - дві щіпки
велика сіль і мелений перець - за смаком
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 г: 78 Ккал

Після ретельного вимочування качки, її необхідно дістати з розсолу, і дати рідини стекти.

А поки тушка обсихає, можна зайнятися приготуванням смачного маринаду.

Порада: замість солі можна використовувати натуральний соєвий соус, який додасть м'ясу додаткову родзинку, до того ж він чудово поєднується з сухими травами і медом.

А ще він добре підходить і для тушкованої качки, приготованої за допомогою мультиварки.

Приготування соусу:

Зняти з апельсина яскраву частину цедри (світла плівка сильно гірчить), розрізати плід навпіл і вичавити сік.

До соку додати мед і добре перемішати соус.

Часник пропустити через прес, корінь імбиру почистити і натерти на дрібній тертці, намагаючись не використовувати волокнисту серцевину.

Додати часник і імбир до меду і апельсиновому соку з цедрою, посолити, всипати сухі трави і приправити соус свіжомеленим перцем.

Підготувати ємність з щільно закривається кришкою, ідеально підійде пластиковий контейнер.

Тушку качки добре натерти соусом і викласти у форму грудкою вниз.

Поверх неї вилити залишки соусу і прибрати в холодильник не менше ніж на 12 годин для того, щоб добре промаринувалася.

Через кілька годин тушку можна буде перевернути на спинку.

Вибір начинки для рецепта качки в мультиварці

Начинити святкову качку можна яблуками або, наприклад, вареною гречкою з обсмаженими грибами.

Розглянемо обидва варіанти.

Яблучна начинка:

  1. Кислі яблука сорту «антонівка».
  2. Трохи меду.

Якщо яблука міцні, то можна очистити їх від шкірки.

Сорт хоч і кислий, але яблука м'які, тому очищати шкіру не рекомендується.

Яблука розрізати на чотири частини, якщо вони великі, то на більш тонкі скибочки і видалити серцевину.

У мисці змішати яблука з додаванням меду, і нафарширувати ними качку, після чого її можна запікати.

Якщо є тільки солодкі сорти яблук, то обов'язково додати тонкі, майже прозорі скибочки лимона.

Другий варіант начинки досить цікавий і мало кому відомий.

Ви не пошкодуєте, якщо виберете саме його.

Гості будуть із замилуванням відгукуватися про ваше блюді і просити його рецепт.

Назва цього фрукта багато ніколи не чули. Фрукт мушмула: користь і шкода. Можливо після прочитання статті ви навіть захочете вирощувати його у себе вдома.

Як же хочеться іноді чогось смачненького і незвичайного! Пропоную вам не бігти в магазин, а спробувати приготувати це смачненьке самостійно. В статті ви дізнаєтеся як приготувати апетитну буженину в домашніх умовах.

А ось ще один незвичайний рецепт: #deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/kotletu-iz-farsha-indeyki.html. Ці котлетки підійдуть як на обід, так і на вечерю.

Не бійтеся експериментувати, адже багато страв.

Наприклад, на обід ви можете порадувати свою сім'ю супом або пловом з качки в мультиварці.

Але повернемося до нашої другої начинки.

Отже, гречка з грибами:

  1. Гречка – 1 стакан.
  2. Гриби консервовані – 400 гр.
  3. Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  4. Велика сіль, мелений перець.
  5. Трохи рослинного масла.

Гречку заздалегідь відварити й остудити.

Цибулини дрібно нарізати і обсмажити.

Додати подрібнені гриби, посолити і приправити перцем і спеціями за смаком.

Додати гречку, перемішати і остудити.

За бажанням можна додати нарізану свіжу зелень, або використовувати сухі трави.

Після того як начинка буде підготовлена, нафарширувати качку і з допомогою зубочисток закріпити краї так, щоб начинка не випала.

Покроковий рецепт приготування качки в мультиварці

  1. Як було зазначено раніше підготовку качки до гасіння чи запіканню необхідно починати мінімум за добу перед подачею до столу, половину цього часу відводиться на вимочування продукту. Решту часу необхідно для маринування м'яса, щоб качка вийшла соковитою, ніжною і дуже смачною.
  2. Підготовлену і нафаршировану тушку викласти в злегка змащену маслом форму, викладати рекомендується грудкою вниз. Якщо багато жиру, то для того щоб він швидше витопився, рекомендується зробити хрестоподібні надрізи, надрізаю тільки шкірку, не дорізуючи до рівня м'яса. Зробити це необхідно до того, як птах буде нафарширована начинкою.
  3. Включити режим «Випічка» або «Смаження» і обсмажити качку з усіх боків, акуратно перевертаючи, намагаючись не подряпати антипригарне покриття чаші. Якщо під час приготування витоплюється багато жиру, його можна акуратно злити, а згодом на ньому ж обсмажити четвертинки картоплі.
  4. Приготування качки в мультиварці займе близько години, при необхідності можна змінити режим, виставивши програму «Гасіння». Якщо качка начинена яблучною начинкою, то можна влити трохи яблучного соку або сухого вина, це додасть додатковий аромат і солодкість утиному м'яса.

Перевірка готовності м'яса

Перевірити готовність можна традиційним способом, проткнути м'ясо гострим ножем.

Вытекаемый сік повинен бути прозорим, ніж легко входити в м'ясо.

Для утворення золотистої скоринки качину шкірку можна змастити рідким медом.

Маринувати м'ясо можна в будь-якому зручному за смаком маринаді, в сухому столовому вини, суміші меду і гірчиці.

Качка з яблуками — страва, знайоме всім.

А що, якщо вам приготувати качку по-далекосхідному в мультиварці редмонд?

Звучить по-новому і на вигляд дуже оригінально:

Що ще почитати: