11 апрель 2019 7 367

Як смачно і просто приготувати дику качку

Качине м'ясо – продукт неймовірно смачний, але специфічний. Щоб смачно приготувати цю дику птицю необхідно знати, як це зробити правильно, щоб не тільки не зіпсувати м'ясо, але і розкрити смак.

Підготовка птиці

Найчастіше дика качка потрапляє на стіл у своєму первозданному вигляді – з пір'ям, необроблена і непотрошенная. Тому, насамперед, треба підготувати її до подальших маніпуляціям:

  1. Обдати птицю крутим окропом або опустити в ємність з окропом на пару хвилин. Так буде простіше видалити пір'я, і вони не будуть літати по всьому приміщенню. Якщо є можливість робити це на відкритому просторі, то краще скористатися цією можливістю;
  2. Щоб видалити дрібні пір'ячко і волосинки, які не доступні оку качку треба трохи обпалити на вогні. Можна робити це за допомогою газової плити, можна з допомогою скіпки. Щоб шкіра птиці особливо не постраждала, потрібно натерти її борошном або грубими висівками;
  3. Далі необхідно видалити дріб. Це робиться, щоб убезпечити зуби тих, хто буде їсти качку, адже залізом можна запросто зламати зуб;
  4. Після того, як зовні качка буде виглядати звично, варто зайнятися її нутрощами. Спочатку гострим ножем відокремити кінці крил, голову і лапки. Голову та інші нутрощі можна зберегти для приготування супів, рагу та інших страв. Потім дістати потрухи і кишечник з стравоходом. Зробити це можна через розріз на черевці;
  5. Як тільки непотрібні частини будуть видалені, всередині і зовні птицю ретельно вимити холодною водою з великим напором;
  6. Щоб позбутися специфічного запаху болота і риби, птицю тримають в холодильнику кілька доби, так не тільки зникне запах, але і «дозріє» птиця;
  7. Якщо ж чекати не хочеться, але запах заважає, доведеться зрізати шкіру і верхній шар жиру.

Після всіх виконаних маніпуляцій, все що залишається – це вибрати рецепт і приготувати птицю!

Шулюм із дикої качки
Інгредієнти Кількість
дикі качки (м'ясо береться виходячи з кількості осіб) - пара тушок
картопля - 4 шт.
морквина - одна велика
цибулина - одна велика
яблуко кисле - 1 шт.
помідор - 1 шт.
рослинна олія - для обсмажування
сіль, часник і перець-горошок - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 280 Ккал
Шулюм – це смачний суп, який готується з будь-якого м'яса так, щоб м'яса було багато. Смачний шулюм з різним м'ясом, але особливо смачно готувати його з дикої качки за старовинним рецептом.
  1. Тушки порубати на порційні шматки і швидко обсмажити до рум'яної скоринки на олії в казані;
  2. Потім додати води і довести до кипіння;
  3. Як тільки шулюм закипить, зняти піну, що утворилася, посолити і покласти очищену цибулину цілком;
  4. Зменшити вогонь, прикрити казан і варити м'ясо протягом години-півтора;
  5. Вийняти цибулину через годину після закипання супу;
  6. Моркву і картоплю почистити і нарізати кубиками;
  7. Як тільки цибулина буде витягнута, кинути в суп моркву, очищену від шкірки і нарізану великими шматками помідор, а також ціле яблуко кисле;
  8. Картоплю і порубаний часник разом з перцем кинути в суп через годину після початку кипіння;
  9. Як тільки яблуко почне розварюватися – вийняти і викинути;
  10. Як тільки картопля і м'ясо готове – вимкнути вогонь і розливати суп.

Рецепт приготування супу

Краще всього готувати качку таким способом прямо на природі, саме в такій обстановці м'ясо виходить особливо смачною. Але і в домашніх умовах можна приготувати не менш смачний суп.

Продукти:

  • качине м'ясо – 1,5 кг;
  • ріпчаста цибуля — 2 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • картопля – 4 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • сіль, перець за смаком;
  • огірки солоні – 2 шт.;
  • пучок зеленого цибулі.

Час приготування: 3 години.

Калорійність: 220 калорій.

  1. Підготовлену тушку порізати на середні шматки, викласти в казан або каструлю з товстими стінами, залити водою і поставити варитися;
  2. Як тільки бульйон закипить, зняти пінку, додати сіль і поперчити, а потім варити на повільному вогні під кришкою протягом 2,5 годин до готовності;
  3. Як тільки м'ясо буде готове, збільшити вогонь і знову дати бульйону закипіти;
  4. Викласти в бульйон картоплю, цибулю та моркву (всі почищену і порізане кубиками);
  5. Протягом 20 хвилин варити овочі, а потім відправити до них дрібно порізані огірки з помідорами. Варити ще 15 хвилин;
  6. Поки овочі варяться можна вийняти м'ясо і відокремити його від кісток. Можна цього і не робити;
  7. М'ясо без кісток викласти в казан і знову довести суп до кипіння. Вимкнути вогонь і розлити по тарілках, прикрасивши рубленим цибулею.

Локшина удон, що це таке, користь і шкоду страви і як готувати правильно це незвичайне блюдо.

Як приготувати смачні гречаники з томатним соусом читайте в нашій статті.

Дієтичні рецепти страв з кабачків — повірте, це дуже смачно і корисно.

Дика качка запечена з яблуками

Яблука і качка – це традиційне поєднання, яке з'являється на святкових столах вже не одну сотню років. Це відбувається тому, що запечене дике м'ясо з ніжними, ледь кислуватими яблуками – це неймовірно смачно. Як же смачно запекти дику качку в духовці? Розповімо далі по порядку.

Продукти:

  • дика качка – 1 шт.;
  • 2 зелених яблука;
  • гвоздика – 3 шт.;
  • розмарин – 1 шт.;
  • спеції за смаком;
  • велика сіль;
  • оливкова олія для змащування;
  • середня цибулина.

Витрачений час: 40 хвилин.

Калорійність: 230 калорій.

  1. Використовуючи вже підготовлену тушку, немає необхідності витрачати час на обскубування, тому відразу можна приступати до підготовки;
  2. Духовку розігріти до 230 градусів;
  3. Тушку добре вимити і обсушити за допомогою паперових рушників;
  4. Яблука почистити від шкірки і видалити насіння. Нарізати яблука на часточки;
  5. Всередину качки напхати яблука, гвоздику, розмарин і половину цибулини;
  6. Змастити оливковою олією руки добре натерти їм качку зовні;
  7. Зверху масла натерти качку крупною сіллю;
  8. У форму для запікання викласти спочатку трубочки, скручені з фольги – це необхідно для циркуляції повітря;
  9. Викласти качку в форму і відправити її в духовку;
  10. Зменшити температуру в духовій шафі до 220 градусів;
  11. Випікати м'ясо протягом 25 хвилин – півгодини;
  12. По закінченню цього часу – надрізати дичину ножем. Якщо сік буде прозорішим, значить, качка готова;
  13. Вийняти м'ясо, потім витягнути всю начинку і подавати до столу.

Тушкована птах в мультиварці

Як приготувати дику качку в мультиварці? Звичайно, згасити. Зазвичай дичину виходить трохи сухуватою, але з допомогою мультиварки можна приготувати цю птицю вкрай соковитою разом з овочами.

Склад:

  • м'ясо дикої качки – 1,5 кг;
  • морква;
  • цибулина;
  • пучок зелені;
  • вода – 1 літр;
  • рослинна олія для змащування чаші;
  • сіль – ½ ч. л;
  • спеції (мелений імбир, чебрець, розмарин, лаврове листя) — за смаком.

Необхідну кількість часу для приготування: 120 хвилин.

Калорійність: 240 калорій.

  1. Качку порізати на 4 і більше частин, так щоб вийшли невеликі порційні шматки;
  2. Чашу мультиварки змастити маслом. Викласти в неї качку;
  3. Овочі почистити і нарізати всі півкільцями. Зелень дрібно покришити;
  4. Викласти овочі і зелень до м'яса;
  5. Воду закип'ятити, додати всі спеції і вилити в каструлю;
  6. У меню вибрати режим «Гасіння» і встановити час – 1,5 години;
  7. Як тільки прозвучить таймер, дістати м'ясо і подавати з овочами і будь-яким гарніром.

Смажене на рожні м'ясо качки з фруктовим соусом і рисом

Це дуже незвичайний рецепт приготування качиного м'яса. Готувати страву треба на рожні, що дозволить отримати соковите м'ясо, а соус з фруктів додасть особливої пікантності. Як гарнір рекомендується взяти жменю жовтого рису.

Інгредієнти:

  • качка – 1 шт.;
  • рис – 1 склянка;
  • сметана – 4 ст. л;
  • апельсиновий сік – ½ склянки;
  • ананаси кубиками – 1 стакан;
  • яблука кубиками – ½ склянки;
  • спеції за смаком.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 270 калорій.

  1. Тушку качки підготувати, помити і добре обтерти рушником;
  2. Шкірку качки добре натерти сіллю, перцем та іншими спеціями за смаком;
  3. Насадити тушку на рожен і смажити 50 хвилин;
  4. Якщо вертел електричний, то перевертати м'ясо не треба, а якщо ручний, то прокручувати його кожні 5-10 хвилин, щоб м'ясо рівномірно прожаривалось;
  5. З кожного боку обмазувати качку сметаною, потім перевертати і знову змащувати;
  6. Поки качка гріється на рожні, необхідно приготувати гарнір і соус;
  7. Рис зварити в 2 склянках окропу до готовності;
  8. Яблука, ананаси і сік відправити в блендер і добре змішати до однорідності;
  9. Подавати готове м'ясо з рисом, полив фруктовим соусом.

Кулінарні секрети

Готувати дичину завжди трохи складно, оскільки вона не часто потрапляє на стіл і навичок поводження з цим м'ясом мало. Але якщо уважно читати рецепти і звертатися до кулінарним хитрощам, то не буде нічого складного в тому, щоб смачно приготувати і подати дику качку. Невеликі секрети полягають у:

  1. Специфічний запах легко видаляється разом з шкірою і підшкірним жиром птиці. Якщо ж хочеться зберегти їх, то птицю необхідно помістити в ємність з холодною водою і закип'ятити, потримати кілька хвилин у киплячій воді, потім злити воду і готувати птицю далі за рецептом;
  2. Якщо качка готується на грилі або рожні, варто поставити під неї піддон і збирати стікає жир з соком, щоб знову поливати качку цими рідинами;
  3. З качиним м'ясом відмінно поєднується варення з брусниці та ялівцю;
  4. Якщо перед приготуванням качку трохи замаринувати або вимочити у воді з лимоном (можна взяти вино), то в результаті м'ясо вийде пікантне і соковите;
  5. Тельбухи і голову качки можна використовувати у приготуванні супів і рагу.

Використовуючи такі нехитрі поради, можна навчитися готувати дику качку швидко і смачно. Однак варто пам'ятати про те, що це м'ясо дуже важкий для шлунка і не варто його вживати часто і багато. Все добре в міру!

Що ще почитати: