09 апрель 2019 24 968

Як приготувати котлети з курячого фаршу для дітей

Дітям необхідно додавати в раціон м'ясо приблизно два рази на тиждень. Страви для дітей повинні бути не тільки смачними, але і корисними. Тому в дитячих рецептах відсутні гострі спеції, замість обсмажування використовується приготування на пару і запікання. Щоб малюк їв із задоволенням, потрібно проявити фантазію в оздобленні страви, зробивши його цікавим.

Легкий рецепт котлет для однорічного малюка
Інгредієнти Кількість
куряче м'ясо (грудинка) - 800 г
вівсяні пластівці - 150 г
великі цибулини - 2 шт.
часник - 2 зубки
зелень, сушені перчини, сир - за бажанням
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

У правилах здорового харчування рекомендується відмовитися від смаження. Приготування курячих котлет для дітей від року за цим рецептом зробить сніданок здоровим.

Всі компоненти потрібно перекрутити через м'ясорубку. З підсоленого фаршу формуються котлетки. Щоб уникнути прилипання маси до рук, долоні змочують холодною водою. До фаршу додають подрібнену зелень (петрушку, кріп). Можна додати суміш сушених перців або маленький шматочок сиру на серединку кожної котлети. Яйце можна не додавати, так як вівсяні пластівці служать хорошим сполучною. Без нього котлети виходять більш легкими, м'якими.

Можна приступати до запіканню. Керамічні форми потрібно заповнити водою на півсантиметра і викласти сформовані котлети. Закриті зверху фольгою форми поміщають в нагріту до 180-200 градусів духовку і запікають.

Курячі котлети на пару

Це ситні, соковиті котлети на пару для дитини на основі класичного рецепту. Необхідні компоненти:

  • 2 курячі грудки;
  • яйце;
  • 2 ст. л. вівсяних пластівців;
  • вершкове масло – 30 г;
  • кріп – 30 г;
  • сіль.

Компоненти молочного соусу:

  • молоко – 100 мл;
  • борошно – 1 ч. л.;
  • вершкове масло – 1 ч. л.;
  • сир (за бажанням).

Тривалість приготування – 1 годину. Калорійність 100 г страви – близько 75 ккал.

Для приготування фаршу використовується м'ясорубка. До перемеленим курячим грудкам додається яйце, вівсяні пластівці, сіль, а також кріп (можна сушений).

Потрібно все ретельно перемішати і залишити фарш настоятися півгодини. За цей час вівсяні пластівці розбухнуть. Змочивши долоні водою, можна приступати до формування котлет.

Сформовані котлети укладають в пароварку, а поверх кожної кладуть шматочок вершкового масла. Через 30 хвилин обробки парою страва готова.

Якщо дитина досягла віку 1,5 років, можна доповнити котлети молочним соусом. Борошно може бути будь-яка (пшенична, рисова, вівсяна). Потрібно насипати її в молоко і розмішати. Суміш ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Кип'ятити не треба, зняти, посолити, полити вершковим маслом. Якщо, незважаючи на помішування, все ж присутні грудки, можна скористатися блендером.

Знадобиться форма для каш без отворів. В неї вкладаються котлети, а зверху заливається соусом. Добре покласти поверх кожної котлети по шматочку сиру. Через 5-10 хвилин можна їсти!

Дитячі курячі котлети з манкою

Манка надає фаршу легкість, соковитість, м'якість – те, що потрібно маляті. Використовувані компоненти:

  • курячий фарш – 1 кг;
  • манка – 7 ст. л.;
  • яйця – 3 шт.;
  • сметана (можна майонез) – 4-5 ст. л.;
  • 3 цибулини;
  • 3 зубчики часнику;
  • кріп, петрушка, спеції, сіль, рослинне масло.

Час приготування – 1 годину. Калорійність 100 г страви – близько 180 ккал.

Куплений в магазині або зроблений самостійно фарш з курячого філе змішують з манкою, яйцями, сметаною або майонезом. Дрібно посічену цибулю, часник, зелень також додають до фаршу. Після ретельного перемішування інгредієнтів отриману масу залишають полежати на 30 хвилин. За цей період манка набубнявіє, що дозволить отримати пишні котлети. Через півгодини можна формувати биточки і укладати їх на деко для запікання в духовці. Можна приготувати такі котлети з курячого фаршу з манкою для дітей на пару. Обсмажування більше підходить для дорослих.

Дитячі курячі котлети з овочами в духовці

Цей легкий рецепт сподобається будь-якій дитині у віці від 1 року, так як містить кабачок і моркву. Вони надають фаршу особливо м'яку консистенцію і приємний смак.

Необхідні компоненти:

  • фарш курки – 200 г;
  • одне яйце куряче;
  • один кабачок;
  • одна морква;
  • 2 ст. л. манки;
  • сіль за смаком.

Час приготування страви – близько 40 хвилин. Калорійність однієї котлети 100 г – 112 ккал.

Фарш викладають в ємність. До нього додається яйце, дрібно натерті моркву і кабачок. Фарш перемішують до стану однорідної маси. Залишилося посолити і всипати манку. Після розмішування ємність накривають рушником і залишають настоятися протягом 20 хвилин. У цей час відбувається набухання манки, яка вбере в себе зайву вологу. Тепер можна формувати котлетки, попередньо зволоживши долоні, і викладати їх на деко для запікання в духовці. Якщо є бажання приготувати їх на пару, то рекомендується покласти трохи більше манки для збереження форми котлет.

Солянка з капусти і сосиски — рецепт простого, але ситного страви на кожен день.

Рис з креветками по-тайськи — пряне азіатське блюдо, яке підкорило світ.

Як приготувати печиво без масла і маргарину читайте в нашій статті.

Курячі котлети з хлібом

Дитина до півтора років зазвичай не дуже добре їсть м'ясо, але ці котлети стануть його улюбленою стравою. Компоненти для приготування:

  • півкіло курячих грудок;
  • 100 г білого хліба;
  • чверть склянки молока;
  • одна цибулина;
  • одне яйце;
  • сіль.

Тривалість приготування – близько 1 години. Калорійність 100 г страви – 85 ккал.

Курка разом з цибулею пропускається через м'ясорубку, підсолювати і ретельно перемішується. Розмочений в молоці хлібний м'якуш додають у фарш, слідом вбивають яйце. Отриману масу потрібно довести до однорідної консистенції методом відбивання. Сформовані руками невеличкі котлетки укладають у змащену маслом форму. Залишилося долити чверть склянки води. Через 25 хвилин випікання в нагрітій до 180 градусів духовці котлети готові.

Корисні рекомендації

Знання секретів приготування котлет з курячого м'яса дозволить отримати максимальну користь від страви і прискорити процес. Основні рекомендації:

  1. Ідеальна пропорція додавання яєць становить 2-3 шт. на 1 кг фаршу. Надмірна кількість яєць призводить до распаданию фаршу в процесі приготування;
  2. М'якушка хліба надає страві соковитості, але він також повинен бути присутнім в певній пропорції – 250 г на 1 кг фаршу. Збільшення кількості м'якушки переб'є смак курки. Бажано попередньо вимочувати м'якуш в молоці;
  3. Щоб котлети не вийшли занадто жирними, потрібно видаляти курячу шкірку;
  4. Процес відбивання курячого фаршу допомагає зробити страву більш міцним і надати ніжність. М'ясо беруть долонями і з силою кидають назад у ємність;
  5. Перед приготуванням фарш з усіма доданими компонентами поміщають в холодне місце. Це дозволяє поліпшити його смак за рахунок вбирання хлібом м'ясного соку.

Подавати котлети до дитячого столу можна з картопляним пюре, тушкованими овочами, кашами. Приготовлені за перерахованими рецептами курячі котлети дитина буде їсти з задоволенням, отримуючи при цьому користь.

Що ще почитати: