21 май 2019 5 624

Рецепти приготування смаженого і запеченого хека в клярі

Риба, обсмажена в клярі, дуже ситна і цілком може стати основним блюдом на столі під час обіду або вечері. У цьому випадку її добре подати з нейтральним гарніром з рису або овочів.

Як робити кляр: секрети та поради

Кляр – рідке тісто, приготоване на свіжому молоці, холодній воді, кисляку або холодному пиві. Тут важливо, що ви додасте в нього. Ну а принцип приготування кляра один: рідину змішують з маслом, борошном, сіллю, збитими білками і обережно перемішують.

Здається, що може бути простіше обсмаженої риби в клярі. Але виходить смачною вона не в кожної господині. Розкриємо вам секрети приготування смачної рибки. Філе хека наріжте на шматочки. Приготуйте кляр: яйця збийте чистим і сухим віночком, посоліть, всипте трохи борошна, додайте холодну воду з газом, все збийте вінчиком. За консистенцією тісто має нагадувати жирну сметану. Для смаку в нього додайте натерту цедру лимона.

Рибку приправте спеціями, спочатку шматочок обваляйте в пшеничного борошні, потім умочіть в тісто, робіть все дуже швидко і відразу відправляйте в розігріте масло. Смажити філе по дві хвилини з кожного боку, тісто має підрум'янитися. Крім того бочки теж підсмажте. Обсмажену рибу викладіть на паперові рушники, щоб позбутися від надлишків жиру.

Спробуйте час від часу змінювати смак кляру, додаючи в нього новий інгредієнт. Приготуйте як зазвичай рідке тісто з яєць, охолодженого молока, борошна, приправте за смаком і додайте трохи томатного кетчупу або подрібнений помідор. Якщо додасте сир, отримаєте щільну, вершкову паніровку, рибі вона особливо йде. Зробите тісто на картопляному пюре, ваша рибка буде надзвичайно м'якою, саме картопляна паніровка зробить її такою. Пікантний смак додасть рибі французький варіант кляру, замішаний на темному пиві.

Базовий рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
м'якоті хека - 350 г
лимонної кислоти - 5 г
рафінованої олії - 150 мл
свіжої петрушки - 5 гілочок
борошна - 150 г
яєць - 2 шт.
свіжого молока - 150 мл
томатного соусу - 300 мл
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 140 Ккал

До риби подайте гарячий томатний соус або холодний майонезний соус з корнішонами.

Як готувати хека в клярі на сковороді:

  1. М'якоть хека без кісточок та шкіри наріжте брусками, обсушити на паперових рушниках, складіть у посуд з рафінованою олією, додайте трохи лимонного соку або кислоти, мелений перець, дрібну сіль, рубану зелень петрушки і відправте в холодильник на 15 хвилин;
  2. Приготуйте кляр (рідке тісто). Для цього в миску влийте холодну воду або свіже молоко, рафіноване масло, всипте борошно, посоліть і замістити тісто, після чого введіть збиті білки і акуратно перемішайте;
  3. Перед готуванням брусочки хека занурте в рідке тісто і відразу ж смажте на розігрітій олії протягом 7-8 хвилин, після чого вийміть їх лопаткою і покладіть на звичайне сито;
  4. Смажені брусочки хека (5-7 штук на порцію) відразу ж після обжарювання покладіть на паперові рушники, укладені на плоске блюдо, збоку хека можна викласти лимонні часточки, картоплю фрі брусками і прикрасити гілочкою зелені.

Філе хека в хрусткому клярі з кунжутом

До риби можна подати смажену картоплю і окремо майонезний соус, змішаний з подрібненим огірками і дрібно посіченою зеленню.

Корисна їжа може бути смачною. Приготуйте хек з кунжутом.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 кг хека;
  • 150 г масла без запаху;
  • 40 мл молока або домашньої кисляку;
  • 80 г просіяного борошна;
  • яйце куряче категорії «добірне»;
  • 30 г масла топленого;
  • 10 г цукрового піску;
  • насіння кунжуту – 200 р.

На всю готування піде: 40 хв. Вийде 4 порції, кожна містить: 135 ккал.

Як приготувати страву:

  1. Філе хека (без шкіри) розрізати на тонкі довгі шматочки;
  2. Борошно змішати з дрібним цукром, молоком (або кисляком), рафінованим маслом, яєчним жовтком, все ретельно змішати;
  3. В отримане рідке тісто обережно ввести збитий в густу піну білок;
  4. Насіння кунжуту підсушити на сухій сковороді, як з'явиться легке потріскування, відразу вимкнути плиту;
  5. Шматочки хека вмочити в приготований кляр, обваляти в подсушенном кунжуті і викласти на сковорідку з гарячим маслом;
  6. Обсмажити шматочки рівномірно до класичного золотистого відтінку;
  7. Скласти рибу на деко і відправити на п'ять хвилин у підігріту духовку;
  8. При подачі обов'язково полити топленим маслом.

На замітку: підсушені кунжутне насіння не тільки смачні, але і дуже корисні.

Рецепт хека в картопляному клярі

Вам знадобиться:

  • 4 великих шматка (по 200 г) філе хека;
  • 60 г борошна пшеничного;
  • 2 яйця першого сорту;
  • 70 мл свіжого молока.
  • 100 г свіжоприготованого картопляного пюре;

На приготування потрібен час: 45 хв Калорійність порції: 145 ккал.

Як приготувати:

  1. Філе хека посолити, поперчити;
  2. Збити молоко з яйцями, додати свіжа (охолоджена) картопляне пюре, ще раз збити віночком;
  3. Насипати борошно тонким шаром на дошку;
  4. Кожен шматочок риби обваляти в борошняної суміші, потім вмочити в картопляно-яєчну суміш і викласти для обжарювання на сковорідку з гарячим рафінованою олією;
  5. Обсмажити шматочки рівномірно, потім на сковорідку влити залишки картопляно-яєчної суміші і відправити блюдо в духовку на півгодини;
  6. Риба готова, коли шматочки зарум'яняться і будуть легко проколюватися виделкою;
  7. Гарнір до цього блюда краще підібрати нейтральний, наприклад відварений рис.

Як приготувати гарбузовий крем суп— читайте в нашій статті.

У піст особливо хочеться урізноманітнити ше меню. Пропонуємо вам цікавий рецепт фаршированого болгарського перцю овочами.

Бісквіт, який можна приготувати до чаю швидше ніж закипить чайник. Цікаво? Тоді тисніть сюди!

Смажений хек у французькому пивному клярі в мультиварці

До цієї страви в якості гарніру можна подати спаржу, стручки квасолі або горошку і консервований зелений горох.

Необхідний набір продуктів:

  • 500 г готового філе хека;
  • 75 г рослинної олії (без запаху) + 30 г топленого масла;
  • 40 мл темного пива;
  • 50 грам борошна;
  • велике яйце;
  • 30 г масла топленого.

Час готування складе: 50 хв. В одній порції: 150 ккал.

Рекомендації по приготуванню:

  1. Філе риби нарізати на шматки. Укласти в неглибоку ємність, приправити дрібною сіллю, посипати чорним перцем;
  2. Зробити пивний кляр. Для цього в ківш треба влити холодне пиво, рослинне масло, додати пшеничне борошно, кухонну сіль, розмішати тісто за допомогою віночка;
  3. Яєчний білок охолодити, після чого збити блендером в пишну піну, ввести його в пивний кляр, тільки акуратно. Все перемішати;
  4. Занурити шматочки філе в пивний кляр, скласти в чашу мультиварки, вибрати режим «Обсмажування», продукт «риба», час готування виставити автоматично.
  5. Смажені брусочки хека (5-7 штук на порцію) відразу ж після обжарювання покладіть на паперові рушники, укладені на плоске блюдо, збоку хека можна викласти лимонні часточки, картоплю фрі брусками і прикрасити гілочкою зелені.

Як запекти хек в сирному клярі в духовці

Необхідні продукти:

  • охолоджені яєчні білки – 4 штуки;
  • сир тертий – 200 г;
  • борошно «вищий сорт» — 30 г;
  • олія рафінована – 20 г;
  • м'якоть хека заморожена – 400 г;
  • приправляти спеціями за смаком.

На весь процес готування потрібне: 50 хв. На порцію доводиться: 130 ккал.

Як готувати:

  1. Порізати рибу на порційні шматки по діагоналі, просушити паперовими рушниками, приправити спеціями за смаком;
  2. Посолити яєчні білки, потім збити блендером або звичайним міксером, під час збивання акуратно додати сир. Отриману густу суміш можна трохи поперчити;
  3. Шматочки хека вмочити в сирний кляр, потім обваляти в борошні і розкласти на змащений рафінованим маслом деко;
  4. Випікати при температурі 180 градусів до золотистого відтінку (близько 25 хвилин).

Хек абсолютно по праву називають найбільш смачною рибою з усього сімейства тріскових риб. Приготувати його в клярі зовсім не складно. Тісто замішують на холодної воді, кисляку, молоці, пиві, додають в нього тертий сир, свіже картопляне пюре. Немає межі досконалості! А ще в рибці практично немає жиру, що корисно при готуванні дієтичних страв.

Що ще почитати: