31 март 2019 64

Як смачно приготувати рибні котлети з судака

Рибні страви, безсумнівно, корисні і смачні. Їх вживання має зводитися, як мінімум до 2 разам в тиждень. Риба – універсальний продукт, вона піддається всім видам термічної обробки, а саме запікання, гасіння, відварювання, смаження, фарширування і томління. Не меншою популярністю користуються і котлети, приготовлені з риби. Але варто пам'ятати про те, що не всі види риби підходять для їх приготування.

Сьогодні ми розглянемо кілька способів приготування котлет з судака. Дана риба відноситься до сімейства окуневих, і має ніжне біле м'ясо, практично позбавлений кісточок, а все ж наявні, можна з легкістю видалити.

Взагалі, судак – це, можна сказати, ідеальна риба для приготування котлет. Вона мешкає в чистих водоймах і тому не вбирає ніяких токсинів. Та й до того ж, м'ясо судака багате на вміст білка. Особливо корисне вживання судака діткам.

Рибу для приготування котлет необхідно вибирати якісну, рекомендовано свіжу. Але якщо такого в продажу немає, то підійде і свіжоморожена. Для того щоб котлети не вийшли «сухими», до складу використовуваних інгредієнтів обов'язково необхідно включити свіже несолоне сало чи масло.

Формою майбутніх котлет можна варіювати: від плоских і овальних, до пишних та круглих. Спосіб приготування на вибір: смаження, тушкування, запікання. Найбільш дієтичним варіантом вважається приготування на пару.

Котлети з судака необхідно подавати до столу гарячими, доповнюючи їх стравами з картоплі і салатами зі свіжих овочів.

Традиційний рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
філе судака - 0,6 кг
манна крупа - 1 ст. л.
несолоне сало - 100 г
сіль поварена - за смаком
ароматний чорний перець - за смаком
цибулина - 1 шт.
булка біла - 2 шматочка
незбиране молоко - 100 мл
яйце куряче - 1 шт.
коріандр мелений - щіпка
масло рослинне - для обсмажування
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 127 Ккал

Приготування котлет з судака:

  1. Філе судака умийтесь і осушіть, за допомогою кухонних паперових рушників. Якщо воно було заздалегідь заморожене – розморозьте. Наріжте філе на маленькі шматочки і покладіть в глибоку миску для приготування фаршу;
  2. Потім з булки зніміть шкірку, а м'якоть залийте холодним молоком і ретельно розімніть. Після цього, додайте яйце і манну крупу. Перемішайте. Манке необхідно 15-17 хвилин для набухання;
  3. Свіже сало пропустіть через м'ясорубку і додайте до риби;
  4. Очищену цибулину наріжте, як можна дрібніше, за допомогою ножа і всипте до шматочки рибного філе. Слідом відправте та розмочену булку з нахабною манною крупою. Посоліть, приправте свіжозмелений чорним перцем і щіпкою коріандру. Ретельно вимісіть масу і злегка відбийте про краї миски, в якій замішуєте фарш;
  5. Товстостінну сковороду наповніть олією і розжарте. Змочіть руки в холодній воді і приступайте до формування рибних котлеток;
  6. Приготовлені напівфабрикати викладайте в розпечене масло і обсмажуйте на помірному вогні під закритою кришкою, до рум'яності з кожної сторони;
  7. Традиційні рубані котлети з судака подаються до столу в гарячому вигляді, доповнені гарніром у вигляді картопляного пюре і свіжими овочами.

Смачні котлети з судака, запечені в духовці

Інгредієнти:

  • рибне філе – 1 кг;
  • картопля – 2 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 3 шт.;
  • сало свіже – 150 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • чорний мелений перець;
  • крупнокаменная сіль;
  • суміш «Хмелі-сунелі» — 5 м;
  • панірувальні сухарі.

Тривалість приготування: 50 хв.

Енергетична цінність на 100 г: 120 кКал.

Покрокове опис:

  1. Охолоджене філе судака і очищений ріпчасту цибулю наріжте на невеликі шматочки і подрібніть за допомогою блендера;
  2. Сало пропустіть через м'ясорубку з дрібною решіткою;
  3. Очищений картопля натріть на тертці;
  4. З'єднайте всі інгредієнти, додайте до них свіже куряче яйце, приправити сіллю, ароматним чорним перцем і сумішшю прянощів «Хмелі-сунелі». Вимісіть масу до однорідності;
  5. З приготованого рибного фаршу сформуйте невеликі круглі котлетки, обваляйте їх з усіх в панірувальних сухарях і викладіть в один ряд на промаслений лист;
  6. Випікайте вироби впродовж 25 хвилин при 1800С;
  7. Смачні і легкі котлети з судака, запечені в духовці готові до подачі до столу. На гарнір можна подати відварні макарони, соус «Тартар» і свіжі томати.

Рибні котлети з фаршу, приготовані на пару

Складові:

  • рибний фарш (з судака) – 1 кг;
  • свіжі гливи – 0,5 кг;
  • вершкове масло – 200 г;
  • кам'яна сіль;
  • суміш перців;
  • куряче яйце – 1 шт.;
  • мелений лавровий лист – 2 г;
  • лимонний сік – 50 мл

Тривалість приготування: 40 хв.

Кількість кКал на 100 г: 122.

Поетапне опис приготування:

  1. Гриби умийтесь, відкиньте на друшляк, нехай стече вся зайва рідина. Потім помістіть їх у чашу блендера і подрібніть. Після цього додайте до них охолоджений рибний фарш, вершкове масло і, цього разу, подрібніть всі разом;
  2. Перекладіть фарш в миску, додайте до нього свіже яйце, лимонний сік, щіпку меленого лавра, суміш перців, сіль. Вимісіть, злегка відбийте і залиште на 5-7 хвилин;
  3. Увімкніть пароварку, як зазначено в інструкції. Сформуйте з фаршу невеликі котлетки і покладіть їх на дно пароварки. Зверніть увагу на те, що вироби не повинні стикатися один з одним;
  4. Готуйте рибні котлети в пароварці протягом 25 хвилин, а потім акуратно перекладіть їх на блюдо і завантажуйте другу партію;
  5. Смачні, дієтичні котлети, приготовлені з фаршу судака, готуються досить легко і не містять у своєму складі нічого зайвого. Приємного апетиту!

Окрошка на тані — цікаве блюдо, яке так підійде для літнього меню.

Суп з грибами з глив — тут є свій секрети, читайте нашу статтю.

Молочний коктейль з морозивом і бананом приготувати дуже просто, але якщо ви хочете зробити щось незвичайне прочитайте нашу статтю.

Котлети з сиром і овочами

Компоненти для приготування:

  • фарш судака – 500 г;
  • сир «Голландський» — 100 г;
  • морква – 1 шт.;
  • болгарський цибуля – 1 шт.;
  • суміш перців, сіль;
  • яйце – 1 шт.;
  • масло оливи.

Час приготування: 40 хв.

Харчова цінність на 100 г: 126 кКал.

Покрокове опис:

  1. Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. Обсмажте овочі до м'якості в невеликій кількості олії;
  2. Сир подрібніть на тертці з дрібними зубцями;
  3. Фарш з'єднайте судака з обсмаженими овочами і подрібненим сиром. Додайте суміш перців, сіль, куряче яйце і ретельно вимісіть;
  4. З приготованого фаршу сформуйте невеликі овальні котлетки і обсмажте на розпеченій сковороді по 2-3 хвилини з кожного боку. При бажанні, котлети перед обсмажуванням можна обваляти в паніровці;
  5. Соковиті ароматні котлети із судака з сиром і овочами готові. Подавайте до столу в гарячому вигляді.

Корисні поради

Для того щоб в котлетах не був присутній запах твані, для приготування фаршу використовуйте молоду рибу. Молодий судак відрізняється невеликими розмірами. Та й філе у такого є соковитіше.

Якщо ви готуєте рибний фарш самостійно, запам'ятайте, той, який пропущений через м'ясорубку двічі, виходить ніжніше і легшим.

Для того щоб котлети виходили соковитіше, перед обсмажуванням обваляйте вироби в білих сухарях.

Що ще почитати: