21 апрель 2019 4 011

Як правильно маринувати і готувати курку у вині

Курка і вино – класика? В принципі, вже цілком можна і так сказати. Ми будемо маринувати м'ясо в алкоголі, щоб отримати його ще більш смачним, ароматним і соковитим.

Як вибирати і маринувати курку

Замаринувати м'ясо – одне з найпростіших завдань, які можуть зустрітися в кулінарії. Для цього потрібно просто вдало з'єднати спеції, щоб в результаті отримати хороший, смачний результат.

Чорний перець, бадьян, кориця, кардамон, чилі, імбир, м'ята – кращі прянощі для вина і курки. Якщо ви будете використовувати їх для приготування даного страви, то завжди будете на висоті.

Наступний важливий момент для приготування смачної страви – вибір основного інгредієнта. На даний момент це курка. Основна частина рецептів включає в себе філейну частину птиці, тому ми розповімо саме про неї. Точніше про те, як його правильно вибрати.

Купуючи філе дуже важливо звернути увагу на зовнішній вигляд продукту в першу чергу. На м'ясі не повинно бути крові, подряпин, переходів в інші відтінки і інших дефектів.

Колір м'яса ніжно-рожевий, блідий. Яскравий колір повинен побут у свинини, яловичини або телятини.

При купівлі філе обов'язково натисніть на нього. Якщо м'ясо не заморожувалося, вм'ятина пропаде менш ніж за секунду. Якщо ж продукту для «відновлення» потрібно кілька секунд, значить, на жаль, він вже був заморожений і втратив пружність своїх волокон.

Також важливо купувати м'ясо в першій половині дня і бажано вранці. Адже чим раніше ви підете за покупками, тим буде свіже м'ясо. Після обіду філе може бути вже сухим від того, що вже заветріться.

Купуючи м'ясо, важливо пам'ятати про те, якого розміру повинна бути курка. Пам'ятайте, що філе не може бути розміром з курку і якщо воно занадто велике, найімовірніше, тут використовувався гормон росту для збільшення туші птиці.

Знаючи як вибрати курку, можна брати улюблене вино і відразу ж відправлятися на кухню, щоб приготувати смачний, ситний, соковитий, пряний вечерю, від якого ніхто не зможе відмовитися!

Як запекти картоплю в мундирі в фользі в духовці читайте в наш статті.

Наваристий борщ з м'ясом по класичному рецепту тут.

Читайте як приготувати шоколадний кекс в мультиварці, а також інші рецепти тут.

Філе курки у вині на сковороді
Інгредієнти Кількість
цибулі-шалот - 1 шт.
солі - 15 г
часнику - 5 зубчиків
лайма - 1 шт.
чебрецю - 10 г
вина - 500 мл
курячих філе - 4 шт.
рослинної олії - 100 мл
лавра - 2 листочка
білого перцю - 5 г
Час приготування: 145 хвилин Калорійність на 100 грам: 142 Ккал

Приготування:

  1. Цибуля очистити, вимити його проточною водою і нарізати кубиками;
  2. Часник теж очистити, всі часточки пустити під прес;
  3. Викласти цибулю і часник в ємність для маринування – найкраще підійде контейнер, який можна закрити кришкою;
  4. Туди відправити сіль, сік цілого лимона, чебрець, вино, масло, листочки лавра і білий перець;
  5. Масу добре змішати, щоб стала однорідною;
  6. Філе сполоснути, видалити плівки і жирові нитки, помістити в маринад;
  7. Закрити кришку контейнера і прибрати в холодильник на дві години;
  8. По закінченню часу розігріти сковорідку;
  9. Викласти в неї шматки м'яса, смажити до готовності, не забуваючи перевертати, щоб прожарювати рівномірно.

Курка в червоному вині в духовці по-французьки

  • 420 мл червоного вина;
  • 15 г спецій для курки;
  • 5 головок цибулі;
  • 4 курячих стегенця;
  • 210 мл томатного соусу.

Час – 1 година + 9 годин.

Калорії – 112.

Приготування:

  1. Стегенця вимити, порізати на гомілки і стегна;
  2. Обсушити м'ясо і викласти в глибоку ємність;
  3. Цибуля очистити від лушпиння, вимити його і нарізати півкільцями;
  4. Додати цибулю до курки, перемішати;
  5. Додати спеції для птиці, якщо потрібно, трохи солі;
  6. Обім'яти все руками, щоб рівномірно розподілити спеції по м'ясу;
  7. Додати вино і томатний соус, знову перемішати руками;
  8. Закрити ємність кришкою, прибрати в холодильник на дев'ять годин;
  9. Після цього розігріти духовку до середньої температури, вийняти форму для випічки;
  10. Укласти в неї курку і між шматочками птиці помістити півкільця цибулі;
  11. Запікати протягом двадцяти хвилин, потім вийняти форму і полити курку соусом, що буде на дні форми і повернути плиту в духовку ще на двадцять хвилин.

Тушкована курка в білому вині по-італійськи

  • 4 курячих стегенця;
  • 6 часточок часнику;
  • 320 мл білого вина;
  • 5 р італійських трав;
  • 5 г паприки;
  • 45 мл олії оливи.

Час – 1 годину і 15 хвилин.

Калорії – 161.

Приготування:

  1. Зубчики часнику очистити, зрізати їм сухі кінці;
  2. Розігріти сковорідку з олією, кинути туди цілі зубчики часнику, смажити до рум'яності;
  3. Стегенця промити, розрізати на гомілки і стегна і видалити все зайве – жир, шкіру, плівки;
  4. Викласти курку на сковороду, додати спеції, трохи солі;
  5. Перемішати компоненти, щоб рівномірно розподілити всі спеції за птицею;
  6. Включити вогонь і смажити курку по п'ять хвилин з боку до рум'яної скоринки;
  7. Налити вино, закрити кришку і тушкувати до сорока хвилин до готовності.

Рецепт приготування страви на мангалі

  • 2000 р курячих крил;
  • 10 перців горошком;
  • 380 мл червоного вина;
  • 10 г солі;
  • 20 г базиліка;
  • 20 г чебрецю;
  • 20 г орегано;
  • 5 г чорного перцю;
  • 10 г кайенского перцю.

Час – 25 хвилин + ніч.

Калорії – 139.

Як смажити курячі крильця з червоним вином на мангалі:

  1. Крильця промити, нарізати їх по суглобам і помістити в ємність для маринування;
  2. Залити вином і трохи перемішати;
  3. Додати сіль, чорний перець з кайенским і запашним;
  4. Туди ж базилік, чебрець і орегано;
  5. Масу перемішати і накрити кришкою або пленой;
  6. Прибрати в холодильник хоча б на годину, а краще на всю ніч;
  7. Викласти готові крильця на решітку і смажити до готовності на вугіллі;
  8. Перевертати плиту бажано раз у дві хвилини.

Корисні поради

Пам'ятайте, що чим довше маринується м'ясо, тим смачніше і насиченішим воно буде. Але тут важливо знати про те, що якщо до складу вашого маринаду входить оцет, то маринувати м'ясо в ньому можна не довше трьох годин. Потім продукт стане сухим, втратить весь сік.

Починаючи збирати компоненти для маринаду, не забувайте, що ємність повинна закриватися. Звичайно, можна використовувати і харчову плівку, але це не те, що потрібно.

Щоб із-за тривалого маринування посуд не забрала у м'яса і спецій запах, краще використовувати ємності зі скла або кераміки. Також можна використовувати емальований сталь. З дерева ємності краще не користуватися, так як цей матеріал, як жоден інший чудово вбирає всі аромати. Алюмінієва ж посуд може бути просто хімічно небезпечна в такому випадку.

Якщо ваше м'ясо вже размораживалось, то ми зовсім не можемо рекомендувати вам маринувати його. Вийде далеко не те, що повинно вийти.

Приготувати маринад, завжди потрібно пам'ятати про те, що він обов'язково повинен «з головою» покривати всі шматочки м'яса.

Ще один хороший і дієвий метод маринування м'яса – маринувати його в самому звичайному пакеті. Туди просто потрібно помістити шматочки м'яса, потім залити маринад і обім'яти його. Це до речі, хороший варіант для того, щоб не бруднити руки маринадом. До того ж, в такому випадку руки не будуть забирати потрібну частину маринаду.

Якщо м'ясо помістити під прес, то можна не маринувати його так довго. До того ж, під гнітом маринад більшою мірою поділиться своїми смаками і ароматами.

Для любителів курки у вині рекомендуємо спробувати всі рецепти, щоб ще сильніше і ще міцніше закохатися в птаха, готувати її ще частіше, щоразу вдосконалюючи смак. Це смачно, дуже соковито і завдяки спеціям цей смак просто неможливо забути. Переконайтеся в цьому самі!

Що ще почитати: