06 июнь 2019 117

Як зварити збірну м'ясну солянку з картоплею

Збірна солянка – це блюдо, яке прийшло до нас від наших предків. Багато хто сприймає його як святковий. І дійсно, ситна смачна м'ясна солянка стане ідеальним частуванням будь-якого святкового столу. Як же готується солянка?

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
води - 2,5 літра
свинячих ребер - 250 г
картоплі - 5 шт.
телятини - 150 г
копченого м'яса - 250 г
цибулин - 1 шт.
моркви - 1 шт.
солоного огірка - 2 шт.
томатної пасти - три столові ложки
олії соняшникової - 2 столові ложки
часнику - 3 зубчики
перцю і солі, спецій, лимона - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 75 Ккал

Солянка – поживна і ситне блюдо. Воно може з успіхом замінити і перше, і друге. Класичний рецепт солянки передбачає наявність трьох видів м'яса. У суп можна додати будь-які сосиски, ковбаси, шинку, м'ясо на кісточці, реберця, сардельки. Основа страви – це міцний м'ясний бульйон. Саме цим і знайома солянка.

Покроковий рецепт солянки м'ясної збірної з картоплею:

  1. М'ясо і ковбасу складають у воду, варять не менше півтора годин.
  2. Після того, як м'ясо буде готове, його потрібно вийняти з бульйону і трохи остудити. Остигле м'ясо поділяють на шматочки і кладуть назад в бульйон.
  3. У бульйон з м'ясом нарізають кубиками картоплю.
  4. Як тільки суп закипить, вогонь необхідно зробити мінімальний і продовжувати варити.
  5. На соняшниковій олії обсмажують моркву і цибулю. Морква повинна бути натерта на дрібній тертці.
  6. У сковороду з цибулею і морквою додають порізані соломкою солоні огірки і обсмажують не менше трьох хвилин.
  7. У сковороду додають томатну пасту, отриману засмажку відправляють в бульйон.
  8. Після того, як бульйон закипить, в нього додають приправи і часник.

Перед подачею суп прикрашають лимоном і маслинами.

Солянка збірна м'ясна з картоплею та ковбасою

Рецептів солянки дуже багато, в основному це блюдо вимагає тривалого часу приготування. Але є і такий рецепт, який підійде, якщо до вас несподівано завітали гості. Швидко можна приготувати солянку з картоплею та ковбасою. В якості інгредієнтів потрібно:

  • півкілограма будь-яких м'ясних виробів (реберця, ковбаси, сосиски):
  • одна морква;
  • картопля п'ять штук;
  • дві цибулини;
  • дві столові ложки томатної пасти;
  • два маринованих огірка;
  • лавровий лист;
  • лимон, маслини, сметана для прикраси.

Час приготування – 45 хвилин.

Калорійність – 35 ккал на 100 грам.

Кількість інгредієнтів розрахована на два з половиною літри води.

Спосіб приготування:

  1. У киплячу воду засипають порізану кубиками картоплю.
  2. Цибулю і моркву обсмажуються на олії.
  3. Огірки нарізати смужками, дрібними шматочками ріжеться ковбаса.
  4. У смажену цибулю і моркву додається ковбаса і томатна паста, наприкінці кладуть огірки і тушкують кілька хвилин.
  5. Готова заправка додається в киплячу воду з картоплею.
  6. У суп кладуть перець, лавровий лист і зелень, кип'ятять не менше 10 хвилин.

Перед подачею суп повинен трохи настоятися.

Рецепт м'ясної солянки з картоплею і капустою

У солянки овочеві з м'ясом можна додавати будь-які овочі. Найчастіше це блюдо готується з капустою. Для приготування можна використовувати будь-які ковбасні вироби.

Інгредієнти:

  • качан капусти:
  • 400 г м'яса;
  • 400 г будь-яких сосисок або ковбас;
  • одна морква;
  • чотири помідора;
  • дві цибулини;
  • спеції.

Час приготування – 55 хвилин.

Калорійність страви – 68 ккал на 100 грам.

Рецепт покроково:

  1. М'ясо нарізати кубиками і обсмажується на соняшниковій олії. Якщо для супу береться яловичина, то необхідно якомога довше згасити, щоб м'ясо було м'якше.
  2. Цибулю дрібно нарізати, моркву труть на дрібній тертці, всі інгредієнти додаються до м'яса і обсмажуються.
  3. Капуста шинкуется і додається в м'ясо з овочами. Як тільки вона стане менше в обсязі, в сковорідку кладуть помідори. З них необхідно попередньо зняти шкірку. Для того, щоб шкірка легше відстала, потрібно зробити розрізи і опустити їх в киплячу воду. Після того, як помідори будуть ошпарены в окропі, шкірка легко відійде.
  4. У сковорідку потрібно налити трохи води і тушкувати не менше десяти хвилин.
  5. Сосиски або ковбасу нарізати маленькими шматочками і додаються в тушковані овочі. Блюдо тушкується до готовності капусти.
  6. В кінці приготування додається зелень, лавровий лист і перець.

Солянку з капустою можна приготувати навіть в духовці. Для цього рецепта знадобиться:

  • 400 р свинини;
  • качан капусти;
  • одна морква;
  • дві цибулини;
  • дві столові ложки томатної пасти;
  • спеції, рослинна олія.

Час приготування страви – 60 хвилин.

Калорійність – 78 ккал на 100 грам.

Страва готується у великому горщику. Свинину необхідно нарізати кубиками і обсмажити на великому вогні протягом п'яти хвилин. Цибулю дрібно шинкуется і обсмажується разом з м'ясом. М'ясо з цибулею складають у горщик, туди ж додається нашаткована капуста, натерта морква. Овочі з м'ясом перемішуються з томатною пастою. Готується блюдо в духовці протягом 40 хвилин.

Читайте як приготувати смачну сирну запіканку на сковороді.

Читайте як приготувати цікаву закуску — батон в духовці з різними начинками.

Гречка з курячої печінки — спробуйте зварити смачну страву за домашніми рецептами.

Рецепт страви в мультиварці

Солянка, приготовлені на м'ясному бульйоні в мультиварці, готується без зайвих клопотів і виходить дуже ситна і смачна. Для приготування страви потрібно:

  • 400 г копчених м'ясних продуктів. Це можуть бути сосиски, ковбаси копчені ребра;
  • півкілограма свинини або яловичини;
  • картопля – п'ять штук;
  • дві цибулини;
  • чотири солоних огірка;
  • одна столову ложку томатної пасти;
  • лавровий лист, спеції;
  • маслини.

Час приготування – три години.

Калорійність – 75 ккал на 100 грам.

М'ясо промивається, нарізають шматочками і вкладається в мультиварку. У чашу додається два з половиною літри води. Страва готується протягом двох годин у режимі гасіння. Через десять хвилин після закипання, в бульйон додають картоплю. По закінченні часу бульйон потрібно остудити, м'ясо порізати дрібними шматочками і перемішати разом з ковбасою і сосисками.

Цибулю і моркву обсмажуються на олії в режимі випічка протягом семи хвилин, туди ж додаються нарізані кружечками маслини і шматочки солоних огірків. В пасеровку додається томатна паста, сосиски і м'ясо. Все заливається бульйоном і готується в режимі випічка 20 хвилин.

Корисні поради

Для того, щоб солянка вийшла ідеальною, потрібно дотримуватися кількох простих порад:

  1. Солянка хороша тим, що для її приготування можна використовувати будь-які види м'яса, ковбасні вироби. Найсмачнішою виходить солянка, в яку входять не менше трьох видів м'яса.
  2. Особливий аромат страви додадуть гриби. Їх можна використовувати як солоними, так і сушеними.
  3. Солянку можна приготувати як перша і як друге блюдо. Якщо воно мається на увазі, як суп, то варять м'ясну солянку з додаванням картоплі. Якщо страва має грати роль другого, то його готують з овочами і роблять більш густим, як рагу.
  4. Закладати інгредієнти потрібно по черговості. Наступний компонент додають тільки тоді, коли закипить попередній.
  5. Тушкуватися страва має на повільному вогні. Не можна, щоб воно сильно кипіло. Це призведе до того, що шматочки сильно розваряться, і солянка перетворитися на пюре.
  6. Солоні інгредієнти і томатну пасту не можна закладати в суп рано. Вони зупиняють процес приготування. Це призведе до того, що картопля залишиться жорстким. Огірки з томатною пастою рекомендується попередньо гасити окремо.
  7. В солянку додають маслини. Але мало хто знає, що смак надають не самі маслини, а саме їх кісточки. Рекомендується класти в суп цілі плоди, а не нарізати їх шматочками.
  8. Бульйон потрібно варити тільки на м'ясних виробах натурального копчення, приготовані на рідкому димі, можуть зіпсувати смак супу.
  9. Лимон потрібно класти в суп перед подачею, інакше смак вийде кислуватий.
  10. Перед подачею солянка повинна настоятися мінімум півгодини. Так суп вийде більш ароматним і насиченим.

Збірна м'ясна солянка з картоплею – дивовижне блюдо, яке може не тільки стати першим і другим на нашому столі, але і послужити прикрасою святкового вечері.

Що ще почитати: