09 май 2019 42

Як смачно приготувати солянку зі свининою

Солянкою називають дуже наваристий суп з характерною кислинкою. Крім того, є і друга страва, до складу якого обов'язково входять капуста і м'ясо. Як би там не було, це дуже апетитно!

Капустяна солянка зі свининою
Інгредієнти Кількість
помідорів - 2 шт.
томатної пасти; - за смаком
капусти білокачанної - 1 шт.
олії соняшникової - 40 мл
цибулі-порей - 1 шт.
моркви - 2 шт.
свинини - 0,7 кг
спецій - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 99 Ккал

По-справжньому ситне осіннє блюдо, аромат якого миттєво пробуджує апетит!

Як приготувати:

  1. Капусту вимити, приберіть перші два-три листи. Решті качан нашаткуйте тонкою соломкою, потім притисніть її руками кілька разів.
  2. У велику каструлю або казан налити олію, почекайте, поки воно розігріється, а потім перекладіть сюди капусту. Тушкуйте її хвилин двадцять, періодично перемішуючи.
  3. Наріжте Брусочками вимиту свинину.
  4. М'ясо обсмажте на окремій сковороді до утворення легкої скоринки.
  5. Перекладіть свинину до капусти.
  6. Крупно натерти очищену моркву і обсмажте її там, де смажилася свинина.
  7. Лук-порей наріжте півкільцями і додати до моркви, тушкуйте три хвилини.
  8. Поріжте часточками помідори і покладіть їх до овочів на сковороді.
  9. Приправте овочеву суміш, тушкуйте кілька хвилин, потім вмішайте кілька ложок томатної пасти.
  10. Додайте овочі до капусти і тушкуйте до готовності, після чого подавайте до столу.

Порада: томатну пасту можна замінити на кетчуп, він може бути і гострим.

Український рецепт

Колоритне українське блюдо, яке підкорить будь-якого своїм виглядом і смаком.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цибулин 2 шт.
спецій за смаком
ковбаси копченої 0,2 кг
сала 60 г
солоних огірків 4 шт.
свинини 0,5 кг
лимона 6 скибочок
томатної пасти 30 г
часнику 3 зубця
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 174 ккал

Як приготувати:

  1. Наріжте шматок свинини брусочками. З них зваріть бульйон, обов'язково знявши піну, яка утворилася.
  2. Зніміть плівку з ковбаси і поріжте її невеликою соломкою.
  3. Зріжте з огірків шкірку і покришіть їх так само, як і ковбасу.
  4. Дрібними кубиками сало поріжте.
  5. Очистіть часник і цибулю, наріжте їх як можна дрібніше.
  6. У гарячу сковороду покладіть сало і дайте йому трохи підтанути.
  7. Після цього помістіть сюди цибулю з часником і трохи обсмажте їх.
  8. Вмішайте томатну пасту, ковбасу і огірки.
  9. Приправте і тушкуйте близько п'яти хвилин.
  10. Отриману томатну суміш введіть в готовий бульйон, приправте і готуйте під кришкою ще хвилин десять.
  11. Подавайте до столу, прикрасивши часточкою лимона.
Порада: також в якості прикраси для супу використовують маслини.

Збірна солянка зі свининою

Досить швидкий рецепт, в якому є і класична кислинка, і різноманітність м'ясних продуктів.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цибулин 1 шт.
листя лавра 4 шт.
свинини 0,4 кг
спецій за смаком
шинки 0,2 кг
томатної пасти 35 г
петрушки 1 пучок
маслин 1 банку
огірків солоних 3 шт.
ковбаси вареної 0,2 кг
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 176 ккал

Як приготувати:

  1. З вимитої шматочки свинини зваріть бульйон. До нього додайте листя лавра і спеції.
  2. Після цього витягніть м'ясо і дайте йому охолонути.
  3. Однаковими кубиками або соломкою наріжте шинку, варену ковбасу та м'ясо.
  4. Дрібно наріжте цибулину, петрушку і солоні огірки. Усі ці компоненти обсмажте на сковороді з додаванням томатної пасти протягом десяти хвилин.
  5. Отриману томатну суміш перекладіть в бульйон разом з м'ясними виробами і варіть ще десять хвилин на середньому вогні.
  6. Вилийте в суп маслини разом з розсолом, дайте йому закипіти, а потім подавайте до столу.

Порада: в суп можна додавати й інші ковбасні вироби. Наприклад, салямі.

Як варити в мультиварці

Цікавий варіант приготування з додаванням маринованих грибів.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
мови свинячого (відвареного) 0,2 кг
бульйону 1 л
лімонов 0,5 шт.
моркви 1 шт.
зелені за смаком
цибулин 1 шт.
оливок 10 шт.
спецій за смаком
ковбаси копченої 150 г
огірків солоних 5 шт.
томатної пасти 15 г
грибів маринованих 0,1 кг
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 48 ккал

Як приготувати:

  1. У чашу мультиварки влийте трохи олії.
  2. Натріть очищену моркву і дрібно наріжте цибулю. Їх обсмажте в мультиварці на протязі двадцяти хвилин в режимі «Смаження».
  3. Через сім хвилин обсмажування овочів додайте порізані кубиками огірки.
  4. Відразу ж наріжте невеликими шматочками гриби і соломкою ковбасу, додайте в чашу.
  5. До закінчення програми додайте ложку томатної пасти і перемішайте.
  6. Відварний язик поріжте соломкою, як і ковбасу. Перекладіть його до решти продуктів.
  7. Залийте в чашу бульйон, бажано гарячий. Закрийте кришку пристрою і виберіть режим «Гасіння» з таймером на годину.
  8. Через п'ятнадцять хвилин після закипання додайте в суп розрізані навпіл оливки, нашатковану петрушку і часточки лимона.
  9. Подавайте до столу зі сметаною.

Порада: для вираженого грибного аромату використовуйте грибну приправу. Також можна використовувати сушені гриби, але їх попередньо потрібно замочити і обсмажити.

Солянка зі свининою, яловичиною і картоплею

Ще більш ситний варіант солянки, в який додається картопля. Головне – все порубати дрібно.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
олії соняшникової 45 мл
води 2,5 л
яловичини 0,2 кг
свинини 0,2 кг
спецій за смаком
цибулин 2 шт.
лимона за смаком
огірків маринованих 0,2 кг
моркви 1 шт.
листя лавра 2 шт.
томатної пасти 50 г
оливок за смаком
картоплі 0,2 кг
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 42 ккал

Як приготувати:

  1. Зніміть з картоплі шкірку і наріжте його невеликими кубиками.
  2. Дуже дрібно наріжте цибулю без лушпиння.
  3. Очистіть моркву і потім дрібно натріть. Беріть або один великий плід, або два невеликих.
  4. Вказану кількість води закип'ятіть в каструлі і додайте сюди картоплю. Проваріть її протягом п'ятнадцяти хвилин.
  5. Мариновані огірки наріжте дуже дрібною соломкою, шкірку можна не використовувати.
  6. Всі м'ясні продукти поріжте максимально маленькими кубиками.
  7. Розігрійте сковорідку з невеликою кількістю масла і обсмажте в ньому спочатку цибулю.
  8. Потім додайте моркву і готуйте ще хвилини три.
  9. Далі покладіть м'ясо і смажте до тих пір, поки не з'явиться легка скоринка.
  10. Вмішайте томатну пасту і влийте сюди ополоник бульйону, в якому вариться картопля.
  11. Приправте, перемішайте і додайте солоні огірки.
  12. Накрийте сковорідку кришкою. Всі компоненти повинні тушкуватися близько дев'яти хвилин. Час від часу перемішуйте їх лопаткою.
  13. Після цього перекладіть інгредієнти в каструлю з картоплею, додайте листя лавра і за бажанням зелень.
  14. На слабкому вогні варіть ще шість хвилин, потім вимкніть і дайте супу настоятися ще хвилин п'ятнадцять.
  15. Перед подачею прикрасити оливками і лимоном.

Порада: якщо томатна паста попалася дуже кисла, її смак можна збалансувати, додавши ложку цукру.

М'ясне блюдо з кислою капустою

Ця страва ідеально підходить для зимового вечора: швидко зігріває і насичує. Лимон тут не використовується, так як кислоту дає квашена капуста.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
томатної пасти 30 г
свинини 0,8 кг
листя лавра 2 шт.
цибулин 2 шт.
бульйону 0,1 л
моркви 1 шт.
спецій за смаком
яблук кислих 0,5 шт.
капусти квашеної 1 кг
грудинки 180 г
цукру 5 г
кмину 2 г
Час приготування: 100 хвилин Калорійність на 100 грам: 124 ккал

Як приготувати:

  1. Грудинку і свинину порізати невеликими шматочками.
  2. Розжаримо велику сковорідку і спочатку покладіть сюди грудинку. Її жир трохи розтопиться, тому не потрібно буде додавати масло.
  3. Через пару хвилин додайте сюди і свинину. Обсмажте на сильному вогні до утворення скоринки.
  4. Натріть моркву без шкірки і дрібно наріжте очищений цибулю. Додайте овочі до м'яса.
  5. Через п'ять хвилин вмішайте сюди дві ложки томатної пасти.
  6. Додайте квашену капусту, перемішайте.
  7. На мінімальному вогні тушкуйте все інгредієнти приблизно півгодини. Обов'язково накрийте кришкою.
  8. Приправте і всипте дрібку кмину.
  9. Кисле яблуко порізати невеликими шматочками, не використовуючи шкірку і серцевину. Додайте його в сковорідку.
  10. Влийте бульйон і поцукруйте. Накрийте кришкою і готуйте ще півгодини.
  11. Перед подачею присипте страву зеленню.

Порада: якщо капуста нашинкована занадто довгою соломкою, розріжте її на частини коротше, щоб зручно було їсти.

На нашому сайті є й інші варіанти приготування збірної солянки з копченостями.

А тут читайте, як приготувати смачну солянку з куркою на обід.

Рецепти приготування ситних і поживних супів з баклажанами шукайте тут.

Як приготувати з рисом і грибами

Наваристий суп з додаванням рису і свіжих грибів – нетрадиційний спосіб приготування солянки. Виходить дуже смачно!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
часнику 5 зубців
капусти 0,5 кг
рису 0,3 кг
спецій за смаком
свинини 0,8 кг
помідорів 2 шт.
грибів 0,4 кг
олії соняшникової 35 мл
цибулин 1 шт.
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 161 ккал

Як приготувати:

  1. Дрібно наріжте капусту, моркву і цибулину.
  2. Очистіть помідори від шкірки, м'якоть поріжте невеликими шматочками.
  3. Приберіть весь сміття з грибів і розріжте їх на кілька шматочків.
  4. Порубаєте свинину на брусочки і обсмажте на невеликій кількості олії.
  5. Влийте сюди півтори склянки гарячої води і тушкуйте до напівготовності хвилин двадцять.
  6. На іншій сковороді обсмажте разом цибулю з морквою і помідорами.
  7. В овочеву засмажку додайте приправи і наполовину готове м'ясо.
  8. Сюди ж викладіть всі гриби і готуйте ще п'ять хвилин.
  9. Додайте сюди половину капусти, а на неї рівним шаром викласти промитий рис.
  10. Розподіліть другу частину капусти зверху.
  11. Додайте ще води, щоб вона злегка покривала капусту.
  12. Приправте і покладіть цілі зубки часнику. Тушкуйте п'ять хвилин після закипання.
  13. Перед подачею дайте страві постояти хвилин п'ять.
Порада: щоб всі інгредієнти стали м'якшими і пахучіше, їх можна довести до готовності в духовці.

Корисні поради

Всього існує більше 800 рецептів солянки, тому експерименти тут вітаються. Використовуйте копчене м'ясо для додання особливого аромату і смаку. Також для копченості можна використовувати трохи рідкого диму.

Крім різних видів м'яса і ковбаси, в солянку нерідко додають птицю і навіть рибу. Важливо, щоб усі інгредієнти були нарізані дрібно, це головна особливість страви.

Кисла і ситна солянка – улюблене блюдо росіян. Це важлива частина національної кухні, яка стане чудовим доповненням домашнього меню.

Що ще почитати: