15 апрель 2019 1 953

Варіанти приготування збірної солянки з копченостями

У нашій країні солянка – особливе блюдо. Її часто готують взимку і з чим завгодно: кладуть різні види м'яса, експериментують з кислими інгредієнтами, придумали до неї незвичайні добавки.

Збірна солянка на курячому бульйоні з копченостями
Інгредієнти Кількість
курячого бульйону - 600 мл
бекону - 40 г
салямі - 140 г
відвареного яловичого мови - 260 р
копченої грудинки - 140 г
копченої яловичини - 35 г
копчених ковбасок - 150 г
олії оливкової - 15 мл
масла «Селянського» - 15 г
томатної пасти - 50 г
лука - 75 г
каперсів - 10 г
оливок - 6-7 шт.
маринованих і солоних огірків - по 45 г
лимона, свіжої зелені, сметани - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 98 Ккал

Добре додавати в солянку розсіл, неважливо: капустяний або огірковий. І нарешті, оливки, вони потрібні для додання цього першого страви гостро-солоного смаку. Цю ж роль виконують каперси.

Як приготувати:

  1. Лук очистити і нарізати півкільцями. У важкій сковороді розігріти оливкову олію і вершкове масла, помішуючи, смажити цибулю 5 хвилин, додати томат і смажити до готовності овочів.
  2. Огірки нашаткувати соломкою, викласти на дно сотейника, налити трохи води і припустити овоч.
  3. Нарізати оливки кільцями, м'ясні інгредієнти — брусочками. Останні перемішати.
  4. Бульйон довести до кипіння, покласти обсмажену цибулю, огірки, каперси, оливки, м'ясне асорті, томити на слабкому вогні 10 хвилин, додати за смаком розсіл, сіль, поперчити.
  5. Готову страву розлити по тарілках, приправити свіжою зеленню, скибочкою лимона. Сметану поставити на стіл окремо.

Порада: якщо після святкового застілля залишилися м'ясні нарізки, можна використовувати їх для супу.

Рецепт на яловичому бульйоні

Не має значення, який взяти бульйон, головне, зробити його насиченим. Тому м'ясо краще взяти з кісточкою.

Вам будуть потрібні:

  • 0,7 кг яловичини з кісточкою;
  • 0,2 кг окосту варено-копченого;
  • 0,2 кг копченої курячої грудки;
  • 0,2 кг напівкопчених мисливських ковбасок;
  • 0,2 кг буженини;
  • 0,2 кг варено-копченого бекону;
  • 100 г свіжої моркви;
  • 150 г солоних огірків;
  • 60 г томату;
  • 1 жменька каперсів;
  • за смаком поперчити, посолити;
  • 2 листків лавра;
  • 8 маслин;
  • половинка лимона.

Якщо ви любите овочі, вам сподобається солянка з куркою і капустою.

Рецепт ситної солянки з картоплею для всієї родини можна знайти тут.

Цікавий смак має солянка з квашеною капустою, тут можна подивитися рецепт.

На приготування потрібно 1 година 30 хв.

Калорійність: 89 ккал.

Приготування:

  1. Для супу важливо вибрати хорошу яловичину і зварити з неї бульйон. Готове м'ясо вийняти з бульйону, нарізати шматочками.
  2. У глибокій сковорідці розігріти масло і обсмажити дрібно нарізані копченості до рум'яної скоринки.
  3. Тонко нашатковану цибулю підсмажити на олії, додати моркву, томат-пюре і тушкувати приблизно 5 хв.
  4. У бульйон відправити шматочки яловичини, всі копченості, нарізані скибочками огірки, лавровий лист, каперси. Приправити перцем, за смаком посолити.
  5. Додати тушковані овочі, варити 15 хвилин.
  6. Подавати з січеною зеленню, лимонним слайсом і маслинами.

Порада: як нарізати м'ясні продукти – виключно питання особистих уподобань, подобається більш однорідний суп, м'ясо дрібно нарізуйте.

Солянка з копченостями по-грузинськи

Для додання пікантною кислоти в зажарку кладуть томатну пасту. Вона є обов'язковим інгредієнтом солянки.

Потрібні:

  • 0,8 кг яловичої м'якоті;
  • 3 головки білого цибулі;
  • 800 мл бульйону;
  • 1 чарка сухого білого вина;
  • 20 г борошна;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 ст. л. м'якої гірчиці + 1 ст. л. томату;
  • 1 огірок солоний;
  • за смаком спеції.

Час приготування: 1,5 години. Одна порція містить 97 ккал.

Як готувати:

  1. Яловичу м'якоть нарізати смужками, обсмажити на маслі протягом 5 хв.
  2. Додати подрібнену цибулю, ще пару хвилин згасити. Ввести муку, перемішати і влити вино.
  3. Приправити м'ясо з цибулею і спеціями, додавши гірчицю з томатною пастою.
  4. Налити на сковороду бульйон і тушкувати на слабкому вогні до готовності яловичини. В кінці приготування в бульйон додається нарізаний брусочками огірок.

Порада: спеції прожарити на розпеченій сковороді перед тим, як додати в суп, тоді вони будуть пахнути.

Додаємо оливки для вишуканого смаку

Підкислюють блюдо зазвичай часточкою лимона. Це найкращий спосіб. Також у готову першу страву можна вичавити з лимона сік. При подачі викласти на блюдо 2 скибочки лимона.

Вам знадобляться:

  • 250 г вареної ковбаси;
  • 2 ч. л. каперсів;
  • 0,3 кг копченого м'яса;
  • 2 копчені ковбаски;
  • 8-9 оливок;
  • 1 лимон;
  • 30 г томату;
  • 1 цибулина;
  • 30-40 мл олії рафінованої;
  • за смаком покласти зелень, лавровий лист, сіль.

Необхідний час приготування: 40 хв. Порція містить 98 ккал.

Готуємо:

  1. Духовку розігріти до 200ºC. М'ясні інгредієнти нарізати кубиками, викласти в жароміцну каструлю і відправити на 10 хв. в духовку.
  2. Очистити цибулю, нарізати і обсмажити до прозорості на сковорідці з олією. Коли овоч приготується, додати томат.
  3. У каструлю з гарячою водою покласти м'ясні продукти, цибулю з томатом, сіль.
  4. Додати каперси, зелень, оливки. Варити на слабкому вогні, прибрати каструлю з конфорки і настоювати 15 хв.
  5. Подавати суп зі скибочкою лимона, за бажанням приправити сметаною.

Порада: багато господинь замість лимона додають оцет, але це зовсім інший смак, не радимо.

На відео — рецепт швидкої солянки з копченостями і оливками:

Рецепт страви з куркою і копченостями

Навариста і густа солянка хороша тим, що вона і втамовує голод, і зігріває в мороз. Пропонуємо рецепт солянки з копченою куркою.

Вам знадобляться:

  • 1 цибулина;
  • 25 мл рослинного масла;
  • за смаком свіжа зелень;
  • 2 свіжі моркви;
  • 1,5 л курячого бульйону;
  • 4 огірки (солоні);
  • 20 г томату;
  • 2 курячих стегенця (варено-копчених);
  • 10 маслин (без кісточки).

Потрібно для готування: 1 год. Порція солянки містить 99 ккал.

Приготування:

  1. Очистити цибулю, нарізати кубиками, моркву натерти. Нарізані овочі викласти на розігріту з олією сковорідку, посолити, поперчити і обсмажити.
  2. Розігріти в каструлі курячий бульйон, огірки нашаткувати соломкою.
  3. Коли овочі в сковорідці обсмажиться, додати томатну пасту, добре перемішати і налити 100 мл бульйону.
  4. У каструлю з рештою бульйоном покласти огірки, нарізані кружечками оливки.
  5. З стегенець зрізати м'якоть. Піджарку перекласти в каструлю, додати нарізане м'ясо. Томити солянку на плиті, установивши середню температуру, 10 хвилин цілком достатньо.
  6. Нарізати лимон тонкими слайсами, зелень дрібно порубати. Налити солянку в тарілку, прикрасити лимонною часточкою і свіжою зеленню.
Приправити страву можна цілими оливками, попередньо роздавивши їх плоскою стороною кухонного ножа.

Кулінарні секрети

Велика кількість солі змінює смак солянки зовсім не в кращу сторону. Як реанімувати пересолене блюдо:

  1. Швидка допомога – додати в солянку трохи кип'яченої води. Від пересолу вона буде врятована, але постраждає аромат страви.
  2. Радимо більш складний варіант: поки солянка вариться, додати в неї додаткові продукти. Можна покласти більше овочів — коли обсяг страви збільшиться, то концентрація солі обов'язково знизиться.
  3. Якщо солоний смак відчули, коли солянку розлили по тарілочках, не поспішаєте виливати. Додайте в блюдо більше подрібненої зелені і сметани.

На відео — один з кращих рецептів приготування солянки:

Що ще почитати: