09 март 2019 5 555

Домашні рецепти приготування печінки з підливою

Багато хто помилково вважають, що слово «підлива» — це елемент розмовної мови, і вживають замість цього слово «соус». Різниця цих слів у тому, що соус подається до столу окремо в спеціальній ємності, а підлива є доповненням різних гарнірів і подається у спільній з ними тарілці.

Крім того, всі інгредієнти соусу подрібнені і являють собою густу однорідну суміш, а в підливі можна зустріти великі шматки м'яса, овочів або грибів.

Печінка з підливою можна приготувати різними способами. Для підливи використовується і томатна паста, і сметана, і вершки, і також звичайна очищена вода. Приготування може відбуватися на сковороді в духовці і в мультиварці. Будь-який спосіб займає невелику кількість часу, але результат завжди вражає в незалежності від вибраного методу підготовки.

Поради щодо вибору субпродукту

Печінка дуже корисна для людського організму. Вона включає до свого складу такі елементи, як вітамін А і В, а також мінерали. До вибору продукту необхідно підійти з особливою уважністю, оскільки з легкістю можна наткнутися на субпродукти несвіжі, які не тільки втрачають свої корисні властивості, але ще й мають зіпсований характерний присмак.

Отже, необхідно звернути увагу на наступні характеристики:

  1. В першу чергу, необхідно придивитися до кольору печінки. Якісний продукт має коричневе забарвлення з бардовым відсвітом. У тому випадку, якщо продукт має занадто світлий жовтуватий відтінок, то це говорить про несвіжості печінки, а також про захворювання птиці сальмонелою, яка з легкістю передається людині і виражається сильними головними болями, розладом шлунка та підвищеною температурою;
  2. Потім варто визначити запах субпродукту. Свіжий продукт володіє приємним солодкуватим запахом, а от у випадку тривалого залежування печінка набуває ледь помітний аміачний запах;
  3. При виявленні на печінці згустків крові і яскраво-виражених судин не можна використовувати продукт для приготування. Ці ознаки говорять про годівлю птиці антибіотиками. Для тварин дані медикаменти приносять користь і захищають їх від хвороб, а ось у людини можливо прояв алергічної реакції;
  4. Часто на печінки можна виявити зеленуваті плями, які говорять про пошкодження жовчного міхура при обробленні птиці. У цьому випадку продукт буде мати дуже гірким смаком, який навряд чи припаде до душі кому-небудь;
  5. Печінка заморожена також має свої особливості. При наявності на ній оранжевого відтінку варто відмовитися від покупки, оскільки вона вже довго знаходиться в заморожених умовах. При багаторазовому заморожуванні продукт починає розвалюватися.

Перед приготуванням продукту варто приділити особливу увагу розморожування. Виконувати разморозку необхідно в холодильній камері при температурі не більше +5С. Тільки так субпродукт зберігає всі свої корисні властивості.

Після повного розморожування, продукт промивається під холодною проточною водою і звільняється від плівки і жовчних проток.

Куряча печінка з підливою - простий рецепт
Інгредієнти Кількість
очищена вода - 250 мл
печінка куряча - 300 г
ріпчаста цибуля - 150 г
морква - 150 г
рафінована соняшникова олія - 50 мл
пшеничне борошно вищого сорту - 10 г
томатна паста - 10 г
сіль і приправи - на особистий розсуд
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 г: 78 Ккал

Цей варіант приготування курячої печінки займе невелику кількість часу, але в результаті виходить смачне блюдо в підливці кисло-солодкого смаку. Ще одним помітним перевагою рецепту є низька калорійність печінки на виході. Тому ароматне блюдо можна вживати навіть сидячи на дієті.

Як приготувати страву:

  1. Субпродукт промити в холодній воді, очистити від плівки;
  2. Овочі почистити, вимити і висушити;
  3. Сковороду розігріти на плиті, додати рослинного масла. Викласти туди підготовлену печінку і обсмажувати до тих пір, поки не випарується вся виділена рідина;
  4. Цибулю, нарізати у формі півкілець і додати в сковороду. Обсмажувати протягом п'яти хвилин;
  5. Моркву нарізати у формі тоненьких шматочків і додати в сковороду. Також обсмажувати ще протягом п'яти хвилин;
  6. Додати до печінки і овочів необхідну кількість борошна і швидко ретельно перемішати;
  7. Туди ж додати томатну пасту, перемішати, а потім залити все підготовленим кількістю води;
  8. Додати трохи солі і приправ, накрити сковороду кришкою і тушкувати страву протягом 15 хвилин.

Як приготувати яловичу печінку з грибною підливою

Печінка, приготована за цим рецептом, зможе здивувати навіть затятих супротивників цього продукту. Для приготування потрібно:

  • яловича печінка – ½ кг;
  • ріпчаста цибуля – 2 штуки;
  • подрібнені печериці (консервовані) – 1 банка;
  • твердий сир – 100 грам;
  • сметана середньої жирності – 200 мл;
  • борошно пшеничне вищого сорту – ½ склянки стандартних розмірів;
  • рафінована рослинна олія – 50 мл;
  • сіль і спеції на особистий розсуд.

Час приготування – 45 хвилин.

Калорійність – 215 ккал.

Етапи приготування печінки:

  1. В першу чергу, печінка необхідно підготувати. Для цього потрібно видалити плівку. Щоб полегшити завдання продукт потрібно трохи підморозити. Викласти очищену печінка в ємність і залити свіжим коров'ячим молоком. Залишити на кілька годин. Це необхідно для того, щоб продукт став менш гірким і більш м'яким;
  2. Цибуля звільнити від лушпиння, вимити і нарізати у формі тоненьких півкілець;
  3. Твердий сир подрібнити на тертці великого розміру;
  4. У підготовлену борошно додати сіль і необхідні спеції. Ретельно перемішати складу;
  5. Субпродукт нарізати на шматки потрібного розміру, а потім обкачати в підготовленій борошні;
  6. Сковороду розігріти на плиті, обробити олією, викласти туди підготовлену печінку і обсмажити з усіх сторін;
  7. На чистій сковороді, обробленої маслом обсмажити підготовлений цибулю, потім відправити туди консервовані гриби. Тушкувати протягом п'яти хвилин;
  8. Обсмажену печінку в окремій ємності змішати зі сметаною, а потім відправити на сковороду;
  9. Перемішати ретельно суміш, потім зверху присипати все подрібненим сиром, накрити сковороду кришкою і тушкувати все разом протягом 15 хвилин.

Приготування в духовці

Цей рецепт робить печінка дуже соковитою, смачною і ніжною. Для того щоб її приготувати потрібно:

  • свиняча печінка – ½ кг;
  • ріпчасту цибулю великих розмірів – 1 штука;
  • морква великих розмірів – 1 штука;
  • сметана максимальної жирності – 200 мл;
  • томатна паста – 100 грам;
  • часник – 3 зубки;
  • твердий сир – 70 грам;
  • сіль і спеції на особистий розсуд;
  • борошно – скільки буде потрібно на паніровку печінки;
  • очищена вода – 50 мл;
  • рослинна рафінована олія – 50 мл

Час приготування – 50 хвилин.

Калорійність – 189 мл.

Рецепт приготування запеченої свинячої печінки з підливою по кроках:

  1. Підготовлене кількість печінки потрібно ретельно вимити, зняти верхню плівку, всі наявні прожилки, а потім нарізати на шматки середніх розмірів;
  2. Овочі очистити, вимити, а потім нарізати цибулю у формі півкілець, моркву натерти на тертці великого розміру;
  3. Печінка присипати перцем і повареною сіллю, обкачати в борошні, а потім викласти на заздалегідь розігріту з рослинною олією сковороду. Обсмажити з обох сторін кожен шматочок до появи характерної рум'яної скоринки;
  4. Овочі окремо обсмажити з рослинним маслом на сковороді до отримання м'якого стану;
  5. Викласти обсмажену печінку в деко;
  6. Поверх печінки викласти обсмажені овочі, перемішані з подрібненим часником;
  7. У ємності з високими бортами змішати сметану, томатну посаді, очищену воду. Додати сіль і приправи, ретельно перемішати, а потім залити цим соусом печінка з овочами;
  8. Поверх соусу рівномірно викласти подрібнений сир твердий;
  9. Накрити деко фольгою і відправити в духовку на півгодини при температурі 180С.

Читайте як приготувати смачне печиво з кунжутом — корисна випічка за домашніми рецептами.

А ви знаєте як приготувати смачні котлети з рибної ікри? Рецепт тут.

Читайте як приготувати смачну окрошку зі сметаною.

Гуляш з томатно-сметанною підливою

Це страва з курячої печінки може стати прекрасним доповненням до макаронів і картопляного пюре. Приготувати його дуже просто. Попередньо необхідно підготувати:

  • куряча печінка – 600 грам;
  • ріпчасту цибулю середніх розмірів – 2 штуки;
  • болгарський перець – 1 штука;
  • морква середніх розмірів – 1 штука;
  • паста томатна – 1 столова ложка;
  • сметана середньої жирності – 200 мл;
  • рафінована рослинна олія – 3 столових ложки;
  • борошно пшеничне вищого сорту – 2 столових ложки;
  • сіль і приправи на особистий розсуд.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність – 124 ккал.

Кроки по підготовці страви:

  1. Печінка дуже добре вимити, а також ретельно оглянути на наявність жовчних проток. При виявленні – обов'язково видалити. Нарізати на невеликі шматки приблизно однакового розміру;
  2. При бажанні можна замочити продукт в молоці на 20 хвилин;
  3. Почистити овочі і нарізати все на кубики невеликого розміру;
  4. Сковороду, оброблену рослинним маслом, розігріти і обсмажити в ній підготовлені овочі протягом 10 хвилин;
  5. Додати в сковороду сметану і томатну пасту. Додати спеції і сіль, накрити кришкою і довести суміш до температури кипіння;
  6. Печінка обкачати в борошні і обсмажити в окремій сковороді до появи характерної рум'яної скоринки;
  7. Викласти печінку у підготовлений киплячий соус і тушкувати в ньому протягом 10 хвилин. При необхідності можна додатково додати в соус води.

Застосовуємо мультиварку

Цей рецепт дуже смачного і ароматного страви, приготування якого відбувається дуже просто. Тут необхідно тільки підготувати всі потрібні складові, а приготуванням займеться мультиварка. Для страви потрібно:

  • печінка куряча – ½ кг;
  • сметана 20% жирності – 150 мл;
  • вода очищена – до 100 мл;
  • ріпчаста цибуля – 1 штука;
  • морква – 1 штука;
  • рафінована рослинна олія;
  • сіль і приправи на особистий розсуд.

Час приготування – 35 хвилин.

Калорійність – 146,3 ккал.

Як готується куряча печінка зі сметанною підливою в мультиварці:

  1. Печінку ретельно вимити в холодній воді, а потім нарізати її на більш дрібні шматки;
  2. Всі овочі почистити, помити, а потім цибулю нарізати у формі тоненьких півкілець, а моркву нарізати у формі невеликих брусків;
  3. Мультиварку привести в режим «Смаження», налити в чашу рослинної олії і викласти овочі. Обсмажити протягом декількох хвилин до розм'якшення;
  4. Потім додати печінку, залити сметану і очищену воду, присипати все необхідними спеціями і сіллю, закрити кришку. Час гасіння зазвичай складає не більше 15 хвилин.

Рекомендації початківцям кулінарам

  1. Найголовнішим радою до приготування будь печінки є те, що продукт в обов'язковому порядку необхідно вимочити в простій воді або коров'ячому молоці. Таким чином, продукт стане більш м'яким і з нього вийде вся характерна гіркоту.
  2. При підготовці печінки не можна забувати про видалення верхньої плівки і наявних прожилок, оскільки вони також надають продукту неприємну гіркоту.
  3. Підлива вийде більш однорідного складу, якщо все що додаються рідини будуть попередньо трохи підігріватися.
  4. Більш витончений смак отримує печінка при обсмажуванні на сковороді у великій кількості масла.

Печінка є дуже корисним продуктом, оскільки вона містить у собі безліч необхідних для організму людини компонентів. Великою популярністю користується соус з печінки.

Найбільш ніжний і м'який смак має куряча печінка. Приготування її відбувається дуже просто і швидко. Підлива з додаванням цього субпродукту може стати прекрасним доповненням до будь-якого гарніру.

Що ще почитати: