21 апрель 2019 31

Як приготувати курку в сметанному соусі

Зберегти або закріпити натуральні і харчові властивості продуктів можливо за допомогою різних соусів. Вони можуть бути солоними, пекучими, кисло-солодкими, калорійними або легкими.

Для страв з курки або іншої птиці зазвичай готують білі соуси: голландська, соус з яєць і масла, соус з сухарями, спаржею і цвітною капустою. Основний смак страві додає саме соус. Можна, звичайно, у приготуванні страв з м'яса використовувати звичайний майонез, куплений в супермаркеті, але тоді смак буде сильно відрізнятися від того, якщо б страва поливалася соусом, приготованим самостійно.

Головним інгредієнтом сметанного соусу є, звичайно, сметана. Якщо включити в склад ще додатково різноманітні продукти, то можна отримати незвичайні варіації.

У гарячий соус зі сметани включають борошно, яка дає йому певну густину. Таку заливку можна готувати і без борошна, а для додання кольору в неї можна додати томатну пасту, цибулю, гриби, сухе вино і багато ще інших продуктів. Основними приправами для приготування білих заправок для курки є, звичайно ж, часник, подрібнений чорний перець, барбарис, базилік, петрушка, кріп.
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
сметани жирністю 15-20% - 500 г
питної води - 0,5 л
борошна - 2 ст. л.
курки - 1 кг
цибулин - 2 шт.
соняшникової олії - 2 ст. л.
пряних трав - за смаком
солі і перцю - за смаком
часнику - 3 зубчики
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 72 Ккал

Курка в сметанному соусі вразить вас своєю ніжністю і м'якістю.

Курячу тушку промиваємо під проточною водою. Для приготування птицю використовують як цілком, так і порізану на пропорційні шматочки вагою приблизно 150 р. Робіть, як вам подобається.

Обсмажуємо м'ясо в сотейнику до появи рум'яної скоринки.

У міксері збиваємо півлітра води і стільки ж молочного продукту (сметани). Один стакан такого маринаду наливаємо у чашку і відставляємо в сторону. Те, що залишилося, додаємо в сотейник до птаха.

У цьому соусі вона повинна готуватися на маленькому вогні близько півгодини. Потім залишився в склянці маринад додаємо маленьку ложку солі і велику ложку борошна. Все перемішуємо і вливаємо в каструльку.

Потім на соняшниковій олії обсмажуємо цибулю до прозорості і також відправляємо до курки .Дрібно ріжемо часник і через чверть години додаємо його в соус. Тушкуємо ще три хвилини і вимикаємо.

М'ясо викладаємо на тарілку, зверху посипаємо тонко нарізаними пряними травами, подаємо на стіл. Пригощати стравою можна як в теплом, так і в прохолодному вигляді.

 

Курка в томатно-сметанному соусі з часником

Птиця, яка готується за цим рецептом, за рахунок того, що гаситься в соусі, стає ніжною і ароматною. Готують її в соусі, що складається з томатів і сметани, з додаванням імбиру і часнику.

Для приготування необхідно:

  1. 3 штуки курячих стегенець;
  2. Одна середня морква;
  3. Один сантиметр кореня імбиру;
  4. Одна літрова банка томатів, консервованих у власному соку;
  5. Дві великі ложки сметани 15% жирності;
  6. Зубчик часнику;
  7. Спеції для курки;
  8. Кріп, петрушка, базилік та інші прянощі;
  9. Сіль за смаком.

Період приготування: сорок хвилин.

Калорійність — 47 Ккал на 100 р.

М'ясо вимити проточною водою. Кожен шматок промокнути паперовим рушником. Потім стегенця порізати на невеликі рівні шматочки. У розігріте до максимуму на сковороді олію додати свіжий корінь імбиру, попередньо подрібнений на тертці або в блендері, і часниковий сік (часник подрібнити і спустити отриманий сік по ножу).

Смажити не більше однієї хвилини. Потім в імбир і часник додати терту моркву, все ретельно перемішати і обсмажити протягом хвилини. В отриману масу покласти невеликі курячі шматочки.

Обсмажити близько п'яти хвилин. Відкрити банку з маринованими у власному соку томатами, очистити їх від шкірки, розтерти в блендері до отримання однорідної маси. Влити отриману масу в сотейник з м'ясом, туди ж додаємо і сметану.

В блюдо додати сіль, перець, зелень (можна сушену) і тушкувати протягом приблизно тридцяти п'яти хвилин.

Курка з печерицями

Смажена курочка є досить звичним і повсякденним блюдом, тому іноді хочеться додати якоїсь «родзинки» для того, щоб здивувати своїх домочадців і гостей. Печериці додають курці в сметанному соусі незвичайний смак, м'ясо виходить м'яким і ситним.

Для приготування потрібно:

  1. Куряча тушка на один кілограм;
  2. 100 г жирної сметани (жирністю 20%)
  3. Півкіло свіжих, маленьких грибів шампіньйонів;
  4. Одна головка часнику;
  5. Дрібку меленого червоного перцю;
  6. Сіль на свій розсуд.

Період приготування: близько години.

Поживність: 88 Ккал на 100 р.

Птицю миють, а потім обтирають паперовим рушником, щоб вона висохла, ріжуть невеликими порційними шматочками. Складаємо шматочки в чашку, додаємо сіль, мелений перець на свій смак.

Потім додаємо сметанную масу, так, щоб всі шматочки були покриті нею. Залишаємо маринуватися на півгодини при домашньої температурі. Поки курка просочується соусом, готуємо печериці. Їх необхідно добре почистити, промити і обсушити.

Відрізаємо капелюшки і укладаємо на дно форми, щоб запекти в духовці. У вільний простір між капелюшками кладемо подрібнену часник.

Гриби також трохи солимо і перчимо. Зверху на гриби викладаємо мариновані шматки птиці, заливаємо блюдо кисломолочним соусом, в якому маринували. Поверх сметанного соусу насипаємо подрібнену паприку.

Посуд зі стравою загортаємо в папір для запікання і ставимо в розігріту до 240 градусів духовку хвилин на двадцять. Потім знижуємо температуру на п'ятдесят градусів і запікаємо ще двадцять хвилин.

Як тільки час вийшов, акуратно знімаємо папір і залишаємо страву в духовці хвилин на десять, до появи на курці апетитною скоринки. От і все! Незвичайний, а найголовніше смачний і ситний обід готовий!

Запечена курка в сирно-сметанному соусі

Для приготування цієї страви краще всього використовувати гомілку птиці, а не грудку. Грудки, запечені цим способом, можуть вийти трохи сухуватими. Птах, приготована за цим рецептом, буде прекрасним доповненням до будь-якого гарніру.

Для приготування страви нам знадобляться наступні інгредієнти:

  1. 8 штук курячих гомілок;
  2. 200 г твердого сиру;
  3. 150 г жирної сметани (22%);
  4. 3 зубчики часнику;
  5. Склянку кип'яченої води;
  6. Сіль і приправи для курки.

Час приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 131 Ккал на 100 р.

Гомілка необхідно вимити і висушити. Ті, хто не любить шкірку, може її видалити. Видаляємо кістки гомілки. Це легко зробити за п'ять хвилин за допомогою ножа. Кістки можна в майбутньому використати для приготування бульйонів і супів.

Відбиваємо м'ясо, але не сильно, додаємо сіль, перець, спеції і викладаємо на деко або в спеціальний посуд рівним шаром. Поверхня попередньо потрібно змастити соняшниковою або оливковою олією. Подрібненим часником посипаємо курку зверху.

Сир тремо на тертці, не важливо, дрібно або крупно, і покриваємо рівним шаром нашу птицю. В окремому посуді готуємо соус: змішуємо сметану, воду і спеції. Заливаємо нашу страву приготовленою заливкою.

Загортаємо форму у фольгу, а якщо це лист, то накриваємо, так, щоб вся поверхня була закрита. Розігріваємо духовку до 200 градусів і ставимо туди страву хвилин на п'ятдесят.

За п'ять-сім хвилин до закінчення часу знімаємо фольгу і даємо страви дійти до готовності, при цьому зверху утворюється коричнева апетитна скоринка. Страва готова — можна подавати на стіл.

Читайте як приготувати смачну печінка в сметані з овочами — кілька рецептів в скарбничку.

Салат з дайкона — дуже смачне і корисне блюдо. Можна готувати як дієтичний продукт, так і ситне блюдо, додавши м'ясо.

Сметанно-томатний соус — його можна подавати як до м'яса, так і використовувати як заправку для голубців, рагу або інших страв. Рецепт тут.

Курочка з овочами в мультиварці

Птах, тушкована з цукіні, дуже швидкий, не калорійний і, головне, ситний обід. Сьогодні багато на кухні використовують мультиварку, яка допомагає приготувати здорову їжу досить швидко.

Склад продуктів:

  1. Одна грудка курки;
  2. Два середніх за розміром кабачка;
  3. Морква;
  4. Ріпчаста цибуля — дві головки;
  5. Сметана середньої жирності — грам триста;
  6. Сіль, спеції за смаком;
  7. Третину склянки питної води.

Час приготування: 60-80 хвилин.

Калорійність: 119 Ккал на 100 р.

За допомогою гострого ножа видаляємо з грудки кістки і нарізаємо шматочками. Якщо цукіні ранні, то їх можна не чистити, шкірка у них м'яка. Нарізаємо їх кубиками. Почищену моркву можна нарізати часточками, а можна натерти на тертці, кому як подобається.

Цибулю ріжемо на свій розсуд. На плиті розігріваємо сковороду і додаємо в нього трохи рослинного масла або олії оливи. Протягом п'яти хвилин смажимо птицю. Не треба прожарювати м'ясо до готовності, достатньо лише, щоб воно змінило колір.

Для того, щоб воно мало однаковий рівний відтінок, краще всього використовувати сотейник великих розмірів. Після цього перекладаємо грудку в мультиварку. Після курки на сковороді смажимо цукіні, також не більше п'яти хвилин. Цього часу буде досить, щоб вони взяли на себе трошки олії і аромат раніше приготовленого м'яса.

Відправляємо смажені кабачки в мультиварку до курки. Теж саме робимо з морквою і цибулею. Переносимо їх у чашу до інших продуктів, додаємо за смаком спеції. Це можуть бути коріандр, шафран, перець і т. д.

Солимо, вливаємо сметану і воду. Встановлюємо на мультиварці програму «Тушкування» на п'ятнадцять-двадцять хвилин. Після сигналу страва готова.

Подавати курку в сметанному соусі з овочами краще з рисом, а іноді цукіні в ньому можуть бути і самостійним гарніром.

Корисні поради

  1. При використанні сметани в приготуванні м'яса, її найкраще додавати ближче до закінчення приготування, щоб вона не підгоріла;
  2. Куряча грудка повинна готуватися не більше сорока хвилин, так як вона ризикує стати сухою і несмачною;
  3. Не слід дуже сильно солити м'ясо. Сіль витягує з нього сік. Якщо в складі приправ, якими ви користуєтеся, є сіль, то враховуйте це при приготуванні страв. Чудово замінює сіль соєвий соус;
  4. Для приготування страв з птиці, краще всього підійде молоде, розморожене м'ясо, що зберігалося в холодильнику не більше двох днів;
  5. В якості маринаду для птиці чудово підійдуть кефір, сметана, майонез, гірчиця. Потримайте м'ясо в маринаді, протягом години і тоді воно вийде м'яким і соковитим;
  6. Розморожувати курку краще при кімнатній температурі, оскільки вона не втратить свої корисні і смакові якості;
  7. При приготуванні філе курки в сметанному соусі час на готування необхідно скоротити, оскільки воно за своєю структурою досить ніжне. Тоді м'ясо вийде соковитим і м'яким.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: