15 июнь 2019 14 974

Як правильно приготувати сметанно-томатний соус

З допомогою соусу можна додати навіть звичного страви нового бачення і смаку. Без нього не обходиться жодне застілля, з ним страву апетитніше, соковитіше і насиченішим. Сметанно-томатний соус є популярним і доступним, і, напевно, кожен хоч раз у житті готував чи пробував його.

Таку заливку можна назвати універсальною, вона ідеально підходить до овочевих, м'ясних, рибних страв і гарячих закусок. Являє собою класику кулінарії, відома по всьому світу. Рецептів приготування існує досить багато, кожен підбере для себе найбільш підходящий під ту чи іншу страву. Залежно від способу приготування і інгредієнтів, соус буде мати різний смак і зовнішній вигляд.

Простий і швидкий рецепт
Інгредієнти Кількість
томатна паста - 2 ст. ложки
борошно - 2 ст. ложки
сметана - 1 склянка
вода або бульйон (м'ясний або рибний) - 1 склянка
вершкове масло - 2 ст. ложки
сіль і перець червоний мелений - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал

Всього за 15 хвилин, використовуючи мінімум продуктів, можна приготувати чудову універсальну приправу.

Послідовність приготування:

  1. Розігріти сковороду, покласти масло, борошно. Злегка обсмажити, помішуючи;
  2. Додати воду або бульйон, ретельно вимішуючи, щоб не утворилися грудочки;
  3. Додати сметану, добре розмішати до стану однорідної маси;
  4. Ввести томатну пасту, посолити, перемішати. Через 4 хвилини приправити червоним меленим перцем;
  5. Все вимісити до отримання однорідної консистенції і прибрати з вогню.

Отриманий сметанно-томатний соус можна використовувати у готовому вигляді або для подальшого запікання або гасіння.

Читайте як приготувати вишуканий салат з дайкона — кілька рецептів, дуже смачних і корисних.

Читайте як приготувати обладнаний грибний суп з опеньків — покрокові фото і поради кулінарів.

Візьміть на замітку рецепт пасти з тунцем і помідорами — відчуйте смак Італії!

Готуємо соус зі сметани і томатної пасти для голубців

Голубці вважаються традиційним блюдом в нашій країні. При цьому у кожної господині знайдеться кілька рецептів його приготування. Важливою складовою голубців є соус, в якому вони гасяться. Сметанно-томатний підійде як не можна краще, з них страва буде апетитно виглядати, приємно пахнути і отримає незабутній ніжний смак.

Інгредієнти:

  • томатна паста – 1,5 ст. ложки;
  • сметана – 3 ст. ложки;
  • борошно – 1 ст. ложки;
  • вода – 2 ст. ложки;
  • часник – 4 зубчики;
  • сіль, спеції і зелень – за смаком.

Час приготування: 10 хвилин.

Калорійність: 320 Ккал/100 гр.

Як готувати томатно-сметанний соус для голубців:

  1. Змішати сметану і томатну пасту;
  2. Додати борошно, сіль, спеції, перемішати;
  3. Подрібнити зелень, часник видавити через прес;
  4. Воду, зелень і часник додати в масу і ретельно перемішати;
  5. Змастити голубці отриманою сумішшю, долити води до половини каструлі, тушкувати або запікати.

Тонкощі приготування

Шедевр із сметани і томатної пасти легко і швидко готувати, незалежно від вибраних інгредієнтів. Але існує декілька рекомендацій, за допомогою яких можна зробити його ще смачніше і насиченішим:

  1. Жирність сметани не має значення при приготуванні, куди важливіше її термін придатності. Необхідно вибирати саму свіжу, якщо сметана з кислуватим, пластівців в готовому соусі не уникнути;
  2. Як томатної основи вибирають пюре томатів або пасту. Важливо знати, що томатна паста набагато густіше пюре, тому її потрібно в два рази менше;
  3. В основі соусу лежить сметана. Її можна використовувати як у чистому вигляді, так і розбавляти білим соусом на основі бульйону.

За допомогою такого простого і швидкого у приготуванні продукту, як сметанно-томатний соус, будь страва стане апетитніше і смачніше.

Існує безліч варіантів приготування, вибираючи той чи інший інгредієнт, смак і зовнішній вигляд буде відрізнятися.

Сметанно-томатний соус – це основа для гасіння і запікання всіляких страв, але він може бути використаний і як готова приправа.

Що ще почитати: