16 май 2019 2 649

Як приготувати курчати тютюну в духовці

Курча тютюну в духовці — це відоме блюдо кавказької кухні, яке готується з молодого курчати, зажареного з різними прянощами, перцем і часником. Раніше воно було традиційно святковим блюдом, але поступово перейшло в категорію повсякденного меню, так як часто не вистачає терпіння чекати чергового торжества.

У птиці обов'язково розрізається грудна клітка, вона розкладається пластом. Всі кістки розминають або руками, або за допомогою спеціальної сковороди, обладнаної гвинтовим пресом.

Це сучасний варіант, а початковий полягала в приміщенні курки між металевими листами, укладеними на вогнище. Зверху встановлювався важкий гніт і під таким тиском блюдо готувалося.

Приготовлена таким чином курятина цінується за пікантний смак спецій і засмажену рум'яну скоринку зверху. Іноді здається, що птах вийшла сухою, саме так вона виглядає, але ця думка помилкова, під шкіркою зберігається м'яке соковите м'ясо, так як воно попередньо маринувалося.

Сучасні кулінари придумали багато варіацій цієї страви. Його готують в сметанному і томатному соусах, з сиром, з картоплею або іншими овочами, а останнім часом ще й запікаючи в електродуховці.

Класичний рецепт в духовці
Інгредієнти Кількість
Тушка птиці - 1 шт.
Часник - 5 зубків
Сіль, спеції - за смаком
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал

Традиційний рецепт цієї страви досить простий, не вимагає специфічних навичок і продуктів. Оптимальний вага курки вісімсот – дев'ятсот грамів, максимум – до кілограма.

Курча ретельно вимиваємо всередині і зовні, переглядаємо уважно на наявність залишків пір'я або пуху, при необхідності видаляємо пінцетом або осмаливаем. Кладемо на дошку, просушуємо серветкою і великим ножем розрізаємо, щоб можна було повністю розгорнути.

Беремо металевий молоток для відбивних і починаємо не дуже сильно відбивати м'ясо, щоб не перетворити у фарш. Перевертаємо, робимо всередині надрізи і шпигуємо раніше очищеним і подрібненим часником в довільному порядку.

Зверху старанно натираємо хребет цією пряністю. Посипаємо з усіх сторін сіллю і спеціями. Робимо невеликі розрізи і компактно ховаємо в них крила і гомілки курчати.

Включаємо електродуховку на 180 °С.

Курку кладемо на деко, зверху кладемо важку сковороду і ставимо запікатися на сорок хвилин. Коли побачите золотисту скоринку, проткніть м'ясо зубочисткою, наявність прозорого соку говорить про готовність страви.

Приємного апетиту!

Курча тютюну в сметанному соусі

Є два способи приготування цієї страви: обмазати птицю сметанним соусом перед приміщенням в духову шафу або подати його окремо після запікання курки.

Складові:

  • Тушка птиці – 1 кг;
  • Сметана – 300 г;
  • Часник – 3 зубки;
  • Прованські трави – 1 шт.;
  • Зелень – пучок;
  • Масло – 50 р.

Виготовлення: годину.

Калорійність: 376 Ккал/100 р.

Опишемо детально, як готується курча тютюну в сметанному соусі в духовці. Беремо свіжу охолоджену тушку курчати, осмаливаем, вимиваємо в холодній воді і кладемо на рушник просохнути.

Краще брати маленьку пташку, так буде впевненість, що вона молода і буде з'їдена родиною в один присід. Робимо розріз на грудях, розкриваємо курку і розпластуємо її на рівній сухій поверхні. Добре мнемо руками або кухонним молотком. Рясно солимо, натираємо прованськими травами.

Кладемо на сковороду з розтопленим вершковим маслом, придавлюємо щільно пляшкою з водою або іншим вантажем. Тримаємо курку на плиті буквально десять хвилин.

Змішуємо в маленькій піалі сметану, видавлений через прес часник і подрібнену зелень. Включаємо електродуховку на 185 °С.

Перекладаємо птицю на деко, заливаємо зверху рясно підготовленим соусом і запікаємо тридцять п'ять хвилин.

З сиром в духовці

Оброблена на шматочки курка з додаванням твердого сиру сподобається всім членам сім'ї. Часто ніжки і крильця відбувається «війна», адже вважається, що це найбільш ласі шматочки запеченої птиці.

Складові:

  • Домашня курочка – 1 шт.;
  • Прянощі, сіль – за смаком;
  • Рафінована олія – 1 ст. л.;
  • Сир – 200 г;
  • Майонез – 3 ст. л.

Виготовлення: чотири години.

Калорійність: 365.5 Ккал/100 р.

Тепер докладно про те, як же готувати смачного курчати тютюну шматочками в духовці з сиром. Для початку необхідно підготувати птицю. Промиваємо, виймаємо залишилися пір'я і розбираємо тесаком на порційні шматки.

Промазуємо кожну частину прянощами для курки і сіллю. Складаємо в глибоку миску, додаємо майонез і все ретельно вимішуємо. Щоб м'ясо добре замаринувалося, залишаємо на пару годин. Якщо блюдо не поспішати – краще залишити на ніч у холодильнику.

Запускаємо духовий шафа на 175 °С. Промазуємо спеціальну сковороду маслом. Якщо такої немає, можна взяти звичайний глибокий лист. Ставимо готуватися на сорок п'ять хвилин.

Виймаємо, притрушиваем товстим шаром тертого сиру і відправляємо назад на вісім – десять хвилин. Готову страву краще подавати до столу відразу ж, до нього підійде практично будь-який гарнір або легкий овочевий салат.

Як приготувати курчати в томатному соусі

Незвичайне блюдо вийде, якщо запекти тушку птиці в томатному соусі. Готується воно досить просто, а маринад можна використовувати як самостійно зроблений, так і куплений в магазині.

Складові:

  • Куряча тушка – 1 шт.;
  • Томатний соус – 400 мл;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Часник – 4 зубки.

Виготовлення: п'ять годин.

Калорійність: 342 Ккал/100 р.

Як приготувати курчати по даному рецепту? Вимиту і просушену птицю розрізаємо навпіл, перешкодимо в целофановий пакет, щоб не летіли бризки і відбиваємо дерев'яним молотком.

Виймаємо, промазуємо спеціями, підсолюємо, натираємо подрібненим часником і рясно змащуємо томатним соусом. Кладемо в глибоку миску, накриваємо тарілкою меншого діаметру і встановлюємо гніт. Даємо промаринуватися три години.

Викладаємо в спеціальну жаровню, вымазываем залишки соусу на поверхню курки, затягуємо герметично фольгою, зробивши в декількох місцях отвори. Відправляємо готуватися на п'ятдесят хвилин. За п'ять хвилин до завершення знімаємо фольгу.

Прикрасити готову страву можна листям салату або руколою, це поєднання кольорів викличе додатковий апетит при вигляді курчати.

Читайте як приготувати смачні курячі шлуночки в мультиварці.

Рецепт соковитих котлет з крабових паличок з сиром — читайте рецепт тут.

Візьміть на замітку рецепт тушкованої картоплі зі свининою. Ви можете приготувати цю страву в духовці, в казані, в горщиках або в мультиварці.

З гарніром у вигляді картоплі

Відмінне поєднання запеченої птиці з молодою картоплею. Рецепт досить простий, а страва виходить смачним.

Складові, крім свіжих курчат:

  • Бульби картоплі – 1.5 кг;
  • Італійські трави – 1 шт.;
  • Олія нерафінована – 50 мл;
  • Домашній майонез – 200 мл;
  • Домашня сметана – 100 мл;
  • Сіль – 2 ч. л;
  • Перець, паприка – за смаком;
  • Часник – 4 зубки.

Виготовлення: півтори години.

Калорійність: 403 Ккал/100 р.

Птицю ретельно вимити і просушити. Помістити в глибоку миску, посипати перцем, паприкою, сіллю і цією сумішшю старанно натерти тушку зовні і всередині. Викласти на спину курки майонез і сметану домашнього виробництва, видавити часник, промазати м'ясо з усіх боків.

Картоплю очистити, нашаткувати на слайсы і занурити в глибоку посуд, всипати італійські трави, влити олію і залишити на п'ятнадцять хвилин, все вымешав.

Викласти картоплю в скляну жаровню, зверху помістити курку, щільно закрити фольгою і поставити запікатися на годину в розігріту електродуховку.

За десять хвилин до завершення процесу, зніміть фольгу і дайте підрум'янитися. Готові курчата тютюну з картоплею прикрашаються зверху красиво нашаткованою червоним солодким перцем і зеленню.

Кулінарні хитрості

  1. Якщо у вас немає часу на маринування тушки, обмажте її просто майонезом, сметаною, гірчицею або медом і поставте запікатися в духовку;
  2. З натопленому курячого жиру можна приготувати соус. Для цього беремо кілька зубчиків часнику, сметану і свіжу зелень. Все подрібнюємо, змішуємо разом і тушкуємо десять хвилин, постійно помішуючи. Зелень можна використовувати будь-яку: петрушку, кріп, кінзу, розмарин. Отриманим соусом змастіть зверху спинку готового курчати або викладіть окремо в піалу;
  3. Якщо під рукою не виявилося молодого курчати, можна взяти і бройлера, але часу на приготування піде значно більше;
  4. Не поливайте готову птицю рідким соусом, шкірка стане м'якою і не буде хрустіти. Краще подати його окремо в креманці;
  5. Дно дека обов'язково промазывайте маслом, щоб тушка не прилипла, інакше все найсмачніше залишиться на дні.

Запечене курча тютюну в духовці настільки смачний, що кожна господиня повинна неодмінно навчитися готувати цю страву. Приємної трапези вам і вашій родині!

Що ще почитати: