28 март 2019 3 009

Як заготовити черемшу на зиму в банках і морозильній камері

Ранньою весною, коли вітамінні запаси організму на результаті, а на ринках і прилавках магазинів є тільки зелень і овочі, вирощені в тепличних умовах із застосуванням нітратів, врятуватися від авітамінозу допоможе черемша.

Це рослина з листям, схожими на конвалію, і тонким ароматом часнику ще називають ведмежим цибулею або диким часником. Воно росте в диких умовах і вже з середини квітня з'являються його листя, але не варто позіхати, а ловити момент і готувати вітамінні заготовки на зиму.

Корисні властивості

Перш ніж перейти до рецептами заготовок з черемші, не зайвим буде сказати кілька слів про її корисні властивості:

  1. Зелень ведмежої цибулі допомагає перемогти весняну втому і авітаміноз завдяки великому вмісту вітаміну С, яке в 10-15 разів перевищує кількість цього вітаміну в цитрусових;
  2. Ця зелень здатна стимулювати посилене виділення шлункового соку, що благотворно впливає на роботу травної системи;
  3. Пекучий смак трави здатний прискорити кровообіг в організмі, що у свою чергу прискорює метаболізм;
  4. Фітонциди й ефірні олії, які дарують рослині часниковий аромат, також допомагають боротися з бактеріями і паразитами. Тому вживання черемші в їжу допоможе без проблем пережити сезон ГРВІ та побороти гельмінтоз;
  5. Інша дія фітонцидів проявляється у здатності рослини очищати кров.

Але разом з цим не варто забувати, що дикий часник під забороною для вагітних жінок, хворих на епілепсію і людей які мають запальні процеси в шлунку і кишечнику.

Заготівля маринованої черемші на зиму
Інгредієнти Кількість
свіжої черемші - 2000 р
питної води - 1500 мл
кухонної солі - 40 г
столового оцту 6% - 20 мл
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 42 Ккал

Найпопулярнішим способом заготівлі листя черемші на зиму – це маринування. З маринованою яскравої зелені всю зиму можна буде готувати ароматні супи, вітамінні салати, начинку для різноманітних пирогів і навіть голубці.

Послідовність маринування:

  1. Свіжозібрані листя перебрати і двічі промити в прохолодній воді. Після цього їх можна нарізати невеликими поперечними смужками або залишити цілими;
  2. У каструлі відповідного розміру довести до кипіння воду, розчинити в ній сіль, а потім розсіл перекласти черемшу;
  3. Проварити зелень 2-3 хвилини, після чого вийняти з води і розкласти по стерильним банкам;
  4. Залишився розсіл знову довести до кипіння, влити оцет і перемішати. Киплячим маринадом залити черемшу в банках, закатати їх кришками і залишити остигати при кімнатній температурі.

Черемша по-корейськи

Любителі східної кухні можуть замаринувати черемшу на зиму по-корейськи. Її приємний часниковий смак добре доповнять традиційні для таких салатів спеції і зроблять смак готової консервації неповторним і унікальним.

Для салату з черемші по-корейськи необхідно взяти:

  • 200 г черемші;
  • 90 г моркви;
  • 30 г кропу;
  • 30 г морської солі;
  • 20 г цукру;
  • 40 мл винного оцту 6%;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 12 г гвоздики;
  • приправа для салатів по-корейські за смаком.

Цей спосіб консервації передбачає стерилізацію заготовки в банках, в зв'язку з цим тривалість приготування складе 1год 15 хвилин.

Харчова цінність у ведмежому луці, приготованому по-корейськи, дорівнює 120,1 ккал/100 р.

Покроковий рецепт приготування зимової заготівлі:

  1. Чисту, вимиту ретельно черемшу нарізати смужками шириною 3 див Моркву натерти на спеціальній тертці;
  2. Зелень і натертий овоч змішати, масу посолити, посипати цукром і спеціями. Гарненько перемішати, трохи пом'явши руками, потім укласти в стерильні банки;
  3. Рослинна олія добре прожарити на сковороді і залити їм черемшу в банках;
  4. В підходящу по глибині посудину налити води, на дно укласти рушник. Довести воду до кипіння і після цього поставити в посудину банки з черемшею. Стерилізувати їх, прикривши кришкою, протягом 20 хвилин;
  5. Потім закрити їх кришками і укутати ковдрою до повного охолодження. Остиглу консервацію зберігати в прохолодному місці з мінімальною кількістю світла.

Як солити зелень в банках

На зиму черемшу в банках солять різними способами, як з водою, так і без неї. Для засолювання підходять і листя і молоді стебла. Головна умова, пагони повинні бути молодими, інакше соління вийде жорстким. Без води дикий часник просолится вже через десять днів, а зберігатися така заготівля в підвалі може до одного року.

Продукти, необхідні для засолювання без води:

  • 2000 р листя і стебел черемші;
  • 100 г кухонної солі.

Щоб промити і засолити зелень потрібно не більше півгодини часу.

Калорійність солоної черемші дорівнює 46,0 ккал на 100 р.

Послідовність дій:

  1. Старанно промити стебла і листя рослини від пилу, сміття та землі;
  2. Не дуже крупно нарізати зелень на смужки, присипати сіллю і добре пом'яти руками;
  3. У стерильні півлітрові баночки щільно укласти солону черемшу і закрити їх стерильними капроновими кришками. Соління на зиму готово.

Як заготовити черемшу з салом

Смачну поживну і вітамінну пасту для бутербродів можна приготувати з сала і черемші. Таку намазки для бутербродів можна не тільки вживати в період весняного авітамінозу, але і заготовляти про запас на зиму, оскільки термін її зберігання у щільно закритій банці дорівнює одному року.

Щоб приготувати черемшу з салом необхідно взяти:

  • 400 г свіжого обрізного свинячого сала без м'ясної прошарку;
  • 200 г молодої зелені черемші;
  • 50 г кухонної солі;
  • спеції за смаком.

На приготування цієї бутербродной пасти піде приблизно хвилин 40, плюс добу на просолювання сала.

Калорійність 100 г приготованого продукту 512,9 кілокалорій.

Приготування:

  1. Невеликі шматочки сала без шкурок і м'яса рясно натерти і обсипати сіллю, скласти в скляний або емальований посуд, накрити кришкою і залишити при кімнатній температурі на 24 години;
  2. З солоного сала ножем зішкребти зайву сіль, після чого змішати його з черемшею і пропустити через м'ясорубку;
  3. Перемелене сало з зеленню перемішати ще раз, при необхідності досолити. Можна додати спеції за смаком, але, ні в якому разі не можна перестаратися з ними, щоб вони не забили часниковий смак зелені;
  4. Готову пасту для тривалого зберігання скласти в стерильні скляні банки і накрити стерильними кришками. Зберігати в холодильнику або холодному підвалі.

Читайте як приготувати ніжні котлетки в пароварці. Ми підготували кілька рецептів дієтичного страви з будь-якого фаршу.

Спробуйте приготувати незвичайне варення зі слив з какао — дивовижно смачний десерт до чаю і чудова начинка для пиріжків і рогаликів.

Якщо не хочеться витрачати багато часу на випічку вам стане в нагоді наш рецепт ледачого пирога з капустою.

Рецепт приготування соусу із зелені

Приємний пряний аромат і смак черемші роблять її прекрасною основою для всіляких соусів. З свіжої зелені можна приготувати соус Песто, перебивши до однорідного стану в блендері зелене листя, жменьку горіхів, трохи соку лимона і оливкової олії. А ось для заготівлі на зиму можна приготувати томатний соус з черемшею.

Для цієї страви потрібні такі інгредієнти:

  • 2000 р свіжої черемші;
  • 200 г томатної пасти;
  • 100 г солі;
  • 50 г цукру;
  • 800 мл питної води;
  • 2 лаврових листа;
  • 4 горошини чорного перцю.

Час підготовки соусу до консервації складе близько 1,5 годин.

Калорійність зимової заготівлі – 30,1 ккал/100 р.

Приготування:

  1. Вимиту черемшу скласти в сито і залити окропом. Коли вода стече, пропустити зелень через м'ясорубку або для більшої однорідності пробити блендером;
  2. Закип'ятити воду зі спеціями, цукром, сіллю і томатною пастою. Змішати томатний соус з подрібненим ведмежою цибулею;
  3. Розкласти все по чистим сухим банкам і стерилізувати протягом 20 хвилин, прикривши кришкою. Після цього закатати, а після остигання відправити в підвал на зберігання.

Як зберегти черемшу методом заморожування

Володарі морозильних камер можуть скористатися іншим простим способом заготівлі черемша на зиму, який дозволяє зберегти максимум корисних речовин, що містяться в цій рослині. Для того, щоб заморозити зелень, не потрібно ніяких додаткових інгредієнтів, потрібні будуть тільки відповідні щільні поліетиленові пакети і гострий ніж.

Процес підготовки та заморозки дикого часнику:

  1. Спочатку потрібно дуже добре вимити листя і стебла. Робити це можна під проточною водою або в великому кількості води в мисці або каструлі, але тоді воду слід змінити два – три рази, щоб вона стала прозорою;
  2. Щоб обсушити зелень, її потрібно тонким шаром викласти на рушник, а зверху накрити другим. Скачати цю конструкцію в нещільний рулон. Це дозволить швидше висохнути черемші;
  3. Далі листя і стебла потрібно нарізати таким чином, як це зазвичай робиться для салатів і супів, розкласти по пакетам, які слід дуже щільно зав'язати і відправити у морозильну камеру;
  4. Для соусів і паст можна заморозити черемшу трохи іншим способом. Вимиті і обсушені листя подрібнити в блендері в концентроване пюре, яке слід розкласти по силіконових формочках для льоду або маленьких кексиків і заморозити. Замерзле пюре вийняти з формочок, скласти в пакети і знову відправити в морозильник.
  5. Заморожену черемшу можна зберігати до шести місяців, не боячись, що вона втратить свої смакові якості і вітаміни.

Рекомендації хазяєчкам

Дуже важливо правильно вибрати сировина для консервування черемші на зиму. Збирати листя і стебла потрібно лише до початку її цвітіння, інакше заготівля вийде дуже жорсткою і його буде дуже важко жувати.

Незалежно від вибраного рецепту, колосальне значення має попередня підготовка зелені. Її потрібно перебрати і відбракувати пошкоджені і невідповідні листя і стебла, старанно промити і обсушити, сховавши від прямих сонячних променів.

Роблячи зимові заготовки з черемші, не варто занадто захоплюватися іншими спеціями, оскільки вони здатні забити часниковий смак і аромат рослини, а ось подрібнений зубчик часнику лише підкреслить і посилить смак страви.

Що ще почитати: