23 апрель 2019 98

Як смачно засолити сало в розсолі гарячим способом

Сало здавна було продуктом бідних, тому що ціна його завжди була низькою, але при малій вартості воно містить у собі безліч калорій і, з'ївши пару шматків цього продукту, можна бути ситим протягом 4-5 годин. Цей продукт відомий своїми корисними властивостями і позитивним впливом на людський організм.

Але не багато хто знає, що його можна їсти сирим, але й смачно солити різними способами. Сьогодні розглянемо засолювання сала в розсолі гарячим способом.

Гарячий спосіб соління зручний тим, що продукт готовий через кілька годин і зовсім не потрібно чекати кілька діб, перш ніж можна буде його їсти.

Як вибрати продукт?

Сало – це жирова тканина тварини. Багато людей відмовляються їсти цей продукт, аргументуючи свою відмову тим, що їсти жир не будуть. І звичайно, вони праві в тому, що це жир, але неправі в тому, що відмовляються його їсти. Ця жирова прошарок містить в собі безліч корисних амінокислот і вітамінів, які сприяють виведенню шкідливих речовин з організму.

Лікарі рекомендують вживати його по 10-30 грам в день, і якщо свіжим не кожен буде його їсти, то від солоного навряд чи хто зможе відмовитися, варто лише правильно вибрати якісний продукт:

  1. В наявності має бути товста шкірка (до 2,5 см). Шкірка повинна бути світлого коричневого кольору, без ушкоджень;
  2. Структура жирового прошарку повинна бути щільною і пружною;
  3. Найкраща перевірка – це укол ножем. Якщо продукт свіжий і якісний, то ніж увійде м'яко, з легким опором;
  4. Купувати краще свинячий жир від жіночої половини свинок, кабанячий жир не дуже підходить для солки;
  5. Колір повинен бути білим, без желтоватостей;
  6. Є сало з прошарком м'яса і під час засолювання воно стає дуже твердим і жорстким, тому його краще варити або коптити.

Звичайно, сало повинне бути чистим, не морозивом і приємно пахнути. Не варто забувати, що солка відразу видасть всі недоліки продукту, тому краще перейметься відразу і придбати якісний продукт, який потрібно солити відразу ж після покупки.

Засолювання гарячим способом

Гарячий посол має дві головні переваги: він вбиває всіх паразитів, які можуть бути в продукті і час приготування для цього способу потрібно набагато менше, ніж якщо солити звичайним шляхом. Рецептів гарячого засолу безліч, а інгредієнтів для нього потрібно мало.

Класичний варіант
Інгредієнти Кількість
сало - 1 кг
вода - 1 л
сіль - 400 г
лаврушка - 5-6 шт.
суміш перців - за смаком
часниковий порошок - 2 ч. л.
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 грам: 815 Ккал

У цьому рецепті сало спочатку вариться, а потім настоюється в спеціях. Така засолювання сала в розсолі гарячим способом дозволяє отримати в результаті смачний пряний продукт.

  1. Воду закип'ятити з сіллю. Перемішувати, поки сіль повністю не розчиниться;
  2. Додати лавровий лист;
  3. Продукт промити, шкірку злегка почистити і нарізати на шматки зручні;
  4. Найкраще солити шматки по 10 см в довжину;
  5. Розмістити продукт у розсіл і дати настоятися 12 годин;
  6. Довести розсіл до кипіння разом з салом ще раз;
  7. Кип'ятити протягом 5-10 хвилин;
  8. Остудити розсіл і тоді витягнути сало і натерти сумішшю приправ: часниковий порошок змішати з сумішшю перців;
  9. Можна їсти відразу ж або зберігати в пластиковому контейнері в холодильнику.

Цибулевий посол

Цибулиння надає не тільки приємний аромат, але і золотистий колір. Готовий продукт нагадує копчене м'ясо.

Склад:

  • лушпиння від 10 цибулин;
  • сало – 2 кг;
  • вода – 2 л;
  • сіль – 3 ст. л;
  • часник – 1 головка;
  • чорний перець мелений – 3 ч. л.

Необхідний час: 12 год.

Калорії: 815.

  1. В емальовану каструлю викласти лушпиння;
  2. Влити воду, всипати сіль;
  3. Закип'ятити розсіл;
  4. Сало промити, очистити шкірку і порізати на зручні шматочки;
  5. Закласти його в розсіл і кип'ятити 15 хвилин;
  6. Вимкнути вогонь і залишити сало в розсолі 12 годин;
  7. Після того, як пройде час – злити розсіл;
  8. Часник очистити і всі часточки пропустити через прес;
  9. Змішати часникову масу з чорним перцем;
  10. Натерти свинячий жир пряною сумішшю;
  11. Після цього його вже можна їсти, але набагато смачніше воно стане через добу-дві, коли спеції вберуться.

Читайте як приготувати дивовижно смачні печінкові котлети зі свинячої печінки.

Спробуйте салат з тунцем і авокадо — соковите, смачне блюдо з вишуканим, екзотичним смаком.

Читайте як приготувати пісні голубці за домашнім рецептом.

Часниковий посол

Цей спосіб передбачає швидку солку, а часник надає приємну гостроту. Такий варіант засолювання сала в розсолі гарячим способом дуже люблять чоловіки, тому обов'язково варто його спробувати, щоб порадувати свого супутника.

Продукти:

  • кам'яна сіль – 110 гр;
  • сало – 1кг;
  • часник – 1 головка;
  • вода – 950 мл;
  • спеції за смаком.

Витрачений час: 24 години.

Калорійність: 815 калорій.

  1. Куплений продукт помити і натерти сумішшю прянощів. Можна використовувати простий мелений перець, а можна використовувати паприку, кмин, коріандр та інші спеції;
  2. Весь шматок сального жиру порізати на шматочки (по 6 см);
  3. Часник очистити;
  4. Викласти все в трилітрову банку;
  5. Є два варіанти засолювання: нашпигувати шматки сала часником або просто пересипати їх часниковими часточками;
  6. Скибки повинні вільно розміщуватися в ємності, їх не варто трамбувати;
  7. У киплячій воді розчинити сіль;
  8. Залити в банку розсіл і залишити її на добу;
  9. Після засолювання, витягнути готовий продукт і вживати в їжу.

Солоне сало гарячого засолу в мультиварці

Цей рецепт засолки сала в розсолі гарячим способом передбачає використання мультиварки. У результаті виходить пряне сало, копчене на смак.

Продукти:

  • сало – 1 кг;
  • лаврове листя – 5 шт.;
  • сіль – 200 гр;
  • вода – 1 л;
  • цукор – 2 ст. л;
  • цибулиння – 200 гр;
  • мелений перець – 2 ч. л;
  • часник – за смаком.

Необхідний час: 11 годин.

Калорії:815.

  1. Лушпиння від цибулі добре промити проточною водою;
  2. У каструлю викласти шарами: половину лушпиння, сало, лаврушку, що залишилася лушпиння;
  3. Воду закип'ятити і розчинити в ній сіль з цукром;
  4. Киплячий розсіл влити в каструлю і закрити кришку;
  5. Готувати на програмі «Гасіння» 60 хвилин;
  6. Після завершення гасіння, прилад вимкнути, але залишити всередині всю масу ще на 10 годин;
  7. Часник подрібнити і змішати з меленим перцем;
  8. Готове сало обваляти в суміші прянощів.

Корисні поради

Багато господинь використовують вже перевірені часом рецепти засолювання сала. І вони також рекомендують:

  1. В будь-якому рецепті солки необхідно використовувати часник – він надає готовому продукту не тільки особливий смак, але і приємний аромат, а також сприяє тривалому зберіганню продукту;
  2. В якості спецій відмінно підійде гвоздика, кмин, аніс і кардамон. Можна використовувати і готові приправи, але смак тоді буде не такий насичений;
  3. Готову страву не можна тримати на сонце – воно пожовтіє;
  4. Не варто боятися переборщити з сіллю або спеціями – цей унікальний продукт вбирає в себе стільки спецій скільки необхідно;
  5. Щоб продукт був приємний копчений аромат, перед засоленням варто обпалити сальну шкірку;
  6. Щоб солоне сало не було твердим, перед засолкою його варто вимочити у воді кімнатної температури;
  7. Продукт гарячого засолу можна зберігати, не дістаючи його з розсолу, так воно буде м'яке і пряне, але зберігається може лише 1-2 місяці.

Солити сало в розсолі гарячим методом зовсім просто, головне використовувати пряні спеції і слідувати рецептом. Зіпсувати цей продукт неможливо, тому з його солкой впорається навіть господиня, яка на кухні перший день. А ось солоне, ароматне сало зможе радувати всю родину, особливо її чоловічу частину, довгий час.

Як зберігати солоне сало

Солоне сало має набагато більш тривалий термін зберігання, ніж свіже, тому завжди варто попередньо солити цей продукт перед тривалим зберіганням. Готову страву можна зберігати в морозильній камері або в холодильнику:

  • пластикових контейнерах;
  • скляних банках;
  • дерев'яних скриньках;
  • пергаментним папері;
  • целофанових пакетах.

Найкраще поміщати сало під прес, тоді воно буде поступово досаливаться і стає більш смачним. У морозильній камері готову страву може зберігається до одного року, а в холодильнику або льосі до півроку. Варто лише вибирати якісні інгредієнти перед засолкою сала гарячим способом.

Що ще почитати: